Με αφορμή το ατύχημα στις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στη Λάρνακα, ανήμερα του Αγίου Λαζάρου, άνθρωποι της πόλης του Ζήνωνα, δημότες της Λάρνακας, στέλνουν το δικό τους μήνυμα.
Skala Times
Ζήνωνας Ζηντίλης
(Διευθυντής Ραδιοφωνικού Σταθμού Super FM)
Είναι αδιανόητη και προκλητική η εσκεμμένη και συστηματική περιφρόνηση του κώδωνα κινδύνου που κρούει τόσα χρόνια η Λάρνακα. Είναι εξοργιστικό το γεγονός πως σειρά κυβερνήσεων καθοδηγούνται από τα «συμφέροντα» και αγνοούν την οριστική λύση που απαιτεί ο λαός της Λάρνακας. Θα πρέπει να θρηνήσουμε μια καταστροφή για να αναλάβουν όσοι πρέπει τις ευθύνες τους;
Ευαγγελία Χριστοφίδη
(Ιδιωτική Υπάλληλος)
Όταν πριν 35 χρόνια κατοικήσαμε σε αυτή τη περιοχή “των διυλιστηρίων”, δεν είχαμε ιδέα σαν νέοι που ήμασταν ότι υπήρχε τόσος μεγάλος κίνδυνος. Εξάλλου υποθέταμε ότι για να εκδοθούν πολεοδομικές άδειες για κατοικίες στην περιοχή, θα είχε ήδη γίνει έρευνα για το θέμα της ασφάλειας από τις ΑΡΜΟΔΙεΣ ΑΡΧΕΣ.
Το καλοκαίρι του 1984 συνέβη το εξής περιστατικό το οποίο έμεινε χαραγμένο στη μνήμη μου: Ήταν οι μέρες του κατακλυσμού, με κόσμο στις φοινικούδες, πήρε φωτιά από ξερά χόρτα γύρω από τα διυλιστήρια. Θυμάμαι χαρακτηριστκά οτι οι πυροσβέστες έριχναν νερό στο μεγάλο ντεπόζιτο του υγραερίου, πιθανόν για να μην θερμανθεί. Ευτυχώς δεν είχαμε τα χειρότερα όπως στο Μαρί. Κανένας ΑΡΜΟΔΙΟΣ, δεν εκτίμησε τότε τον κίνδυνο και όλοι συνέχιζαν την διασκέδαση στο πανηγύρι.
ΟΜΩΣ εκ των υστέρων μάθαμε ότι οι κάτοικοι των Βάσεων της Δεκέλειας, συγγενείς των στρατιωτών, είχαν απομακρυνθεί. Άρα κάποιοι πιο ειδικοί έκαναν σωστή αξιολόγηση του κινδύνου γιατί μια πιθανόν έκκρηξη σε τόση ακτίνα απόστασης.
ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΟΥΜΕ 34 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ και με τη πρόσφατη υπενθύμιση της τραγωδίας του ΜΑΡΙ να ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕ ΣΑΝ ΠΟΛΗ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ! ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΣ, όχι την αναστολή λειτουργίας διότι και ανενεργά είναι επικίνδυνα!
Στέλλα Παναγή
(Ιδιωτική υπάλληλος)
Η οικογένεια μου και εγώ είμαστε κάτοικοι της περιοχής διυλιστηρίων στη Λάρνακα απο το 1983. Έχουμε μεγαλώσει τα παιδια μας με μια μόνιμη ανησυχία για την υγεία τους και τη δική μας, αφού η ποιότητα του αέρα που αναπνέαμε (και αναπνέουμε) όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν και η καλύτερη. Συχνά πυκνά μύριζε (και μυρίζει) γκάζι, πετρέλαιο κλπ. Πάντα είχαμε στη σκέψη μας την ανησυχία “τι θα γίνει αν συμβεί ένα ατύχημα;” αφού κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επικίνδυνο για μας, αλλά και για ολόκληρη τη πόλη της Λαρνακας. Εχουν περάσει τριανταπέντε ολόκληρα χρόνια με τις υποσχέσεις κατά καιρούς ότι θα μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις των πετρελαιοειδών χωρίς δυστυχώς να γίνει τίποτα μεχρι σήμερα.
