Search
Close this search box.

Πάμπος Γαβριήλ : “Όταν εκλέγηκε Δήμαρχος ο Βύρας, η Δημοτική μας Ομάδα ενσυνείδητα αποφάσισε ότι δεν είμαστε αντιπολίτευση”

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Πάμπος Γαβριήλ, επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας ΔΗΣΥ, έχει πολλά και ενδιαφέροντα να πει, αλλά και να μας διδάξει μέσα από τις δικές του εμπειρίες και δράση.
Για πρώτη φορά, το SkalaTimes κουβεντιάζει με τον κ. Γαβριήλ σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που θα μπορούσε να είχε τον τίτλο “κατάθεση ψυχής”. Γιατί, τι άλλο από κατάθεση ψυχής είναι όταν δηλώνεις δημόσια πως κάποτε υιοθετούσες αρχές και πολιτικές που πλέον δεν σε εκφράζουν; Η αγάπη του για τη Λάρνακα, αλλά και η αισιοδοξία του ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για τη πόλη μας, το όνειρο του να δει τα εγγόνια του να μεγαλώνουν σε μια Λάρνακα που θα την χαίρονται και θα την απολαμβάνουν, η όλη πορεία του, ήταν μερικά από αυτά που συζητήσαμε ένα πρωινό, σε κεντρική καφετέρια της Λάρνακας, με τον Δημοτικό Σύμβουλο Πάμπο Γαβριήλ, ο οποίος αν και κομματικό στέλεχος δεν διστάζει να τονίσει πως “όταν κάποιος σκέφτεται πρώτα το κόμμα και μετά τον τόπο του, είναι επικίνδυνος πολιτικός”.
Περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Της Γιώτας Δημητρίου
(Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του κ. Γαβριήλ)

Κύριε Γαβριήλ η δική σας σχέση με τα κοινά πότε ξεκίνησε;
Από τα 15 μου…

Από τα 15 σας, πώς;
Ήταν δύσκολες εποχές και είχα έντονη εμπλοκή στη πολιτική από μαθητής. Συνέχισα και στα φοιτητικά μου χρόνια…..

Πού σπουδάσατε;
Σπούδασα στην Αθήνα, Οικονομικά.

Άρα σας ενδιέφερε το τι γίνεται στην κοινωνία από πολύ μικρή ηλικία.
Φυσικά με ενδιέφερε και πάντα ήθελα να έχω πληροφόρηση, άποψη και εμπλοκή.

Στην Αθήνα ποιες εποχές σπουδάσατε;
Ξεκίνησα επί Χούντας, έφαγα και αρκετό ξύλο με το Πολυτεχνείο….

Πώς ήταν ως εμπειρία το Πολυτεχνείο;
Τραυματική! Απόλυτα τραυματική. Εγώ ήμουν λάτρης της Ελλάδας και υποστηρικτής της Ένωσης. Όπως μας είχαν διαπαιδαγωγήσει και εμπεδώσει τότε, η εθνική κυβέρνηση, η Χούντα δηλαδή, ήταν πατριώτες ενώ ο Μακάριος ως ανθενωτικός ήταν προδότης. Στη Κύπρο είχα φάει ξύλο στα δικαστήρια της Λάρνακας γιατί ήμουν “Αντιμακαριακός”, μετά από λίγο καιρό έφαγα ξύλο μέσα στο Πολυτεχνείο επειδή ήμουν Αντιχουντικός. Δηλαδή εγώ πού και πότε δεν κινδύνευα; Ποιος θα με προστάτευε; Όταν γύρισα πίσω στην Κύπρο, έχοντας δει τι γινόταν στην Ελλάδα και τι εστί Χούντα, είχα μιλήσει εναντίον της στρατιωτικής κυβέρνησης. Τότε είχαν πει για μένα “ο Πάμπος πήγε στην Ελλάδα δικός μας, και επέστρεψε Κομμουνιστής”. Αντιλαμβάνεσαι, άλλες εποχές τότε με πολύ περιορισμένη κρίση περί πολιτικής, περί Δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπήρχε έντονα και ο φανατισμός τότε, κάτι που πιστεύεται ότι ήταν και ένας από τους λόγους που φτάσαμε στο σημείο της μοιρασμένης πατρίδας. Εσάς τις σας δίδαξε η εμπλοκή σας τότε με τα κοινά;
Ένα πράγμα που διδάχτηκα, είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα απόλυτο!
Είναι λάθος ο καθένας βλέποντας τα πράγματα από τη δική του σκοπιά, να πιστεύει ότι μόνο αυτός είναι σωστός και δίκαιος και πατριώτης και να θεωρεί ότι όποιος έχει άλλη θέση και άλλη ιδεολογία δεν δρα για το καλό του τόπου. Αυτή η προσέγγιση είναι διχαστική και καταστροφική.
Η πραγματικότητα είναι πως όποιοι είναι απόλυτοι και δογματικοί (δηλαδή λένε “εγώ είμαι ο σωστός”) τότε είναι οι λανθασμένοι. Πρέπει Πρέπει να επιδιώκεται και να βρίσκεται πάντα ο κοινός παρονομαστής και η χρυσή τομή.

