Παυλίνα Χρίστου Λογοθεραπεύτρια Μάθηση και Παρέμβαση
Οι εικόνες Χρονικής Αλληλουχίας, μας βοηθάνε να κατανοήσουμε με ποιά λογική σειρά γίνονται οι καθημερινές μας δραστηριότητες σε συνάρτηση πάντα με τον χρόνο. Πραγματοποιούντε σε όλες τις ηλικίες, σύμφωνα πάντα με την δυσκολία που αντιμετωπίζει ο καθένας ξεχωριστά.
Τα προβλήματα στην σειροθέτηση των γεγονότων στην σωστή χρονική σειρά μιας δραστηριότητας και στη διαχείριση του χρόνου, μπορεί να παρουσιάσουν τα άτομα με άνοια, ασθενείς μετά απο κάποια εγκεφαλική βλάβη, μαθητές με δυσλεξία ή μαθησιακές δυσκολίες, άτομα με αυτισμό.
ØΆτομα που παρατηρείτε να παρουσιάζουν δυσκολίες στην Σειροθέτηση, πιθανόν:
·Να μην μπορούν να παρακολουθήσουν την πλοκή μιας ταινίας ή ενός βιβλίου
·Να μην έχουν καλή αίσθηση του χρόνου
·Ν α μην μπορούν να ακολουθήσουν σύνθετες εντολές
·Και τέλος, να δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν καθημερινές δραστηριότητες
Οι δραστηριότητες Σειροθέτησης, είναι απλές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους, ανάλογα πάντα με τον στόχο που θέλουμε να επιτύχουμε. Μέσω της σειροθέτησης, μπορούμε να ενισχύσουμε:
oΤο λεξιλόγιο
oΤην Μορφοσυντακτική ενημερότητα
oΤην οπτική αντίληψη
oΤην μνήμη εργασίας
oΤην κατανόηση του γραπτού κειμένου
oΤην κατανόηση του προφορικού λόγου
oΤις εκτελεστικές λειτουργίες
oΤην προσοχή
oΤην αυτοδιόρθωση
oΤην επίλυση προβλημάτων
oΤην εκτέλεση των εντολών
oΤην κριτική σκέψη
oΤην μη-λεκτική επικοινωνία
Κάποιες απο τις ασκήσεις Σειροθέτησης είναι:
1.Σειροθέτηση εικόνων: Ζητάμε απο το άτομο, να τοποθετήσει τις εικόνες στην σωστή χρονική σειρά. Ανάλογα με την ηλικία του ατόμου, τοποθετούμε τις κάταλληλες εικόνες και αυξάνονται σταδιακά σε αριθμό και δυσκολία. Προσέχουμε το υλικό μας να αντιστοιχεί στην ηλικία και στις γνώσεις του ατόμου.
2.Σειροθέτηση εικόνων με περιγραφή και αιτιολόγηση: Όπως και στην απλή “Σειροθέτηση Εικόνων” ζητούμε από το άτομο να τοποθετήσει τις εικόνες στη σωστή χρονική σειρά. Αφού τελειώσει ζητούμε να μας περιγράψει τα γεγονότα που βλέπει και να αιτιολογήσει τη σειρά τους. Ιδανική άσκηση για κατανόηση και για διόρθωση λαθών.
3.Σειροθέτηση εικόνων με εντολές: Σε αυτήν την κατηγορία σειροθέτησης, ζητάμε απο το άτομο να τοποθετήσει τις εικονές ανάλογα με τις λεκτικές εντολές που θα του πούμε. (πχ. «Πρώτα άνοιξε το ψυγείο, μετά πάρε το γάλα και στο τέλος βάλε λίγο σε ένα ποτήρι»).
4.Σειροθέτηση ιστορίας: Δίνουμε στο άτομο μια ιστορία η οποία είναι χωρισμένη σε προτάσεις και με λάθος σειρά. Του ζητάμε να τις βάλει στην σωστή σειρά και έπειτα να διαβάσει την ιστορία με λογική συνοχή.
5.Αλληλουχία γεγονότων:Δίνουμε στο άτομο γραπτώς, όπως στην “Σειροθέτηση Ιστορίας” τα βήματα μίας καθημερινής δραστηριότητας, όπως μαγείρεμα ζυμαρικών, πλύσιμο δοντιών, αγορά στο σούπερ μάρκετ κλπ. Μετά του ζητάμε να βάλει τα βήματα στη σωστή χρονική σειρά. (Αυτή η δραστηριότητα σειροθέτησης, χρησιμοποιείται σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και ενήλικες).
6.Ανάπτυξη Αλληλουχίας:Αυτή τη φορά παρέχουμε απλώς το θέμα και ζητούμε από το άτομο να περιγράψει μόνο του με σύντομες προτάσεις τα βήματα που ακολουθεί για να επιτύχει μία δραστηριότητα όπως: “Πώς ετοιμάζεσαι το πρωί;”, “Πώς παίρνεις τηλέφωνο;”, “Πώς φτιάχνεις το πρόγευμα σου;” “Πώς πηγαίνεις στην δουλειά;”.
SkalaTimes Το SkalaTimes ζήτησε από τους Βουλευτές Λάρνακας Πρόδρομο Αλαμπρίτη (ΔΗΣΥ), Ανδρέα Πασιουρτίδη (ΑΚΕΛ), Σωτήρη Ιωάννου (ΕΛΑΜ), Χρίστο Ορφανίδη (ΔΗΚΟ) και Ανδρέα Αποστόλου (ΕΔΕΚ), να
Από τους Τρούλλους μέχρι τη Δρομολαξιά, από Δημάρχους, Αντιδημάρχους, μέχρι κοινοτάρχες, το SkalaTimes ζήτησε να μας στείλουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσω του SkalaTimes!
“Να πλησιάσουμε όσο μπορούμε τον Χριστό. Να γιορτάσουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό, όχι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Πέρα από τα μελομακάρονα, τα πάρτι και τα δείπνα,
O Δεκέμβριος είναι ένας μήνας γεμάτος από γιορτινές εξόδους με κορύφωση βεβαίως την πρωτοχρονιά αλλά και τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου να μας βρίσκουν σε γιορτινό