O Γιάννης Χατζηκωνσταντούρας μιλά για την επιτυχία του StudentLife
O Γιάννης Χατζηκωνσταντούρας είναι ένας νέος άνθρωπος με όραμα και στόχους, πιστεύει στο ρητό “γίνε εσύ η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο” και παρά το νεαρό της ηλικίας του διαθέτει μια βαθιά ωριμότητα και ήθος. Με αυτά λοιπόν τα χαρακτηριστικά δεν είναι καθόλου περίεργο που η ιδέα του StudentLife, την οποία ο Γιάννης ξεκίνησε μέσα στα πλαίσια του μετατυχιακού του, σήμερα είναι πετυχημένη,αλλά και υποψήφια για διάφορες βραβεύσεις. Είναι με ιδιαίτερη πραγματικά χαρά που το SkalaTimes κουβεντιάζει σήμερα με τον κύριο Γιάννη Χατζηκωνσταντούρα, του StudentLife.
Της Γιώτας Δημητρίου
Πώς ξεκίνησε η ιδέα του StudentLife; Στην αρχή αναμένατε την επιτυχία του και μάλιστα να είστε προτεινόμενοι για διάφορα βραβεία, όπως πχ τα Business Awards; Το StudentLife ουσιαστικά ξεκίνησε από ένα πανεπιστημιακό πρότζεκτ. Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού μου στο Nottingham είχα αναπτύξει ένα business plan για μια εταιρεία η οποία θα είχε σαν σκοπό την ενίσχυση της φοιτητικής ζωής στην Κύπρο. Το Σεπτέμβριο του 2012 όταν και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, μαζί με τον αδερφό μου Ανδρέα και τους δύο μου συνέταιρους Ανδρέα Λουκά και Σάββα Σωκράτους πήραμε την ιδέα και την κάναμε πράξη. Από το 2012 μέχρι και σήμερα στο StudentLife ασχοληθήκαμε με πάρα πολλές υπηρεσίες. Πειραματιστήκαμε με διάφορα όπως πώληση και ενοικίαση βιβλίων, διοργάνωση εκδηλώσεων, ενοικίαση διαμερισμάτων, εκπαιδευτικά προγράμματα, και πολλά άλλα. Μαθαίνοντας από τις εμπειρίες που αποκομίσαμε στην πορεία, “σκοτώσαμε” αρκετές υπηρεσίες και επικεντρώσαμε όλους μας τους πόρους σε τρεις τομείς.
Ποιοι είναι αυτοί οι τομείς; Ο πρώτος τομέας αφορά Youth Media. Λειτουργούμε δύο από τις μεγαλύτερες νεανικές διαδικτυακές πλατφόρμες στην Κύπρο (StudentLife.com.cy και Trends.com.cy), ψυχαγωγικού και ενημερωτικού περιεχομένου, με κοινότητα 150.000+ ατόμων.
Ο δεύτερος τομέας αφορά Youth Marketing. Συνεργαζόμαστε με μεγάλα brands, βοηθώντας τα να προσαρμοστούν στις πραγματικές ανάγκες της σύγχρονης νεολαίας. Και ο τρίτος τομέας αφορά Youth Trainings. Μέσω του StudentLife Academy, προσφέρουμε εκπαιδευτικά προγράμματα στον τομέα του Digital Marketing, τα οποία προετοιμάζουν και τοποθετούν νέους απόφοιτους σε θέσεις εργασίας. Σχετικά με το αν αναμέναμε την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θα απαντήσω ναι. Ο μοναδικός λόγος είναι γιατί σαν άτομο ανήκω στην κατηγορία του αισιόδοξου (ίσως και υπεραισιόδοξου κάποιες φορές 🙂 ). Έτσι, όταν αρχίζαμε με το StudentLife, δεν θα μπορούσα παρά μόνο να πιστεύω ότι θα τα καταφέρναμε.
