Search
Close this search box.

«Τεχνών Γεύσεις», μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα τον Απρίλιο!

Μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις για το 2019, θα φιλοξενήσει η Λάρνακα, την έκθεση «Τεχνών Γεύσεις», η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη με τη στήριξη του Δήμου Λάρνακας.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις
12 Απριλίου στις 8.00 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιουνίου.
Ο επιμελητής της έκθεσης,
Θεοχάρης Καραγιάννης, μιλά στο Skala Times για την έκθεση αυτή που αναμένεται να αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη του Ζήνωνα και όχι μόνο.

Της Γιώτας Δημητρίου

Θεοχάρη Καραγιάννη, καταρχάς η δικιά σου η σχέση με την τέχνη ποια είναι;
Είναι σχέση αγάπης, αγάπης προς την τέχνη! Είμαι συλλέκτης και παρακολουθώ τα εικαστικά δρώμενα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στον πολυχώρο «Αποθήκη 79» όπου φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρουσιάζω συχνά ένα μέρος της συλλογή μου μέσω θεματικών εκθέσεων. Όταν αγαπάς την τέχνη ψάχνεις τρόπους να τη στηρίζεις και να την προβάλλεις.

Πώς βλέπεις τα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη μας σήμερα; Συχνά ακούμε παράπονα πως “τίποτα δε γίνεται στη Λάρνακα”. Ποια η δική σου άποψη;
Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή. Η οικονομική ευμάρεια περιορίζεται στους λίγους και οι αξίες κινδυνεύουν. Ζει κανείς την κάθε μέρα του με κόπο, με αποτέλεσμα η Οδύσσεια να του φαντάζει σαν μια μάταιη περιπλάνηση. Εντούτοις, υπάρχει πείσμα από ορισμένους για την προβολή της τέχνης και την παρουσίαση των καλλιτεχνών, και υπάρχει πείσμα από ελάχιστους να γίνει η τέχνη τρόπος ζωής από μικρή ηλικία. Η πλειοψηφία όμως αδιαφορεί. Έχει άλλες προτεραιότητες. Δε θα ήθελα να κρίνω κανένα. Ωστόσο, το κράτος, η παιδεία και η οικογένεια μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.

Είναι ένα σοβαρό θέμα αυτό που θίγεις και δίνει περιθώρια για μια μεγάλη συζήτηση….
Ναι, είναι.

Αλήθεια, το «Τεχνών Γεύσεις» πώς προέκυψε;
Τα τρόφιμα, πέρα από απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά για τον άνθρωπο,  μετατρέπονται και σε χρήσιμα καλλιτεχνικά στοιχεία: οι ζωγράφοι των σπηλαίων στη λίθινη εποχή χρησιμοποίησαν χυμούς λαχανικών και ζωικά λίπη, ως κύρια συστατικά στα χρώματά τους. Οι Αιγύπτιοι δημιούργησαν σκαλιστά είδωλα από φυτικά και ζωικά προϊόντα σε ιερογλυφικά δισκία. Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης ο Τζουζέπε Αρκιμπόλντο, δικαστικός ζωγράφος στο δικαστήριο του Χαμπσμπουργκ στη Βιέννη και αργότερα στο Βασιλικό Δικαστήριο στην Πράγα, ζωγράφισε ποιοτικά πορτρέτα στα οποία τα χαρακτηριστικά του προσώπου αποτελούσαν φρούτα, λαχανικά, ψάρια και λουλούδια.
Σήμερα τα τρόφιμα, το φαγητό και οι γεύσεις λανσάρονται πρώτα σαν εικόνα. Σε ένα μενού, σε ένα περιοδικό, στην τηλεόραση. Οι εφαρμοσμένες τέχνες εδώ και ένα αιώνα δημιουργούν αυτές τις εικόνες. Στις καλές τέχνες υπάρχει μια σχέση με την τροφή που γυρνάει αιώνες πίσω. Η καθημερινότητα του τελετουργικού μέρους της διατροφής έχει αποτυπωθεί  πολλάκις. Ο χώρος εστίασης είναι επίσης σημαντικός. Είναι εδώ που η αρχιτεκτονική και η μελέτη του χώρου συνδέονται άμεσα με το θέμα. Η τέχνη γίνεται γεύση και για τις τρεις κατευθύνσεις.

