Search
Close this search box.

Μια πόλη αιχμάλωτη σε γνωστούς και άγνωστους (επιχειρηματίες και πολιτικούς)

lca1SkalaTimes Team

Οι αδικίες αλλά και οι παρανομίες (σύμφωνα με ευρωπαϊκές νομοθεσίες) που γίνονται στη Λάρνακα εις βάρος μιας ολόκληρης πόλης κρατάνε χρόνια.

Το ερώτημα είναι: Μέχρι Πότε;
Μέχρι να θρηνήσουμε νεκρούς ή πάνω σε συντρίμμια; 

Τα διυλιστήρια μπορεί να έφυγαν αλλά η μόλυνση και η οπτική ρύπανση παραμένουν εκεί να μας θυμίζουν πως η μετακίνηση έγινε για να σιωπήσει η πόλη “ως παρακάτω”.
Αποκατάσταση του χώρου; Αξιοποίηση του χώρου; Πότε;

Οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και υγραερίου παραμένουν ακόμη εδώ να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων κατοίκων και να μολύνουν το περιβάλλον, ενώ την ίδια ώρα ολόκληρη η ακτογραμμή από το κυκλικό κόμβο λιμανιού μέχρι το δρόμο Δεκέλιας παραμένει αιχμάλωτη σε εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών. Αντί τη θέα της θάλασσας οι περαστικοί, οι κάτοικοι και οι τουρίστες απολαμβάνουν τις “τενέκες” εδώ και δεκαετίες.
Δεν χρειάζεται βέβαια να αναφερθούμε στις οδηγίες Σεβέζο και στο ότι οι εγκαταστάσεις που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, έχουν στο παρελθόν προκαλέσει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ατυχήματα με τεράστιες ανθρώπινες και περιβαλλοντικές απώλειες/επιπτώσεις. Στην Κύπρο ΟΛΕΣ οι μονάδες που εμπίπτουν στην ευρωπαϊκή οδηγία Σεβέζο λόγω επικινδυνότητας βρίσκονται στην επαρχία Λάρνακας.

Οι εμπαιγμοί για το κεφάλαιο ΛΙΜΑΝΙ της πόλης είναι επίσης…ατέλειωτο! Ένα ολόκληρο λιμάνι που θα μπορούσε να μετατραπεί σε οικονομικοτουριστικός πνεύμονας για τη πόλη, παραμένει μήλο της Έριδος αφού αν και η ΛΑΡΝΑΚΑ αποφάσισε ποιο μέλλον επιθυμεί για το λιμάνι ΤΗΣ εντούτοις οι κυβερνώντες έχουν άλλα σχέδια και πλάνα (ή λουκέτο ή βιομηχανικό).

Ο Ηλεκτροπαραγωγός Σταθμός Δεκέλειας ο οποίος λειτουργεί από το 1953 προσφέρει κι αυτός με τη σειρά του μέσω των καπνοδόχων του ρύπους και μόλυνση στην ατμόσφαιρα.

Το αεροδρόμιο μολύνει όχι μόνο τον αέρα αλλά και τα νερά της Αλυκής (μαζί με την ηχορύπανση για τους κατοίκους της περιοχής) και συνάμα κλέβει μεγάλο μέρος παραλίας και θάλασσας. Και φυσικά όταν ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Βύρας, Δήμαρχος Δρομολαξιάς κ. Ανδρονίκου και Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών κ. Τίγγης, ζήτησαν αντισταθμιστικά μέτρα για το αεροδρόμιο οι κυβερνώντες είπαν όχι.
(Συμφέροντα Σιακόλα
VS συμφέροντα 3 Δήμων σημειώσατε 1-0)

Επίσης θα μπορούσε να μιλήσει κανείς και για τα στρατόπεδα με θέα την Αλυκή.

Ένα άλλο θέμα είναι τα αρχαία της πόλης. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα Βρετανικής εφημερίδας η Λάρνακα είναι η 6η πιο αρχαία πόλη της Ευρώπης. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για περισσότερους τουρίστες στη πόλη του Ζήνωνα. Την όμορφη πόλη της Λάρνακας.
Ωστόσο,
τα γήπεδα τένις κρύβουν το αρχαίο λιμάνι της πόλης και όπως φαίνεται οι ενέργειες για ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού της πόλης βρίσκουν νέα προβλήματα και δικαιολογίες. Η πόλη αναμένει την μετακίνηση των γηπέδων αντισφαίρισης μέσα στο 2019 έτσι ώστε να αναδειχθεί το αρχαίο λιμάνι της πόλης, κάτι τέτοιο ωστόσο συναντά νέα εμπόδια/δικαιολογίες εκ μέρους των υπεύθυνων των γηπέδων τένις.

Για τα επικίνδυνα εργοστάσια στην περιοχή της Αραδίππου που έπαιρναν το πράσινο φως με τις ευλογίες του Δημάρχου Ευαγγελίδη, έχουν γίνει αρκετέςκινητοποιήσεις (βλέπε εργοστάσιο χρυσού, εργοστάσια Halliburton, κ.α).

Η Λάρνακα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα εδώ και χρόνια.
Από το 2014 οι κάτοικοι μέσω οργανωμένων ομάδων, μέσω του διαδικτυακού μας περιοδικού, του
SkalaTimes και άλλων οργανωμένων φορέων και κομμάτων ξεκίνησε ένας αγώνας έτσι ώστε να τεθεί ένα τέλος στους εμπαιγμούς και αδικίες κατά της Λάρνακας. Ένα τέλος στα περιβαλλοντικά εγκλήματα.
Για πρώτη φορά το 2014 εκατοντάδες κόσμου βγήκε στους δρόμους σε εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το
SkalaTimes.

Σήμερα ως διαδικτυακό περιοδικό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας δηλώνουμε πως στηρίζουμε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας και τον Δήμαρχο Ανδρέα Βύρα, γιατί βλέπουμε τις δράσεις τους προς την κατεύθυνση αυτή.
Ωστόσο, αν χρειαστούν νέες κινητοποιήσεις και δράσεις, τονίζουμε πως είμαστε εδώ για νέους αγώνες!

Μέχρι να μπορέσουμε να παραδώσουμε στα παιδιά της πόλης μας μια πόλη χωρίς κινδύνους, μια καλύτερη Λάρνακα!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πιλοτική Εφαρμογή Προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης

Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προχωρεί στην πιλοτική εφαρμογή προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου

error: Content is protected !!