Search
Close this search box.

To νεκρό Φλαμίγκο στη Λάρνακα και οι παρανομίες στο Παραλίμνι…

Από ανάρτηση στο FB

πό το πρωι βλέπω διάφορα δημοσιεύματα για την αιτία θανάτωσης του φλαμίνγκο στην Αλυκή Λάρνακας. Σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα πρόκειται για μολυβδίαση, καθώς όπως διαπιστώθηκε από σχετικές αναλύσεις και νεκροψία που έγινε σε φλαμίνγκο που βρέθηκε νεκρό στην Αλυκή πριν μερικές εβδομάδες, στο στομάχι και τον οργανισμό του εντοπίστηκαν σφαιρίδια από μόλυβδο (σκάγια) τα οποία οδήγησαν σταδιακά στη δηλητηρίαση του. Σημειώνεται ότι το παλαιό σκοπευτήριο που βρισκόταν πλησίον της Αλυκής Λάρνακας λειτουργούσε μέχρι το 2007, δηλαδή μέχρι πριν από 12 χρόνια.

Προτείνω να την κάνουμε και αυτή τη συζήτηση. Και μαζί μ’ αυτήν να κάνουμε και τη συζήτηση για το εν λειτουργία σκοπευτήριο εντός των περιοχών Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας / Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΤΚΣ / ΕΖΔ & ΖΕΠ CY3000008) Λίμνη Παραλιμνίου.
Μερικά βασικά δεδομένα για την παράνομη κατασκευή και λειτουργία του σκοπευτηρίου:

Φορέας εκμετάλλευσης έργου: Σκοπευτική Οργάνωση Ελεύθερης Περιοχής Αμμοχώστου (ΣΚ.Ο.Ε.Π.Α.)

Ονομασία και κωδικός περιοχής Natura 2000 που επηρεάζεται: ΤΚΣ / ΕΖΔ και ΖΕΠ (CY3000008) Λίμνη Παραλιμνίου

Ημερομηνία που καθορίστηκε η περιοχή Natura 2000:
Τυποποιημένο Έντυπο Δεδομένων: Ιούνιος 2009 (συμπληρώθηκε)
ΖΕΠ: Μάρτιος 2009 (κηρύχθηκε)
ΤΚΣ: Ιούνιος 2009 (προτάθηκε) και Ιανουάριος 2011 (κηρύχθηκε)
ΕΖΔ: Απρίλιος 2015 (κηρύχθηκε)
* Δεν εκδόθηκε είτε Διάταγμα Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης για την περιοχή ΤΚΣ / ΕΖΔ, είτε Διάταγμα Προστασίας και Διαχείρισης Αγρίων Πτηνών για την περιοχή ΖΕΠ, παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει 10 χρόνια από την κήρυξη της περιοχής Natura 2000.
** Σύμφωνα με το Διάταγμα Κήρυξης της ΕΖΔ (ΚΔΠ 137/2015, 24/4/2015):
“3. Τα μέτρα προτεραιότητας για την Ειδική Ζώνη Διατήρησης Λίμνη Παραλιμνίου (CY3000008) είναι τα ακόλουθα: […]
(στ) διατήρηση ή/και βελτίωση της κατάστασης των υδατικών και υγροτοπικών πόρων της εν λόγω Ειδικής Ζώνης Διατήρησης.
(ζ) περιορισμός και/ή απαγόρευση ενεργειών ή/και οχλήσεων ή/και δραστηριοτήτων εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης, οι οποίες δυνατόν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην εν λόγω Ζώνη, με σκοπό την αποφυγή της υποβάθμισης των φυσικών οικοτόπων και των οικοτόπων των ειδών”.

Επειδή έχουν παρέλθει 4 χρόνια από την κήρυξη της ΕΖΔ και την έκδοση της ΚΔΠ 137/2015, υποθέτω ότι η παράνομη κατασκευή και λειτουργία του σκοπευτήριου εντός της περιοχής ΤΚΣ / ΕΖΔ και ΖΕΠ (CY3000008) Λίμνη Παραλιμνίου δεν επηρεάζει την κατάσταση των υδατικών και υγροτοπικών πόρων, ούτε συνιστά δραστηριότητα με δυνητικά σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις για την υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων και την όχληση των ειδών καθορισμού;

