Το πιο κάτω έφτασε χθες στο Skala Times από μία μαθήτρια Λυκείου της Επαρχίας Λάρνακας
15/7/2018
Από μια μαθήτρια Λυκείου Επαρχίας Λάρνακας
Ένιωσα την ανάγκη να γράψω αυτό κείμενο αφού είχα παρακολουθήσει τις είδησεις και συγκεκριμένα το θέμα με τους εκπαιδευτικούς. Φέτος αποφοίτησα από ένα λύκειο της επαρχίας Λάρνακας και για αυτό έχω σχηματίσει άποψη σε ορισμένες πτυχες του θέματος.
Ο απόηχος των τελευταίων ημερών είναι ένα κύμα απαξίωση για το έργο των εκπαιδευτικών από την κοινωνία ,το αρμόδιο Υπουργείο και την κεντρική επιτροπή ελέγχου. Τουλάχιστο προσωπικά έτσι το εκλαμβάνω.
Θεωρώ πως οι εκπαιδευτικοί επιτελούν λειτούργημα και αναγνωρίζω ότι οι υποχρεώσεις τους δεν τελειώνουν όταν κτυπήσει το τελευταίο κουδούνι στις 1:35 και δεν αναφέρομαι στην προετοιμασία μαθημάτων, φύλλα εργασίας κ.τ.λ που έτσι και αλλιώς πρέπει να γίνοντα. Αναφέρομαι σε επιλύσεις αποριών μέσω κοινωνικών πλατφόρμων δικτύωσης και στις πολύωρες συζητήσεις για καταπολέμηση του άγχους που προκύπτει από τις επικείμενες εξετάσεις αλλά και για αλλά θέματα που δεν έχουν να κάνουν με το σχολείο άμεσα αλλά σχετίζονται με προβληματισμούς, ανησυχίες και φόβους των εφήβων που αναγκάζονται να ωριμάσουν «βίαια» και όλα αυτά στον ελεύθερο τους χρόνο οι εκπαιδευτικοί, χωρίς να τους αναγκάζει κανείς.
Σας γράφω εκ πυράς, αφού τα πιο πάνω μου έχουν συμβεί ή αν όχι σε εμένα σε συμμαθητές μου και φίλους μου.
Όσον αφορά τις προ ημερών δηλώσεις του κυρίου Υπουργού ότι «Έχουμε εκπαιδευτικούς που έχουν ψυχολογικά προβλήματα» Συμφωνώ! Υπάρχουν διδάσκοντες που δεν θα έπρεπε να πλαισιώνουν τα σχολεία. Θα ήθελα όμως να θέσω στον Κύριο Χαμπιαούρη κάτι που έχει να κάνει με την ακόλουθη δηλώση του: « Όταν ήμουν Δ/ντής και Επιθεωρητής, έτυχε να έχω προβληματικούς εκπαιδευτικούς.» Πως κατάφερε να εντοπίσει τους εν λόγω εκπαιδευτικούς με την ιδιότητα του επιθεωρητή ,αφού γνωρίζουν από την προηγούμενη μέρα την επίσκεψη του στο σχολείο και στις τάξεις τους και λογικά δημιουργούν το ιδανικό μάθημα και προσαρμόζονται με πλήρης επιτυχία στα εκπαιδευτικά πρότυπα που μπορεί να μην είναι; Και σε τι ενέργειες μετέβη για απομάκρυνση των «προβληματικών εκπαιδευτικών» από των τομέα της εκπαίδευσης όταν είχε την ιδιότητα ως επιθεωρητής;
Τελειώνοντας , η κεντρική επιτροπή ελέγχου ίσως με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε -και δεν αμφιβάλλω ότι ισχύουν- να προσπαθεί να προσάψει κατηγορίες για υπέρ αμοιβές στους εκπαιδευτικούς , σε αναλογία με τις ώρες εργασίες τους. Μπορεί όντως ο κύριος Μιχαηλίδης να έχει δίκαιο απλά ίσως να μην είναι ενήμερος πως όταν έκλεισαν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα υπήρξαν καθηγητές που ζήτησαν άδεια από την διεύθυνση του σχολείου τους για να συνεχίσουν τα μαθήμα με τις τάξεις τους και όντως αυτό συνέβη γνωρίζω τουλάχιστον από δύο σχολεία της επαρχίας μου 4 καθηγητές που το έπραξαν και παρά πολλούς που ήθελαν να το κάνουν αλλά λόγω προβλημάτων υγείας και λόγω δικής μας έλλειψης χρόνου δεν κατέστη δυνατό. Αυτές τις 6 ώρες που συνέχισαν να μας παρέχουν τις γνώσεις τους ενώ τα σχολεία ήταν κλειστά θα τις πληρωθούν ή στις περιπτώσεις που ανέφερα προηγουμένως θα υπάρξει για αυτούς μια έξτρα ανταμοιβή;
Με τις γνώσεις μιας 18χρονης που διαθέτω και χωρίς να είμαι πολιτικά κατασταλαγμένη θα μπορούσα να πιστέψω ότι ψάχνετε έναν αποδιοπομπαίο τράγο για να πληρώσει τα σπασμένα του συνεργατισμού, αλλά και για να στρέψετε την προσοχή της κοινωνίας σε κάποιο άλλο φλέγον και διαχρονικό θέμα για να αποσιωπήσετε το ζήτημα με το συνεργατισμό.
Με αυτό το κείμενο δεν θα ήθελα να εκθέσω και να θίξω κανένα απλά ένιωσα να «απειλούνται» γνωστά μου πρόσωπα που για 6 χρόνια ήταν η καθημερινότητα μου.
Στοχοποιείτε ένα σύνολο ανθρώπων για μερικές εξαιρέσεις μην ξεχνάτε ότι μερικοί από όλους αυτούς τους εκπαιδευτικούς μοιράζονται/μοιράστηκαν το χρόνο τους με τα παιδιά σας και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαπαιδαγώγηση και στην καλλιέργεια του χαρακτήρα τους. Θα ήθελα να επιδεικνύεται περισσότερο σεβασμό στους ανθρώπους αυτούς.
Οπως είπε και ο Μέγα Αλέξανδρος «Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην».