Search
Close this search box.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Παγκύπριο Συνέδριο: «Οικοδομώντας το σχολείο της χαράς και της δημιουργικότητας»

To Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 στις 9.30 το πρωί μέχρι τις 1.30 το μεσημέρι, στο Πανεπιστήμιο UCLAN στη Πύλα, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο Παγκύπριο Συνέδριο «Οικοδομώντας το σχολείο της χαράς και της δημιουργικότητας»  υπό την Αιγίδα του Δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Βύρα. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στην εμπνεύστρια του Συνεδρίου.

Η εμπνεύστρια του Συνεδρίου, η εκπαιδευτικός Αγγλικής Φιλολογίας και Διευθύντρια του Excellence Institute, Τίνα Πουλλίδη Νεοφύτου, δήλωσε στο SkalaTimes: “Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη μεγάλη επιτυχία που είχε το Συνέδριο, που ομολογουμένως επιτεύχθηκε με σκληρή δουλειά τόσο από τους διοργανωτές όσο και από τους ομιλητές που έλαβαν μέρος. Κάθε Μάρτιο (γενέθλιο μήνα μου) επιδιώκω να προσφέρω στη κοινωνία του τόπου μας και της πόλης μας μία εκδήλωση.
Θέλω να νιώθω κάθε λεπτό πνευματικά ζωντανή και σε κάθε ηλικία μου διαφορετικά δημιουργική. Μου αρέσει να θυμάμαι π.χ στα 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 έκανα αυτό κι αυτό. Δεν είναι τυχαίες οι ηλικίες που παραθέτω. Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και στην έμπνευση που απροσδόκητα τις πλείστες φορές μου χτυπά την πόρτα και αυτό με βοηθά. Προτού εισάγω μία νέα ιδέα, αξιολογώ πολύ αυστηρά αν έχει τη δυνατότητα από μόνη της να λειτουργεί/δρα ως καταλύτης για ένα καλύτερο μέλλον.  Με άλλα λόγια, η νέα ιδέα, πρέπει να χαράζει γνωστούς ή και άγνωστους δρόμους με προοπτικές ζωηρής συνέχειας. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυναμική, δεν έχει αξία ως ιδέα. Πρέπει να γνωρίζεις ότι κάθε δάσκαλος που έχει ξεκάθαρο “σκοπό ζωής”, διακατέχεται από ένα σπάνιου είδους ρομαντισμό, δυσνόητο πολλές φορές.  Μου είναι προσωπικά δύσκολο να καταπιέζω και να μην δίνω πνοή σε νέες ιδέες και επαναστάσεις. Θα το παρομοίαζα με μία μάνα που αρνείται το παιδί της”.

Πραγματικά, το πρώτο Συνέδριο “Οικοδομώντας το σχολείο της χαράς και της δημιουργικότητας”, που στοχεύει να γίνει ετήσιος θεσμός, έβαλε το δικό του λιθαράκι δίνοντας λύσεις, αλλά και τροφή για σκέψη, έτσι ώστε μια μέρα να καταφέρουμε να είμαστε περήφανοι για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, να είναι ένα σύστημα που θα κάνει τα παιδιά μας πρωτίστως πιο ευτυχισμένα και φυσικά, ναι, πιο έξυπνα και πετυχημένα.

Η κ. Τίνα Πουλλίδη Νεοφύτου συνεχίζει : “Η ευτυχία των παιδιών  πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα μας.

Η χαρά και η δημιουργία που αποτελούν συστατικό ευτυχίας για τα παιδιά δεν αναιρούν την εξυπνάδα και την επιτυχία, αντιθέτως όπως δείχνουν οι επιστημονικές μελέτες, τις ενισχύουν.

Να μου επιτρέψετε να πω ότι το συνέδριο έδωσε και την έμπνευση για ένα διαγωνισμό που θα αφορά παιδιά και θα τους δώσει την ευκαιρία να εκφράσουν μέσα από δημιουργικότητα και τέχνες ποιο σχολείο ονειρεύονται τα ίδια. Θα ανακοινώσουμε σύντομα πληροφορίες γι αυτό τον διαγωνισμό που θα γίνει σε συνεργασία με το Τμήμα Δημιουργικών Τεχνών του Excellence Institute”.

