Είναι μόλις 25 ετών και έχει ήδη χαρακτηρίστεί από τον Αμερικάνικο Τύπο ως η “νέα Janis Joplin”, έχει κερδίσει την Αμερικανική alternative σκηνή με το ταλέντο της και το 2018 το συγκρότημα της κατάφερε να καταταχθεί στα πέντε καλύτερα συγκροτήματα της χρονιάς στα Μουσικά βραβεία Βοστώνης(BOSTON MUSIC AWARDS).
Η Γεωργία Χατζηκωνσταντίνου με καταγωγή από τη Λάρνακα πριν λίγους μήνες υπέγραψε Δισκογραφικό Συμβόλαιο με την μεγάλη δισκογραφική εταιρία Manic Kat Records στην Νέα Υόρκη!
Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Κύπρο για μία εμφάνιση στη μουσική σκηνή RED στη Λευκωσία, για σεμινάρια μουσικής στο Ωδείο Γερολέμου στη Λάρνακα, αλλά και για να ανοίξει τη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ.
Πριν λίγες μέρες βραβεύτηκε από το Δήμο Λάρνακας για την προσφορά και επιτυχίες της στη μουσική.
Συναντήσαμε την Γεωργία Χατζηκωνσταντίνου στο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο LeBay στη Λάρνακα και συζητήσαμε μαζί της για όλα τα όμορφα μουσικά που έχουν τύχει στην φωτεινή μέχρι σήμερα πορεία της.
Της Γιώτας Δημητρίου
*Ευχαριστίες στο ξενοδοχείο LeBay, στη Λάρνακα, για την εξαιρετική φιλοξενία.
Όταν πήγαινες στην Αμερική για να σπουδάσεις περίμενες ότι μια μέρα θα πετύχαινες (με βραβεύσεις, σημαντικές συνεργασίες, κτλ);
Ο λόγος που πήγα Αμερική δεν ήταν για να σπουδάσω, αλλά για να πετύχω!
Άρα το περίμενες! Τι σε έκανε να είσαι σίγουρη; Το ταλέντο σου ή η προσωπικότητα σου;
Το ότι δεν έχω Plan B. Έχω ένα τελικό στόχο και εργάζομαι γι αυτό τον στόχο, ό,τι κι αν χρειαστεί! Και αυτή είναι μια φιλοσοφία που ξεκαθαρίζω πάντα και στους συνεργάτες μου. Πολλά άτομα έχουν ταλέντο αλλά δεν έχουν αυτοπεποίθηση, άλλα άτομα έχουν αυτοπεποίθηση αλλά δεν έχουν ταλέντο. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και να μπορεί κανείς να επικεντρώνεται με αφοσίωση στο στόχο του, για να μπορέσει να φτάσει κάπου. Το ταλέντο από μόνο του δεν είναι αρκετό, είναι απαραίτητο, αλλά δεν είναι αρκετό.
Το να είσαι όμως στην Μητρόπολη του κόσμου, την Νέα Υόρκη, με τον τόσο ανταγωνισμό, δεν αποτελούσε μια δυσκολία για σένα;
Το concept της λέξης “ανταγωνισμός” είναι ένα τριπάκι μέσα στο οποίο πέφτουν πολλοί καλλιτέχνες. Όταν πιστεύεις ότι υπάρχει “ανταγωνισμός” βλέπεις τι κάνουν οι άλλοι και δεν επικεντρώνεσαι στην δική σου δουλειά και στο τι κάνεις εσύ.
Αυτό που, νομίζω, έκανε τη μουσική μου να ξεχωρίσει είναι ότι δεν της έχω βάλει πατέντα. Δεν είναι η τάδε μουσική, για τους τάδε. Δεν μπήκε καμία ταμπέλα στο είδος της μουσικής μου γι αυτό και μας ακούνε διάφορες κατηγορίες ανθρώπων (ηλικιακά κτλ).
Έχεις τραγουδήσει σε συναυλίες με χιλιάδες κόσμου, έχεις πετύχει πολλά στην ηλικία των μόλις 25 ετών. Γιατί είσαι Κύπρο σήμερα (αυτό το μήνα) και ασχολείσαι με το μικρό μας νησί;
Γιατί η Κύπρος είναι η πατρίδα μου,την αγαπώ και επειδή νιώθω πως μπορώ να προσφέρω κάτι εδώ. Επίσης, πιστεύω πως είτε τραγουδάς μπροστά σε 100 άτομα, είτε μπροστά σε 100 χιλιάδες, η ευθύνη είναι η ίδια. Ίσως να σε συνεπαίρνει περισσότερο το μεγάλο κοινό, αλλά η ευθύνη είναι ίδια.
