Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα έχει καλούς λόγους να περιμένει καλύτερες ημέρες μετά την επίσημη έξοδό της από το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης, κάνοντας έναν επίλογο σε μία δραματική εννεαετή κρίση χρέους, μεταδίδει το Reuters.
«Σήμερα μία καινούργια μέρα ξημερώνει στην χώρα μας, μία ιστορική μέρα. Τα προγράμματα της ύφεσης, της λιτότητας και της κοινωνικής ερημοποίησης επιτέλους τελείωσαν…η χώρας μας κερδίζει και πάλι το δικαίωμα να διαμορφώσει το μέλλον της», δήλωσε ο Τσίπρας από έναν λόφο με θέα έναν κόλπο στο νησί όπου ο Οδυσσέας επέστρεψε μετά από 10ετές ταξίδι, όπως περιγράφεται από τον Ομηρο, αναφέρει το Reuters.
«Η Ελλάδα ξαναπαίρνει τη μοίρα της στα χέρια της»
Mε τίτλο «Για τον Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα ξαναπαίρνει σήμερα τη μοίρα της στα χέρια της», η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρεται στο διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού για το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης. Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει την επιλογή του νησιού της Ιθάκης από τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εκφώνηση του δεκάλεπτου αυτού διαγγέλματος και στον συμβολισμό της ως σημείο αναχώρησης και επιστροφής του ομηρικού ήρωα Οδυσσέα, ο οποίος επέστρεψε στην Ιθάκη έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι δέκα χρόνων.
Με παρόμοιο τίτλο και περιεχόμενο «Η Ελλάδα ξαναπαίρνει τη μοίρα της στα χέρια της» αναφέρεται στο το δικό της δημοσίευμα η Le Parisien, η οποία σημειώνει επίσης το πλήθος των συμβολικών αναφορών στο διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού.
Θέλοντας να σημαδέψει την πρώτη ημέρα της «νέας εποχής» της χώρας του απαλλαγμένης από τα προγράμματα της διεθνούς βοήθειας και από την εδώ και οκτώ χρόνια επιτροπεία των πιστωτών, ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στην Ιθάκη, στο Ιόνιο Πέλαγος, σημείο εκκίνησης και επιστροφής του Οδυσσέα στην Οδύσσεια του Ομήρου για να ανακοινώσει «ότι μία καινούργια μέρα ξημέρωσε» για την Ελλάδα. «Μία ιστορική μέρα…η μέρα του τέλους των πολιτικών λιτότητας και ύφεσης», αναφέρει το AFP.
«Βγάζω το καπέλο στον Τσίπρα», γράφει ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι
Στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια αναφέρεται σε ανάρτησή του στο Twitter o Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι. Πιο αναλυτικά, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας τονίζει: «Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα στήριξης που διαχειρίστηκε η Τρόϊκα και ξανακερδίζει την αυτονομία της μετά από οκτώ χρόνια. Δεν θα λείψουν οι δυσκολίες αλλά στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας έσωσε την χώρα του με μεταρρυθμίσεις κα αίσθημα ευθύνης. Του βγάζω το καπέλο».
Εκτενείς αναφορές από τα ρωσικά μέσα
Με εκτενείς αναφορές κάλυψαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και μερίδα του οικονομικού τύπου το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού.
Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti σε ανταπόκριση του από την Αθήνα με τίτλο «Ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η οδύσσεια με το χρέος τελείωσε» στην εκτενή του αναφορά στο διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού, γράφει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η οκταετής οδύσσεια με την κρίση που προκάλεσε το χρέος ολοκληρώθηκε, η Ελλάδα επέτυχε τους στόχους της και δεν επιστρέφει πίσω».
Το διάγγελμα του Τσίπρα από την Ιθάκη, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο, ήταν συμβολικό, ενώ υπενθυμίζει ότι στην αρχή αυτής της Οδύσσειας, είχε αναφερθεί στις 23 Απριλίου του 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο. Παράλληλα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επανειλημμένα έκανε αναφορές στην Οδύσσεια του Ομήρου.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείου ΤASS, στην επίσης εκτενή του ανταπόκριση του από την Αθήνα με τίτλο «Τσίπρας: η διαφθορά, ο φοροδιαφυγή και οι πελατειακές σχέσεις οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση χρέους», δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία του διαγγέλματος του Έλληνα πρωθυπουργού που αναφέρονται στα αίτια και τα πρόσωπα που οδήγησαν στην κρίση χρέους. Ο Τσίπρας υπογράμμισε, γράφει το TASS, ότι στην αρχή της νέας εποχής για την χώρα η Ελλάδα «δεν θα αγνοήσει τα μαθήματα από την συμμετοχή της στα μνημόνια».
