Search
Close this search box.

Ανδρέας Πασιουρτίδης Βουλευτής Λάρνακας : Να είμαστε θετικοί αλλά και έτοιμοι για αγώνες!

Ο Αντρέας Πασιουρτίδης δεν είναι πολιτικός. Είναι ένας νέος άνθρωπος που ακολούθησε καριέρα δικηγόρου επειδή αυτό αγαπούσε από παιδί κι αυτό το επάγγελμα εξακολουθεί να αγαπά και σήμερα. Στην πολιτική μπήκε συνειδητά γιατί η εμπλοκή του με τα κοινά ήταν μια προέκταση της προσωπικότητας του. Γιατί ο παππούς του ο ιδεολόγος, κορυφαίο στέλεχος του ΑΚΕΛ και 40 χρόνια κοινοτάρχης Περβολιών, καθώς και ο πατέρας του ο ιδεολόγος και στέλεχος του ΑΚΕΛ Λάρνακας, τον έμαθαν να βάζει το “εμείς” πάνω από το “εγώ”, ακόμη και όταν αυτό σημαίνει “προσωπικό κόστος”, όπως τότε που αναλάμβανε να μπει μπροστά στο ιστορικό σωματείο που αγαπούσε.
Με τον Ανδρέα Πασιουρτίδη συναντηθήκαμε ένα καλοκαιρινό απόγευμα σε κεντρική καφετέρια της πόλης μας για να μιλήσουμε για τη Λάρνακα και τον νέο του ρόλο ως βουλευτής Λάρνακας.
Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης δεν είναι πολιτικός, είναι όμως ένας νέος άνθρωπος από αυτούς που χρειάζεται η πολιτική.
Η Λάρνακα είναι τυχερή, γιατί αυτός ο νέος άνθρωπος αναλαμβάνει Βουλευτής Λάρνακας.

Της Γιώτας Δημητρίου

Όταν είχες θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του 2016 στην ηλικία των 32 μόλις χρόνων,πόσο συνειδητή ήταν η απόφαση σου τότε;
Να σου πω την αλήθεια δεν είχα ποτέ σκοπό να εμπλακώ στην πολιτική. Μου άρεσε η πολιτική, είχα εμπλακεί στην προοδευτική όταν σπούδαζα στην Αθήνα, αλλά δεν είχα εμπλακεί στο βαθμό του κορυφαίου στελέχους και καθημερινής τριβής. Πολιτικοποιημένος, με την έννοια του ενδιαφέροντος για τους συμμαθητές μου και τα δικαιώματα τους, ήμουν και στο Λύκειο, αφού διετέλεσα αντιπρόεδρος του Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας. Αλλά, ναι, είμαι από μικρός στην Αριστερά, είχα παππού ο οποίος ήταν και ιδεολόγος, κορυφαίο στέλεχος,  υπήρξε και κοινοτάρχης Περβολιών για 40χρόνια, ο δε πατέρας μου είναι ενεργό στέλεχος στη Λάρνακα, οπόταν πάντα ήμουν ζυμωμένος και παρακολουθούσα τα όσα γίνονταν στην σκακιέρα της πολιτικής όχι μόνο στο τόπο μας αλλά και στο εξωτερικό.
Το 2016 κάποιοι σύντροφοι με πρότειναν για υποψήφιο βουλευτή, αποδέχθηκα, μπήκα στο χορό και ασχολήθηκα σοβαρά στην προεκλογική. Το έτρεξα, μίλησα με κόσμο, αφουγκράστηκα τις απόψεις και ανησυχίες τους και πήρα ένα καλό αποτέλεσμα σε ψήφους που να σου πω την αλήθεια δεν το περίμενα και από την άλλη ήταν και μια επιπρόσθετη ευθύνη ότι αυτός ο κόσμος με εμπιστεύτηκε με την ψήφο του.
Οπόταν για να απαντήσω στην ερώτηση σου, ναι, ήταν συνειδητή η απόφαση να μπω σε αυτή την διαδικασία, με όλες τις ευθύνες που σημαίνει μια τέτοια απόφαση.

