Search
Close this search box.

Σχολή Μπαλέτου Σύλβια Τερζή: επιτυχίες, βραβεύσεις και ημιτελικοί Youth America GrandPrix στο Παρίσι!

μπαλετο1

Ο χορός και το μπαλέτο ήταν αναπόσπαστο μέρος της ζωής της από τότε που ήταν πέντε ετών, οι διακρίσεις της ως μπαλαρίνα, σε Κύπρο και εξωτερικό συνεχίστηκαν και όταν έγινε καθηγήτρια και απέκτησε τη δική της σχολή. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μιλήσει κανείς με την Σύλβια Τερζή, οι επιτυχίες και οι πρωτιές που κερδίζει η Σχολή της είναι ένας από τους πολλούς λόγους.

Της Γιώτας Δημητρίου

Σύλβια γιατί επέλεξες αυτό το μονοπάτι του μπαλέτου όσον αφορά την καριέρα σου; Ήξερες από μικρή ότι θες να ασχοληθείς με αυτό επαγγελματικά;
Ξεκίνησα να χορεύω πολύ μικρή. Πάτησα πρώτη φορά σε παρκέ στην ηλικία των πέντε ετών. Στα δώδεκα μου είχα αποφασίσει ότι θέλω να ασχοληθώ αποκλειστικά και επαγγελματικά με αυτό το είδος χορού, το μπαλέτο. Είχε μπει στη ζωή μου τόσο δυνατά και βαθιά που θεωρούσα ότι μόνο αυτό θα με έκανε ευτυχισμένη.

Τι έχεις σπουδάσει και που;
Επέλεξα να σπουδάσω στην επαγγελματική σχολή Urban Academy of Ballet and Performing Arts στο Λονδίνο, με ειδίκευση στο κλασικό μπαλέτο ως επαγγελματία χορεύτρια και δασκάλα.

Είναι αλήθεια ότι ήσουν για δέκα χρόνια σολίστ του Μπαλέτου Κύπρου;
Ναι, είναι αλήθεια. Για μένα ήταν «πανεπιστήμιο» η εμπειρία αυτή.

Τα παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα μπαλέτου και χορού (σύγχρονου, μοντέρνου, χιπ χοπ, breakdance) στη σχολή σου, σίγουρα δεν θα γίνουν όλοι επαγγελματίες χορευτές ή μπαλαρίνες. Ωστόσο, ποια είναι τα οφέλη από την ενασχόληση τους με το μπαλέτο και το χορό;
Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να έχουν την άσκηση στη ζωή τους. Το μπαλέτο αποτελεί την καλύτερη μορφή άσκησης γιατί δίνει στο σώμα τη δυνατότητα σωστής ανάπτυξης των μυών.
Ακόμη, τα παιδιά μέσα από την ενασχόληση τους με το χορό αποκτούν δεξιότητες πειθαρχίας, κίνησης, μουσικότητας, ρυθμού και μουσικής παιδείας. Μαθαίνουν να αγαπούν την τέχνη.
μπαλετο2
Υπάρχουν ειδικά τμήματα στη σχολή σας για παιδάκια από τριών ετών. Πως μπορεί ένα παιδάκι να ασχοληθεί από 3 ετών με το μπαλέτο και τι μπορεί να κερδίσει από αυτό;
Το σύστημα με το οποίο διδάσκουμε έχει ειδικό πρόγραμμα για παιδιά από ηλικίας 3 ετών. Έτσι, τα παιδιά από αυτή την ηλικία μαθαίνουν σε σωστές βάσεις αρχίζοντας από τα βασικά βήματα μπαλέτου. Μαθαίνουν την σωστή στάση του σώματος που απαιτεί ο χορός μουσικότητα, πειθαρχία και κυρίως αρχίζουν να αγαπούν αυτό το είδος τέχνης. Παράλληλα κοινωνικοποιούνται και έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά που τα συνδέει η κοινή τους αγάπη για το χορό.