Με αξιόλογους ομιλητές και ένα πρόγραμμα ειδικό έτσι ώστε να προβληματίσει και να γεννήσει λύσεις και ιδέες για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, το Πρώτο Παγκύπριο Συνέδριο με τίτλο “Οικοδομώντας το σχολείο της χαράς και της δημιουργικότητας”  κατάφερε ακριβώς που δήλωνε  ο τίτλος του: Να οικοδομήσει ή τελοσπάντων να βοηθήσει έτσι ώστε να τεθούν τα σωστά θεμέλια για οικοδόμηση ενός συστήματος που θα δίνει την ευκαιρία να ευδοκιμούν σχολεία χαράς και δημιουργικότητας.
Ομιλητές του Συνεδρίου ήταν:

-Δρ Αρετή Στυλιανού (Ξεπερνώντας την έλλειψη της ελευθερίας της χαράς και της δημιουργικότητας στο σημερινό σχολείο: Φιλοσοφικές προσεγγίσεις και εισηγήσεις)

-Χρύσω Χριστοδούλου (Re–engineering Education)

-Άγγελος Πατσιάς (Ένα σχολείο για το Μέλλον)

-Θάσος Αντωνιάδης (Η δύναμη του υποσυνείδητου και των λέξεων στο εκπαιδευτικό σύστημα).

-Αιμίλιος Πολυβίου (Προωθώντας την δημιουργικότητα στο νηπιαγωγείο)

-Αναστασία Ξενοφώντος Γαιτάνου (Το βιβλίο…αλλιώς)

-Δρ Τζιορτζίνα Αθανασίου Σάββα  (Μουσική δημιουργία στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία)

-Μόνικα Μελέκκη (Βάλσαμο για τη ψυχή ενός παιδιού)

-Έλενα Γεωργιάδου (Εφηβεία, σύγκρουση ή δημιουργικότητα;)

Χαιρετισμό έκαναν:

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας

Η Δρ Ειρήνη Χατζηλουκά Μαυρή-ΠΛΕ Επαρχιακόύ Γραφείου Παιδείας Λάρνακας/Αμμοχώστου

Τίνα Πουλλίδη Νεοφύτου Ιδιοκτήτρια Excellence Institute

Απόστολος Αποστολίδης Πρόεδρος ΑΚΙΔΑ

Δρ Ελπινίκη Μανώλη Πρόεδρος ΑΚΙΔΑ Λάρνακας

Διοργανωτές ήταν : Η ανεξάρτητη κίνηση δασκάλων και νηπιαγωγών AKIΔΑ, το Πανεπιστήμιο UCLAN και η το Excellence Institute.

————————————

Τα παιδιά στη σκηνή

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε και το θεατρικό δρώμενο που παρουσίασαν τα παιδιά του θεατρικού εργαστηρίου Μόνικας Μελέκκη σε κείμενο της δημοσιογράφου και αρχισυντάκτριας του SkalaTimes Γιώτας Δημητρίου, το οποίο ήταν βασισμένο σε έρευνες και στατιστικές.

Πιο κάτω ένα μικρό απόσπασμα:

-Έχω ακούσει για σχολεία που ο εκπαιδευτικός δεν είναι ηγέτης, ούτε το παίζει αρχηγός, είναι λένε καθοδηγητής, είναι λένε αυτός που εμπνέει είναι -άκου να δεις- η δύναμη και η πυξίδα κάθε μαθητή!

 –  Που είναι αυτά τα σχολεία;

 – Έχω ακούσει κι εγώ γι αυτά τα σχολεία που ο “ο εκπαιδευτικός γίνεται συνεργάτης και καθοδηγητής. Εγκαταλείπει τον ηγεμονικό ρόλο του παρουσιαστή και παντογνώστη, οργανώνει, εμπνέει και δημιουργεί βιωματικές δραστηριότητες. Οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες, συλλέγουν αποτελεσματικά τις πληροφορίες, τις αξιολογούν και τις επεξεργάζονται ακολουθώντας το πνεύμα της συνεργατικής μάθησης με στόχο τη βιωματική γνώση και διδασκαλία μεταμορφώνει τον παθητικό μαθητή σε δημιουργό και υπεύθυνο της δικής του γνώσης” Αλήθεια, λέει, έχω ακούσει κι εγώ γι αυτά τα σχολεία….