Με αφορμή λοιπον τη χθεσινή πυρκαγιά σε πετρελαιοφορο της περιοχής,καταγγέλλουμε ολους τους φορεις που ειναι υπευθυνοι και καθυστερουν τη μετακινηση των εγκαταστασεων γιατι ο κίνδυνος ειναι εκει και μας απειλεί καθημερινά.
Εγώ προσωπικα έχω διαγνωστει πριν 15 μήνες με καρκίνο του μαστού και ισως ένας από τους λόγους να είναι το γεγονός ότι είμαι κάτοικος της περιοχής και όλα αυτά τα χρόνια ανάπνεα τον κακής ποιότητας αέρα.
Η ανησυχία μας είναι μεγάλη όχι μόνο για εμάς αλλά και για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Γι’ αυτό λοιπόν απαιτούμε εδώ και τώρα άμεση μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη πόλη της Λάρνακας.
Μαρία Παπαδοπούλου
(Oμάδα Λάρνακα εν δράσει – LarnacAct)
Χτες πυρκαγιά, πριν ένα μήνα διαρροή τι άλλο πρέπει να γίνει για να αναλάβουν οι εταιρείες και το κράτος τις ευθύνες τους και να προχωρήσει άμεσα η μετακίνηση των εγκαταστάσεων που επί δεκάδες χρόνια θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια μια ολόκληρης πόλης; Την ώρα που εταιρείες και κρατικές υπηρεσίες βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες, κωλυσιεργούν, δίνουν παρατάσεις στις παρατάσεις, αψηφούν διατάγματα παζαρεύοντας αποζημιώσεις, συντελεστές και ευνοϊκούς όρους, παίζουν κορώνα γράμματα χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Οι κάτοικοι της Λάρνακας έχουν πλέον μηδενική ανοχή και είναι έτοιμοι για δραστικές κινητοποιήσεις.
Δρ Aντώνης Αλεξόπουλος
(Λέκτορας Φυσικής Αγωγής)
“Μια φορά μονάχα φτάνει”…. Μόνο που εδώ δεν μιλάμε για γυαλί, ούτε για έρωτα, δυστυχώς. Μια φορά θα είναι αρκετή για να επονομαστεί η “Οδηγία Σεβέζο” σε “Οδηγία Λάρνακας”. Είναι παιχνίδι πιθανοτήτων. Μετράτε τα δευτερόλεπτα σε κάθε λεπτό από τα εξήντα κάθε ώρας επι 24 ώρες επι τις μέρες που δεν τηρούνται τα διατάγματα για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαίου και των τερματικών υγραερίου. Το παρελθόν μας έχει δείξει πως απλά είμαστε τυχεροί. Τυχεροί ήμασταν και το πρωί του ατυχήματος. Ζούμε κυριολεκτικά πάνω σε μια βόμβα που αν εκραγεί η Λάρνακα δε θα είναι ποτέ πια η ίδια. Το Σεβέζο και το Μαρί ήταν τραγικά και με μεγάλες καταστροφές και απώλειες. Αν όμως γίνει κάτι στη Λάρνακα νομίζω θα έχουμε μια τραγική πρωτιά σαν πόλη, τόσο στη Κύπρο όσο και στην Ευρώπη. Θα μείνουμε γνωστή ως η πόλη που καταστράφηκε από έλλειψη κοινής λογικής. Με θυμώνει απλά η παχυδερμία και ο στραβισμός όσων εμπλέκονται στην εφαρμογή του διατάγματος. Πετρέλαιο και γκάζι σε κατοικημένη περιοχή με αριθμό σχολείων, μαγαζιών και άλλων καταλυμάτων. Σοβαρά; Και θέλετε να μην θεωρηθείτε άμεσα υπεύθυνοι; Νομίζω η απάντηση των Λαρνακέων πρέπει να είναι άμεση και δυναμική. Αρκετή κοροϊδία ανεχτήκαμε!
Γιώτα Δημητρίου
(Δημοσιογράφος Αρχισυντάκτρια Skala Times)
Δεν είμαι σίγουρη αν έχει συνειδητοποιήσει ο κάθε δημότης αυτής της πόλης και των γύρω Δήμων και περιοχών (Δήμος Λιβαδιών, Ορόκλινης, Πύλας) τι σημαίνουν για την ίδια του τη ζωή αυτές οι εγκαταστάσεις υγραερίου και πετρελαιοειδών. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν όλοι πως κοιμόμαστε και ξυπνάμε κάθε, μα κάθε, μέρα πάνω σε μια βόμβα η οποία από τύχη δεν έχει εκραγεί μέχρι σήμερα.
Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις για τις επιπτώσεις αυτών των εγκαταστάσεων στην υγεία των κατοίκων γύρω από τις εγκαταστάσεις. Τέλος, ας μη μιλήσουμε για το θέμα “περιβάλλον”και για το μεγάλο παραλιακό μέτωπο το οποίο είναι “εγκλωβισμένο” σε πετρέλαια, υγραέρια και μια οπτική ρύπανση που δεν ταιριάζει σε τουριστική πόλη, ή μάλλον δεν ταιριάζει σε καμία κατοικημένη πόλη. Αυτός ο εφιάλτης πρέπει να τερματιστεί άμεσα πριν ξυπνήσει και μας πάρει και μας σηκώσει όλους μέσα σε στάχτες και αποκαΐδια. Γιατί τότε -πραγματικά- δεν θα μείνει κομμάτι της Λάρνακας, ούτε καν για δείγμα!
Το ατύχημα, ανήμερα του Αγίου Λαζάρου, (ημέρα που το Skala Times έχει διοργανώσει διαδηλώσεις για το θέμα αυτό τα τελευταία χρόνια) ήταν μια υπενθύμιση πως αυτός ο παραλογισμός πρέπει να σταματήσει. Μετακίνηση άμεσα, με πράξεις και όχι λόγια και εμπαιγμούς παρατάσεων. Enough is enough!
Κώστας Κώστα
(Υπάλληλος Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου)
Το σήριαλ της απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων πετρελαίου από την Λάρνακα ίσως είναι η μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια κοροϊδία σε βάρος πολιτών αυτού του τόπου. Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση βάζει πάνω από την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών τα συμφέροντα μιας πολύ μικρής ομάδας ανθρώπων. Αυτή είναι για μένα η ουσία του προβλήματος. Όσο δε δημιουργείται κόστος σε βάρος αυτών που θα πάρουν την απόφαση δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχτεί η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων. Και το κόστος δημιουργείται μόνο από την ενεργό εμπλοκή των πολιτών στις δράσεις που πραγματοποιούνται.
Τίνα Πουλλίδη Νεοφύτου
(Καθηγήτρια Αγγλικών / Ιδιοκτήρια Excellence Institute)
Το ατύχημα στις εγκαταστάσεις στις 31 Μαρτίου 2018 αποτελεί ένα ισχυρό προμήνυμα. Τα προμηνύματα πάντα υπάρχουν, αλλά τείνουμε -συνειδητά- να τα αγνοούμε μέχρι να έρθει η “μεγάλη μέρα”.
Η απουσία άμεσης, συλλογικής και οργανωμένης δράσης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως περίπτωση ευρύτερα χαμηλής αντιληπτικής ικανότητας των καταστάσεων με όλους μελλοντικά να αποκαλούν τους εαυτούς τους θύματα , μα σε καμία περίπτωση συνένοχους.
Ανδρέας Γερολέμου
(Μουσικός /Ιδιοκτήτης Ωδείου Γερολέμου)
Η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαίου και υγραερίου δεν πρέπει να είναι ΘΕΜΑ που να αφορά μόνο τους Λαρνακείς αλλά θέμα ολόκληρης της Κύπρου! Είναι ένα μείζων θέμα που άμεσα πρέπει να επιλυθεί πριν θρηνήσουμε θύματα! Μου θυμίζει λίγο το Μαρί η όλη κατάσταση και απορώ ακόμη πως το κράτος δεν παίρνει άμεσα μέτρα! Είναι βέβαια μεγάλοι επιχειρηματίες και επώνυμοι μάλιστα που εμποδίζουν αυτή τη μετακίνηση για τα δικά τους και μόνο συμφέροντα.
Η Λάρνακα δεν αξίζει αυτή τη κατάσταση.
Η Λάρνακα χρειάζεται άμεσα την αλλαγή!
Ο Δήμαρχος μας είναι ΑΞΙΟΣ και πιστεύω ότι θα καταφέρει αυτή την μετακίνηση των εγκαταστάσεων το συντομότερο δυνατόν. Θέλω να πιστεύω πως θα γίνει αυτό πριν συμβεί κάποιο θλιβερό συμβάν ! Προτείνω ΑΠΕΡΓΙΕΣ προτείνω κλείσιμο των σχολείων προτείνω έντονες διαμαρτυρίες έξω από το προεδρικό. Εδω και τώρα να ληφθούν αποφάσεις και όχι μόνο ΛΟΓΙΑ!
Έλενα Γαβριήλ
(Δικηγόρος)
Τη βδομάδα που μας πέρασε βρήκα στο κουτί του ταχυδρομείου ενημερωτικό φυλλάδιο από το Δήμο Λάρνακας με οδηγίες σε περίπτωση ατυχήματος στα διυλιστήρια Λάρνακας. Τότε συνειδητοποίησα ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Λίγες μέρες μετά το πρωινό του Σαββάτου ενημερώνομαι ότι υπάρχει πυρκαγιά στην επικίνδυνη περιοχή μας. Τελικά ο Θεός μας λυπήθηκε -για ακόμη μια φορά. Αναρωτιέμαι αν πρέπει να γίνουμε το «Μαρι 2» για να ευαισθητοποιηθεί το κράτος, οι φορείς αλλά και η κοινωνία. Είναι λυπηρό που για ακόμα μια φορά πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να αλλάξει κάτι. Ζω στην επικίνδυνη αυτή περιοχή τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δεν έχει περάσει πρωινό που ανοίγοντας το παράθυρο του δωματίου να μην υπάρχει η έντονη μυρωδιά του γκαζιού στην ατμόσφαιρα. Το περιβάλλον που ήδη επικρατεί έχει βλάψει τις ζωές των ανθρώπων στην περιοχή φού έχουν παρατηρηθεί πολλά κρούσματα καρκίνου στην περιοχή μας εδώ γύρω από τις εγκαταστάσεις υγραερίου και πετρελαιοειδών. Είναι λυπηρό να κοιτάμε την καταστροφή να έρχεται αλλά λόγω συμφερόντων οι ζωές και η υγεία των ανθρώπων να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, ΞΑΝΑ.
Λυπάμαι για το κράτος αλλά και την κοινωνία στην οποία ζούμε.
Μόνικα Μιχαηλίδου
(Παιδίατρος)
Μετά από προσπάθειες δεκαετιών ο Δήμος έχει ξαναδώσει ραντεβού με τον ΠτΔ για να λυθεί ένα πρόβλημα , η μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενων , με αντίκτυπο στο περιβάλλον, στην ανάπτυξη της πόλης αλλά κυρίως στην ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων και των παιδιών που φοιτούν στα εννέα σχολεία της περιοχής που καθορίζεται ως “Σεβέζο”. Μιας περιοχής που ζει κάθε στιγμή το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής έκρηξης με χιλιάδες νεκρά και τραυματισμένα θύματα. Η προχειρότητα στους χώρους εργασίας και η έλλειψη μέτρων ασφαλείας κατά την εργασία ή έστω ο έλεγχος από τους αρμόδιους στους χώρους εργασίας φαίνεται από αυτά τα δυσάρεστα ατυχήματα. Σκεφτείτε όμως την ανευθυνότητα και την εγκληματική προχειρότητα ενός κράτους, απέναντι στους κατοίκους μιας ολόκληρης πόλης για δεκαετίες, στο ενδεχόμενο μιας καταστροφική έκρηξης.
Η 3 Απριλίου θα είναι ορόσημο για όλους εμάς που εδώ και χρόνια φωνάζουμε χωρίς να ακούει κανένας “άρχοντας”, για την ασφάλεια και το δικό μας δικαίωμα στην ποιότητα ζωής. Μετά τις 3 Απριλίου θα πρέπει να τεθούν τελικά χρονοδιαγράμματα και ποινές για τις εταιρείες που για χρόνια τώρα μας κοροϊδεύουν με την ανοχή του κράτους. Αναμένουμε με τα μανίκια σηκωμένα.
Δεν θα υπάρξει άλλη ανοχή από την Λάρνακα και τους πολίτες της!
