Search
Close this search box.

Άντρη Κυριαζή: “Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν και πρέπει να γίνουν για να φέρουν μια αλλαγή στη νοοτροπία του κοινού της Λάρνακας”

1

Το θεατρικό εργαστήρι Παράθυρο Ανοικτό στη Λάρνακα δεν χρειάζεται συστάσεις, αλλά ούτε και η ιδιοκτήτρια του η Άντρη Κυριαζή. Καταξιωμένη στο χώρο της, η ταλαντούχα ηθοποιός η οποία αγαπά τη δουλειά της με πάθος, μιλά στο Skala Times για τις δύο παραστάσεις που ετοιμάζει να ανέβασει το θεατρικό της εργαστήρι αυτές τις μέρες. Μία παράσταση για ενήλικες και μία για παιδιά. Παραστάσεις που αναμένεται να κερδίσουν το κοινό!

 

Skala Times

Άντρη το θεατρικό σας εργαστήρι ετοιμάζεται για δύο παραστάσεις μία παιδική και μία με τους ενήλικες μαθητές σου. Ας μιλήσουμε αρχικά για τη παράσταση με τους ενήλικες μαθητές σου…
Πρόκειται για το έργο του Νηλ Σάιμον “Οι Ηλίθοι” θα το ανεβάσουμε την Κυριακή 17 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ στο Υπαίθριο Θέατρο Λυκείου Αραδίππου Τάσος Μητσόπουλος. Ένα θέατρο διαμάντι στην πόλη μας που δε γνωρίζει το ευρύ κοινό στην Αναγεννήσεως 5, 7101 (πίσω από το λύκειο Αραδίππου). Το δικό μας έργο θα έχει τίτλο “ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ της διπλανής πόρτας” σε Θεατρική διασκευή δική μου, της Ντόρας Μακρυγιάννη και του Επιφάνιου Μιχαήλ.
Το έργο που παρουσιάζει η ερασιτεχνική ομάδα των ενηλίκων του εργαστηρίου είναι μία διασκευή βασισμένη στο έργο του σπουδαίου και πολυβραβευμένου Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου Νηλ Σάιμον ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ. Πρόκειται για μια ρομαντική κωμωδία που παίζεται με μεγάλη επιτυχία σε όλες τις σκηνές του κόσμου. Ένα έργο που σατιρίζει τα κοινωνικά ήθη και τα πολιτικά συστήματα του 20ου αιώνα.
Στη συγκεκριμένη διασκευή οι ρόλοι έγιναν 16 από 10 που είναι στο πρωτότυπο και τοποθετήσαμε το έργο στο χωριό Κολοπετινίτσα της γειτονικής μας Ελλάδας (αντί στο Κουλιέντσικοφ της Ουκρανίας) στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ( αντί στα τέλη του 1800) επί καιρώ στρατιωτικής δικτατορίας για να το φέρουμε πιο πολύ στα μέτρα μας και να αφορά πιο πολύ και το κοινό μας.
Γιατί Κολοπετινίτσα; Το τοπωνύμιο της Κολοπετινίτσας αποτελεί το αγαπημένο «μη μέρος» των Ελλήνων, ένα τοπωνύμιο που αναφέρουν όταν θέλουν να μιλήσουν για κάτι που δεν υπάρχει, ή είναι αόριστο ή πολύ μακρινό, όπως και στην περίπτωση της ιστορίας αυτής. Ή μπορεί τελικά να είναι και δίπλα μας κι απλά να μην το βλέπουμε. Μήπως λοιπόν είμαστε όλοι κάτοικοι ή ζούμε κοντά σε κάποια Κολοπετινίτσα κι απλά εθελοτυφλούμε; “Για όλους υπάρχει μια κατάρα. Το ζήτημα είναι αν φουμάρεις το παραμύθι..!”

Να πούμε την υπόθεση;
Ο Κύπριος δάσκαλος Αλκιβιάδης Χρίστου Παπαδόπουλος μετά τις “φασαρίες” του ’63 καταφθάνει στο μικρό χωριό της Ελλάδας λοιπόν, και μετά από μερικές επεισοδιακές συναντήσεις με όχι και τόσο ευφυείς κατοίκους του χωριού θα βρει το σπίτι του νέου του εργοδότη γιατρού Νικόλαου Πρηχτάκη. Εκεί θα γνωρίσει τη σύζυγό του Λένα Πρηχτάκη και την κόρη τους Σοφία την οποία και θα ερωτευθεί παράφορα…! Η συνέχεια επί σκηνής!