  – Αλήθεια, που; Πότε; Εδώ πάντως σε αυτό το μικρό μας νησί δεν…….

 – Εδώ στο τόπο μας υπάρχει ακόμη το γκρίζο, τα σχολεία σε κάποιες περιπτώσεις (και εδώ στη Λάρνακα) είναι κτήρια έτοιμα να πέσουν να πλακώσουν τους μαθητές, εδώ, αλήθεια σας λέω, υπάρχει ακόμη το γκρίζο….

 – Ναι, εδώ υπάρχει ακόμη το γκρίζο, η προκατάληψη, το σκουριασμένο…..

 – Ναι, αλλά και εδώ ακόμη, θα έρθουν μια μέρα τα φωτεινά πρότυπα που ήδη υπάρχουν στις γειτονιές του κόσμου, θα έρθουν συστήματα νέα, που θα δίνουν χαρά στους μαθητές, τα σχολεία δεν θα είναι μηχανές παπαγαλίας, αλλά κήποι φωτεινοί με γνώσεις που θα καλλιεργούν την κριτική σκέψη….

 – Δεν θα υπάρχει η παπαγαλία; Και ούτε το γκρίζο;

 –  Ναι, αυτό λέω, το ξέρω πως εκείνη η μέρα δεν θα αργήσει, ήδη στις γειτονιές του κόσμου υπάρχουν συστήματα ιδανικά για τους μαθητές, για τους μελλοντικούς πολίτες, ιδανικά για κοινωνίας όμορφες….

 – Διαδραστική διδασκαλία, καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, υπέροχο φιλικό περιβάλλον, πολιτισμός παντού….Το ξέρω πως εκείνα τα σχολεία που λέτε μια μέρα θα έρθουν κι εδώ….

 – “Όπως πχ οι διαδραστικοί πίνακες  που είναι ανεπτυγμένοι με την απαράμιλλη τεχνολογία της SMART Technologies και αποτελούν πλέον τους πίνακες του 21ου αιώνα, ανοίγοντας στον μαθητή ένα άμεσο και σύγχρονο παράθυρο στη γνώση. Με εγκατεστημένο λογισμικό, άπειρες εκπαιδευτικές δυνατότητες, αποτελούν  εκπαιδευτικό εργαλείο όχι μόνο για τον εκπαιδευτικό, που πλέον μπορεί να αναπτύξει τη δική του φόρμουλα διδασκαλίας, αλλά και για τον μαθητή καθώς αφαιρεί το μονοδιάστατο τρόπο παράδοσης του μαθήματος προσδίδοντάς του μια διάσταση ψυχαγωγίας και καθιστά το μαθητή ενεργό μέρος αυτού”.

 –  Ο κόσμος προχωρά μπροστά, οι κοινωνίας εξελίσσονται, αν κάπου πρέπει να επενδύσει η ανθρωπότητα αυτά είναι βεβαίως τα σχολεία, τα σχολεία του μέλλοντος…..

 – Τα σχολεία του Μέλλοντος…

 – Αχ…..τα σχολεία του μέλλοντος!

 –   “Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην” είπε ο Μέγα Αλέξανδρος….

 – Μα οι διδάσκαλοι χρειάζονται τις κατάλληλες φόρμουλες και τα κατάλληλα συστήματα για να μπορούν να δράσουν όπως πρέπει….

 – Γιατι “Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει”.

 – Οι διδάσκαλο χρειάζεται να επαναστατούν, να όπως πέρσι που βγήκαν στους δρόμους, για να απαιτούν τη καταλληλότερη διδασκαλία και τις καταλληλότερες συνθήκες παιδείας στον τόπο τους….

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!