Ανδρέας Γερολέμου: “Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι ως Ωδείο για το σεμινάριο αυτό με τον εξαίρετο μουσικό και καταπληκτικό άνθρωπο, Αλκίνοο Ιωαννίδη”
Το Ωδείο Ανδρέας Γερολέμου λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς έχει ανακοινώσει την πραγματοποίηση του Σεμιναρίου “Η Λέξη & η Νότα” με τον εξαιρετικό μουσικό Αλκίνοο Ιωαννίδη.
Με την ευκαιρία αυτή το SkalaTimes κουβεντιάζει με τον Διευθυντή του Ωδείου, τον μουσικό Ανδρέα Γερολέμου.
SkalaTimes
Τι σημαίνει για το Ωδείο Ανδρέα Γερολέμου η διοργάνωση σεμιναρίων όπως είναι το σεμινάριο της 6ης Οκτωβρίου 2018 με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη;
Κατά τη δική μου άποψη Γιώτα, ένα Ωδείο οφείλει πρώτα απ’ όλα να προσφέρει πολιτισμό. Γιατί τι είναι η μουσική; Τέχνη, πολιτισμός. Η τέχνη της μουσικής, το ωδείο, δεν σημαίνει μόνο να είμαστε κλειδωμένοι σε μια αίθουσα και να κάνουμε μάθημα, πρέπει να βγαίνουμε προς τα έξω με τη μουσική μας, με εκδηλώσεις, με σεμινάρια.
Γιατί;
Γιατί αυτό αποσκοπεί στο να βγουν οι μαθητές του Ωδείου από τα συνηθισμένα των μαθημάτων τους, να μάθουν και να δουν νέα πράγματα, να βρεθούν μπροστά από κοινό. Την ίδια στιγμή προσφέρουμε στην κοινωνία μέσα από αυτό που αγαπάμε, τη μουσική.
Η επιλογή ενός σπουδαίου μουσικού όπως είναι ο Αλκίνοος Ιωαννίδης πώς έγινε;
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είναι ένας από τους μουσικούς που πάντα θαύμαζα, όπως και πολύς άλλος κόσμος άλλωστε.
Πέρα από το ότι είναι και συμπατριώτης μας και αυτό μας κάνει να νιώθουμε μια ιδιαίτερη περηφάνια, ο Αλκίνοος είναι ένας καλλιτέχνης που έχει ήδη γράψει ιστορία στα ελληνικά μουσικά δρώμενα. Δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, αλλά είναι και ένας σπουδαίος άνθρωπος.
Αποφάσισα να διοργανώσουμε ως Ωδείο αυτό το σεμινάριο μετά που είχα παρακολουθήσει το συγκεκριμένο σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη, στο Ωδείο Σείριος….
Έχεις μια σχέση με το Ωδείο Σείριος στη Θεσσαλονίκη….
Ναι, ο εξεταστής του Ωδείου μου τον οποίο φέρνουμε κάθε χρόνο είναι ο κύριος Πάνος Μπουτόπουλος του Ωδείου Σείριος…
Είχες λοιπόν παρακολουθήσει το “Η Λέξη & η Νότα” στο Ωδείο Σύρειος στη Θεσσαλονίκη. Ναι. Ο Αλκίνοος ήταν παλιός μαθητής του κ. Μπουτόπουλου και είχε πραγματοποιήσει το σεμινάριο εκεί. Τότε είχαμε πει πως κάποια στιγμή θα κάναμε αυτό το καταπληκτικό σεμινάριο και στη Κύπρο. Ήρθε λοιπόν η ώρα. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι ως Ωδείο για το σεμινάριο αυτό με τον εξαίρετο μουσικό και καταπληκτικό άνθρωπο, Αλκίνοο Ιωαννίδη.
Το σεμινάριο “Η Λέξη & η Νότα” έχει μια ιδιαιτερότητα καθως απευθύνεται σε ένα μεγάλο κοινό: μουσικούς, μη μουσικούς, στιχουργούς, ποιητές….
Ναι αυτό είναι γεγονός. Αφορά μαθητές ωδείων και μη, επαγγελματίες μουσικούς και ερασιτέχνες, στιχουργούς, ποιητές, ηθοποιούς, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς, ενδιαφέρει όσους αγαπούν τις λέξεις και τις νότες. Ακριβώς έτσι όπως λέει και ο τίτλος του σεμιναρίου. Είναι ένα σεμινάριο ακαδημαϊκού επιπέδου με μια γλώσσα ωστόσο απλή και κατανοητή. Ο Αλκίνοος μέσα από το σεμινάριο αυτό δεν δίνει μόνο γνώσεις στο κοινό, αλλά συνάμα το προβληματίζει, το κάνει να σκεφτεί.
