Το Cyprus Marine and Maritime Institute ανοίγει πανιά στη Λάρνακα!
Σε ένα ιδιαίτερο κλίμα χαράς και ευφορίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενημέρωσης για το Κέντρο Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, Cyprus Marine and Maritime Institute (CMMI) στις 16 Ιουλίου στο Αρχαίο Κίτιο στην Λάρνακα υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Ναυτιλίας.
Το Cyprus Marine and Maritime Institute το οποίο θα εδρεύει στην Λάρνακα, θα είναι ένα διεθνές επιστημονικό και επιχειρηματικό Κέντρο Αριστείας στους τομείς της ναυτιλίας και της θαλάσσιας έρευνας. Στόχος του είναι να προσφέρει λύσεις στις πραγματικές ανάγκες και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ή θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας και η κοινωνία. Η πρόταση για την δημιουργία του CMMI υποβλήθηκε για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση το Νοέμβριο του 2018 στο πλαίσιο της Δράσης «Teaming», του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020». Μετά από μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική διαδικασία, έλαβε την τρίτη θέση ανάμεσα στις συνολικά 208 προτάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κι εγκρίθηκε για χρηματοδότηση ύψους €30 εκατομμυρίων. Συντονιστής του έργου αυτού είναι ο Δήμος Λάρνακας και οι υπόλοιποι εταίροι είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου (MarInEM), οι κυπριακές εταιρείες SignalGeneriX και GeoImaging, οι ιρλανδικοί ερευνητικοί οργανισμοί Marine Institute of Ireland και SmartBay Ireland καθώς και το βρετανικό ερευνητικό ινστιτούτο Southampton Marine and Maritime Institute.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Λάρνακας, κ. Ανδρέας Βύρας, αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες του Δήμου για την πραγματοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου έργου το οποίο συμβαδίζει πλήρως με τη στρατηγική του Δήμου «Λάρνακα Γαλάζια Πόλη». Η τελευταία αποσκοπεί στην μεταμόρφωση της Λάρνακας σε περιφερειακό κέντρο Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας για την Γαλάζια Οικονομία καθώς και στην προώθηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ευρωπαϊκής ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βύρας τόνισε τη σημασία και τον ρόλο αυτού του Κέντρου Αριστείας στην αναζωογόνηση του οικοσυστήματος έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Κύπρο καθώς και στην οικονομική αναβίωση του νησιού. Ακόμα, δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να στηρίζει και να υλοποιεί τέτοιες πρωτοβουλίες με σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές τόσο για την πόλη της Λάρνακας όσο και για την χώρα γενικότερα. Τέλος, ευχαρίστησε τους εταίρους του έργου και τους εμπλεκόμενους φορείς για τη πολύτιμη συνεισφορά και τη στήριξή τους στην επίτευξη αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος.
Στη συνέχεια, η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα. Νατάσα Πηλείδου αφού πρώτα συνεχάρη την Κοινοπραξία του έργου για αυτήν την επιτυχία, περιέγραψε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, επισημαίνοντας την σημαντική θέση της κυπριακής ναυτιλίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η κα. Πηλείδου υποστήριξε ότι βασικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη του κυπριακού ναυτιλιακού συμπλέγματος είναι η ανάπτυξη της έρευνας, της καινοτομίας καθώς και τεχνολογιών που θα εξυπηρετούν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του. Τόνισε ότι η δημιουργία αυτού του Κέντρου θα συμβάλλει στην πραγματοποίηση τέτοιων δραστηριοτήτων καθώς και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσα από την προώθηση στενότερης συνεργασίας και την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ της ναυτιλιακής βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η υφυπουργός κλείνοντας την ομιλία της εξέφρασε την πλήρη στήριξή της σε αυτό το έργο το οποίο αναμένεται να έχει πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη για την χώρα.