Η Τάνια Τσανακλίδου είναι αυτή η τεράστια καλλιτέχνης και όμως έπαιρνε την κιθάρα της και τραγουδούσε στους δρόμους της Αθήνας!
Ξέρεις, στην Αμερική έτυχε να παίξω μόνο για δύο άτομα! Πέρασα διάφορες καταστάσεις και όλα αυτά με έκαναν να είμαι προσγειωμένη και να πατώ καλά στη γη. Δεν με ενδιαφέρει η ποσότητα του κοινού, όσο ωραίο κι αν είναι να παίζεις σε χιλιάδες κόσμου. Για μένα άλλα είναι τα σημαντικά….
Η σκηνή της Αμερικής σε ρίχνει κάτω. Σε κάνει ταπεινό. Αναμετριέσαι εσύ με τον εαυτό σου. Με κανέναν άλλον. Με τον εαυτό σου.
Η δισκογραφική δουλειά πώς προέκυψε;
Μετά τα μουσικά βραβεία Βοστώνης και τα διάφορα μεγάλα Φεστιβάλ που είχαμε εμφανιστεί η δισκογραφική εταιρεία Manic Kat Records που βρίσκετε στην Νέα Υόρκη μας πλησίασε για συνεργασία.
Η βράβευση στη Βοστόνη (Boston Music Awards) πώς λειτούργησε για σένα;
Κοίταξε, όταν μια επιτροπή 400 ατόμων σε επιλέγει, σε ψηφίζει και σε βραβεύει και μιλάμε για μια επιτροπή σπουδαίων μουσικών και ανθρώπων της μουσικής, τότε είναι ένας μοχλός πίεσης για να συνεχίσεις ακόμη πιο δυναμικά και με περισσότερο πάθος.
Έχεις ασχοληθεί με την πολιτική ως έφηβη. Θα μπορούσε να είχες ακολουθήσει σπουδές πολιτικής επιστήμης;
Μα αυτό ήταν το πλάνο! (Γέλια!) Σοβαρά, από την αρχή αυτό ήταν το πλάνο, αλλά η επίσκεψη μου στα Ηνωμένα ‘Έθνη με έκανε να αλλάξω γνώμη.
Δηλαδή;
Είχα την ευκαιρία να μιλήσω προσωπικά με την γραμματέα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν η οποία δεχόταν ερωτήσεις από τους έφηβους που ήταν εκεί. Όταν την ρώτησα θυμάμαι γιατί δεν βρίσκεται λύση για την Κύπρο εδώ και τόσα χρόνια, άλλαξε το χαμόγελο και η έκφραση στο πρόσωπο της. Αντί λοιπόν να μου απαντήσει ως εκπρόσωπος (γραμματέας) του Μπαν Κι Μουν, μου έδωσε μια πολύ απαξιωτική απάντηση!
Τι σου είχε απαντήσει;
Έριξε όλη την ευθύνη και στις δύο πλευρές, χωρίς να μου απαντήσει στο ερώτημα “γιατί είστε στη μέση τότε, αν είστε αχρείαστοι και δεν μπορείτε να κάνετε κάτι”;
Πραγματικά εκείνη η επίσκεψη μου στην Ουάσιγκτον με έκανε να καταλάβω πολλά για την πολιτική και να συνειδητοποιήσω ότι μπορείς να ασκείς πολιτικής χωρίς να είσαι μέσα στη πολιτική, ή το αντίθετο, να είσαι πολιτικός αλλά να μην κάνεις τίποτα για τον τόπο σου. Πολλοί ακολουθούν πολιτική καριέρα για τα λεφτά και το στάτους.
Εγώ νομίζω πως αν ακολουθούσα την πολιτική θα γινόταν πανικός με τις σκέψεις και αντιλήψεις που έχω! (Γέλια!) Καταρχάς δεν μου αρέσει και δεν μπορώ να λέω ψέματα, κατά δεύτερο δεν μπορώ να δίνω υποσχέσεις που δεν μπορώ να τηρήσω και επίσης δε μπορώ να μου βάζει κάποιο κόμμα όρια στο τι θα πω και τι θα κάνω.