Η πρώτη ερώτηση για τη στήλη μας “Ψυχολογία / Στο Ντιβάνι Με Τους Ειδικούς” έρχεται από την Λ.Σ, είναι για τον εκπαιδευτικό ψυχολόγο της στήλης τον Ανδρέα Δημητρίου και η ερώτηση της Λ.Σ είναι η εξής:
Είμαστε από Ρουμανία, ήρθαμε στην Κύπρο όταν ο γιος μου ήταν 6 χρονών. Σήμερα είναι 11. Δεν μου είπε ποτέ αν έχει κάποια προβλήματα στο σχολείο, (αν τον κοροϊδεύουν κτλ), αλλά τον βλέπω πως πολλές φορές νιώθει μειονεκτικά. Τι να κάνω για να του δώσω περισσότερη αυτοεκτίμηση και να πιστέψει στον εαυτό του;
Η απάντηση του ψυχολόγου μας:
Σας ευχαριστούμε για το μήνυμα σας. Πριν διαβάσετε την απάντηση στο ερώτημα σας, θα ήθελα να τονίσω ότι οι παρακάτω πληροφορίες σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν, ούτε συνιστούν παροχή ατομικών συμβουλευτικών και ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών.
Αρκετές φορές μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε παρατηρήσει πως αρκετά παιδιά δεν έχουν δεξιότητες χειρισμού αρνητικών κοινωνικών καταστάσεων και αλληλεπιδράσεων με παιδιά που κοροϊδεύουν και παρενοχλούν. Επίσης, συχνά έχει διαφανεί πως τα παιδιά που παρενοχλούνται είναι μοναχικά, εσωστρεφή, ντροπαλά και κατηγορούν τον εαυτό τους για αυτό που τους συμβαίνει. Παράλληλα, δεν εκφράζονται σε άτομα του δικτύου ασφαλείας τους φοβούμενα ένα νέο επεισόδιο παρενόχλησης ή/και εκφοβισμού!
Θα σας πρότεινα να αναπτύξετε δεξιότητες επικοινωνίας με το παιδί σας με αμοιβαίο σεβασμό και τιμιότητα. Να έχετε σταθερό καθημερινό χρόνο επικοινωνίας μαζί του και να δείξετε ενδιαφέρον για αυτά που του αρέσουν για να αποτελέσετε ένα ελκυστικό συνομιλητή. Επίσης, θα σας πρότεινα να συζητήσετε πιθανούς τρόπους χειρισμού αρνητικών καταστάσεων σχολείου και κοινωνίας.
Η διεκδιτικότητα και η αποφασιστικότητα είναι σημαντικά κλειδιά για ανάπτυξη της ψυχικής του ανθεκτικότητας! Η χρήση κοινωνικών ιστοριών και ταινιών για παρενόχληση θα ήταν ένας πρώτος οδηγός για ανάπτυξη των παραπάνω δεξιοτήτων! Επιπλέον, η ανάπτυξη υγιών φιλιών τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου βοηθήσουν το παιδί σας να πιστέψει στις ικανότητες του όπως και η ενασχόληση του σε δραστηριότητες που του αρέσουν και έχει ιδιαίτερη κλίση.
Τελειώνοντας, θα πρέπει να έχετε κατά νου πως αν η λειτουργικότητα του παιδιού σας επηρεάζεται δυσμενώς από αρνητικά σχολικά γεγονότα ίσως θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα εγγεγραμμένο εκπαιδευτικό/σχολικό ψυχολόγο της περιοχής σας για περαιτέρω καθοδήγηση είτε δική σας ή/και του παιδιού σας.
*Στείλετε και εσείς την ερώτηση σας σε ένα από τους τρεις ψυχολόγους μας.
Δείτε το πως: