Το συναίσθημα του Θυμού και πως να το διαχειριστείτε
Γράφει η Άντριαν Μενελάου
Κλινική Ψυχολόγος
Τηλέφωνο: 97 701703
Ο θυμός αποτελεί ένα συναίσθημα όπως όλα τα υπόλοιπα, το οποίο συνοδεύεται από ψυχολογικές αλλά και βιολογικές αλλαγές. Πρόκειται για μια συναισθηματική κατάσταση με ποικιλία στην ένταση της, από μια απλή ενόχληση μέχρι έντονη οργή. Κατά την διάρκεια του συναισθήματος αυτού, αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί, η πίεση μας ανεβαίνει και η αναπνοή μας κονταίνει.
O θυμός μπορεί να προκληθεί τόσο από εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, μπορούμε να θυμώσουμε με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο από το επαγγελματικό μας ή οικογενειακό μας περιβάλλον ή με μια κατάσταση ή ακόμα και με προσωπικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε.
Το συναίσθημα του θυμού αποτελεί ένα από τα πιο παρεξηγημένα συναισθήματα, εφόσον προκαλεί φόβο τόσο στο άτομο που τον εκφράζει όσο και στον δέκτη του συναισθήματος αυτού. Όταν εκφράζεται ο θυμός, συνήθως συνοδεύεται από μια σύγκρουση, ή ένα περιστατικό το οποίο δύσκολα μπορούν τα άτομα να το διαχειριστούν. Εάν όμως ο θυμός που νιώθουμε αξιοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο τότε αποτελεί ένα από τα πιο λειτουργικά συναισθήματα.
Ο θυμός ο οποίος δεν εκφράζεται μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως λόγου χάρη, να οδηγήσει το άτομο σε παθολογικές εκφράσεις του όπως η παθητικό-επιθετική συμπεριφορά, ή η εχθρική και χλευαστική στάση προς άλλους. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα τα οποία επικρίνουν τους άλλους συνεχώς και είναι κυνικοί απέναντι τους, δεν έχουν μάθει να εκφράζουν τον θυμό τους δημιουργικά.
Για να διαχειριστούμε εποικοδομητικά τον θυμό μας, χρειάζεται πρώτα να τον αναγνωρίσουμε, να τον αποδεχθούμε και να δούμε ποιες βαθύτερες ανάγκες μπορεί να καλύπτει. Για παράδειγμα, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε αρχικά ποιος μας θυμώνει, τι είναι αυτό που μας θυμώνει, πότε θυμώνουμε, πόσο συχνά και με ποιο τρόπο. Εν ολίγοις, πρέπει να εντοπίσουμε τις αφορμές και τα συμβάντα που μας προκαλούν θυμό αλλά και τα σωματικά συμπτώματα τα οποία συνοδεύουν τον θυμό μας. Έτσι λοιπόν, παρατηρώντας τις συνθήκες κατά τις οποίες θυμώνουμε θα είμαστε ικανοί να βρούμε τις σκέψεις οι οποίες τον ενεργοποιούν. Επιπρόσθετα, μέσω της αυτοπαρατήρησης μπορούμε να εντοπίσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια πριν το ξέσπασμα. Άλλες ενέργειες διαχείρισης του θυμού αποτελούν η φυσική άσκηση, μια ισορροπημένη διατροφή και ένας καλός ύπνος. Εναλλακτικά, ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να βοηθηθούν με άλλους τρόπους όπως το γράψιμο, η ζωγραφική, και η μουσική. Οι τρόποι αυτοί βοηθούν τα άτομα να εκφραστούν, συνεπώς θα μειωθεί η ένταση που νιώθουν και θα αυξηθεί το αίσθημα της ηρεμίας μέσα τους.
Συμπερασματικά, ο θυμός αποτελεί ένα φυσιολογικό συναίσθημα, το οποίο όλοι οι άνθρωποι βιώνουν στην ζωή τους. Συχνά εκφράζεται από ένα άτομο το οποίο νιώθει πληγωμένο, φοβισμένο και βρίσκεται αντιμέτωπο με διάφορες ανασφάλειες. Τα άτομα που έχουν συχνά ξεσπάσματα θυμού, πολλές φορές πληγώνουν τα άτομα γύρω τους, προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές στον εαυτό τους και στον περίγυρό τους ενώ ταυτόχρονα έρχονται αντιμέτωποι με ενοχές για το συναίσθημά τους αυτό. Για τον λόγο αυτό, εάν νιώθετε πως ο θυμός σας είναι εκτός ελέγχου, θα ήταν σωστό να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ο οποίος θα σας βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση και διαχείρηση του συναισθήματος αυτού.
SkalaTimes Το SkalaTimes ζήτησε από τους Βουλευτές Λάρνακας Πρόδρομο Αλαμπρίτη (ΔΗΣΥ), Ανδρέα Πασιουρτίδη (ΑΚΕΛ), Σωτήρη Ιωάννου (ΕΛΑΜ), Χρίστο Ορφανίδη (ΔΗΚΟ) και Ανδρέα Αποστόλου (ΕΔΕΚ), να
Από τους Τρούλλους μέχρι τη Δρομολαξιά, από Δημάρχους, Αντιδημάρχους, μέχρι κοινοτάρχες, το SkalaTimes ζήτησε να μας στείλουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσω του SkalaTimes!
“Να πλησιάσουμε όσο μπορούμε τον Χριστό. Να γιορτάσουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό, όχι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Πέρα από τα μελομακάρονα, τα πάρτι και τα δείπνα,
O Δεκέμβριος είναι ένας μήνας γεμάτος από γιορτινές εξόδους με κορύφωση βεβαίως την πρωτοχρονιά αλλά και τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου να μας βρίσκουν σε γιορτινό