Search
Close this search box.

Φοίβη Στυλιανίδου: Το όραμά μου είναι οι χαρούμενοι μαθητές!

1Foibi 4

Η Φοίβη Στυλιανίδου Ειδική Παιδαγωγός και Φιλόλογος εργάζεται στο Εκπαιδευτικό Θεραπευτικό Κέντρο Μάθηση & Παρέμβαση στην Αραδίπου.
Προσφέρει υπηρεσίες  Ειδικής Εκπαίδευσης για αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών καθώς καθημερινό διάβασμα και μελέτη για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και ενίσχυση μαθημάτων σε παιδιά και έφηβους. Επίσης προσφέρει πρόγραμμα Σχολικής ετοιμότητας σε παιδιά που θα ενταχθούν ή φοιτούν στην Α’ τάξη Δημοτικού. Ακόμη παρέχει μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας σε αλλόγλωσσους. Σήμερα το SkalaTimes κουβεντιάζει μαζί της.

Skala Times

Φοίβη τι έχεις σπουδάσει και πού;
Είμαι φιλόλογος με κατεύθυνση Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το μεταπτυχιακό μου είναι στα Παιδαγωγικά και πιο συγκεκριμένα στην Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση των Επιστημών της Αγωγής  του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχω επίσης μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με κατεύθυνση Τραπεζική και Χρηματοοικονομική του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
 

Ποιος είναι ο ρόλος και τα καθήκοντα σου στο Κέντρο;
Ο ρόλος μου είναι απλός. Βοηθάω με κάθε τρόπο και μέσο διδασκαλίας -από όσα έχω διδαχθεί- τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι μαθητές και να προοδεύσουν όχι μόνο στα μαθήματα και στο σχολείο τους, αλλά και στο γύρω περιβάλλον τους- οικογένεια, φίλοι, κοινωνικός περίγυρος. Οι μαθητές του δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου υποβοηθούνται με τη σχολική μελέτη, καθώς προσφέρονται μαθήματα ομαδικά ή ατομικά, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μαθητή. Προσφέρονται ενισχυτικά μαθήματα γυμνασίου και λυκείου για τα φιλολογικά μαθήματα, καθώς και για τις παγκύπριες εξετάσεις. Ειδική Εκπαίδευση με εξατομικευμένα μαθήματα για υποστήριξη του μαθητή στα μαθήματα του σχολείου, αλλά και για να αποκτήσει βασικές και προχωρημένες δεξιότητες ανάλογα με την σχολική του ετοιμότητα, το μαθησιακό του προφίλ και τα ενδιαφέροντά του. Προσφέρονται επίσης μαθήματα ελληνικής γλώσσας για αλλόγλωσσους ενήλικες και παιδιά.
Κάθε άτομο είναι ξεχωριστό και συναγωνίζεται μόνο με τον εαυτό του για καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον!  

Τι εννοούμε με τον όρο ειδική εκπαίδευση;
Η διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής όλων των παιδιών στην εκπαίδευση αποτελεί βασικό δικαίωμα των παιδιών με ειδικές ανάγκες, παρέχοντάς τους όλες τις ευκαιρίες για ισότιμη εκπαίδευση και αποκατάσταση, προκειμένου να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους στον μέγιστο δυνατό βαθμό (επίσημη ιστοσελίδα Υπουργείου Παιδείας).
Προσωπικά, προτείνω την Ενιαία Εκπαίδευση, η οποία σύμφωνα με την Φτιάκα (2010), είναι η εκπαιδευτική φιλοσοφία κατά την οποία το ίδιο το σχολείο και γενικότερα το εκπαιδευτικό σύστημα είναι προετοιμασμένο έτσι ώστε να υπηρετεί όλες τις ανάγκες όλων ανεξαιρέτως των μαθητών.
Το κάθε παιδί, σύμφωνα με τη φιλοσοφία αυτή, πρέπει να έχει ομαλή πρόσβαση στους χώρους του σχολείου, να έχει το δικαίωμα για συμμετοχή σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες, και να διδάσκεται στη βάση ενός ευέλικτου αναλυτικού προγράμματος. Το τελικό ζητούμενο είναι η αποφυγή οποιασδήποτε μορφής διάκρισης, που μπορεί να σχετίζεται με μία αναπηρία, με το φύλο, με την εθνικότητα, όχι μόνο στο πλαίσιο του σχολείου αλλά και κατ’ επέκταση στην κοινωνία.
Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, οι γονείς θα μπορούσαν να βοηθήσουν το παιδί τους που αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες με ιδιωτικά, εξατομικευμένα μαθήματα ειδικής αγωγής, ώστε να γίνει μια προσπάθεια για βελτίωση του γνωστικού και συμπεριφοριστικού επιπέδου του μαθητή, μέσω της ανίχνευσης των μαθησιακών του δυσκολιών.
3Πώς βλέπεις να αντιμετωπίζονται σήμερα στη Κύπρο οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες;