Ποιοι θα λάβουν μέρος στην έκθεση;
Πέραν από τους εικαστικούς καλλιτέχνες λαμβάνουν επίσης μέρος αρκετοί άλλοι με ειδικότητα στη μαγειρική, φωτογραφία, αγιογραφία, σχέδιο μόδας, υφασματολογία και αρχιτεκτονική. Συμμετέχουν οι ακόλουθοι:
Άγγελος Μακρίδης, Ανδρέας Παρασκευά, Αντρέας Τόμπλιν, Αντώνης Τζιαρρίδης, Αχιλλέας Μιχαηλίδης (
Paparazzi), Βάσος Δημητρίου, Γιώτα Ιωαννίδου, Γλαύκος Κουμίδης,  Εύρος Ευρυβιάδης, Θεοδόσης Θεοδοσίου, Κούλα Κάλβαρη, Κωνσταντίνος Πτωχόπουλος, Λάουρα Κολοκασίδου – Χάρης Ευαγόρου, Λία Λαπίθη, Μαρία Αναξαγόρα, Μαριάννα Πένγκα, Μαρίνα Ολυμπίου, Όλγα Σπανού, Όλγα Παυλή – Στέφανος Χριστοδουλίδης, Παναγιώτης Γρηγορίου, Παντελής Παντελή, Πέτρος Αντριανού, Ρήνος Στεφανή, Σούζαν Βάργκας, Σπύρος Αγαθού, Chiaki Kamikawa, DUO SavvidesAvgousti (Κάτια Σαββίδου – Νικολέττα Αυγουστή),  twenty three, η Σχολή three dot art lab (Μελανή Σπαθιά – Άντρη Λύτρα) και η Oμάδα Tέχνης 242 (Κωνσταντίνος Κουννής – Κώστας Μάτζαλος).

Είναι σημαντικό το ότι είναι δίπλα σας ο Δήμος Λάρνακας σε αυτό το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός…
Ναι, μέσα στα Χριστούγεννα είχαμε καταθέσει την πρότασή μας γραπτώς στους αρμόδιους του Δήμου Λάρνακας. Στη συνέχεια μιλήσαμε με τον υπεύθυνο του Πολιτιστικού τμήματος του Δήμου, τον κ. Άκη Ιωάννου και μας παραχώρησαν τη Δημοτική Πινακοθήκη. Έτσι, η όλη εκδήλωση γίνεται με τη στήριξη του Δήμου Λάρνακας και με την ευκαιρία της συνέντευξης αυτής θα ήθελα να τους ευχαριστήσουμε και δημόσια.

Πέρα από την έκθεση θα γίνονται και παράλληλες εκδηλώσεις, σωστά;
Ναι. Στα πλαίσια της έκθεσης θα παρουσιαστούν παράλληλες εκδηλώσεις, που καλύπτουν και άλλους πολιτιστικούς τομείς με συμβατικό και ασυνήθιστο χαρακτήρα:

·         Εργαστήριο από τη σχολή three dot art lab  για τη δημιουργία ζωγραφικής εγκατάστασης, η οποία θα παρουσιαστεί κατά την διάρκεια της έκθεσης.

·         Θεατρικό αναλόγιο με την ηθοποιό Πόπη Αβραάμ, με αποσπάσματα από το έργο «Μπουκιά και συγχώριο» του συγγραφέα Κώστα Μαννούρη, την Παρασκευή 10 Μαΐου, στις 7 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη.

·         Ξεναγήσεις στην έκθεση κατά τις ακόλουθες ημερομηνίες: 20 Απριλίου, 4 και 18 Μαΐου, 8 και 15 Ιουνίου.

