Search
Close this search box.

Στο στόχαστρο η ελεύθερη δημοσιογραφία

logokrisia

Τα εγκλήματα κατά της ελευθεροτυπίας και των δημοσιογράφων δεν περιορίζονται στα απολυταρχικά καθεστώτα, όπως της Τουρκίας και της Αιγύπτου, αλλά πραγματοποιούνται σήμερα τόσο στις δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης, όσο και σε αυτές του υπόλοιπου δημοκρατικού κόσμου.

Σύμφωνα με την Έκθεση του διεθνούς οργανισμού Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για το 2018, η δημοσιογραφία αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο επάγγελμα αυτή τη στιγμή, καθώς οι δολοφονίες δημοσιογράφων, οι κρατικές παρεμβάσεις και ηλογοκρισία είναι φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα συχνά στη γηραιά ήπειρο.

Βάσει των στοιχείων της έκθεσης που παρουσιάστηκαν στο Βερολίνο, παρουσιάζεται επιδείνωση σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου σε χώρες όπως η Μάλτα, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Σερβία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μάλτα και τη Σλοβακία σημειώθηκαν δύο δολοφονίες δημοσιογράφων (της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτσια και του Γιαν Κούτσιακ) λόγω ερευνών που πραγματοποιούσαν.

Την ίδια στιγμή, η έκθεση φανερώνει μια ιδιαιτέρως άσχημη κατάσταση για τον Τύπο στην Πολωνία, καθώς η συντηρητική κυβέρνηση φίμωσε τα δημόσια ΜΜΕ το 2015, αλλά και στην Ουγγαρία, όπου έκαναν την εμφάνισή τους λίστες με «ανεπιθύμητους» ξένους ανταποκριτές.

Στις ΗΠΑ, στην Ινδία και στις Φιλιππίνες οι δημοσιογράφοι χαρακτηρίζονται από πολιτικά πρόσωπα των κυβερνήσεων ως «προδότες» ή και «τρομοκράτες», ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έφτασε στο σημείο να τους αποκαλέσει «εχθρούς του λαού».

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε βάσει 71 ερωτήσεων στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν δημοσιογράφοι παγκοσμίως, η κατάσταση της ελευθεροτυπίας έχει χειροτερέψει σε σχέση με πέρυσι για το 42% των χωρών.

Πέρα από τη Μάλτα που είχε ραγδαία πτώση στη λίστα, υποχωρώντας από τη θέση 18 που κατείχε πέρυσι στη θέση 65, σημαντικά προβλήματα παρουσιάζει η δημοσιογραφία και στην Ελλάδα, η οποία, πάντως, κινείται ανοδικά «σκαρφαλώνοντας» στη θέση 74 από τη θέση 88 που βρισκόταν το 2017.

Στις τελευταίες θέσεις τις λίστας, όπως και πέρυσι, βρίσκονται το Τουρκμενιστάν (178), η Ερυθραία (179) και η Βόρεια Κορέα (180).

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη βελτίωση φαίνεται πως είχε η δημοσιογραφία στη Γκάνα, καθώς τη συναντάμε 21 θέσεις πιο πάνω από το 2018 και συγκεκριμένα στη θέση 122.

Παράλληλα, στην κορυφή της λίστας βρίσκονται σταθερά οι σκανδιναβικές χώρες, ενώ η Γερμανία φιγουράρει στη 15η θέση, που είναι παραδόξως πάρα πολύ καλή αν αναλογιστούμε τα διάφορα προβλήματα που σημειώνονται κατά καιρούς, με αποκορύφωμα την περίπτωση χειραγώγησης της μετάδοσης επεισοδίων που έλαβαν χώρα στο Αμβούργο στη Σύνοδο Κορυφής του G20.

ΠΗΓΗ: www.tempo.gr


Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Οι βουλευτές Λάρνακας στέλνουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσα από το SkalaTimes, για τη Λάρνακα και όλο το κόσμο!

SkalaTimes Το SkalaTimes ζήτησε από τους Βουλευτές Λάρνακας Πρόδρομο Αλαμπρίτη (ΔΗΣΥ), Ανδρέα Πασιουρτίδη (ΑΚΕΛ), Σωτήρη Ιωάννου (ΕΛΑΜ), Χρίστο Ορφανίδη (ΔΗΚΟ) και Ανδρέα Αποστόλου (ΕΔΕΚ), να

Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Κοινοτάρχες, Επαρχίας Λάρνακας στέλνουν τις δικές τους ευχές μέσω του SkalaTimes

Από τους Τρούλλους μέχρι τη Δρομολαξιά, από Δημάρχους, Αντιδημάρχους, μέχρι κοινοτάρχες, το SkalaTimes ζήτησε να μας στείλουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσω του SkalaTimes!

Ο Πάτερ Λάζαρος μιλά στο SkalaTimes με αφορμή τα Χριστούγεννα αλλά και τα εγκάινια του εκκλησιαστικού μουσείου στην Παρεκκλησιά

“Να πλησιάσουμε όσο μπορούμε τον Χριστό. Να γιορτάσουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό, όχι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Πέρα από τα μελομακάρονα, τα πάρτι και τα δείπνα,

error: Content is protected !!