Search
Close this search box.

Διεθνής Διάσκεψη κατά των ξένων στρατιωτικών βάσεων ΗΠΑ/ΝΑΤΟ

Άρθρο του Δρ. Στέλιου Σοφόκλη
Πρόεδρου του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Διεθνής Διάσκεψη κατά των ξένων στρατιωτικών βάσεων ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στο Δουβλίνο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Διεθνής Διάσκεψη κατά των ξένων στρατιωτικών βάσεων ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, μεταξύ 16 – 18 Νοέμβρη, στην αίθουσα των Ιρλανδικών συνδικάτων SIPTU.

Η διάσκεψη οργανώθηκε από τα κινήματα Ειρήνης των ΗΠΑ και της Ιρλανδίας, ενώ στηρίχθηκε ενεργά από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ). Φιλοξενήθηκε από την οργάνωση – μέλους του ΠΣΕ «Συμμαχία Ειρήνης και Ουδετερότητας» (Peace and Neutrality Alliance – PANA), η οποία πρωτοστατεί στους αγώνες κατά του ΝΑΤΟ, των Σχηματισμών Μάχης (Battle Groups), της EE και της PESCO. 

Η Διάσκεψη ξεκίνησε την Παρασκευή απόγευμα με πορεία προς το συμβολικό κεντρικό ταχυδρομείο του Δουβλίνου (General Post Office), από όπου ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας των Ιρλανδών με την αποτυχημένη εξέγερση της Άνοιξης του 1916 εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πορεία πέρασε επίσης από το μνημείο του σοσιαλιστή ηγέτη της εξέγερσης, στελέχους των εργατικών συνδικάτων, James Connoly, που εκτελέστηκε από τους Βρετανούς στις 12 Μάη 1916. 

Η Διεθνής Διάσκεψη άνοιξε με χαιρετισμό του πρόεδρου της PANA, Roger Cole, ο οποίος εξήγησε την κάθετη εναντίωση της οργάνωσής του στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και της ΕΕ, τονίζοντας πως η συνεπής αντιιμπεριαλιστική στάση του ιρλανδικού λαού στο παρελθόν με την πάλη κατά του βρετανικού ιμπεριαλισμού πρέπει να μετουσιώνεται σήμερα σε αντιιμπεριαλιστική πάλη κατά της ΕΕ και των μηχανισμών της που δρα χέρι – χέρι με το ΝΑΤΟ. Χαιρετισμοί πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια από Ιρλανδούς και διεθνείς καλεσμένους, ανάμεσα στους οποίους και του βουλευτή του κόμματος Sin Fein Aengus O’ Snodaigh και την ανεξάρτητη βουλευτή Clare Daly, οι οποίοι χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία και το θέμα της διάσκεψης, αναφέρθηκαν τόσο στον αντιαποικιακό αγώνα εναντίον των Βρετανών και τις θυσίες του ιρλανδικού λαού ιστορικά για την ελευθερία του όσο και στη σημερινή σύμπλευση των κυβερνήσεων με τα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ, την χρησιμοποίηση του αεροδρομίου του Shannon για χιλιάδες πτήσεις των ΗΠΑ και την εναντίωσή τους στη δημιουργία του Ευρωστρατού και τη συμμετοχή της Ιρλανδίας σε αυτόν. 

Σημαντικό χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του ΠΣΕ Σοκόρρο Γκόμες, η οποία ανέπτυξε τις θέσεις του ΠΣΕ στη βάση των πρόσφατων αποφάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής του στη Δαμασκό, καλώντας σε πλατιά ενότητα δράσης κατά των ξένων στρατιωτικών βάσεων, που αποτελούν εργαλεία του ιμπεριαλισμού στον κόσμο. 