Ξεκινήσατε το 2012 όταν η οικονομική κρίση βρισκόταν καλά πλέον διάχυτη στην Κυπριακή κοινωνία. Δεν σας επηρέασε αυτό με οποιοδήποτε τρόπο; (Ακόμη και να ρίξει το ηθικό σας;) Η αλήθεια είναι ότι αρχίσαμε στην χειρότερη περίοδο της οικονομίας. Πιστεύω όμως ότι για εμάς αυτό ήταν ευκαιρία. Η πρώτη υπηρεσία που προσφέραμε ήταν η πώληση μεταχειρισμένων Πανεπιστημιακών βιβλίων κάτι που έκανε πολλούς φοιτητές να μας προτιμήσουν και να κερδίσουμε το 80% της αγοράς μέσα σε μόνο ένα χρόνο. Επίσης, με δεδομένο ότι αναπτύξαμε την εταιρεία σε μια περίοδο οικονομικά δύσκολη, μας ώθησε στο να μάθουμε πώς να πετυχαίνουμε το μέγιστο από περιορισμένους πόρους. Κάτι που είναι απίστευτα χρήσιμο στην ανάπτυξη μιας εταιρείας, τόσο σε καλές όσο και σε κακές εποχές οικονομικά. Σίγουρα, όλοι θέλουμε να δουλεύουμε σε μια οικονομία που ανθίζει και το χρήμα κινείται άφθονο. Η ιστορία όμως μας δείχνει ότι η οικονομία κάνει κύκλους και πάντα θα υπάρχει περίοδος “κρίσης”. Δουλειά μας σαν επιχειρηματίες είναι να το έχουμε αυτό συνεχώς στο μυαλό μας και να προετοιμάζουμε τις εταιρείες μας για να αντέχουν και όταν η οικονομία θα βρεθεί χαμηλά.
Ποιος είναι ο ρόλος και η δράση του StudentLife; Ως StudentLife, όπως είπαμε πιο πάνω δραστηριοποιούμαστε στους τομείς του Media, Marketing & Trainings. Θεωρώ όμως ότι ο απώτερος μας ρόλος είναι άλλος. Όποιος μας ζήσει από κοντά στην καθημερινότητά της δουλειάς καταλαβαίνει ότι όλα τα παιδιά δουλεύουμε σκληρά και την ίδια στιγμή το απολαμβάνουμε και περνούμε πάρα πολύ όμορφα. Είμαστε μια εταιρεία η οποία εργοδοτεί μόνο νεαρούς με μέσο όρο ηλικίας τα 27 (Millennials) και έχει μια πολύ καλή πορεία ανάπτυξης. Με αυτό σαν δεδομένο, θεωρώ ότι ρόλος μας είναι να αποδείξουμε έμπρακτα στην κοινότητα του επιχειρείν ότι οι νέοι μπορούν, ότι όταν ο άνθρωπος κάνει αυτό που αγαπά είναι χαρούμενος, ότι όταν ο άνθρωπος νιώθει ασφάλεια και σεβασμό στο περιβάλλον που βρίσκεται μπορεί να μεγαλουργήσει. Αυτός είναι ο ρόλος μας σήμερα σαν StudentLife και αυτός θα είναι και σε όλες τις νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα αναπτύξουμε στο μέλλον.
Συχνά ακούμε να λέγεται πως όποιος δεν έχει σπουδάσει στο εξωτερικό δεν έχει καταλάβει τι έστι φοιτητική ζωή, και η αλήθεια είναι πως εμείς που σπουδάσαμε και Κύπρο και εξωτερικόπαρατηρούμε πως πραγματικά η φοιτητική ζωή στη Κύπρο είναι περιορισμένη. Πώς μπορεί και με ποιους τρόπους να το αλλάξει αυτό το StudentLife;
Αυτό ισχύει κυρίως όταν ο φοιτητής σπουδάζει Κύπρο και μάλιστα στην πόλη που έχει μεγαλώσει. Εγώ για παράδειγμα που σπούδασα Πανεπιστήμιο Κύπρου και είχα την ευκαιρία να μείνω σε διαμέρισμα στη Λευκωσία, αντί στη Λάρνακα στο πατρικό μου, μπορώ να πω ότι είχα μια πολύ όμορφη φοιτητική ζωή. Σίγουρα η εμπειρία του εξωτερικού (όπως την έχω ζήσει 6 μήνες στο Βέλγιο για Erasmus και 1 χρόνο στην Αγγλία για μεταπτυχιακό) είναι διαφορετική. Έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις ανθρώπους από διαφορετικά backgrounds και κουλτούρες, να αναλάβεις περισσότερες ευθύνες και να ζήσεις εμπειρίες που θα σε βοηθήσουν να ωριμάσεις. Ως StudentLife σε αυτό τον τομέα μπορούμε να βοηθήσουμε μέχρι ενός σημείου. Προσπάθεια μας από την αρχή είναι να φέρνουμε συνήθειες από το εξωτερικό που θα εμπλουτίζουν την καθημερινότητα των φοιτητών. Το τι καταφέραμε μέχρι σήμερα και αξίζει αναφοράς πιστεύω είναι: (1) Να πείσουμε ένα μεγάλο αριθμό εταιρειών μέσα από αριθμούς ότι η φοιτητική