Search
Close this search box.

Βαλεντίνα Σοφοκλέους: “Ποτέ η ανθρωπότητα να μην ζήσει ξανά τέτοιες απανθρωπες στιγμες”

Με ένα πολύ διαφορετικό ρόλο από αυτούς που την έχουμε συνηθίσει, σε ένα από τα πιο συνταρακτικά θεατρικά έργα, ένα έργο πιο επίκαιρο ίσως από ποτέ, με πρεμιέρα στη Λάρνακα!
Η Βαλεντίνα Σοφοκλέους, ανεβαίνει στη σκηνή για την “Εβραία” του Μπέρλολτ Μπρέχτ σε σκηνοθεσία Μόνικας Μελέκκη.
Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στο Θέατρο ΣΚΑΛΑ και στις 22 και 23 Φεβρουαρίου στη Λεμεσό.
Μια παράσταση που κανένας δεν πρέπει να χάσει, για να θυμηθούμε ξανά τη κτηνωδία του ναζισμού, του ρατσισμού!
Ναί ,φτιάχνω τις βαλίτσες μου. Μην κάνεις πως δεν κατάλαβες τίποτα, όλες αυτές τις μέρες…Φρίτς, μπορώ να υπομείνω τα πάντα, εκτός από ένα: να μην κοιταζόμαστε στα μάτια, τις τελευταίες ώρες που μας μένουν.
Αυτό δεν πρέπει να το καταφέρουν οι ψεύτες που αναγκάζουν  ολο τον κόσμο να λέει ψέματα…
Πρίν δέκα χρόνια, άμα έλεγε κανένας ότι δεν φαίνομαι πως είμαι Εβραία εσύ απαντούσες αμέσως: “Πως; Φαίνεται!” Και χαιρόμουνα για αυτό. Ηταν τίμιο και ξεκάθαρο…
Γιατί λοιπόν τώρα να κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλό μας; Φεύγω επειδή αν μείνω θα σε πάψουν από Αρχίατρο. Κι επειδή σου έχουν κιόλας κόψει την καλημέρα στην κλινική, κι επειδή  δεν κλείνεις  μάτι τις νύχτες…
Μη μου πείς να μείνω.Φεύγω βιαστικά  επειδή δε θέλω να μου πείς εσύ μια μέρα ,να φύγω. Γιατί αυτό θα γίνει, αργά ή γρήγορα. Είναι ζήτημα χρόνου. Ο χαρακτήρας είναι ζήτημα χρόνου. Αντέχει περισσότερο ή λιγότερο, όπως και τα γάντια. Τα καλά κρατάνε πολύ, αλλά όχι για πάντα…Μη νομίζεις πως είμαι θυμωμένη. Οχι, είμαι! Γιατί πρέπει εγώ να δείχνω πάντα “κατανόηση”; Τι κακό υπάρχει στο σχήμα της μύτης μου ή στο χρώμα των μαλλιών μου; Πρέπει να παρατήσω την πόλη όπου γεννήθηκα, για να μην είναι “αυτοί” υποχρεωμένοι να μου δίνουν κι εμενα βούτυρο!
Τι είδους άνθρωποι είσαστε;”
Αλήθεια τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που μισούν τον συνάνθρωπο τους, λόγω της καταγωγής του;
Λίγες μέρες πριν κάνει πρεμιέρα η “Εβραία” του Μπρεχτ στη Λάρνακα, το SkalaTimes κουβεντιάζει με τη Βαλεντίνα Σοφοκλέους.

 

Της Γιώτας Δημητρίου

 

Bαλεντίνα πόσο επίκαιρη είναι “Η Εβραία” του Μπρεχτ στις μέρες μας;
Τα πράγματα γενικότερα στον κόσμο δεν είναι τόσο όμορφα! Πρόσφυγες, παιδιά που πνίγονται στην Μεσόγειο, φτώχεια,πολεμος , οικονομική κρίση…. και αντι η ανθρωπότητα να εξευμενίζεται και να εξανθρωπίζεται δείχνει ξανά ένα πρόσωπο σκληρό και αμίλικτο… Ο φασισμός και ο ρατσισμός ξαναπέρνουν σάρκα και οστά σε ανεγκέφαλα μυαλά…
Ηανάγκη μου να εκφραστώ κατά αυτης της θλιβερής κατάστασης με οδήγησε στον αγαπημένο Μπρεχτ! 
Η Εβραια! Ενα συγκλονιστικο έργο γραμμένο απλα, όμορφα και συναμα δυνατά ενάντια στον φασισμο και οτιδήποτε άλλο κουβαλα αυτό το έκτρωμα του ναζισμού…

Η Eβραία” του Μπέρτολτ Μπρεχτ, είναι ένα από τα εικοσιτέσσερα μονόπρακτα που ο συγγραφέας έγραψε εξόριστος από τη Γερμανία ανάμεσα στο 1935 και το 1939 με γενικό τίτλο «Τρόμος και αθλιότητα του τρίτου Ράιχ».
Ποιο το χρέος της τέχνης σήμερα (της οποιασδήποτε τέχνης) απέναντι στο νεοναζισμό που φαίνεται να σηκώνει κεφάλι σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και στην μικρή μας πατρίδα;
Ναι η τεχνη μιλάει! Και μπορεί να μιλαει καθημερινά! Σε ενα τραγούδι, σε ενα ποίημα, σε ενα θεατρικο εργο , σε εναν πίνακα ζωγραφικής. Οι άνθρωποι της τέχνης οφειλουμε να μιλάμε! Οφειλουμε να λεμε αλήθειες μέσα από την τεχνη μας .

Το θέατρο μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο εκπαίδευσης και γνώσης;
Βεβαίως μπορεί! Ειμαι παιδι γονιών που πολέμησαν τον φασισμο. Που αντι για παραμύθια με γατουλες ακουγα αληθινες ιστορίες απο τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο που πολέμησε ο πατέρας μου … αντι για τραγουδάκια παιδικά γνώριζα ότι ποιο προχωρημένο και προοδευτικό….
Στα δώδεκα μου ο πατερας μου με έστειλε μόνη μου στην Πολωνία, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης οπου έκαιγαν τους Εβραίους, τους Αριστερους , τους ομοφυλόφιλους και οποιον ΔΙΕΦΕΡΕ απ΄την “Άρια φυλή”….. Συγκλονιστικό! Ποτέ πια φασισμος! Ποτέ η ανθρωπότητα να μην ζήσει ξανά τέτοιες απανθρωπες στιγμες!
Με την Μόνικα Μελεκη έχουμε συνεργαστεί άψογα και πολύ δημιουργικά και θελω να την ευχαριστήσω και δημόσια! Τι πιο υπέροχο απ’ την δημιουργία! Δυο γυναικες που αποφασισαμε να συνεργαστουμε για εναν στοχο : το καλυτερο αποτελεσμα για τους θεατες μας!
Επίσης θελω να ευχαριστήσω τον διευθυντή του θεατρου Σκαλα τον Αντρεα Μελεκη για την στήριξη του στην προσπάθεια μας.
Ειμαστε καλλιτέχνες ! θέλουμε να δημιουργούμε ακομα και σε καιρούς που τα πραγματα ειναι ποιο επιφανειακα ! Μας αρεσει! Και οπως είπε καποιος σοφός: καντε το καλύτερο που μπορείτε ! Για σας και τους γύρω σας ! Το προσπαθώ με όλη την δύναμη της ψυχής μου.
Σας περιμένουμε όλους στην παράσταση!

————————————————

ΙΣΤΟΡΙΑ
Η πρωταγωνίστρια, μεγαλοαστή εβραϊκής καταγωγής παντρεμένη με ένα διευθυντή κλινικής, συνηθισμένη σε μια άνετη ζωή, αποφασίζει μια νύχτα να φύγει ξαφνικά. Τηλεφωνεί σε φίλους και γνωστούς, δηλώνοντας πως φεύγει για διακοπές στο Άμστερνταμ. Ο άντρας της αμήχανος δεν την εμποδίζει να φύγει, δεν την παρακαλά να μείνει. Είναι κι αυτός θύμα της ρατσιστικής προπαγάνδας; Έχει καταφέρει το κτήνος του φασισμού να εισχωρήσει ακόμα κι ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι; Εξαιρετικό υλικό προς προβληματισμό, η «Εβραία» του Μπρεχτ δε στοχεύει μόνο σε μια κοινωνικοπολιτική διαλεκτική διαδικασία αφύπνισης του θεατή, αλλά αγγίζει ένα βαθύτερο υπαρξιακό ερώτημα, τη σχέση ενός ζευγαριού μέσα από το πρίσμα μιας καταπιεσμένης και εκτροχιασμένης κοινωνίας.


Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Οι βουλευτές Λάρνακας στέλνουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσα από το SkalaTimes, για τη Λάρνακα και όλο το κόσμο!

SkalaTimes Το SkalaTimes ζήτησε από τους Βουλευτές Λάρνακας Πρόδρομο Αλαμπρίτη (ΔΗΣΥ), Ανδρέα Πασιουρτίδη (ΑΚΕΛ), Σωτήρη Ιωάννου (ΕΛΑΜ), Χρίστο Ορφανίδη (ΔΗΚΟ) και Ανδρέα Αποστόλου (ΕΔΕΚ), να

Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Κοινοτάρχες, Επαρχίας Λάρνακας στέλνουν τις δικές τους ευχές μέσω του SkalaTimes

Από τους Τρούλλους μέχρι τη Δρομολαξιά, από Δημάρχους, Αντιδημάρχους, μέχρι κοινοτάρχες, το SkalaTimes ζήτησε να μας στείλουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσω του SkalaTimes!

Ο Πάτερ Λάζαρος μιλά στο SkalaTimes με αφορμή τα Χριστούγεννα αλλά και τα εγκάινια του εκκλησιαστικού μουσείου στην Παρεκκλησιά

“Να πλησιάσουμε όσο μπορούμε τον Χριστό. Να γιορτάσουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό, όχι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Πέρα από τα μελομακάρονα, τα πάρτι και τα δείπνα,

error: Content is protected !!