Search
Close this search box.

Γιώργος Αχιλλέως: “O καλλιτέχνης πρέπει να μεταφέρει μηνύματα στο θεατή”

Ο Γιώργος Αχιλλέως είναι ένας ταλαντούχος συνδημότης μας καλλιτέχνης, που δυστυχώς για εμάς τους δημοσιογράφους, πολύ σπάνια δίνει συνεντεύξεις.
Η δουλειά του Γιώργου έχει τη δική της ταυτότητα και καταφέρνει να κερδίσει όχι μόνο τον απλό θεατή και λάτρη της τέχνης, αλλά επίσης και σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης, καλλιτέχνες και θεωρητικούς.
Με αφορμή την νέα παράσταση του Θεάτρου ΣΚΑΛΑ με τίτλο “Ένα Καπέλο Γεμάτο Βροχή”, η οποία κάνει πρεμιέρα αύριο Σάββατο 15 Μαρτίου στο Θέατρο ΣΚΑΛΑ και στην οποία σκηνογράφος είναι ο Γιώργος Αχιλλέως, κουβεντιάζουμε σήμερα μαζί του.

Της Γιώτας Δημητρίου

Γιώργο τι έχεις σπουδάσει και που;
Έχω σπουδάσει ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Έχεις κάνει κάποιες εκθέσεις μέχρι σήμερα;
Ναι έχω κάνει δύο ατομικές εκθέσεις στη Λευκωσία.
Η πρώτη ήταν το 2008 και η δεύτερη το 2015. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, έχω λάβει μέρος και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Ήταν πάντα το όνειρο σου να ακολουθήσεις σπουδές στην Σχολή Καλών Τεχνών;
Από μικρός είχα κλίση προς τις τέχνες γενικότερα.  Σε ώριμη όμως ηλικία είχα συνειδητοποιήσει  ότι η ζωγραφική με εκφράζει πιο πολύ και ότι αυτές τις σπουδές ήθελα να ακολουθήσω.

Ποιους στόχους, κατά τη γνώμη σου, είναι καλό να θέτει ένας καλλιτέχνης;
Βασικός στόχος του καλλιτέχνη κατά την άποψη μου θα πρέπει να είναι το να μεταφέρει μηνύματα στο θεατή με το μέσο που χρησιμοποιεί, είτε αυτό είναι ζωγραφική, είτε γλυπτική, κλπ,  μέσα από  ένα δικό του προσωπικό  ύφος το οποίο να είναι αναγνωρίσιμο, αλλά και μοναδικό.

Εσύ θεωρείς ότι έχεις πετύχει τους στόχους σου ως καλλιτέχνης; Ναι, πιστεύω ότι η ζωγραφική μου δουλειά λόγω των  υλικών και των χρωμάτων που χρησιμοποιώ είναι αναγνωρίσιμη κι αυτό γιατί σκέφτομαι πάντα πως να την εξελίξω και όχι πως να την διατηρήσω. Επίσης με χαροποιεί το γεγονός ότι στα 12 χρόνια που είμαι ενεργός καλλιτέχνης η δουλειά μου έχει εκτιμηθεί από σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης, καλλιτέχνες και θεωρητικούς, αλλά και συλλέκτες και φιλότεχνους.  Αυτοί θεωρώ οτι είναι οι στόχοι και οι προσδοκίες ενός καλλιτέχνη.

Μπορείς να μας αναφέρεις κάποιο Κύπριο ζωγράφο που θαυμάζεις και να μας πεις το γιατί;
Θαυμάζω ιδιαίτερα τον ζωγράφο Ανδρέα Παρασκευά. Πέρα από τις άρτια δομημένες συνθέσεις του, την ιδιαίτερη χρωματική του γκάμα και τις μορφοπλαστικές του ικανότητες, ο Παρασκευά θίγει συχνά στα έργα του κοινωνικά ζητήματα.

Η σκηνογραφία και οι συνεργασίες με το θέατρο της πόλης μας πως προέκυψαν; Τι σημαίνει για σένα σκηνογραφία και πόσο διαφορετικό είναι (αν είναι) να δημιουργείς ως σκηνογράφος σε σύγκριση με τη ζωγραφική;
Η συνεργασία με το θέατρο Σκάλα  ξεκίνησε το 2017 με έργο της παιδικής σκηνής σε σκηνοθεσία της Μόνικας Μελέκη. Τότε, η ίδια η Μόνικα  με πήρε τηλέφωνο καθώς αναζητούσε συνεργάτες. Σήμερα είναι η τέταρτη συνεργασία μας και μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλες!
Σκηνογραφία είναι η μετατροπή ενός σκίτσου σε τόπο  όπου μέσα του θα ζωντανέψει μια ιστορία.  Η σκηνογραφία στο θέατρο είναι  μια τέχνη η οποία απαιτεί ποικίλες γνώσεις, όπως είναι η ιστορία της τέχνης, του θεάτρου,  ρυθμολογία,  την ιστορία του ενδύματος και του επίπλου, τη διακόσμηση,  αλλά και γνώσεις  κατασκευαστικές. Αυτό που θα σχεδιάσεις στο χαρτί θα πρέπει να ξέρεις πως  να υλοποιηθεί σε τρισδιάστατη κατασκευή. Για μένα η σκηνογραφία είναι εξίσου μαγευτική με την ζωγραφική. Στη σκηνογραφία πρέπει να λειτουργήσεις ομαδικά, γιατί το θέατρο είναι ένα συνολικό έργο με πολλούς συντελεστές, ενώ στη ζωγραφική βρίσκεσαι μόνος,  με τα υλικά και τα εργαλεία σου.

Αυτό το διάστημα ετοιμάζεσαι για την παράσταση “Ένα καπέλο γεμάτο βροχή”. Αλήθεια, τι ιδιαιτερότητες είχε για σένα ως δημιουργό σκηνογράφο, αυτή η παράσταση;
Το έργο αυτό είναι μια  σκοτεινή, μελαγχολική αλλά ταυτόχρονα αισιόδοξη και ελπιδοφόρα ιστορία μιας οικογένειας  που ζει στο υπόγειο διαμέρισμα  μιας πολυκατοικίας στην Αμερική της δεκαετίας του 50’ .  Η σκηνογραφική απόδοση ενός υπόγειου έχει μια ιδιαιτερότητα όπως επίσης το να μεταφέρεις την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής και να γίνει κατανοητή από τον θεατή εφόσον την ίδια χρονική περίοδο στην Κύπρο η αισθητική  ήταν άλλη.

Ποια προετοιμασία χρειάζεται για ένα σκηνογράφο πριν ξεκινήσει να δημιουργεί;
Αφού διαβάσει το έργο θα πρέπει να οραματιστεί τον χώρο που περιγράφει , να τον σχεδιάσει  και ακολούθως να εξηγήσει στον σκηνοθέτη πως λειτουργεί, για να εργαστεί στο σκηνικό του. Στη πορεία πρέπει να βρει λύσεις μαζί με τον σκηνοθέτη και τεχνικούς για τα τεχνικά ζητήματα που θα προκύψουν.

Είναι μέσα στα άμεσα σχέδια σου μια καινούρια έκθεση;
Εδώ και καιρό δουλεύω μια σειρά έργων, η οποία μόλις ολοκληρωθεί θα παρουσιαστεί στο κοινό. 

Αν σου ζητούσα να κλείσουμε με τη δική σου ερμηνεία για τη λέξη ΤΕΧΝΗ, τι θα απαντούσες;
Τέχνη είναι ένα άρτια δομημένο έργο -με ρυθμό, μέτρο και σύνθεση -που προκαλει συναισθήματα. 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!