2

Αλήθεια, το θέατρο σε τι μπορεί να βοηθήσει ένα ενήλικα;
Το θεατρικό εργαστήρι για ενήλικες απευθύνεται σε κάθε ενήλικα ενδιαφερόμενο εραστή της τέχνης του θεάτρου και κτίζεται σε μία βασική αρχή αυτή της συλλογικής Δράσης. Ο όρος περιλαμβάνει τη συνέπεια, την αυτοπειθαρχία, τη συνεργασία, τη συστηματική δουλειά και την αντίληψη για ΚΟΙΝΗ δημιουργία.
Γενικότερα ένας ενήλικας που ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο ικανοποιεί αρχικά ένα μεράκι του, ένα ίσως απωθημένο του, κτίζοντας παράλληλα εφόδια κοινωνικοποίησης, συνύπαρξης, ομαδικότητας, εμπιστοσύνης, αυτοπεποίθησης, διαχείρισης πανικού, κ.ά. Παιδεύεται επίσης με τεχνικές γύρω από την υποκριτική ολοκληρώνοντας την εμπειρία του με την παράσταση όπου μαθαίνει να “εκτίθεται” μπροστά σε κοινό αποκτώντας αυτοπεποίθηση και κυρίως παίρνοντας χαρά δημιουργίας!

Να πούμε και δυο λόγια για τη παράσταση με τους μικρούς μαθητές σου;
Ναι πρόκειται για ένα έργο της Μαρίνας Σαβεριάδου με τίτλο “Μια αλήθεια για τα παραμύθια”. Θα ανέβει το Σάββατο 23 Ιουνίου, η ώρα 8:30 επίσης και αυτό στο Υπαίθριο Θέατρο Λυκείου Αραδίππου Τάσος Μητσόπουλος.
Πρόκειται για ένα έργο που δίνει μια άλλη αλήθεια σε τέσσερα πολύ γνωστά μας παραμύθια αποβάλλοντας το στίγμα των “κακών”. Ο Γίγαντας Φασόλης, η κακιά μητριά Ελεονώρα Ντε Μοχθηριάν, ο κακός λύκος Γκρι και η μάγισσα Βεατρίκη Ζελ είναι τόσο κακοί τελικά;
Το έργο διαδραματίζεται σε ένα μαγεμένο δάσος, και με βάση τη σκηνοθεσία τοποθετήθηκε αρχικά στο υπαίθριο θέατρο του μαγεμένου Δάσους (έτσι και η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου ήρθε και έδεσε γάντι) όπου γίνεται ακρόαση για τον πολυπόθητο ρόλο του χρυσού παραμυθά του βασιλείου. Στο “Δάσος έχεις ταλέντο” λοιπόν στήνεται ένα κανονικό talent show το οποίο με τον ερχομό των “κακών” μετατρέπεται σε κανονική δίκη σε αίθουσα δικαστηρίου με πολλούς γνωστούς μας ήρωες κι από άλλα παραμύθια, μικρούς και μεγάλους, όπως οι 7 Νάνοι, ο Κοντορεβιθούλης, τα 3 γουρουνάκια, οι πριγκίπισσες Χιονάτη, Σταχτοπούτα, και Ραπουνζέλ, ο Πινόκιο, η Κότα, η Ποκαχόντας, η Τίνγκερμπελ, ο μαγικός καθρέφτης και η Queen of Hearts από την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων στο ρόλο του Δικαστή!
Μέσα από την επιλογή του φετινού μας έργου και τον συμβολισμό του, θέλουμε να προωθήσουμε την αποδοχή του άλλου, του διαφορετικού, ανεξαιρέτως εξωτερικής εμφάνισης και κοινωνικού στίγματος. Είναι με άλλα λόγια ένα έργο κατά του ρατσισμού χωρίς να κουνάει το δάχτυλο αλλά μέσα από την κωμικότητα και το χιούμορ του!
Συγγραφέας του έργου “Μια Αλήθεια για τα παραμύθια” είναι η συμπολίτισσά μας Μαρίνα Σαβεριάδου της οποίας θεατρικά έργα έχουν μεταδοθεί από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και που πρόσφατα πήρε το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Συγγραφής Ραδιοφωνικού Θεατρικού Έργου για το 2017 για το έργο της με τίτλο “ Ρέκβιεμ”.