Επιπλέον ο Αλκίνοος θα ακούσει στίχους, μουσική, του κόσμου που θα είναι στο σεμινάριο και θα κάνει εισηγήσεις. Να αναφέρω ότι θα δοθούν πιστοποιητικά συμμετοχής υπογεγραμμένα από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.
Πόση διάρκεια θα έχει το σεμινάριο; H διάρκεια του σεμιναρίου θα είναι πέντε ώρες και θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο UCLan στη Πύλα, στη Λάρνακα.
Συνδιοργανωτές βέβαια είστε εσείς, το SkalaTimes το γνωστό διαδικτυακό περιοδικό της Λάρνακας και το Πανεπιστήμιο UCLan.
Το κόστος συμμετοχής;
Το κόστος συμμετοχής θα είναι 40ευρώ. Να αναφέρω ότι μέσα στα πλαίσια συναδελφικής αλληλεγγύης όσοι μαθητές από ωδεία έρθουν στο σεμινάριο θα μπορεί να τους συνοδέψει δωρεάν ο καθηγητής του Ωδείου. Δηλαδή οι καθηγητές ωδείων που θα συνοδεύουν μαθητές τους θα μπορούν να έρθουν δωρεάν.
Κάτι άλλο που πρέπει να αναφέρουμε;
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι ως Ωδείο για την πραγματοποίηση αυτού του όμορφου Σεμιναρίου από ένα τόσο σπουδαίο καλλιτέχνη. Ευχόμαστε να αγαπηθεί από το κόσμο.
————————————————————-
“Τι είναι ήχος, τι στίχος, τι μουσική και τι τραγούδι; Γιατί η παράδοση είναι συνώνυμη της εξέλιξης; Ποιες οι συγγένειες και ποιες οι αποστάσεις μεταξύ τραγουδιού και λόγιας μουσικής; Πεθαίνει η ποίηση όταν τραγουδιέται; Γιατί ψέλνουμε στις κοινές προσευχές ενώ μιλάμε στις κατ’ ιδίαν; Τι είναι σύγχρονο, τι άχρονο, τι διαχρονικό και τι χάσιμο χρόνου; Πόσοι αιώνες χωράνε σε τρία λεπτά; Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε κυρίως με το τραγούδι. Θα ψάξουμε να βρούμε από πού πηγάζει, ποιες διαδρομές ακολουθεί και πού εκβάλλει. Θα μιλήσουμε για τα προφανή και τα άπιαστα στοιχεία που το αποτελούν, για τον τρόπο που μας κατακλύζει, για το πώς λειτουργεί ή δεν λειτουργεί γύρω και μέσα μας. Θα ξεχωρίσουμε το ύφος από τον χαρακτήρα. Θα σταθούμε σε θέματα δημιουργίας αλλά και ερμηνείας. Η συνάντηση αυτή μπορεί να ενδιαφέρει όσους ασχολούνται με τον στίχο, τη μουσική και το τραγούδι, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, γράφοντας, παίζοντας, τραγουδώντας ή ακούγοντας, ανεξάρτητα από το μουσικό είδος που αγαπά ή υπηρετεί ο καθένας. Στον περιορισμένο χρόνο, ελπίζω πως το ουσιαστικότερο κομμάτι της συνεύρεσής μας θα προκύψει μέσα από τη συζήτηση και τη μοιρασιά”. – Αλκίνοος Ιωαννίδης
————————————————————-
Hμέρα Σεμιναρίου:Στις 6 Οκτωβρίου 2018, ημέρα Σάββατο Xώρος διεξαγωγής Σεμιναρίου: Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus Ώρα Σεμιναρίου:Στις 3 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ (ώρα προσέλευσης 2.30 μ.μ)
Κόστος Σεμιναρίου: €40 ευρώ Θα δοθούν διπλώματα συμμετοχής
* Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου
“Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Οι Ηνωμένες πολιτείες είναι ένα μονοκομματικό κράτος, και το κυβερνών κόμμα είναι το κόμμα των εταιρειών” -Noam Chomsky Της Γιώτας
Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.
Σε δηλώσεις του στον Φιλελεύθερο ο Δήμαρχος Λάρνακας τόνισε και ξεκαθάρισε πως το Μετσόβιο θα έρθει στη Λάρνακα. «Η μόνη περίπτωση να μην έρθουν σχολές
Δήλωση Αντρέα Πασιουρτίδη, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως Θεωρώ ότι είναι προφανές πως η Επιτροπή Προστασίας του