Η σχολή, μαθήτριες της σχολής, κατάφεραν να εξασφαλίσουν κάποιες νίκες σε διάφορους διαγωνισμούς. Να αναφέρουμε τους διαγωνισμούς και τις θέσεις που έχουν κερδίσει;
Η σχολή πραγματικά αναδεικνύει και στηρίζει όλα τα νέα ταλέντα. Μαθήτριες της σχολής μετά από πολύ σκληρή δουλειά κατάφεραν και καταφέρνουν διαχρονικά να κερδίζουν σε Παγκύπριους και διεθνείς διαγωνισμούς κάνοντάς μας υπερήφανους. Ενδεικτικά αναφέρω
στον 11ο
 Παγκύπριο Διαγωνισμό Μπαλέτου 2016 στην κατηγορία νέων 1ο βραβείο, στον 13ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Μπαλέτου 2018 στην κατηγορία παίδων 1ο βραβείο, στο διαγωνισμό Hellas International Dance Competition 2017 1ο βραβείο στο σύγχρονο και 3ο βραβείο στο μπαλέτο στην κατηγορία παίδων, στο Hellas International Dance Competition 2018 1ο βραβείο στο μπαλέτο, 2ο και 3ο στο σύγχρονο στην κατηγορία παίδων και 3ο βραβείο στο σύγχρονο στην κατηγορία νέων.
μπαλετο3
Τι σήμαιναν για σένα και ποια τα οφέλη στα παιδιά από τέτοιες βραβεύσεις;
Η διαδικασία του διαγωνισμού αποφέρει στις μαθήτριες πάρα πολλές εμπειρίες τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους όσο και κατά τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό. Δίνεται η ευκαιρία στις μαθήτριες να έρθουν σε επαφή με άλλα κορίτσια από όλη την Κύπρο που έχουν δουλέψει το ίδιο σκληρά. Να διαπιστώσουν πως το ταλέντο μόνο δεν αρκεί… αλλά χρειάζονται θυσίες  και σωστή καθοδήγηση. Η διάκριση των μαθητών σε αυτούς τους διαγωνισμούς είναι για μένα και για τα παιδιά μια επιβράβευση για τη σκληρή δουλειά και προσπάθεια που έκαναν.

Είναι αλήθεια πως σύντομα μία μαθήτρια σου θα λάβει μέρος σε διαγωνισμό στο Παρίσι; Να πούμε δυο λόγια γι αυτό;
Η μαθήτρια μου η οποία πήρε το 1ο βραβείο στον 13ο Παγκύπριο Διαγωνισμό 2018 έχει κερδίσει υποτροφία για συμμετοχή σε διεθνή διαγωνισμό στο εξωτερικό. Επιλέξαμε το  Youth America GrandPrix του οποίου οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν στο Παρίσι 8 με 11 Νοεμβρίου.

Στη σχολή διοργανώνονται και σεμινάρια από αναγνωρισμένους χοροδιδασκάλους του εξωτερικού. Σε ποιους αποτείνονται τα σεμινάρια αυτά;
Η σχολή, στο ετήσιο πρόγραμμα της, προσφέρει στους μαθητές της την ευκαιρία να δουλέψουν με διακεκριμένους χοροδιδασκάλους από το εξωτερικό που έρχονται ειδικά για αυτό τον σκοπό. Αυτό προσφέρει την ευκαιρία στους μαθητές να δουν τον τρόπο διδασκαλίας άλλων καθηγητών και να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους.
s2
Υπάρχουν τμήματα για επαγγελματίες χορευτές στη σχολή. Για ενήλικες που δεν έχουν εμπειρία με το χορό ή το μπαλέτο υπάρχουν τμήματα; Μπορεί να εγγραφεί ένας ενήλικας και να ξεκινήσει στα 25-30 του κτλ χορό ή μπαλέτο;
Φέτος για πρώτη φορά στη σχολή θα δημιουργηθεί τμήμα στο μάθημα σύγχρονου χορού για ενήλικες που επιθυμούν να ασχοληθούν με αυτό το είδος τέχνης. Θα είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία σε ενήλικες να ασκηθούν με πολύ δημιουργικό τρόπο.