Ιωάννα Πιτσιλλή
(Καθηγήτρια Γαλλικών)
Θα πω το κλασικό είμαστε τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα, που δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Αυτό όμως δεν είναι παρήγορο και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας καθησυχάζει. Ο κίνδυνος είναι εκεί. Μπορεί να κοιμάται μα σίγουρα μπορεί και να ξυπνήσει όταν εμείς πάμε για ύπνο! Εύχομαι σύντομα να βρεθεί η λύση που θα διασφαλίζει τόσο την ασφάλεια των κατοίκων της πόλης μας όσο και την ποιότητα της ζωής τους.
Έλενα Λεοντίου
(Ιδιωτική υπάλληλος)
Εαν και εφόσον δεν ληφθούν άμεσα μέτρα απο την κυβέρνηση για τις εγκαταστάσεις υγραερίου, ο Δήμος Λάρνακας οφείλει να προχωρήσει σε άμεση αντιδράση με δραστικά μέτρα όπως πχ το κλείσιμο του αεροδρομίου. Ζούμε δίπλα από μια ωρολογιακή βόμβα. Τι αλλό χρειαζόμαστε για να πειστούμε ότι ο κόσμος της Λάρνακας κινδυνεύει από τις συγκεκριμένες εγκαστάσεις; Άμεσες αντιδράσεις! Άμεσες λύσεις ασφάλειας. Η Λάρνακα μας δεν θα είναι η επόμενη τραγωδία τούτου του τόπου. Φτάνει πια!
Δημήτρης Δελαρόκας
(Γενικός Διευθυντής εταιρείας Weider)
Το ατύχημα στις 31 Μαρτίου 2018 ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Για άλλη μία φορά η πόλη μας γίνεται θύμα της ανευθυνότητας που δείχνουν οι αρχές. Επιτέλους θα πρέπει να δούμε το μέλλον της πόλης μας μέσα απο το πρίσμα μία πρασινης αναπτυξης που θα την κανει πόλο έλξης για τον τουρισμο. Και το πιο σημαντικό: Μια ασφαλή πόλη για εμάς και τα παιδιά μας!
Τάσος Λουκαϊδης
(Σκιτσογράφος, κάτοικος περιοχής Δρόμου Λάρνακας Δεκέλιας, κοντά στις εγκαταστάσεις υγραερίου και πετρελαιοειδών)
Επιτέλους….Σήμερα το πρωί ανήμερα του Αγίου Λαζάρου επρόβαρα τζαι το περίφημο “κιτρινο σωσιβιο” που μας εδώρησαν πριν κάμποσα χρόνια οι εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου. Μόλις άκουσα τες σειρήνες των πυροσβεστικών της Ορόκλινης τζαι είδα τα μαύρα-πίσσα κάσσα σύννεφα καπνού πουπάνω που τες πόμπες του γκαζιού , εβούρησα τζαι ηύρα το κίτρινο κουτί. Μόλις εδοκίμασα να βάλω τη τσιγαρόμασκα, είδα το λάστιχο διαλυμένο που την πολυκαιρία. Οι χαρτότελλες για κάλυψη των τελάρων παραθύρων δεν εξικολλούσαν με τίποτε. Δοκιμάζω το φορητό χειροκίνητο δύναμο ραδιοφώνου και Φωτισμού….τελείως νεκρός. Ευτυχώς όμως μπορώ τζαι δκιεβάζω τες οδηγίες για τέθκια ατυχήματα. Κατίσιη σας εσάς που εν έσιετε ΚΙΤΡΙΝΑ ΣΩΣΙΒΙΑ
Eν τω μεταξύ σήμερα είναι το Σαββατο του ΛΑΖΑΡΟΥ προστάτη της Λάρνακας και κατά σύμπτωση η αυτόπτης μάρτυς που έδωσε και μαρτυρίες στα κανάλια, ονομάζεται Μάρθα!
Τέλος, να πω ότι το container με τα πυρομαχικά στο Μαρί είχε κυριολεκτικά μιλήσει και προειδοποιήσει…αλλά κάποιοι αλληλοβεβαίωναν ο ένας ειδήμων τον άλλον, για την μη επικινδυνότητα της διόγκωσης. Ακριβώς την ίδια προειδοποίηση έχουμε και σήμερα…Ας αναλογιστούμε τις τεράστιες συνέπειες, ό μη γένοιτο, μιας τέτοιας έκρηξης στις εγκαταστάσεις του δρόμου Λάρνακας -Δεκέλειας με τις ντόμινο αλληλοεπιδράσεις σε όλες τις εγκαταστάσεις.