αγορά είναι μια ξεχωριστή ομάδα στην οποία αξίζει και πρέπει μια εταιρεία να αφιερώσει πόρους. Βλέπουμε μεγάλες εταιρείες να προσφέρουν ειδικές εκπτώσεις, δώρα, διαγωνισμούς, εμπειρίες, υποτροφίες και πολλά άλλα στους φοιτητές, κάτι που στο παρελθόν δεν γινόταν στην Κύπρο. (2) Να καθιερώσουμε το UniFEST, ένα φεστιβάλ που γίνεται σχεδόν σε όλα τα Πανεπιστήμια της Κύπρου κάθε αρχή του χρόνου και έχει αναπτυχθεί στο μοντέλο των Freshers’ Fairs που βρίσκουμε στο εξωτερικό. Μια εκδήλωση που δίνει στους φοιτητές μια όμορφη εμπειρία με πολλή διασκέδαση, δώρα και εκπτώσεις. (3) Να επικοινωνήσουμε, μέσα από διάφορες δραστηριότητες τη σημαντικότητα του να ζήσει κάποιος νέος την εμπειρία του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα μέσα από την προώθηση Erasmus, ένα πρόγραμμα που επιχορηγεί φοιτητές να σπουδάσουν για μια περίοδο στο εξωτερικό.
Εσείς έχετε σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Επιχειρηματικότητα στο Πανεπιστήμιο του Nottingham. Σας βοήθησαν οι σπουδές σας στην δημιουργία και λειτουργία του StudentLife οι σπουδές σας; Προσωπικά αν είχα την επιλογή να πάρω το χρόνο πίσω θα επέλεγα να σπουδάσω κάτι άλλο, ίσως μια θετική επιστήμη. Ο λόγος είναι γιατί πιστεύω πραγματικά ότι αν κάποιος θέλει να κάνει δική του επιχείρηση, το πτυχίο Διοίκησης είναι το τελευταίο που χρειάζεται. Αυτά τα πτυχία είναι σημαντικά για κάποιο που θέλει να αποκτήσει κάπου μια διευθυντική θέση αλλά όχι για να κάνει τη δική του εταιρεία. Δεν τα μηδενίζω όλα αφού και τα δύο πτυχία μου έχουν προσφέρει αρκετές σχετικές γνώσεις και εμπειρίες. Πιστεύω όμως ότι θα μπορούσα να κέρδιζα περισσότερα αν ακολουθούσα μια εντελώς διαφορετική σπουδή. Το επιχειρείν θεωρώ αφορά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ανθρώπου παρά συγκεκριμένες σπουδές. Γι’αυτό και βλέπουμε την πλειοψηφία των επιχειρηματιών να μην έχει σχετικές σπουδές.
Στο εξωτερικό υπάρχει η τάση από τους εργοδότες να δίνεται προτεραιότητα στα skills (ικανότητες) του συνεντευξιαζόμενου που πάει υποψήφιος για μια θέση εργασίας παρά στις σπουδές του. Πρώτα κοιτάζουν τα skills και μετά τις σπουδές. Ισχύει αυτό στην Κύπρο; Το βλέπουμε να συμβαίνει έντονα και στην Κύπρο. Πλέον το πτυχίο σαν χαρτί είναι το χαμηλότερο σε σημαντικότητα για να βρει κάποιος δουλειά. Ο λόγος είναι γιατί η σημερινή αγορά εργασίας απαιτεί άτομα που να έχουν κριτική σκέψη, να μπορούν να λύνουν προβλήματα και να μπορούν να προσαρμόζονται στις συνεχείς αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία. Αυτά δεν τα μαθαίνεις στο Πανεπιστήμιο και γενικότερα ακολουθώντας το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου. Γι’αυτό και εμείς σαν εταιρεία προωθούμε με κάθε ευκαιρία τη σημαντικότητα ένας φοιτητής να είναι δραστήριος, να μην έχει μόνη έγνοια του τους βαθμούς και να συμμετέχει σε δραστηριότητες όπως internships, volunteering, διαγωνισμούς, ομίλους κ.α. Αυτά είναι πολύ πιο σημαντικά για καλλιεργήσει κάποιος τα στοιχεία που αναφέρω πιο πάνω παρά μέσω του διαβάσματος και των καλών βαθμών. Έτσι και εμείς σε μια προσπάθεια να τονίσουμε τη σημαντικότητα αυτού, διοργανώνουμε τα τελευταία χρόνια τα StudentLife Awards, τα οποία επιβραβεύουν τους φοιτητές με βάση τη δραστηριοποίησή τους και τις δεξιότητές τους εντός και εκτός Πανεπιστημίου (και όχι με βάση τους βαθμούς). Φέτος τα βραβεία θα ανακοινωθούν μέσα στο Φεβρουάριο και θα γίνουν με την υποστήριξη της Cytamobile Vodafone.