Το πρακτορείο TASS γράφει ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση Τσίπρα, ότι με τις συναλλαγές που έκανε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές οδήγησε τη χώρα σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας και σε νέες στερήσεις για τους πολίτες, ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του διάγγελμα επέρριψε την ευθύνη για την κρίση στα κόμματα εκείνα, τα οποία ήταν στο τιμόνι της εξουσίας και θέλουν εκ νέου να αναλάβουν την εξουσία».
H οικονομική εφημερίδα Vedomosti στο άρθρο της, με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέκρινε την κρίση χρέους με την Οδύσσεια», αναφέρεται εκτενώς στο διάγγελμα του πρωθυπουργού επικαλούμενο το πρακτορείο Reuters, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι παραθέτει αυτούσιο το twitter του Έλληνα πρωθυπουργού στο οποίο γράφει: «Σήμερα στην πατρίδα μας ξημέρωσε μια καινούργια μέρα. Μια μέρα ιστορική. Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της».
Times: Λύση του δράματος για το χρέος
«Η Ελλάδα χθες εξήλθε του μεγαλύτερου προγράμματος διάσωσης στην ιστορία με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους της», γράφουν οι Times του Λονδίνου. «Η λιτότητα δεν είναι ένας επιθυμητός στόχος, αλλά συχνά αποτελεί μια απαραίτητη πορεία. Η αποτυχία της Ελλάδας για πολλά χρόνια να ζήσει με τα μέσα που είχε πυροδότησε μια κρίση χρέους το 2009-2010 που διαδόθηκε σε άλλα μέλη της ευρωζώνης. Παρά το σύντομο φλερτάρισμα με τη χίμαιρα του σοσιαλιστικών οικονομικών πολιτικών, η Ελλάδα έχει ευθυγραμμίσει αποφασιστικά τις δαπάνες της με το εισόδημά της. Δεν υπήρχε άλλη ρεαλιστική πολιτική. Είτε ακολουθούν είτε όχι τους περιορισμούς του ευρώ, η ελευθερία των εθνικών κυβερνήσεων πάντα θα περιορίζεται από τους νόμους της αριθμητικής», υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα.
«Η Ελλάδα παρέμεινε πιστή στο πρόγραμμα διάσωσης. Η οικονομία αναπτύσσεται και έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Η είσοδός της στο ενιαίο νόμισμα το 2001 ήταν μια τρομερή απόφαση. Η κρίση χρέους του 2009-2010 που έπληξε τις οικονομίες της Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας έλαβε διαφορετικές μορφές, αλλά είχε ένα κοινό αποτέλεσμα: οι διεθνείς επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους
σε αυτές τις χώρες. Η θεραπεία που προώθησε ο Βαρουφάκης και οι αριστεροί υποστηριστές του ήταν η αντίσταση προς τις περικοπές προϋπολογισμού και η ώθηση της εσωτερικής ζήτησης. Αν η Ελλάδα έμενε εκτός ευρώ θα μπορούσε όντως να προβεί σε ανταγωνιστική υποτίμηση του εθνικού μας νομίσματος. Ωστόσο, δεν υπήρχε βιώσιμη λύση από την αναδιάρθρωση του κράτους πρόνοιας, του δημόσιου τομέα και του φορολογικού συστήματος. Η εγκατάλειψη του ευρώ το 2015 και το 2016 θα πυροδοτούσε μια άνοδο των μισθολογικών απαιτήσεων, υψηλότερο πληθωρισμό, διαρροή κεφαλαίων και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Από την έναρξη της κρίσης, τα πολιτικά άκρα της Ελλάδας προσπάθησαν να επωφεληθούν από την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου. Η κυβέρνηση και οι ψηφοφόροι αντιστάθηκαν στην αβελτηρία τους με σοφό τρόπο», καταλήγει το άρθρο των Times.
Διεξάγονται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οι πολυαναμενόμενες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της υπερδύναμης. Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες και περίπου 244
SkalaTimes TeamΟι επιθέσεις κατά των μεταναστών / αλλοδαπών που εργάζονται στο νησί μας ως ντελιβεράδες (μια δουλειά που λίγοι Κύπριοι “καταδέχονται” να κάνουν) συνεχίζονται.Και ενώ
7 νέα μέτρα €50 εκατομμυρίων για τη Δημογραφική Ανάκαμψη Δεύτερη δέσμη δράσεων €50 εκατομμυρίων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης Τη δεύτερη από τρεις δέσμες μέτρων για