Στο άνοιγμα των εργασιών χαιρέτισε επίσης το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης με τον πρόεδρό του, δρ. Στέλιο Σοφόκλη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως καταδικάζουμε την παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων  σε πέραν των 145 από τις 195 χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών, από τις οποίες οι περισσότερες είναι αμερικάνικες. Και εκεί όπου δεν λειτουργούν ακόμα βάσεις, χρησιμοποιούν με διάφορες προφάσεις τις βάσεις άλλων κρατών, όπως συμβαίνει με τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, όπου πρόσφατα έγινε γνωστό ότι από το 2013 μέχρι το 2017 ο αμερικανικός στρατός διατηρούσε βάση ελικοπτέρων εντός των βρετανικών βάσεων. Το ειδησεογραφικό ίδρυμα NBC δημοσίευσε ανακοίνωση αξιωματούχου του Στειτ Ντιπάρτμεντ ότι ξοδεύονταν 20 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο γι’ αυτή τη βάση. Σε ερώτηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τι έχει να πει, δεν έδωσε καμιά σοβαρή απάντηση. Φυσικά ούτε και από την πρεσβεία των ΗΠΑ απάντησαν πειστικά. 

Ο Δρ. Σοφόκλη καταδίκασε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην PESKO, στρατιωτικό σκέλος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Η κυβέρνηση της Κύπρου σε περίοδο οικονομικής κρίσης όπου αρνείται να  διαθέσει περισσότερα κονδύλια για την παιδεία και την υγεία, όπου συνεχίζεται η μείωση των μισθών και  συντάξεων, θα ξοδέψει τεράστια ποσά για την επέκταση της ναυτικής βάσης στο Μαρί και της αεροπορικής βάσης Ανδρέα Παπαντρέου στο αεροδρόμιο της Πάφου για να χρησιμοποιούνται από τον ευρωπαϊκό στρατό. Αυτό σημαίνει την πλήρη στρατικοποίηση της Κύπρου τη στιγμή  που το ΠΣΕ κάνει εκδηλώσεις και πορείες εναντίον των ξένων Βάσεων και για την πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Επιπλέον, καταδίκασε τις στρατιωτικές συμφωνίες της κυβέρνησης της Κύπρου με το Ισραήλ, καθώς και των κοινών ασκήσεων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας με το στρατό του Ισραήλ, ο οποίος σκοτώνει καθημερινά Παλαιστίνιους. 

Στην ομιλία του ο Δρ. Σοφόκλη έκανε αναφορά στην αλληλεγγύη του κυπριακού λαού και ιδιαιτέρα του ΠΣΕ στον αγώνα όλων των λαών στον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τις επεμβάσεις στα εσωτερικά των κρατών τους, ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών με μοναδικό σκοπό την κυριαρχία επί του πλούτου αυτών των λαών. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην υποστήριξη του Παλαιστινιακού λαού, του Συριακού λαού και όλων των λαών της περιοχής που καταδυναστεύονται από τους αμερικανούς και το  ΝΑΤΟ. Στην αναφορά του μίλησε και για τους εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ζουν καθημερινά τη ληστεία που συντελείται στο βιοτικό τους επίπεδο από τις  κυβερνήσεις  των χωρών της ΕΕ καθώς και την καθημερινή μείωση των δημοκρατικών τους ελευθεριών. 

Όσον αφορά το Κυπριακό, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συνεχή υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τον αγώνα του κυπριακού λαού για μια δίκαιη και ειρηνική λύση του Κυπριακού, για ελευθερία και επανένωση της Κύπρου σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, χωρίς στρατούς, επιτηρητές  και εγγυητές  η οποία θα στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα περί της Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. 

Τη δεύτερη μέρα των εργασιών άνοιξε με ομιλία της η κεντρική καλεσμένη της διάσκεψης Αλέιντα  Γκεβάρα, κόρη του θρυλικού Τσε, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της αμερικανικής βάσης του Γκουαντάναμο, υπογραμμίζοντας «πώς ένα νησί κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει σύνορα παρά μόνο την θάλασσα. Στην περίπτωση της Κούβας όμως έχουμε σύνορα με τις ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούν εδώ και 115 χρόνια στο έδαφός μας στρατιωτική βάση παρά τη θέληση λαού και κυβέρνησης από την Νίκη της Επανάστασης πριν 60 χρόνια και μετά. Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, εκτός από τον οικονομικό αποκλεισμό, τις προσπάθειες ανατροπής και αποσταθεροποίησης της χώρας μας, χρησιμοποιούν το έδαφός μας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με το στρατόπεδο βασανιστηρίων και απαιτούμε το κλείσιμο βάσης και στρατοπέδου και την επιστροφή του εδάφους στον λαό μας». 

