Search
Close this search box.

Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο κακός ο λύκος…

redeleniΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΦΤΙΑΚΑ
*Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και Ενιαίας Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Κύπρου

Έχει η παιδεία μας προβλήματα;

Η παιδεία μας κι αν έχει προβλήματα!!!

Λειτουργεί παρόλα αυτά;

Φυσικά και λειτουργεί!

Χρειάζεται βελτιώσεις;

Όσο πιο γρήγορα γίνεται!

Τα μέτρα που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας βοηθούν για να βελτιωθούν τα πράγματα;

Κόμπος!

Κανένα μέτρο δε μπορεί –εξ ορισμού- να βοηθήσει αν δεν αγκαλιαστεί από κείνους που πρόκειται να το υλοποιήσουν! 

Συνεπώς, γράψε λάθος και πάμε ξανά!

Στην αρχή του καλοκαιριού φέτος –τυχαίο;- ξεκίνησε μια διαμάχη ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και τους εκπαιδευτικούς, όλους τους εκπαιδευτικούς, όλων των βαθμίδων, αναφορικά με κάποιες αλλαγές που προτάθηκαν από το Υπουργείο με στόχο ‘τη βελτίωση της εκπαίδευσης’.  Μόνο που οι προτάσεις  αυτές δεν προέκυψαν από συζητήσεις που έγιναν σε εκπαιδευτικούς ή ακαδημαϊκούς κύκλους για τα καυτά προβλήματα της Παιδείας.  Και δεν αφορούν βελτίωση…  Αντιθέτως, φαίνεται να προέκυψαν, κι ελπίζω να έχω λάθος πληροφόρηση, από διαπιστώσεις μιας λογιστικής πολυεθνικής για το πώς θα εξοικονομηθούν πόροι στα σχολεία μας!

Εδώ έχουμε τέσσερα λάθη σε μία πρόταση!

  1. Διαπιστώσεις.  Από που κι ως πού χρειαζόμαστε ευκαιριακές διαπιστώσεις από άσχετους όταν έχουμε έρευνες 25 ετών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, και άλλους, που μας απαριθμούν επακριβώς τα τρέχοντα προβλήματα της Κυπριακής Παιδείας;

  2. Λογιστές;!  Από πότε δίνουμε βήμα στους λογιστές να πούνε την άποψή τους για την Παιδεία όταν επιδιώκουμε τη βελτίωσή της;  Και τι αναμένουμε από τα πλάσματα να μας δώσουν πέρα από μια αβάσταχτα λογιστική και απολύτως αντι-παιδαγωγική άποψη;

  3. Πολυεθνική;  Από πού κι ως πού ξέρει μια πολυεθνική ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ τις ανάγκες της παιδείας ενός τόπου, και μάλιστα καλλίτερα από τους ντόπιους λειτουργούς που ασχολούνται με την Παιδεία εδώ και χρόνια; Το μόνο που ξέρει, και γι’ αυτό υφίσταται, είναι το πώς να βγάζει λεφτά.  Για ποιόν; Ας το θέσουμε ως ερώτημα.

  4. Εξοικονόμηση πόρων. Πότε είδατε εσείς την εξοικονόμηση πόρων να σχετίζεται με την ποιότητα στην εκπαίδευση; Και Πού; Τα καλλίτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο (για να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα από το δικό μου χώρο) προκειμένου να βγάλουν ‘πρώτης τάξεως’ αποφοίτους χρησιμοποιούν τις καλλίτερες και πιο ακριβές μεθόδους που υπάρχουν: Διδασκαλία σε μικρές ομάδες (φροντιστήρια) πανάκριβες υποδομές και εξοπλισμό, τελευταίας λέξης τεχνολογία και εκπαιδευτικό υλικό, ακριβοπληρωμένο προσωπικό, κ.λ.π… Τη φτήνια πού την είδατε; Δεν υπάρχει πουθενά.

Μήπως υπάρχει φτήνια στην ιδιωτική εκπαίδευση που προβάλλεται εμμέσως πλην σαφώς ως εναλλακτική λύση τους τελευταίους μήνες στα καθ’ ημάς; Σας γελάσανε!  Οι γόνοι των βουλευτών και λοιπών κρατούντων οι οποίοι πιθανώς παρήγγειλαν, αλλά οπωσδήποτε ασπάσθηκαν και προωθούν τις ‘αλλαγές’ που προτείνονται, δεν πρόκειται να βασανιστούν με τέτοιες πιέσεις.  Θα συνεχίζουν να κάνουν μάθημα στα ευάερα και ευήλια σχολεία τους με τις πρέπουσες υποδομές και τον εξοπλισμό, τη θέρμανση και τον κλιματισμό αναλόγως εποχής για να μη ζοριστούν τα ευαίσθητα κορμάκια τους, τις βιβλιοθήκες, τους υπολογιστές, το εκπαιδευτικό υλικό και τα επιμορφωτικά τους σεμινάρια, ενώ εμείς στο δημόσιο θα βγάζουμε ο ένας τα μάτια του άλλου για το πόσες ώρες πρέπει οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στην έδρα. Διότι κάποιος ηλίθιος, ο οποίος δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι τους στο σχολείο από τότε που ήταν μαθητής, μας πληροφόρησε οτι μόνο οι ώρες που βρίσκεται ο εκπαιδευτικός στην έδρα είναι παραγωγικές!  Κι εμείς τον πιστέψαμε!