Είδη καθορισμού της περιοχής Natura 2000:
Για την περιοχή ΖΕΠ: Vanellus spinosus (Πελλοκατερίνα), Himantopus himantopus (Καλαμοκαννάς), Charadrius alexandrinus (Νανοπλουμίδι).
Για την περιοχή ΤΚΣ / ΕΖΔ:
Τύποι οικοτόπων:
1310 Πρωτογενής βλάστηση με Salicornia και άλλα μονοετή είδη των λασπωδών και αμμωδών ζωνών, 1410 Μεσογειακά αλίπεδα (Juncetalia maritimi), 92D0 Νότια παρόχθια δάση-στοές και λόχμες (Νerio-Tamaricetea και Securinegion tinctoriae).
Είδη πανίδας:
4007* Natrix natrix cypriaca (Κυπριακό νερόφιδο).

Το σκοπευτήριο έλαβε προσωρινή άδεια λειτουργίας το 1978 (ναι καλά καταλάβατε, πριν 41 χρόνια) και από τότε μέχρι σήμερα λειτουργεί χωρίς πολεοδομική και οικοδομική άδεια. Εκτός από τα κτήρια υποστήριξης, τα οποία περιλαμβάνουν καφετέρια και εστιατόριο, το σκοπευτήριο περιλαμβάνει 9 θέσεις βολών (5 γήπεδα σπόρτιγκ, 2 γήπεδα σκητ και 2 γήπεδα τραπ), από τις οποίες οι σκοπευτές εκπαιδεύονται ολόχρονα. Το σκοπευτήριο λειτουργεί σε ημερήσια βάση (7 ημέρες την εβδομάδα) κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου.

Το σκοπευτήριο εμπίπτει εξ’ ολοκλήρου εντός του ευαίσθητου υγροβιότοπου και της περιοχής Natura 2000 ΤΚΣ / ΕΖΔ και ΖΕΠ (CY3000008) Λίμνη Παραλιμνίου, οπότε οι επιπτώσεις είναι άμεσες. Αυτές αφορούν κυρίως την κατάληψη των οικοτόπων, τη σοβαρή και συνεχή όχληση των ειδών καθορισμού από τις βολές και τη διακίνηση των σκοπευτών, ακόμα και κατά την περίοδο της φωλεοποίησης και αναπαραγωγής, καθώς και τη ραγδαία αύξηση των επιπέδων του μολύβδου εντός του υγροβιότοπου. Υπολογίζεται ότι εκατοντάδες κιλά μολύβδου διοχετεύονται κάθε χρόνο εντός της Λίμνης Παραλιμνίου. Η ύπαρξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας αυξάνει επίσης κατά πολύ την επισκεψιμότητα του χώρου από εκατοντάδες άτομα, ορισμένοι εκ των οποίων διακινούνται και εντός του πυρήνα της Λίμνης Παραλιμνίου χωρίς κανένα έλεγχο. Ως αποτέλεσμα, η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων του σκοπευτήριου εντός της περιοχής Natura 2000 επιφέρει τη σημαντική υποβάθμιση, τον κατακερματισμό και την αλλοίωση των οικοτόπων καθορισμού της περιοχής ΤΚΣ / ΕΖΔ, ενώ η χρήση του σκοπευτήριου επιφέρει τη σημαντική όχληση των ειδών καθορισμού της περιοχής ΤΚΣ / ΕΖΔ και ΖΕΠ.

Το σκοπευτήριο δεν υποβλήθηκε ποτέ σε οποιαδήποτε Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) ή/και Μελέτη Δέουσας Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΔΕΕΠ). Επιπλέον, δεν έχει λάβει ποτέ οποιαδήποτε πολεοδομική και οικοδομική άδεια. Αντίθετα, συνεχίζει να λειτουργεί παράνομα, παρά το γεγονός ότι η περιοχή ΤΚΣ / ΕΖΔ και ΖΕΠ εντάχθηκε στο Δίκτυο Natura 2000 πριν από 10 χρόνια. Η ανάγκη τερματισμού της παράνομης λειτουργίας του σκοπευτηρίου και της αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει προκληθεί από την παράνομη κατασκευή και λειτουργία του επισημαίνεται από τα 2 Διαχειριστικά Σχέδια για την περιοχή του Δικτύου Natura 2000 ΤΚΣ / ΕΖΔ και ΖΕΠ (CY3000008) Λίμνη Παραλιμνίου.

Μούγγα…

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

error: Content is protected !!