Ο κατάλογος της έκθεσης θα περιέχει 7 κείμενα από ανθρώπους των γραμμάτων και ερευνητές, με θέμα το φαγητό και τις τροφές. Κάτι πρωτοποριακό θα έλεγα…
Ναι. Θα εκδοθεί κατάλογος από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου με φωτογραφίες και περιγραφές των έργων της έκθεσης.
Τα κείμενα του καταλόγου έχουν γράψει οι ακόλουθοι:

1.    Ανδρέας Χ’’Θωμάς, φιλόλογος-κριτικός, με το κείμενο «Τι έτρωγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας».

2.    Γλαύκος Κουμίδης, εικαστικός-συγγραφέας, με το κείμενο «Τεχνοφαγία».

3.    Κώστας Μαννούρης, συγγραφέας, με το κείμενο «Φαΐ – τροφή + λόγος».

4.    Μαρία Μασούρα, συγγραφέας οινογαστρονομίας, με το κείμενο «Η τέχνη του δειπνίζειν».

5.    Στέφανος Χριστοδουλίδης, καθηγητής του τμήματος Interior Design του Alexander College, με το κείμενο «Το μανιφέστο της φουτουριστικής μαγειρικής». Ένα έργο τέχνης για όλες τις αισθήσεις.

6.    Φλωρεντία Κυθραιώτου, συγγραφέας οινογαστρονομίας, με το κείμενο «Αχινολοώντας…»

7.    Φρίξος Μασούρας, συγγραφέας-σεναριογράφος, με το κείμενο «Τι σε τρώει;»

Πιστεύω πως θα είναι μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Λάρνακα για το 2019!
Σίγουρα θα είναι!

Και το βράδυ των εγκαινίων θα είναι διαφορετικό από άλλες εκθέσεις, θα είναι σαν μικρό πάρτι από ότι έχω μάθει από έγκυρες πηγές….
Ναι (γέλια), σωστές οι πηγές σου. Σε συνεργασία με το καφεστιατόριο “Αλχημείες” και το μπαράκι “Joelθα έχουμε ποτά για τον κόσμο… Θα είναι ένα πάρτι της τέχνης…. (χαμογελά).

Τα εγκαίνια πότε θα γίνουν;
Στις 12 Απριλίου ημέρα Παρασκευή, η ώρα 8.00 μ.μ. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο αξιότιμος Δήμαρχος Λάρνακας κ. Αντρέας Βύρας και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιούνιου 2019. 

Για σένα Θεοχάρη τι σημαίνει αυτή η έκθεση;
Θα έλεγα πως η συγκεκριμένη είναι μια ιδιαίτερη έκθεση για μένα. Είναι η πρώτη έκθεση όπου λειτουργώ ως επιμελητής τέχνης και πρέπει να ομολογήσω πως ήταν μια δύσκολη, αλλά και επίπονη προσπάθεια.

Σε μια έκθεση ο επιμελητής πρέπει να βρίσκεται παρών σε όλες τις φάσεις, από την πρώτη στιγμή μέχρι την απομάκρυνση των έργων από τον χώρο προβολής τους. Πρώτα έρχεται η σύλληψη της ιδέας. Έπειτα, η επιλογή των καλλιτεχνών και ακολούθως η επιλογή των έργων που έγιναν ειδικά για την έκθεση. Σαν επιμελητής είχα μια διαρκή επαφή και συζήτηση-συνεννόηση με όλους τους καλλιτέχνες. Και τέλος, η εγκατάσταση των έργων στην πινακοθήκη, που είναι επίσης μεγάλης σημασίας, αφού είναι ο τρόπος προβολής όλης της δουλειάς προς το κοινό.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Αρνίσια παϊδάκια στο φούρνο

Η συνδημότισσα μας Κωνσταντίνα Ελευθερίου μας παρουσιάζει γι αυτή τη βδομάδα, μέσα από τη στήλη της στο SkalaTimes, νοστιμότατα αρνίσια παϊδάκια στο φούρνο. ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ

error: Content is protected !!