Για εσένα ως εμψυχώτρια θεάτρου είναι ευκολότερο ή δυσκολότερο να διδάσκεις θέατρο σε3 ενήλικες και γιατί;
Το κάθε ηλικιακό γκρουπ έχει τις δυσκολίες του. Οι ενήλικες αν και σε θέματα αντίληψης μπορούν να εκτελέσουν πολύ πιο δύσκολες ασκήσεις δεν είναι τόσο εύπλαστοι και ανοικτοί όπως τα παιδιά. Θέλουν περισσότερο χρόνο να αφεθούν, να επιτρέψουν στον εαυτό τους να χαλαρώσει, να τσαλακωθεί, να εκτεθεί…
Επίσης δεν μπορούν να είναι τόσο συνεπείς όπως τα παιδιά λόγω των πολλών κοινωνικών υποχρεώσεων που έχουν κι αυτό είναι κατανοητό, απλώς αυτό δυσχεραίνει και τη λειτουργικότητα της ομάδας και δυσκολεύει κατά συνέπεια και τη διδασκαλία.

Άντρη γιατί να έρθει κάποιος να παρακολουθήσει τις δύο παραστάσεις του θεατρικού σου εργαστηρίου;
Για να περάσει καλά, να γελάσει και φεύγοντας να πάρει και κάτι μαζί του στο σπίτι, να διερωτηθεί…

Αλήθεια, γενικότερα, τι μπορεί να χαρίσει και να διδάξει το θέατρο στο θεατή;
Το θέατρο χαρίζει ψυχαγωγία στους θεατές του με την ετυμολογική σημασία της λέξεως: αγωγή ψυχής! Αναλόγως πάντα της επιλογής του έργου, το θέατρο μπορεί να χαρίσει άφθονο γέλιο, συγκίνηση, προβληματισμό, αποφόρτιση από την καθημερινότητα, δείγματα γύρω από ζωές ανθρώπων που έχουν αφήσει το στίγμα τους ή και ηρώων της μυθοπλασίας που βιώνουν κάτι κοντινό ή κάτι απόμακρο από αυτούς αλλά και στις δύο περιπτώσεις παίρνουν παραδείγματα ζωής ή παραδείγματα προς αποφυγήν. Αβίαστα λοιπόν το θέατρο μπορεί να διδάξει πολλά στους θεατές του…!

Στη Λάρνακα υπάρχει θεατρικό κοινό; Αν όχι, τι πρέπει να γίνει;
Στη Λάρνακα υπάρχει θεατρικό κοινό. Βέβαια υπάρχουν αυτοί που πάνε πιο τακτικά σε παραστάσεις σε άλλες πόλεις ή γεμίζουν τις κερκίδες στο Παττίχειο όταν έρχονται θεατρικά σχήματα από Ελλάδα, και αυτό κάτι έχει να μας πει. Υπήρξα ηθοποιός στο Θέατρο Σκάλα για μία χρονική περίοδο δύο σχεδόν χρόνων κι έβλεπα το μικρό κυρίως αριθμό προσέλευσης. Στην περίπτωση του κοινού της Λάρνακας έχω καταλήξει ότι δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη για το ότι δε γεμίζει ποτέ τις αίθουσες στο θέατρο της πόλης του.
Πιστεύω πως πρέπει να αλλάξουν σίγουρα τα πράγματα στη Λάρνακα και το θέατρο της. Πρέπει να στηρίξουμε πιο πολύ το θέατρο της πόλης μας αλλά και το θέατρο πρέπει να “ακουμπήσει” πιο πολύ τους θεατές του. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν και πρέπει να γίνουν για να φέρουν μια αλλαγή στη νοοτροπία του κοινού της Λάρνακας.