Αρκετοί νέοι Κύπριοι έχουν μείνει στο εξωτερικό μετά τις σπουδές τους αφού δεν βρίσκουν θέση εργασίας στην Κύπρο. Με ποιους τρόπους μπορεί να αλλάξει αυτό; Πώς βοηθάει το StudentLife σε αυτό; Είναι ένα τεράστιο θέμα αυτό. Λόγω της κρίσης μπορεί να μειώθηκαν οι θέσεις όμως τώρα βλέπουμε μια βελτίωση σε αυτό. Από την άλλη όμως πρέπει να έχουμε κάτι στο νου όταν συζητάμε αυτό το πρόβλημα. Κάθε χρόνο έχουμε περίπου 10.000 νέους που μπαίνουν με πτυχία στην αγορά εργασίας. Μια χώρα με λιγότερο από 1.000.000 πληθυσμό είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να μπορεί να απορροφήσει αυτό το μεγάλο αριθμό αποφοίτων. Αποτέλεσμα, πολλοί νέοι να μένουν στο εξωτερικό και πολλοί νέοι πτυχιούχοι να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχουν σπουδάσει. Και οι δύο περιπτώσεις θεωρώ έχουν τα θετικά τους. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε νέους οι οποίοι καλά κάνουν και μένουν στο εξωτερικό διότι το επίπεδό τους δεν είναι για την Κύπρο. Ας μείνουν εξωτερικό, ας μαζέψουν εμπειρίες, ας αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους και κάποια στιγμή να επιστρέψουν πίσω και να φέρουν τα θετικά που έχουν αποκομίσει στη χώρα μας. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να πάει μπροστά το επίπεδο της οικονομίας μας πιστεύω. Στη δεύτερη περίπτωση όπου νέοι δουλεύουν σε τομέα άσχετο με τις σπουδές τους δεν το θεωρώ κακό. Στην πραγματικότητα, αν το δούμε ρεαλιστικά υπάρχουν κάποια πτυχία όπως στον τομέα της εκπαίδευσης που σχεδόν ποτέ δεν θα μπορέσουν οι απόφοιτοι να εργοδοτηθούν. Γι’ αυτό πρέπει να το δουν δημιουργικά και να βρουν επαγγέλματα σχετικά με τη σπουδή τους. Επαγγέλματα που δεν φαντάστηκαν ποτέ ότι θα μπορούσαν να κάνουν, αλλά μπορούν να τους προσφέρουν πολλά και να είναι πετυχημένοι σε αυτά. Όπως για παράδειγμα στην εταιρεία μας, που το Media team αποτελείτε κυρίως από δασκάλες οι οποίες είναι εξαιρετικές στη δουλειά τους και την απολαμβάνουν.
Σήμερα πόσα άτομα εργοδοτούνται στο StudentLife; Δεκαεπτά πανέμορφοι χαρακτήρες! Η εταιρεία εργοδοτεί 17 άτομα, με μέσω όρο ηλικίας 27 χρονών και μέχρι στιγμής έχουμε προσφέρει ευκαιρίες πρακτικής άσκησης σε περισσότερους από 300 φοιτητές.
Ποιο θεωρείτε ως μεγαλύτερο επίτευγμα/επιτυχία του StudentLife; Το μεγαλύτερο μας επίτευγμα πιστεύω είναι το γεγονός ότι κτίσαμε μια εταιρεία με πολύ όμορφη κουλτούρα. Ένα οικογενειακό περιβάλλον το οποίο σέβεται τα άτομα του και τους επιτρέπει να είναι ο εαυτός τους σε κάθε στιγμή.
