Search
Close this search box.

Έγινε σήμερα αφαίρεση λεoντόψαρων από το Ζηνοβία

Σήμερα η ομάδα αφαίρεσης λεωντόψαρων επισκέφτηκε το Ζηνοβία και έγινε αφαίρεση λεοντόψαρων

Την  Παρασκευή 12 Ιουλίου, στην αποβάθρα της Μαρίνας Λάρνακας και στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων Λάρνακας “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ» διεξάχθηκε ενημερωτικό σεμινάριο για την ασφαλή αφαίρεση λεοντόψαρων. Το σεμινάριο απευθυνόταν σε όλους τους ενδιαφερομένους και η παρακολούθηση του αποτελούσε προϋπόθεση για την ένταξη στις ομάδες αφαίρεσης λεοντόψαρων (RAT`s)».

Σήμερα έγινε η μαζική αφαίρεση λεοντόψαρων στο ναυάγιο του Ζηνοβία. Η αναχώρηση έγινε από την αποβάθρα της Μαρίνας Λάρνακας στις 9 το πρωί με το σκάφος “Queen Zenobia”. Οι δύτες που είναι ενταγμένοι στις ομάδες αφαίρεσης λεοντόψαρων (RAT`s) είχαν την ευκαιρία για δυο καταδύσεις σε προγραμματισμένες θέσεις στο ναυάγιο, η αφαίρεση περιορίστηκε στους ανοικτούς χώρους του ναυαγίου, χωρίς να έχει  ανταγωνιστικό ή διαγωνιστικό χαρακτήρα, ενώ οι συμμετέχοντες εφάρμοσαν τις «ορθές πρακτικές αποφυγής / αντιμετώπισης ατυχήματος από τσίμπημα λεοντόψαρου.

Η εκπαίδευση στην αφαίρεση λεοντόψαρων εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος RELIONMED. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την εξάπλωση του λεοντόψαρου στην Κύπρο και την απειλή που ελλοχεύει στο Μεσογειακό θαλάσσιο οικοσύστημα, ακολούθησε παρουσίαση του ειδικού εξοπλισμού και εκπαίδευση στην χρήση του και η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε με την ενημέρωση για τους πιθανούς κίνδυνους και τις πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται για την αποφυγή ατυχημάτων.
 
Tο πρωτοποριακό Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο Relionmed-Life (Preventing a lionfish invasion in the Mediterranean through early response and targeted removal) πραγματοποιήθηκε από το  «Εργαστήριο Οικολογίας και Βιοποικιλότητας» του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, την Κυπριακή επιστημονική εταιρεία Marine and Environmental Research – MER Lab , το Κέντρο Περιβαλλοντικών Ερευνών Enalia Physis Environmental Research Center, το «Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών» – Cyprus DFMR και το «Marine Biology and Ecology Research Centre του University of Plymouth (UK)».
 
H εταιρεία A.A.K. Larnaca Napa Sea Cruises, ιδιοκτήτρια εταιρεία του ναυαγίου Ζηνοβία, ήταν η χορηγός της εκδήλωσης και υποστηρίζει ενεργά την όλη προσπάθεια και από τον Απρίλιο βρίσκεται σε εξέλιξη το «εθελοντικό πρόγραμμα παρακολούθησης του λεοντόψαρου» στο Ναυάγιο Ζηνοβία. Το ναυάγιο αποτελεί ένα από τους καλύτερους καταδυτικούς προορισμούς στον κόσμο, τον οποίον επισκέπτονται πέραν των 60 χιλιάδων δυτών ετησίως, συνεισφέροντας σημαντικά στην τοπική οικονομία της Λάρνακας και προτεραιότητα της ιδιοκτησίας του, είναι η ασφάλεια των δυτών και η προστασία της βιοποικιλότητας στο Ζηνοβία».
 
To SkalaTimes ευχαριστεί τον Γιώργο Μηνά για το φωτογραφικό υλικό
 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!