Είναι πολλά παιδιά που στις μέρες μας αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες για ποικίλους λόγους. Κάποια παιδιά δεν γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες και άλλα που γνωρίζουν, δεν ξέρουν τι είναι αυτό ακριβώς που τους δυσκολεύει, όπως ο προφορικός ή γραπτός λόγος, η μνήμη, η γραφή, η λογική ή συμβολική σκέψη. Εμείς είμαστε εδώ, ως Κέντρο και ως συνεργάτες για να μπορέσουμε, αφού τις ανιχνεύσουμε και τις κατονομάσουμε να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε πρακτικά και να τις μειώσουμε ως και να τις εξαλείψουμε με το χρόνο και την σκλήρη δουλεία. Είναι κάπως απογοητευτικό το ότι πολλοί παιδαγωγοί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν για αυτά τα θέματα και επομένως δεν μπορούν να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά τόσο όσο το χρειάζονται για να προοδεύσουν.
 

Τι θα μπορούσε να γίνει για τη βελτίωση των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες;
Δεν θα αναφερθώ στο δημόσιο τομέα και το σχολικό σύστημα, αλλά ιδιωτικά, οι μαθητές κάθε ηλικίας έχουν μέσω του προγράμματος «Μάθηση και Παρέμβαση» του Κέντρου μας την ευκαιρία να διαβάσουν, να μελετήσουν, να σκεφτούν, να κοινωνικοποιηθούν, να αναπτύξουν ποικίλες δεξιότητες και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στο σχολείο μέσω της απογευματινής  ενίσχυσής τους. Είναι το καλύτερο πνευματικό αγαθό που μπορούν να προσφέρουν οι γονείς στα παιδιά τους. 

Ποιο είναι το δικό σου όραμα μέσα από το επάγγελμά σου;
Μου αρέσει το επάγγελμα που διάλεξα. Δεν μπορείς να είσαι σωστός παιδαγωγός, αν δεν είσαι συνάμα και όσο το δυνατόν σωστός άνθρωπος. Η ανθρωπιστική παιδεία ακριβώς επειδή θέτει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο, δοκιμάζει και τον παιδαγωγό, τα όρια της αντοχής και της υπομονής του, φανερώνει τα κίνητρα και την προσπάθειά του, αποκαλύπτει τυχόν συμφέροντα και ανάρμοστες επιδιώξεις του, αποκαλύπτει την αλήθεια.
Το όραμά μου λοιπόν είναι να γνωρίζω συνεχώς καινούργια παιδιά, τα οποία να βοηθώ να προοδεύουν στο σχολείο και στην καθημερινή τους ζωή και να επιτυγχάνουν τα όνειρά τους. Το όραμα μου είναι να αγαπήσουν τα παιδιά τη γνώση και να την κάνω με όλες μου τις δυνάμεις πιο προσιτή σε όλους τους μαθητές. Το όραμά μου είναι οι χαρούμενοι μαθητές!
4

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κοινή ανακοίνωση ΑΕΚ και Ανόρθωσης

Πραγματοποιήθηκε χθες, συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των ΔΣ των Σωματείων ΑΕΚ και Ανόρθωσης με θέμα συζήτησης την οπαδική βία και την ποικιλότροπη έκφραση της εντός της

Aυξάνονται οι ποινές για το αδίκημα της υποκίνησης βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου με νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής

Αύξηση ποινών για υποκίνηση βίας ή μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ, τι αλλάζει Την σχετική πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού ψήφισαν 30 Βουλευτές

error: Content is protected !!