Γράφει η Παυλίνα Χρίστου Λογοθεραπεύτρια Τηλ 99489513
Εκπαιδευτικό Θεραπευτικό Κέντρο “Μάθηση και Παρέμβαση”, Λάρνακα
Τραυλισμός ονομάζεται οποιαδήποτε διαταραχή που αφορά τον ρυθμό και την ταχύτητα της ομιλίας. Το παιδί με τραυλισμό, επαναλαμβάνει ή παρατείνει ήχους, συλλαβές, λέξεις ή ακόμα και φράσεις. Γενικά η ομιλία του μπλοκάρεται, με αποτέλεσμα τη διακοπή της ομαλής ροής.
·Ο Εξελικτικός Τραυλισμός, εμφανίζεται κατά την ανάπτυξη του παιδιού.
·Ο Επίμονος Τραυλισμός είναι όταν ο εξελικτικός τραυλισμός παραμένει για περισσότερα από 3 χρόνια της ηλικίας του παιδιού.
·Ο Ψυχογενής Eπίκτητος Τραυλισμός: είναι όταν ο τραυλισμός εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη περίοδο άγχους ή μετά από κάποιο τραυματικό επεισόδιο το οποίο επηρέασε το παιδί κατά την διάρκεια της ζωή του, και
·Ο Νευρογενής Επίκτητος Τραυλισμός, οφείλεται σε επίκτητη νευρολογική ασθένεια ή βλάβη του εγκεφάλου όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, κρανιοεγκεφαλική κάκωση, εγκεφαλικοί όγκοι, λήψη φαρμάκων.
Χαρακτηριστικά του Τραυλισμού, είναι:
Επαναλήψεις ήχων, συλλαβών ή λέξεων, φράσεων π.χ. “θέ- θέ- θέλω να παίξω”, πά- πά- πάμε στο πάρκο”.
Επιμηκύνσεις ήχων π.χ. “θθθθθθθθέλω να πάιξω”.
Μπλοκαρίσματα π.χ. “θ……έλω να παίξω “.
Τα παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν την διαταραχή του Τραυλισμού, παρουσιάζουν και κάποιες Δευτερεύουσες συμπεριφορές οι οποίες χωρίζονται σε συμπεριφορές διαφυγής και αποφυγής, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό, το άτομο να ξεπεράσει η να καλύψει τις κύριες συμπεριφορές. (οι πιο πάνω). Οι Δευτερεύουσες συμπεριφορές, μπορεί να μην είναι λεκτικές αλλά να είναι χαρακτηριστικά τα οποία το παιδί κάνει, όπως κλείσιμο των ματιών, χτύπημα των χεριών/ποδιών.
Οι λεκτικές Δευτερεύουσες συμπεριφορές είναι: η αντικατάσταση των λέξεων, παρεμβολές κλπ.
Συναισθήματα
Τα ατόμα τα οποία έχουν τραυλισμό, τις περισσότερες φορές νιώθουν αμηχανία, απογοήτευση και θυμό. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, το άτομο να παρουσιάζει άγχος επειδή θα προσπαθεί να μην τραυλίσει και το άγχος που παρουσιάζει θα λειτουργεί αρνητικά αφού θα υπάρχει αύξηση στην ένταση και την συχνότητα των επεισοδίων τραυλισμού, προκαλώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.
Θεραπεία Τραυλισμού
Οι θεραπευτικοί μεθόδοι του τραυλισμού, διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του κάθε ατόμου. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, αρχίζει μια έμμεση θεραπεία όπου χρειάζεται και εκπαίδευση των γονέων, ώστε να γίνει μια αλλαγή των περιβαλλοντικών και επικοινωνιακών παραγόντων οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά το παιδί.
Τα παιδιά και ενήλικες που δεν παρουσιάζουν βελτίωση τους πρώτους 3-6 μήνες, χρησιμοποιούνται τεχνικές για τον έλεγχο και την μείωση του τραυλισμού.
Συμβουλές προς γονείς
·Μια απο τις σημαντικές συμβουλές, είναι όταν ενα παιδί τραυλίζει δεν υπάρχει λόγος ώς γονιός να του πείτε να μην τραυλίζει. Κάνοντας στο παιδί μια τέτοια παρατήρηση, αυτό θα του προκαλέσει άγχος επιδεινώνωντας την κατάσταση του.
·Σημαντικό είναι να ακούτε προσεχτικά και με υπομονή το παιδί, ώστε να σας εκφράσει αυτό που θέλει.
·Να αφήνετε το παιδί σας να ολοκληρώσει αυτό που θέλει να σας πεί, χωρίς να το διακόπτεται ή να συμπληρώνετε την λέξη/φράση.
·Μην το επαινείτε όταν μιλά με ευφράδεια.
·Να δίνετε προσοχή και να το κοιτάτε στα μάτια όταν σας μιλά ώστε να ξέρει πως του δίνετε σημασία.
SkalaTimes Το SkalaTimes ζήτησε από τους Βουλευτές Λάρνακας Πρόδρομο Αλαμπρίτη (ΔΗΣΥ), Ανδρέα Πασιουρτίδη (ΑΚΕΛ), Σωτήρη Ιωάννου (ΕΛΑΜ), Χρίστο Ορφανίδη (ΔΗΚΟ) και Ανδρέα Αποστόλου (ΕΔΕΚ), να
Από τους Τρούλλους μέχρι τη Δρομολαξιά, από Δημάρχους, Αντιδημάρχους, μέχρι κοινοτάρχες, το SkalaTimes ζήτησε να μας στείλουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσω του SkalaTimes!
“Να πλησιάσουμε όσο μπορούμε τον Χριστό. Να γιορτάσουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό, όχι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Πέρα από τα μελομακάρονα, τα πάρτι και τα δείπνα,
O Δεκέμβριος είναι ένας μήνας γεμάτος από γιορτινές εξόδους με κορύφωση βεβαίως την πρωτοχρονιά αλλά και τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου να μας βρίσκουν σε γιορτινό