ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΦΤΙΑΚΑ
*Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και Ενιαίας Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Κύπρου
Έχει η παιδεία μας προβλήματα;
Η παιδεία μας κι αν έχει προβλήματα!!!
Λειτουργεί παρόλα αυτά;
Φυσικά και λειτουργεί!
Χρειάζεται βελτιώσεις;
Όσο πιο γρήγορα γίνεται!
Τα μέτρα που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας βοηθούν για να βελτιωθούν τα πράγματα;
Κόμπος!
Κανένα μέτρο δε μπορεί –εξ ορισμού- να βοηθήσει αν δεν αγκαλιαστεί από κείνους που πρόκειται να το υλοποιήσουν!
Συνεπώς, γράψε λάθος και πάμε ξανά!
Στην αρχή του καλοκαιριού φέτος –τυχαίο;- ξεκίνησε μια διαμάχη ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και τους εκπαιδευτικούς, όλους τους εκπαιδευτικούς, όλων των βαθμίδων, αναφορικά με κάποιες αλλαγές που προτάθηκαν από το Υπουργείο με στόχο ‘τη βελτίωση της εκπαίδευσης’. Μόνο που οι προτάσεις αυτές δεν προέκυψαν από συζητήσεις που έγιναν σε εκπαιδευτικούς ή ακαδημαϊκούς κύκλους για τα καυτά προβλήματα της Παιδείας. Και δεν αφορούν βελτίωση… Αντιθέτως, φαίνεται να προέκυψαν, κι ελπίζω να έχω λάθος πληροφόρηση, από διαπιστώσεις μιας λογιστικής πολυεθνικής για το πώς θα εξοικονομηθούν πόροι στα σχολεία μας!
Εδώ έχουμε τέσσερα λάθη σε μία πρόταση!
-
Διαπιστώσεις. Από που κι ως πού χρειαζόμαστε ευκαιριακές διαπιστώσεις από άσχετους όταν έχουμε έρευνες 25 ετών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, και άλλους, που μας απαριθμούν επακριβώς τα τρέχοντα προβλήματα της Κυπριακής Παιδείας;
-
Λογιστές;! Από πότε δίνουμε βήμα στους λογιστές να πούνε την άποψή τους για την Παιδεία όταν επιδιώκουμε τη βελτίωσή της; Και τι αναμένουμε από τα πλάσματα να μας δώσουν πέρα από μια αβάσταχτα λογιστική και απολύτως αντι-παιδαγωγική άποψη;
-
Πολυεθνική; Από πού κι ως πού ξέρει μια πολυεθνική ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ τις ανάγκες της παιδείας ενός τόπου, και μάλιστα καλλίτερα από τους ντόπιους λειτουργούς που ασχολούνται με την Παιδεία εδώ και χρόνια; Το μόνο που ξέρει, και γι’ αυτό υφίσταται, είναι το πώς να βγάζει λεφτά. Για ποιόν; Ας το θέσουμε ως ερώτημα.
-
Εξοικονόμηση πόρων. Πότε είδατε εσείς την εξοικονόμηση πόρων να σχετίζεται με την ποιότητα στην εκπαίδευση; Και Πού; Τα καλλίτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο (για να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα από το δικό μου χώρο) προκειμένου να βγάλουν ‘πρώτης τάξεως’ αποφοίτους χρησιμοποιούν τις καλλίτερες και πιο ακριβές μεθόδους που υπάρχουν: Διδασκαλία σε μικρές ομάδες (φροντιστήρια) πανάκριβες υποδομές και εξοπλισμό, τελευταίας λέξης τεχνολογία και εκπαιδευτικό υλικό, ακριβοπληρωμένο προσωπικό, κ.λ.π… Τη φτήνια πού την είδατε; Δεν υπάρχει πουθενά.