Στα διάφορα πάνελ συζήτησης τις δύο επόμενες μέρες, με θεματικές ενότητες για αύξηση της στρατιωτικοποίησης -οι βάσεις και τα πυρηνικά, η επέκταση του ΝΑΤΟ, Ασία – Ειρηνικός, η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού στην Μέση Ανατολή, τα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην Ασία/Ειρηνικό και για την κατάσταση στην Λατινική Αμερική και στην Αφρική αντίστοιχα – πραγματοποιήθηκαν ειδικές εισηγήσεις και συζήτηση γύρω από καυτά θέματα. 

Στη διεθνή διάσκεψη του Δουβλίνου, πήραν μέρος 150 Ιρλανδοί και 120 ξένοι αντιπρόσωποι από δεκάδες κινήματα από 35 χώρες ανάμεσα στις οποίες ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Βραζιλία, Βέλγιο, Αργεντινή, Κούβα, Κολομβία, Νότια Αφρική, Κένυα, ΛΔ Κονγκό, Νεπάλ, Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Πορτογαλία, Παλαιστίνη, Ισραήλ, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Σερβία, Βρετανία, Τουρκία, Κύπρος, Τσεχία, Ισλανδία, Ιρλανδία και την Ελλάδα. 

«Οι συμμετέχοντες και οι διοργανωτές της διάσκεψης συμφώνησαν κατ’ αρχήν ότι αν και αντιτίθενται σε όλες τις ξένες στρατιωτικές βάσεις, θεωρούν ότι οι περίπου 1.000 στρατιωτικές βάσεις ΗΠΑ / ΝΑΤΟ που είναι εγκατεστημένες σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελούν τους κύριους πυλώνες της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συνιστούν την κύρια απειλή για την ειρήνη και την ανθρωπότητα και πρέπει να κλείσουν. Οι στρατιωτικές βάσεις των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ είναι η στρατιωτική έκφραση της ιμπεριαλιστικής παρέμβασης στις ζωές των κυρίαρχων χωρών για λογαριασμό των κυρίαρχων, οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών συμφερόντων, για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων, των οδών μεταφοράς, των αγορών και των σφαιρών επιρροής και συνιστούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών»… «… Απαιτούμε το κλείσιμο όλων των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ / ΝΑΤΟ, ωστόσο θεωρούμε το κλείσιμο βάσεων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε ορισμένες χώρες και περιοχές ότι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από το διεθνές κίνημα. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, τις αμερικανικές βάσεις στην Οκινάουα/ Ιαπωνία και αυτές στην Νότια Κορέα, την αμερικανική βάση στο Rammstein / Γερμανία, τη βάση Camp Bondstil στη Σερβία, τις παλαιές και νέες βάσεις των ΗΠΑ / ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και την Κύπρο, τη δημιουργία της Αφρικανικής Διοίκησης ΗΠΑ (AFRICOM) με τις συνδεδεμένες στρατιωτικές βάσεις της στην Αφρική, οι πολυάριθμες βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ιταλία και τη Σκανδιναβία, ο αερολιμένας Shannon στην Ιρλανδία, ο οποίος χρησιμοποιείται ως στρατιωτική βάση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και τις νεοσύστατες βάσεις των ΗΠΑ – Γαλλίας και των συμμάχων στο έδαφος της Συρίας και γύρω από αυτό». 

Η Διεθνής Διάσκεψη του Δουβλίνου, τέλος, χαιρετίζει τις σχεδιαζόμενες δράσεις γύρω από την 70ή επέτειο του ΝΑΤΟ τον Απρίλη 2019 στην Ουάσιγκτον και την διεξαγωγή του 6ου Διεθνούς Σεμιναρίου του Κουβανικού Κινήματος Ειρήνης στην Κουβανική Επαρχία του Γκουαντάναμο στις αρχές του Μάη του 2019.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!