Λοιπόν, ο ηλίθιος κάνει λάθος! Ή απλώς προσπαθεί να μας παραπληροφορήσει! Οι πλέον παραγωγικές ώρες που περνάνε οι μαθητές και οι καθηγητές στο σχολείο έχουν να κάνουν με την επαφή τους έξω από διδακτικά αντικείμενα, εκεί που μπορούν όλοι να είναι ο εαυτός τους. Στις ώρες που μοιράζονται προσωπικές εμπειρίες, στις ώρες που σκύβουν πάνω από κοινά προβλήματα, στις ώρες (άπειρες ώρες εντός και εκτός σχολείου) που ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις, στις ώρες που οργανώνουν εκδηλώσεις και γιορτές. Εκεί δοκιμάζεται η αντίληψή τους, η κρίση τους, οι οργανωτικές τους ικανότητες, οι κοινωνικές τους δεξιότητες, η δημιουργικότητα και η εφευρετικότητά τους!  Κι όχι στο ‘Πι πι το παπί’! Ούτε στο ‘Έλα Λόλα πάρε μήλο’!

Αυτά, εμείς που είμαστε της δουλειάς τα ξέρουμε και τα εφαρμόζουμε εδώ και δεκαετίες! Για να κάνουμε σωστούς δασκαλους, σωστούς μαθητές, σωστούς ανθρώπους. 

Κι εσείς, πήγατε και ρωτήσατε ένα μπακάλη να σας πεί  τι να κάνετε! Κι εκείνος σας είπε: ‘τρείς το λάδι, τρείς το ξύδι, τρείς και το λαδόξυδο!’  Αλλά τι περιμένατε να σας πει; Και τι μπορούσε κιόλας να σας πει το πλάσμα με τη δουλειά που κάνει, τις προτεραιότητες που έχει και την εμπειρία που ΔΕΝ έχει;

Κι έρχεστε τώρα να μας το πείτε κι εμάς! Μα εμείς ξέρουμε πόσο κάνει το λάδι και το ξύδι, διότι το ζούμε καθημερινά! Και ξέρουμε επίσης και αν και πότε και πόσο χρειάζεται να βάλουμε για να κάνουμε τη δουλειά μας! Και συνεπώς δε χρειαζόμαστε τα ξένα expertise που δεν ταιριάζουν στην Τέχνη που υπηρετούμε με αυτοθυσία τόσα χρόνια:  την Παιδεία!

Εκτός…  Εκτός κι αν ο καθαρός σας στόχος είναι να διαλύσετε το Δημόσιο Σχολείο, ή να το καταντήσετε ‘ιδιωτικού δικαίου’ όπως έκανε η μέντοράς σας η Θάτσερ άλλοτε, αλλού, και να χωρίσετε τους ανθρώπους σε δυο κατηγορίες:  αυτούς που μπορούν να πληρώσουν, και παίρνουν μιας πρώτης τάξεως εκπαίδευση, τα παιδιά σας δηλαδή, και κείνους που δε μπορούν, και παίρνουν ότι κι ότι και πολύ τους πέφτει. Τα παιδιά μας δηλαδή!

Αλλά, δεν χαραμίσαμε εμείς γενιές και γενιές ανθρώπων και αγώνων για να σας δούμε εσάς τώρα να τα κάνετε όλα στάχτη και μπούρμπερη σε ένα καλοκαίρι! Ούτε θα αφήσουμε τον κόσμο απληροφόρητο να τσιμπήσει σ’ αυτά που λέτε, ότι τάχα μου αυτοί οι κηφήνες οι εκπαιδευτικοί που κάθονται το μισό χρόνο θέλουν να κάθονται και τον άλλο μισό! 

Οι γονείς ξέρουν ότι η δασκάλα της τάξης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εκπαίδευσης, και ότι τα παιδιά τους βρίσκονται στα χέρια της, άρα αυτή η δασκάλα πρέπει να ενισχυθεί, κι όχι να γεμίσει λάσπη!

Ο κόσμος θα μάθει τι είναι που προσπαθείτε να κάνετε στην εκπαίδευση κι εσείς και οι πλούσιες παρέες σας, όπως κάνατε και στην οικονομία, και θα σας το ανταποδώσει στα ίσα! 

Εκλογές έρχονται!

Και μπορεί να φαινόμαστε, αλλά δεν είμαστε, χάπατα!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!