Ήταν σημαντικό για έναν 32χρονο τότε να καταφέρει να βγει τρίτος  (πρώτος ο Γιώργος Γεωργίου, μετά η Ευανθία Σάββα και μετά εσύ).
Ναι, ήταν τιμή. Ήξερα ότι έχω φιλίες και κόσμο που με εκτιμά, αλλά για να είμαι ειλικρινής όταν ξεκίνησε η προεκλογική δεν είχα μεγάλες ελπίδες, στη συνέχεια όμως όσο προχωρούσε η προεκλογική και μιλούσα με τον κόσμο, είχα καθημερινή τριβή μαζί με τον κόσμο, τότε μόνο σκέφτηκα πως ίσως και να υπάρχει ελπίδα να τα πάω καλά. Ξέρεις, είναι αυτή η επαφή με τον κόσμο που σε κάνει να συνειδητοποιείς που στέκεσαι. Γι αυτό και την θεωρώ βαρυσήμαντη την επαφή με τον κόσμο.

Ίσως και η εμπλοκή σου με τα κοινά, με το Σωματείο της Ομόνοιας, ίσως να βοήθησε στο να δει  κόσμος τον δυναμισμό και πυγμή σου και να σε εμπιστευτεί με τη ψήφο του.

(Χαμογελά) Εδώ θα διαφωνήσω. Μάλλον διίστανται οι απόψεις. Η εμπλοκή μου  στα Διοικητικά της Ομόνοιας “γέννησε” και αντιπάθειες. Και δεν το κατακρίνω αυτό, είναι μάλλον κανόνας να κρίνεται ένα σωματείο εκ του αποτελέσματος και όχι από τις θυσίες που έχουν γίνει γι αυτό.
Όταν ανέλαβα Αρχηγός Ποδοσφαιρικού Τμήματος πολλοί δικοί μου άνθρωποι μου έλεγαν “μη το κάνεις, θα στιγματιστείς, είναι μια δύσκολη περίοδος” κτλ.

Γιατί το έκανες;
Διότι κάποιος έπρεπε να το κάνει! Επειδή αγαπούσα την Ομόνοια. Το έκανα γιατί το ήθελα. Κανείς δεν μου το επέβαλε.

Δεν σκέφτηκες το προσωπικό κόστος;
Σκέφτηκα το συλλογικό καλό, το καλό ενός ολόκληρου σωματείου και όχι το καλό του Αντρέα. Και δεν είμαι ο μόνος που σκέφτηκε έτσι. Και οι 15 που αναλάβαμε ξέραμε το ρίσκο και γνωρίζαμε πολύ καλά πως δεν έχουμε να κερδίσουμε κάτι, αντιθέτως είχαμε να χάσουμε. Παρόλα αυτά το κάναμε! Μπήκαμε μπροστά. Για να σώσουμε ό,τι μπορούσε να σωθεί από ένα ιστορικό σωματείο.

Λοιπόν, με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αναλαμβάνεις Βουλευτής Λάρνακας αφού ο Γιώργος Γεωργίου αναλαμβάνει ευρωβουλευτής και αφού ήσουν ο τρίτος στην σειρά των τελευταίων βουλευτικών. Αλήθεια, όταν εκλέγηκε ο Γιώργος Γεωργίου την Κυριακή που σε βρήκαν τα αποτελέσματα και πως ένιωσες;
Ξέρεις, έχω ένα κακό συνήθειο, να λέω τα πράγματα με το όνομα τους. (Γέλια) Οπόταν θα σου πω ακριβώς τι έγινε. Ανακοίνωσα στους δικούς μου ότι δεν θα καθίσω να παρακολουθήσω τα exit polls όπως κάνω συνήθως στις εκλογές, αλλά θα πάω με φίλους στο street party του Old Market και από εκεί θα ενημερώνομαι κάθε μία ώρα διαδικτυακά. Όπως και έκανα. Όταν στα περισσότερα exit polls φαινόταν ότι ο Γιώργος Γεωργίου θα εκλεγόταν, δεν σου κρύβω πως η έγνοια μας ήταν πρώτα να πάει καλά το κόμμα και μετά το ποιος θα εκλεγεί. Όταν κάποια στιγμή φάνηκε ξεκάθαρα πως ο Γιώργος θα εκλεγεί τον πήρα τηλέφωνο. Δεν χρειάζεται να σου πω για το ήθος και χαρακτήρα του Γιώργου, νομίζω τον γνωρίζεις, άρα μπορείς να καταλάβεις όταν σου πω ότι η αντίδραση του ήταν “ας περιμένουμε να δούμε τα τελικά αποτελέσματα, να δούμε και γενικά πως πήγε το κόμμα…”. Κατάλαβα ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν ανατρέψιμο, όταν με πήρε τηλέφωνο η Χρυστάλλα Αντωνίου, Επαρχιακή Γραμματέας ΑΚΕΛ Λάρνακας και μου είπε “μάλλον φαίνεται πως αναλαμβάνεις τη θέση του Γιώργου”.
Τώρα στην ερώτηση σου πως ένιωσα….Ένιωσα από τη μια χαρούμενος που θα μου δοθεί η ευκαιρία να “υπηρετήσω” τη πόλη μου και τον τόπο μου μέσα από μια τόσο σημαντική θέση, από την άλλη ευθύνη μεγάλη.
Ξέρεις, το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ σε αυτές τις ευρωεκλογές ήταν πολύ δυνατό με πολύ αξιόλογα ονόματα και προσωπικότητες.  Προσωπικά τους γνώριζα όλους και πραγματικά σου λέω, ήταν όλοι ισάξιοι και σημαντικά ονόματα.

Ποιες επιτροπές αναλαμβάνεις;
 Ακόμα δεν έχουν κλειδώσει οι επιτροπές που θα αναλάβω. Θα ανταλλάξω κάποιες απόψεις με το κόμμα μου, με τους συναδέλφους μου στη Βουλή και θα καταλήξουμε. Θεωρώ ότι πιθανότατα η μία επιτροπή θα είναι σίγουρα η επιτροπή νομικών λόγω κατάρτισης και επαγγέλματος.

Η Λάρνακα διαθέτει έξι βουλευτές. Ένας από αυτούς θα είσαι κι εσύ.Ποια θεωρείς ως τα σημαντικότερα ποβλήματα της Λάρνακας σήμερα;
Να σου πω τα αυτονόητα; Λιμάνι, Μαρίνα, Πετρελαιοδεξαμενές, αναπτύξεις παραλιακού μετώπου; Εν γένει, όλα αυτά εμπίμπτουν στο θέμα ανάπτυξη. Και ασφάλεια φυσικά. Ξέρεις, δεν φταίνε οι Λαρνακείς, έπεσαν κεφάλαια σε άλλες πόλεις και άφησαν πίσω τη Λάρνακα. Αυτή τη στιγμή όμως η Λάρνακα είναι η μοναδική ίσως πόλη της Κύπρου με τις περισσότερες προοπτικές και αυτό είναι το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε.
Αντιλαμβάνεσαι ότι όταν έχουμε μια παραλιακή πόλη με εγκλωβισμένο μεγάλο μέρος της ακτογραμμής της τότε μένει υποανάπτυκτη σε μεγάλο βαθμό. Και βεβαίως δεν είναι μόνο το θέμα ανάπτυξης, είναι και το βαρυσήμαντο ζήτημα της ασφάλειας που προκύπτει από τις εγκαταστάσεις υγραερίου και πετρελαιοειδών.
Επίσης η δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής είναι ένα θέμα που αφορά την ανάπτυξη της πόλης μας και για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε.
Ας είμαστε θετικοί, η Λάρνακα κινείται τα τελευταία χρόνια. Σε πρόσφατη ημερίδα που διοργανώσαμε ως ΑΚΕΛ, στο Radisson Blu με θέμα τον Τουρισμό,  ο Δήμαρχος είχε πει πως υπάρχουν ήδη έντεκα αδειοδοτημένα ξενοδοχεία για να ξεκινήσουν στη πόλη και επαρχία Λάρνακα.

Η σχέση σου με τον Δήμαρχο Λάρνακας ποια είναι;
Η σχέση μου με τον Δήμαρχο της πόλης μας, τον Αντρέα Βύρα, ήταν πάντα πολύ καλή, είμαστε φίλοι πριν γίνει Δήμαρχος. Μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και φάνηκε ότι θα αναλάβω Βουλευτής Λάρνακας διευθετήσαμε μία άτυπη, εθιμοτυπική θα έλεγα συνάντηση και μετά από λίγες μέρες συναντηθήκαμε στο γραφείο του στο Δημαρχείο έτσι ώστε να με ενημερώσει για θέματα της πόλης μας.
O Δήμαρχος όπως ο ίδιος μου είπε έχει άριστες σχέσεις με όλους τους βουλευτές Λάρνακας.