Η έδρα σας είναι στη Λευκωσία. Γιατί; Αφού εσείς είστε από Επαρχία Λάρνακας; Ο λόγος είναι καθαρά γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό της φοιτητικής αγοράς έχει σαν βάση τη Λευκωσία. Θα ήταν πολύ δύσκολο, ειδικά στα πρώτα μας βήματα όπου πουλούσαμε βιβλία και χρειαζόμασταν την άμεση επαφή με τους φοιτητές να ήμασταν σε άλλη πόλη.
Εσείς, σε νεαρή ηλικία, καταφέρατε να πετύχετε επαγγελματικά. Αλήθεια ποια συμβουλή θα δίνατε σε ένα νέο που πρόσφατα τελείωσε ή θα τελειώσει τις σπουδές του; Συγκέντρωση και πάρα πάρα πάρα πολλή και σκληρή δουλειά. Είμαι της άποψης ότι όλα (εκτός από θέματα υγείας) εξαρτιούνται από εμάς τους ίδιους και όσο περνά ο καιρός το πιστεύω ακόμη περισσότερο. Κανένα κούρεμα, καμία κυβέρνηση, κανένας εξωτερικός παράγοντας δεν μπορεί να αποκόψει τα όνειρά μας αν τα θέλουμε πραγματικά και εάν είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε και να κάνουμε τις απαραίτητες θυσίες γι’αυτά. Όλα εξαρτιούνται από εμάς και γύρω μας υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα που το αποδυκνείουν έμπρακτα. Εάν θα μιλήσω για τον τομέα του επιχειρείν, το StudentLife ξεκίνησε στην χειρότερη ίσως οικονομική περίοδο των τελευταίων χρόνων της Κύπρου, αλλά τα κατάφερε. Ένα δεύτερο παράδειγμα αποτελεί η Avocarrot, όπου μια ομάδα νέων Κυπρίων δημιούργησαν τη δική τους εταιρεία στο εξωτερικό και την έχουν πωλήσει για 20 εκατομμύρια. Επιπλέον, μια εταιρεία με όνομα PHC Franchised Restaurants (αντιπρόσωποι Pizza Hut, Burger King, Caffe Nero κ.α.) έχει καταφέρει να γίνει εταιρεία εκατομμυρίων, εργοδοτώντας σχεδόν 2500 άτομα στην μικρή αγορά της Κύπρου. Συμβουλή μου, εάν θες να πετύχεις τα όνειρά σου μην σπαταλήσεις καθόλου ενέργεια στο ποιος φταίει και επικεντρώσου σε αυτά που εσύ μπορείς να κάνεις. Κάνε εσύ το πρώτο βήμα, είτε αυτό λέγετε επιχειρηματικότητα, είτε καριέρα σε μια εταιρεία, είτε οτιδήποτε άλλο θες να πετύχεις και φέρε εσύ την αλλαγή που θες να δεις, μικρή ή μεγάλη. Εγώ προσωπικά επιλέγω κάτι που δεν μου αρέσει και με επηρεάζει να προσπαθώ το αλλάξω παρά να σπαταλώ το χρόνο και την ενέργεια μου στο να το συζητώ άσκοπα και να ψάχνω τους φταίχτες.
Κατά τη γνώμη σας, που οφείλεται η επιτυχία του StudentLife;
Η επιτυχία μας μέχρι σήμερα εξαρτάται πιστεύω στη μεγάλη σημασία που δίνουμε στα μέλη της ομάδας μας. Όπως λέει και ο Sir Richard Branson το πρώτο και πιο σημαντικό asset για μια εταιρεία είναι ο κόσμος της. Αυτό το πιστεύω 100% και σαν Γιάννης, αφιερώνω ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνου μου στο να συζητώ καθημερινά με τα άτομα μας και μαζί να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματά τους, επαγγελματικά και προσωπικά.
Τέλος, κύριε Χατζηκωνσταντούρα, ποιο είναι το δικό σας προσωπικό μότο ζωής; Shut your mouth and…”Bring the change you wish to see in the world!
Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.
Σε δηλώσεις του στον Φιλελεύθερο ο Δήμαρχος Λάρνακας τόνισε και ξεκαθάρισε πως το Μετσόβιο θα έρθει στη Λάρνακα. «Η μόνη περίπτωση να μην έρθουν σχολές
Δήλωση Αντρέα Πασιουρτίδη, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως Θεωρώ ότι είναι προφανές πως η Επιτροπή Προστασίας του
Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα