Ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι «τα προβλήματα στους προσφυγικούς συνοικισμούς είναι γνωστά και είναι διαχρονικά. Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι το Τμήμα Πολεοδομίας, στη βάση επιστημονικών μελετών, μας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικής επάρκειας» είπε και σημείωσε πως «απαιτούσαμε και εμείς να γίνει αυτή η μελέτη γιατί το θέμα ασφάλειας είναι πρώτιστο».
Χαρακτήρισε ευχάριστο το γεγονός ότι έχουν επανεκκινήσει τα προγράμματα συντήρησης των κυβερνητικών οικισμών την τελευταία τριετία. «Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να ασκήσουμε εκείνες τις πιέσεις και να βρούμε τους τρόπους ώστε να απλοποιηθούν και οι νενομισμένες διαδικασίες, τις οποίες δεν μπορούμε να παρακάμψουμε, έτσι ώστε να ενισχυθούν αυτά τα προγράμματα και να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο βουλευτής ΔΗΚΟ Αμμοχώστου και μέλος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως «Τα τελευταία δίσεκτα χρόνια που υπέφερε αυτός ο τόπος, θύμα είναι και οι προσφυγικοί συνοικισμοί» είπε και παραδέχθηκε πως «η κατάσταση στις πολυκατοικίες αλλά και στις οικίες των συνοικισμών είναι άθλια, αφού μυρίζουν μούχλα, έχουν υγρασία, ενώ όταν βρέχει στα δωμάτια στάζει νερό».
Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «δεν υπάρχει στατικό πρόβλημα στον συνοικισμό Ζήνων, ωστόσο είναι φυσικό να ανησυχεί μια μητέρα με μικρά παιδιά όταν βλέπει σίδερα να βγαίνουν από τα σκαλιά και την ταράτσα των πολυκατοικιών». Στον συγκεκριμένο συνοικισμό, πρόσθεσε, «έγινε μόνωση ταρατσών, ωστόσο για διάφορους αντικειμενικούς λόγους δεν έγινε σωστή δουλειά, με αποτέλεσμα το κράτος να πληρώσει μεν χρήματα για καλή δουλειά, αλλά αυτή έγινε μισή με αποτέλεσμα όταν βρέχει τα δωμάτια να στάζουν νερά», Σημείωσε περαιτέρω πως «οι αρμόδιες αρχές πρέπει να βεβαιώνονται πως όταν γίνεται μια δουλειά πρέπει να γίνεται σωστά».
Ο κ. Κουλίας ανέφερε ακόμα ότι η το θέμα εγκατάστασης ανελκυστήρων στους συνοικισμούς τέθηκε από την εποχή που Υπουργός Εσωτερικών ήταν ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα από τις 300 πολυκατοικίες παγκύπρια τοποθετήθηκαν ανελκυστήρες μόνο στο ένα τρίτο. Αυτό καταδεικνύει τις ικανότητες μας ως κράτος και αυτό βαρύνει αποκλειστικά τις εκάστοτε κυβερνήσεις».
Η Ειρήνη Γιαννακού, Ανώτερη Λειτουργός Πολεοδομίας, Προϊστάμενη του Κλάδου Σχεδιασμού και Κατασκευής Κυβερνητικών Οικισμών, ανέφερε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών δια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως υλοποιεί όλα τα προγράμματα που έχουν σχέση με τη στεγαστική πολιτική για τους πρόσφυγες. Στα πλαίσια αυτών των προγραμμάτων εμπίπτει και το πρόγραμμα αποτίμησης της στατικής επάρκειας όλων των κτιρίων των οικισμών παγκύπρια, το πρόγραμμα προσθήκης ανελκυστήρων και το πρόγραμμα συντήρησης των κτιρίων».
Πρόσθεσε ότι «μέσα από το πρόγραμμα αποτίμησης στατικής επάρκειας έχουν ελεγχθεί όλες οι πολυκατοικίες των οικισμών, έχουν εξαχθεί κυλινδρικά δοκίμια από όλο το στατικό φορέα των πολυκατοικιών, έχουν γίνει οπτικές έρευνες και βρισκόμαστε στη φάση όπου γίνονται μελέτες για να καθοριστούν οι προτεινόμενες επιδιορθώσεις ή και αναδομήσεις όπου χρειάζεται».
Ανέφερε ακόμα ότι «επίσημα σε ό,τι αφορά τη στατική επάρκεια, ο συνοικισμός Ζήνων στη Λάρνακα είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα όσον αφορά στις αντοχές σκυροδέματος και δεν υπάρχει ανησυχία. Οι ανησυχίες οι οποίες υπάρχουν δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με βάση τα επιστημονικά αποτελέσματα που έχουμε βρει». Ανέφερε, επίσης, πως «σίγουρα πρέπει να γίνουν κάποιες συντηρήσεις κτιρίων και γι’ αυτό έχουμε τα συμβόλαια γενικής συντήρησης, τα οποία άπτονται θεμάτων ασφάλειας και υγείας».
Όλα, συνέχισε «γίνονται με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των προσφύγων. Για όλα τα τρέχοντα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε υπάρχουν εργολάβοι, υπάρχουν τα συμβόλαια, υπάρχει το προσωπικό από το Τμήμα που τα παρακολουθεί και προσπαθούμε να τα λύσουμε όλα σε σωστά χρονικά πλαίσια, για να μην έχουμε προβλήματα με τους ένοικους και τα σπίτια τους».