Ο Δήμαρχος έχει ανοικτή την πόρτα του κάθε Παρασκευή για τους πολίτες της πόλης. Εσύ ως βουλευτής Λάρνακας θα έχεις ανοικτές τις πόρτες σου για τον κόσμο της πόλης;
Μα νομίζω αυτό είναι αυτονόητο. Υπάρχει λόγος να εκπροσωπείς μια πόλη αν δεν είσαι εκεί να την ακούς και να συνομιλείς μαζί με τον κόσμο της; Να σου τονίσω ότι αυτό κάνουν όλοι οι βουλευτές του ΑΚΕΛ εδώ και χρόνια. Η πόρτα των Βουλευτών είναι ανοικτή για τον κόσμο, αυτό κάνει και η Ευανθία Σάββα, αυτό έκανε και ο Γιώργος Γεωργίου και φυσικά αυτό θα κάνω κι εγώ.

Πώς θα μπορεί να επικοινωνήσει ο κόσμος μαζί σου;
Κοίταξε, είθισται οι βουλευτές (τουλάχιστον στο ΑΚΕΛ) να καθορίζουν συγκεκριμένη μέρα ή μέρες για επισκέψεις από κόσμο. Αυτό δε σημαίνει ότι τις υπόλοιπες μέρες και ώρες δεν θα ακούμε και δεν θα βλέπουμε τον κόσμο. Και με την ευκαιρία να τονίσω (το αυτονόητο) ότι η πόρτα μας δεν είναι ανοικτή μόνο για κόσμο του ΑΚΕΛ. Αλλά για όλους.

Θα συνεχίσεις το επάγγελμα σου ως δικηγόρος με δικό σου γραφείο στη Λάρνακα ή θα αφιερωθείς στη θέση του βουλευτή;
Αντιλαμβάνεσαι ότι στην ηλικία των μόλις 35 ετών δεν είναι και ότι καλύτερο να αφήσεις το επάγγελμα σου για να ασχοληθείς με την πολιτική που κανείς δεν ξέρει πότε και αν θα έχει ημερομηνία λήξης. Τα πάντα είναι θέμα ισορροπίας και σωστής κατανομής χρόνου, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη ότι τα Βουλευτικά καθήκοντα απαιτούν μεγάλο μέρος του χρόνου σου. Από την άλλη εγώ δεν σπούδασα νομικά γιατί “είναι ένα καλό επάγγελμα”. Σπούδασα νομικά επειδή αυτό το επάγγελμα το αγαπούσα από παιδί, χωρίς να ανήκω σε καμιά οικογένεια δικηγόρων (δεν έχω μέσα στην οικογένεια μου ούτε πατέρα, ούτε παππού δικηγόρο). Το αγαπώ το επάγγελμα μου. Θέλω να είμαι δικηγόρος! (Χαμογελά). Θυμάμαι μόλις κάναμε Αγωγή του Πολίτη στο Γυμνάσιο σκέφτηκα ότι αυτό θέλω να σπουδάσω, νομικά.
Άρα συνειδητά θα συνεχίσω και το επάγγελμα μου, με όλες τις απαραίτητες αλλαγές και διευθετήσεις (ίσως συνεργασίες με άλλους συναδέλφους) έτσι ώστε να μπορώ να αντεπεξέλθω στο καλύτερο μέγιστο βαθμό στο ρόλο μου ως βουλευτής, αλλά και ως δικηγόρος. Η πλειοψηφία του χρόνου μου θα είναι στη βουλή.

Το μήνυμα σου στους Λαρνακείς;
Να είμαστε θετικοί και αισιόδοξοι, αλλά και έτοιμοι για αγώνες σε περίπτωση που δούμε ότι συνεχίζουν οι εμπαιγμοί, (βλέπε παρατάσεις σε σημαντικά για τη πόλη χρονοδιαγράμματα), που δεχόταν για χρόνια η πόλη μας.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!