Ο επίτιμος ομιλητής της εκδήλωσης, καθηγητής του MIT, Δρ. Νικόλας Μακρής έκανε αρχικά μια ιστορική αναδρομή εξηγώντας την σημασία της θαλάσσιας μηχανικής στην διαχείριση των προκλήσεων που οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν σε σχέση με τη θάλασσα. Μία ιδιαίτερη πρόκληση στην οποία επικεντρώθηκε ο Δρ. Μακρής είναι το λιώσιμο των πάγων και συνεπώς η αύξηση της στάθμης της θάλασσας –ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής- η οποία έχει επιπτώσεις κι αναμένεται να επηρεάσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τις παράκτιες πόλεις και τους πληθυσμούς τους. Η αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής πρόσθεσε ο Δρ. Μακρής ότι αποτελεί πλέον και προτεραιότητα για τον ΟΗΕ ο οποίος εξετάζει ολοένα και περισσότερο την πιθανότητα οικοδόμησης βιώσιμων πλωτών πόλεων σε συνεργασία με θαλάσσιους μηχανικούς παγκοσμίως. Στη συνέχεια εξήγησε πώς θα λειτουργούν οι πόλεις αυτές, δίνοντας έμφαση στο χαμηλό οικολογικό τους αποτύπωμα, ενώ τόνισε και την αναγκαιότητα της θαλάσσιας μηχανικής στην εξεύρεση τέτοιων λύσεων που θα διασφαλίζουν και θα βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων.
Έπειτα, ο διευθυντής του βρετανικού ερευνητικού ινστιτούτου Southampton Marine and Maritime Institute, καθηγητής Damon Teagle περιέγραψε την αποστολή του ινστιτούτου, τους τομείς δραστηριοτήτων του καθώς και την έρευνα που αυτό διεξάγει. Ακόμα, παρουσίασε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η θαλάσσια και ναυτιλιακή βιομηχανία παγκοσμίως, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία και στην ανάγκη εξεύρεσης φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων. Ο Δρ. Teagle έκλεισε την ομιλία του αναλύοντας τις τεχνολογικές τάσεις που επικρατούν και που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ναυτιλίας, όπως η χρήση ρομπότ, αυτόνομων συστημάτων, η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων και η κυβερνοασφάλεια.
Ο τελευταίος ομιλητής της εκδήλωσης κι εκπρόσωπος του Δήμου Λάρνακας κ. Ανδρέας Καρακατσάνης, παρουσίασε το σχέδιο για τη δημιουργία του Cyprus Marine and Maritime Institute, εξηγώντας το όραμα και τους στόχους του Κέντρου, τα πεδία δραστηριοτήτων του και τους τομείς στους οποίους θα αναπτύξει εμπειρογνωμοσύνη. Επιπλέον, περιέγραψε τη νομική φύση του Κέντρου, την οργανωτική δομή του καθώς και τις υποδομές που αναμένεται να δημιουργηθούν, ενώ παρέθεσε και χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου το Κέντρο αναμένεται να επιτύχει πλήρη αειφορία μέχρι τα τέλη του 2024. Ακόμα, ο κ. Καρακατσάνης αναφέρθηκε στις συνέργειες που το Κέντρο θα επιδιώξει με τις πόλεις της Λάρνακας και της Λεμεσού για την ενίσχυση της Γαλάζιας Οικονομίας. Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους φορείς για τη σημαντική συνεισφορά τους στο έργο και τόνισε ότι το CMMI θα είναι ανοιχτό σε συνεργασίες που προωθούν την Γαλάζια Ανάπτυξη.
Ο Δήμος Λάρνακας εφαρμόζοντας τις διατάξεις του Άρθρου 120 του Περί Δήμων Νόμου, ικανοποιήθηκε ότι τα πιο κάτω μηχανοκίνητα οχήματα και αντικείμενα που βρίσκονται ακινητοποιημένα
Μια ωραία πράξη μαθητριών της Γ’2 τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αθηένου (Κύκλος Α’) έφερε τον Δήμαρχο Αθηένου κ. Κυριάκο Καρεκλά μπροστά από το Καλλινίκειο Δημοτικό
3η ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ /ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ Ο Δήμος Λάρνακας στο πλαίσιο των προσπαθειών του για τη σωστή
SkalaTimes Το SkalaTimes ζήτησε από τους Βουλευτές Λάρνακας Πρόδρομο Αλαμπρίτη (ΔΗΣΥ), Ανδρέα Πασιουρτίδη (ΑΚΕΛ), Σωτήρη Ιωάννου (ΕΛΑΜ), Χρίστο Ορφανίδη (ΔΗΚΟ) και Ανδρέα Αποστόλου (ΕΔΕΚ), να