Search
Close this search box.

Δημήτρη μου… Δημήτρη μου…

Aπό τον Δημήτρη Χορν τον άντρα που ταύτισε το όνομα του με τη φράση “ηθοποιός σημαίνει φως”, μέχρι τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, το απόλυτο αρσενικό του ελληνικού κινηματογράφου την δεκαετία του ’60 και ’70, και από τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον τραγουδιστή που αγάπησε όλη η Ελλάδα, μέχρι τον γνωστό Ελλαδίτη ζωγράφο Δημήτρη Ξανθόπουλο, το ΔΗΜΗΤΡΗΣ είναι ένα αρχαίο ελληνικό όνομα που ακούμε συχνά.
Συναντάται επίσης με τις παραλλαγές: Δημητρός, Δήμος, Μίμης, Δημητράκης, Τζίμης, Τζιμάκος, Μήτσος, Μητσάκος, Μήτρος.

Από το wikipedia: Το όνομα προέρχεται από το αρχαιοελληνικό Δημήτριος, «αφιερωμένος στη Δήμητρα», τη θεά των γεωργικών εργασιών, της γονιμότητας και του γάμου στην αρχαιοελληνική μυθολογία.
Σύμφωνα με το Online Etymology Dictionary, το λατινικό όνομα Demetrius σημαίνει «γιος της Δήμητρας».
Το θεωνύμιο Δήμητρα παράγεται από το αρχαιοελληνικό Δημήτηρ / Δαμάτηρ / Δωμάτηρ, που είναι αβέβαιου ετύμου, αν και, σύμφωνα με το Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας του Μπαμπινιώτη, είναι βέβαιο ότι το δεύτερο συνθετικό του ονόματος περιέχει τη λέξη μήτηρ / μάτηρ, ενώ το πρώτο συνθετικό πρέπει να ταυτίζεται με τη λέξη δᾶ «γη», οπότε το όνομα θα εσήμαινε «μητέρα γη»”.

Το όνομα συναντάται και σε άλλες χριστιανικές χώρες, για παράδειγμα
Ιταλικά : Demetrio
Γαλλικά: Demètre
Πολωνικά: Dymitr
Ρωσικά: Дмитрий (Dmitriy)
Σερβικά : Димитрије (Dimitrije)

Σύμφωνα με το vimaonline.gr “Πρόκειται για το τέταρτο δημοφιλέστερο ανδρικό όνομα στην Ελλάδα, με ποσοστό που αγγίζει το 7,65% του ανδρικού πληθυσμού – πιο πάνω βρίσκονται τα ονόματα Γιώργος, Γιάννης και Κώστας, ενώ ακολουθούν ο Νίκος και ο Παναγιώτης. Στις τάξεις του γυναικείου φύλου, πάντως, το όνομα είναι λιγότερο δημοφιλές: Βρίσκεται στην όγδοη θέση (2,2% των Ελληνίδων) μετά τη Μαρία, την Ελένη, την Κατερίνα, τη Βάσω, τη Σοφία, την Αγγελική και τη Γεωργία”. Επίσης σύμφωνα με την ίδια πηγή: Άι-Δημήτρης… του χειμώνα: Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, στις 26 Οκτωβρίου πρέπει να στρωθούν τα χαλιά, γιατί… Αγίου Δημητρίου τα βάζουμε, Αγίου Κωνσταντίνου τα βγάζουμε. Οι Ρώσοι λένε μάλιστα πως «τη μέρα του Αγίου Δημητρίου ο χειμώνας σκαρφαλώνει στο φράχτη», ενώ σύμφωνα με μια βουλγαρική παροιμία, «ο μπαρμπα-Δημήτρης τινάζει τα άσπρα γένια του και πέφτει το πρώτο χιόνι». Στην ελληνική επαρχία, ολόκληρος ο μήνας Οκτώβριος αποκαλείται και Αγιοδημήτρης ή Αι-δημητριάτης”.

Εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου στην Κύπρο υπάρχουν:
Στο Παραλίμνι,
στη Λευκωσία (Στρόβολο και Ακρόπολη),
στις Κάτω Πλάτρες
και στο χωριό Συκόπετρα στη Λεμεσό.


Επίσης υπάρχει χωριό με το όνομα Άγιος Δημήτριος που πήρε το όνομα του από την ομώνυμη εκκλησία .
Από την ιστοσελίδα του χωρού:
“Ο Άγιος Δημήτριος έχει υψόμετρο 900μ. Και βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Κύπρου”.
“Η ονομασία του Αγίου Δημητρίου οφείλεται στην ομώνυμη εκκλησία του, η οποία έδωσε το όνομά της στον οικισμό που σχηματίστηκε στην πέριξ περιοχή με τη μόνιμη εγκατάσταση κατοίκων”.

Στην Ελλάδα είναι γνωστή η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη.


Με αυτά και με τ’ άλλα του Αγίου Δημητρίου σήμερα!
Να ζήσουν όλοι οι Δημήτρηδες και οι Δήμητρες.
Να έχετε υγεία, ευτυχία και αγάπη!


Να ζήσει και ο δικός μας ο Δημήτρης, του
SkalaTimes!
O
αφανής ήρωας του διαδικτυακού μας περιοδικού!
Happy nameday darling!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Αρνίσια παϊδάκια στο φούρνο

Η συνδημότισσα μας Κωνσταντίνα Ελευθερίου μας παρουσιάζει γι αυτή τη βδομάδα, μέσα από τη στήλη της στο SkalaTimes, νοστιμότατα αρνίσια παϊδάκια στο φούρνο. ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ

error: Content is protected !!