Η σχολή σου κατάφερε να ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια, που οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σου;
Πιστεύω πως ένας από τους σημαντικότερους λόγους είναι η πολύ καλή ομάδα που στηρίζει την σχολή. Η σχολή μας συνεργάζεται με επαγγελματίες δασκάλους για κάθε είδος χορού που προσφέρει. Μεταξύ των δασκάλων υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δασκάλων. Όλες οι τάξεις μέχρι 12 ετών έχουν κατά τη διδασκαλία 2 χοροδιδασκάλους στην αίθουσα για αποτελεσματικότερη διδασκαλία.  Η αγάπη και η αφοσίωσή τόσο η δική μου όσο και των υπολοίπων δασκάλων έφερε αυτό το αποτέλεσμα.

Αλήθεια, για σένα τι σημαίνει μπαλέτο και χορός, Σύλβια;
Σημαίνει αγάπη  και ευθύνη. Ως χορεύτρια αγαπώ αυτό που κάνω και ως δασκάλα νιώθω την ευθύνη για να μεταδώσω ό,τι γνωρίζω στα παιδιά που έχουν επιλέξει αυτό το μονοπάτι.

Που μπορεί να βρει κανείς τη σχολή σου;
Η σχολή λειτουργεί τα τελευταία 16 χρόνια. Στεγάζεται στην Ξυλοτύμπου και στα Λιβάδια.
μπαλετο4
 

—————————-
Who is Who
H
Σύλβια γεννήθηκε στη Λάρνακα και ξεκίνησε μαθήματα μπαλέτου σε ηλικία πέντε ετών. Φοίτησε στην επαγγελματική σχολή «Urdang Academy of Ballet and performing Arts» στο Λονδίνο με ειδίκευση στο κλασικό μπαλέτο ως χορεύτρια και χορογράφος.
Χόρεψε με τη χορευτική ομάδα «London Urdang Dance Company». Έλαβε μέρος σε τοπικούς διαγωνισμούς χορού συμπεριλαμβανομένου του διαγωνισμού χορού Eurovision και του Παγκύπριου Φεστιβάλ Χορού το 1994 και 1995 όπου για δύο συνεχόμενες χρονιές κέρδισε το πρώτο βραβείο στον κλασικό χορό. Είναι μέλος του «Russian Ballet Society» και τις χρονιές 1992, 1995 και 1997 κέρδισε υποτροφίες για την παρακολούθηση σεμιναρίων στο Εδιμβούργο.
Έλαβε μέρος στις παραγωγές «Δεκατρής» (1995), «Καρυοθραύστης» (1998), «Κάρμεν» (1999), «Incontro» (2001), «Paquita» (2002), «Τρίπτυχο» (2003), «Καρυοθραύστης» (2004) που ανέβασε ο επαγγελματικός σύνδεσμος χορού μαζί με την ομάδα μπαλέτου Κύπρου. Επίσης έλαβε μέρος στην παραγωγή «Άδωνης και Αφροδίτη» (2004) που διοργάνωσε το Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου στα πλαίσια της διοργάνωσης για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση , στην παραγωγή «For the love of God» μαζί με τη «Deborah Melkis Dance Company” (2004) και είναι μέλος της ομάδας Σύγχρονου χορού «Άλμα».
Σήμερα είναι ιδιοκτήτρια της σχολής «Sylvia School of Βallet» στην Ξυλοτύμπου και στη Λάρνακα όπου διδάσκει μπαλέτο και μοντέρνο χορό. Τα τελευταία χρόνια η σχολή φιλοξενεί διπλωματούχους χοροδιδασκάλους για να περιλάβει στο πρόγραμμα της Σύγχρονο χορό, Ηip Hop, Break Dance και Latin.
s1

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κοινή ανακοίνωση ΑΕΚ και Ανόρθωσης

Πραγματοποιήθηκε χθες, συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των ΔΣ των Σωματείων ΑΕΚ και Ανόρθωσης με θέμα συζήτησης την οπαδική βία και την ποικιλότροπη έκφραση της εντός της

Aυξάνονται οι ποινές για το αδίκημα της υποκίνησης βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου με νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής

Αύξηση ποινών για υποκίνηση βίας ή μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ, τι αλλάζει Την σχετική πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού ψήφισαν 30 Βουλευτές

error: Content is protected !!