Search
Close this search box.

Ο Τεύκρος Ανθίας και ο Θεοδόσης Πιερίδης συναντούν τον Μαχμούντ Νταρουίς, στη Λάρνακα!

PoetryΗ Κίνηση Πολιτισμού και το «Ευρω-Αραβικό Δημιουργικό Φόρουμ» μας προσκαλούν στην ποιητική βραδιά
«Οι Ανθίας και Πιερίδης συναντούν τον Μαχμούντ Νταρουίς»

Την Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου, η ώρα 19:30
στο «Σπίτι της Κοντέας» (οδός Πιαλέ Πασιά 92, Λάρνακα)

Στην εκδήλωση θα υπάρχει πολιτιστικό πρόγραμμα σε σχέση με την ποίηση των σπουδαίων αυτών ποιητών καθώς και ανάλυση του έργου τους.

Μια εκδήλωση που κάθε λάτρης της ποίησης και του πολιτισμού δεν πρέπει να χάσει.

Για πληροφορίες καλέστε στο 99677659.

———————————————-
Ο 
Τεύκρος Ανθίας (Ανδρέας Παύλος) ήταν ελληνοκύπριος ποιητής (1903-1968). Γνωστότερο έργο του ειναι η «Δευτέρα παρουσία» στο οποίο η εργατιά δίκασε τον Θεό. Για το έργο αυτό αφορίστηκε.
Ο Τεύκρος Ανθίας, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ανδρέα Παύλου, γεννήθηκε στην Κοντέα το 1903. Αφού έμαθε τα πρώτα γράμματα στο χωριό του φοίτησε στη συνέχεια στο Εμπορικό Λύκειο και στο Παγκύπριο Ιεροδιδασκαλείο Λάρνακας, από όπου αποφοίτησε το 1922. Ο μητροπολίτης Μελέτιος Μεταξάκης τον έλαβε υπό την προστασία του και τον προόριζε για ιερέα. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε ως δάσκαλος στην Κύπρο.Το 1919 πρωτοχρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Τεύκρος Ανθίας.Αν και επιθυμούσε να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο δεν το κατόρθωσε επειδή δεν είχε την οικονομική δυνατότητα. Πήγε στην Ελλάδα όπου εργάστηκε ως δάσκαλος στο διάστημα 1924-1925 στη Σπάρτη όπου εξέδιδε και το περιοδικό 
Φλόγα.Το 1930 επέστρεψε στην Κύπρο όπου αναμείχθηκε ενεργά στο αριστερό και εργατικό κίνημα.Έζησε στο Λονδίνο και εργάστηκε σε εφημερίδα του ΑΚΕΛ στη παροικία του Λονδίνου.
Πέθανε στη Βρετανική πρωτεύουσα το 1968.

Αλήτη! Απόψε ειν’ η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή.
Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ’ενα παγκάκι Αλήτη!
Πλάτυνε η Σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ,
που ‘κανε ο άνθρωπος τη Γη κι όλο το Σύμπαν: σπίτι.

Δεν έχεις δάκρυα να θρηνείς, ούτε κουράγιο να πονείς,
ούτε κραυγές υστερικές να βγάζεις πέρα ως πέρα.
Είσ’ ένα κύμα σιωπηλό μιας τρικυμίας παντοτεινής,
που γαληνεύει ανήσυχα στην ήσυχην εσπέρα.

Κι όταν θα βρεις το λυτρωμό σ’ ένα παγκάκι ξαπλωμένος,
και θα σιγήσει ο σίφουνας κι η θύελλα της ζωής σου,
Αλήτη! δε θα πεις ποτέ πως ήσουν κουρασμένος
απ’ τον αγώνα το σκληρό της άρρυθμης ψυχής σου.

Αλήτη! Απόψε ειν’ η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή.
Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ’ ενα παγκάκι, Αλήτη!
Πλάτυνε η Σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ,
που ‘κανε ο άνθρωπος τη Γη κι όλο το Σύμπαν : σπίτι.