Η σειρά “Καμώματα τζι αρώματα” του ΡΙΚ, στην οποία πρωταγωνιστείς, σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Τι σημαίνει για ένα ηθοποιό η αγάπη και η αναγνώριση από το κόσμο;
Είναι πολύ όμορφο να συναντάς ανθρώπους καθημερινά και να εισπράττεις τον ενθουσιασμό και την αγάπη τους γι’ αυτό που κάνεις. Είναι ακόμα πιο όμορφο όταν σου λένε ότι τους προσφέρεις το γέλιο και μια διέξοδο χαλάρωσης από την καθημερινότητα.

an2

Για τους μαθητές σου παίζει κάποιο ρόλο το γεγονός ότι η δασκάλα τους είναι γνωστή μέσα από τη τηλεόραση;
Στην αρχή ίσως να καμαρώνουν πιο πολύ τη δασκάλα τους γιατί είναι ηθοποιός. Παίζει λοιπόν κάποιο ρόλο στην αρχή, στην πορεία όμως τους αφαιρώ αυτή την εικόνα της γνωστής ηθοποιού, και με αντιμετωπίζουν καθαρά σαν δασκάλα τους, λίγο σαν μαμά τους τα μικρότερα, σαν φίλη και δασκάλα τους οι έφηβοι και σαν σκηνοθέτη και συνάδελφο τους οι μεγαλύτεροι.

Αν ένας μαθητής σου, σου πει ότι θέλει να γίνει ηθοποιός για να γίνει διάσημος, τι θα τον συμβουλέψεις;
Να μη γίνει ηθοποιός. Δεν είναι λόγος αυτός να ακολουθήσεις το δρόμο της υποκριτικής. Αυτή η δουλειά θέλει πάθος, αγάπη, διάβασμα, πολύ γερό στομάχι και γερά νεύρα. Δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα στο χώρο μας. Να γίνεις ηθοποιός γιατί αγαπάς πραγματικά το θέατρο και παθιάζεσαι γι’ αυτό, γιατί σε συνεπαίρνει αυτή η τέχνη και δεν θέλεις να κάνεις οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα παρά μόνο αυτό, ένα επάγγελμα στο οποίο να είσαι έτοιμος να ιδρώσεις πολύ όχι κατ’ ανάγκην για να γίνεις διάσημος.

Υπάρχουν ηθοποιοί που δηλώνουν πως αγαπούν περισσότερο τον κινηματογράφο ή το θέατρο ή την τηλεόραση. Για σένα τι ισχύει;
Η αλήθεια είναι ότι αγαπώ περισσότερο το θέατρο, αλλά όσο αντέχω οικονομικά δεν θα κάνω θέατρο αν δεν έχει κάτι να μου προσφέρει και καλλιτεχνικά ένας ρόλος και μια παράσταση στο σύνολό της…Οι συνθήκες εργασίας στο ελεύθερο θέατρο στην Κύπρο πάνε από το κακό στο χειρότερο. Αν και μου λείπει πολύ το θέατρο, αυτή την περίοδο νιώθω πολύ ευλογημένη και ευγνώμων με το εργαστήρι και με την τηλεόραση και το επίπεδο της σειράς που συμμετέχω και δε θα με πείραζε να παραμείνω μόνο στην τηλεόραση.

Τέλος, η Άντρη Κυριαζή τι ονειρεύεται για το επαγγελματικό της μέλλον;
Να γευτεί κι άλλους πολλούς ρόλους όσο ωριμάζει και στο θέατρο και στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση…διαφορετικούς από ό,τι έχει κάνει μέχρι σήμερα…
Να φτιάξει και την επόμενη χρονιά όμορφες παραστάσεις στο εργαστήρι Παράθυρο Ανοιχτό με τα παιδιά, τους έφηβους και τους ενήλικές μου μαθητές…
Να σκηνοθετήσει και επαγγελματικές ομάδες…..
Ίσως να αρχίσει να γράφει κιόλας…

Και τι για το προσωπικό της μέλλον;
Να μεγαλώνουν σωστά τα παιδιά μου, να μπορώ να τους προσφέρω ό,τι χρειάζονται για το μέλλον τους και όταν μεγαλώσουν με το καλό κι ανοίξουν τα φτερά τους και είναι ανεξάρτητοι να αρχίσω τα ταξίδια με πολύ μακρινούς προορισμούς….!

———————–

Παλαιότερη συνέντευξη της Άντρης Κυριαζή στο Skala Times:

https://www.skalatimes.com/2017/03/01/%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%B6%CE%AE-%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AD%CF%87%CF%89-%CE%B8%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B9%CE%B1/
45

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πιλοτική Εφαρμογή Προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης

Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προχωρεί στην πιλοτική εφαρμογή προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου

error: Content is protected !!