Ο Θεοδόσης Πιερίδης γεννήθηκε το 1908 και πέθανε το 1968, ήταν Κύπριος κομμουνιστής ποιητής που με το έργο του σημάδεψε τη κυπριακή λογοτεχνία όσο λίγοι ποιητές. Τα βιώματα της ζωής του για τους μεγάλους αγώνες της Ελλάδας και της Κύπρου ενάντια στον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό μαζί με το μεγάλο όνειρο του σοσιαλισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης υπήρξαν οι σημαντικότερες πηγές έμπνευσης του.
Ο Πιερίδης έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του, την Κύπρο. Παιδί μεταναστών μεγάλωσε στην Αίγυπτο και σπούδασε στη Γαλλία, ποτέ τους όμως δεν έχασε την επαφή του και την αγάπη του για την Κύπρο. Το κορυφαίο του έργο «Κυπριακή Συμφωνία», είναι ίσως οι πιο χαρακτηριστικοί στίχοι για την Κύπρο μας, ενώ το «χίλια χρόνια αν περάσουμε, δε πεθαίνουμε σκλάβοι» απαντά σε όλους εκείνους που «λογάριασαν» για τη Κύπρο χωρίς τους Κυπρίους, για τους ιμπεριαλιστές «εμπόρους» που ήθελαν να διχάσουν την Κύπρο.

Γιατί εσείς είστε ξένοι κι όσα βάγια αν κρατάτε
τούτη η γη δεν πουλιέται δεν της γίνεστε φίλοι
η πατρίδα είναι μάνα έχει μνήμη θυμάται
απ’ τον άγιο της κόρφο ποια βυζάξανε χείλη
κι η γλυκιά μας η Κύπρος ήταν είναι θα μένει
για τα τέκνα της μάνα μα για σας πάντα ξένη

Ο Μαχμούντ Νταρουίς (1964-2008) θεωρείται ο ποιητής του Παλαιστινιακού λαού.
Γεννήθηκε to 1941, σ’ένα χωριό της Γαλιλαίας που με την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, καταστράφηκε ολοσχερώς για να αντικατασταθεί λίγο αργότερα από έναν οικισμό εβραίων εποίκων. Μετακινούμενος διαρκώς μέσα κι έξω από τα ισραηλο-παλαιστινιακά εδάφη, εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή το 1960. Μέλος του Κ.Κ. Ισραήλ από το 1961, στρατεύεται στις γραμμές της κοινής αραβο-ισραηλινής και αντισιωνιστικής του πτέρυγας. Υποστηρίζοντας μια επαναστατική γραμμή, δημοσιεύει ποιήματα και αρθρογραφεί σε συνθήκες ημιπαρανομίας στον ισραηλινό και στον παλαιστινιακό τύπο με αποτέλεσμα να φυλακιστεί επανειλημμένα από το ισραηλινό καθεστώς. Το 1970 πηγαίνει για ένα χρόνο στη Μόσχα για σπουδές πολιτικής οικονομίας. Από τον επόμενο χρόνο εγκαθίσταται στη Βηρυτό. Συνδέεται με τον Αραφάτ και γίνεται μέλος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, συνεχίζοντας παράλληλα να αρθρογραφεί και να γράφει ποίηση. Μετά την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο μετακινείται και ζει σε διάφορες χώρες. Επιστρέφοντας στην Παλαιστίνη το 1988, συντάσσει, ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Το 1993 διαφωνεί με τη συμβιβαστική γραμμή των συμφωνιών του Όσλο για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους με περιορισμένη αυτονομία κι αποχωρεί από την ΟΑΠ….” Η ζωή του ποιητή και επαναστάτη μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει υλικό για ιστορικό μυθιστόρημα και συνάμα να εμπνεύσει χιλιάδες αγωνιστές σε κάθε γωνιά της γης.

Σε αυτή τη γη υπάρχει κάτι που αξίζει να το ζήσεις
Σε αυτή τη γη, την κόρη της γης
τη μάνα όλων των ξεκινημάτων
τη μάνα όλων των τελειωμών
Τη λέγαν Παλαιστίνη
Παλαιστίνη τη λένε ακόμα
Αγαπημένη μου, μου δόθηκε
μου δόθηκε η ζωή γιατί σε αγαπώ

———————————————-

Facebook page εκδήλωσης:
https://www.facebook.com/events/459111001242613/


Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!