Μου ακούγεστε ως άνθρωπος που δεν στηρίζει τους φανατισμούς….
Οπωσδήποτε! Τους στήριζα κάποτε, πιο νέος. Στήριξα φανατικά τις πεποιθήσεις και την παράταξη μου. Τελικά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο φανατισμός είναι ζημιογόνος, όπου κι αν ανήκεις, όσο καλές και αγαθές και αν είναι οι προθέσεις σου. Πρέπει και οφείλεις να σέβεσαι την αντίθετη άποψη, να την κουβεντιάζεις και μέσα από τη συζήτηση σίγουρα θα βρεθούν κοινά σημεία και κοινός παρονομαστής, και θα μπορείς να συνεργαστείς με τον άλλο για κάτι καλύτερο. Αν δεν υπάρχει κανένας κοινός παρονομαστής, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στο μυαλό.

Διαφωνώ! Υπάρχουν καταστάσεις απόλυτες όπου δεν υπάρχουν περιθώρια περιθώρια για “κοινούς παρονομαστές”.
Όπως;

Όπως πχ στην περίπτωση των νεοναζιστών. Τι κοινά σημεία να βρω εγώ πχ με έναν νεοναζιστή;
Μα εδώ μιλάμε για αυταρχισμό και φασισμό. Εδώ είναι το πρόβλημα στο μυαλό. Είναι άλλες καταστάσεις….Κοίταξε, εγώ μεγάλωσα με το σύνθημα “Τούρκος καλός μόνο νεκρός” και τελικά κατέληξα στην πεποίθηση ότι αν δεν αντιληφθούμε ότι πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες συνεργασίας και συμβίωσης των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο (Ε/Κ και Τ/Κ) τότε θα επιβιώσει μόνο ένας λαός και αν επιβιώσει μόνο ο ένας λαός, δεν θα είμαστε εμείς, αλλά οι Τούρκοι! Μόνο το χάρτη πέριξ της Κύπρου να δεις, θα το καταλάβεις.
Άρα αυτοί που το παίζουν “Φιλέλληνες” και πατριώτες και δημιουργούν ακρότητες δεν είναι υπέρ του Ελληνισμού αλλά είναι υπέρ του εκτουρκισμού της Κύπρου. Ξέρεις, πρέπει να σου εκμυστηρευτώ ότι στην αλλαγή του τρόπου σκέψης μου, και στο να αλλάξω κάποιες αντιλήψεις μου, να δω τα πράγματα, αν θες, πιο ώριμα, με βοήθησαν τα παιδιά μου. Είναι αρκετά ενεργοί πολίτες, με πολιτική κρίση, αλλά χωρίς τους φανατισμούς και τις αγκυλώσεις που μας φόρτωσαν εμάς. Κατάφεραν να με κάνουν να δω τα πράγματα αλλιώς, μέσα από την εμπλοκή τους στη σημερινή πολιτική και στα δικοινοτικά, με τον τεκμηριωμένο τους λόγο και σκέψη.

Πάμε λοιπόν πίσω στα φοιτητικά σας χρόνια, από τότε αναμειγμένος στα κοινά και στην πολιτική και μετά επιστρέψατε στην Κύπρο…
Ναι, αρχικά ήμουν με το Δημοκρατικό Εθνικό Κόμμα (ΔΕΚ) του Τάκη Ευδόκα, το κόμμα της αντιπολίτευσης του Μακαρίου. Ήμουν Πρόεδρος της νεολαίας ΔΕΚ Λάρνακος. Το 1976 που δημιουργήθηκε ο ΔΗΣΥ η ονομασία του ήταν ΔΗΣΥ-ΔΕΚ. Ήταν μια σύμπραξη του ΔΗΣΥ με το ΔΕΚ. Σιγά σιγά το ΔΕΚ διαλύθηκε και μείναμε στον ΔΗΣΥ ψυχή τε και σώματι.

Ποιο ήταν το έναυσμα να ασχοληθείτε με τα κοινά της Λάρνακας και να μπείτε στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Πάντα ήμουν αναμειγμένος στα της Λάρνακας! Το 2001 ήμουν υποψήφιος βουλευτής Λάρνακας με τον ΔΗΣΥ χωρίς όμως να εκλεγώ. Συνέχισα από τη θέση του Επαρχιακού Γραμματέα (ΔΗΣΥ) Λάρνακας μέχρι το 2006 που παραιτήθηκα. Όταν αφυπηρέτησα από την δουλειά μου, υπέβαλα υποψηφιότητα για Δημοτικός Σύμβουλος. Τώρα υπηρετώ τη δεύτερη και τελευταία μάλλον θητεία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Γιατί τελευταία θητεία; άλλοι κάνουν και 4 και 5 θητείες.
Πιστεύω ότι πρέπει να αποχωρήσω για να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους να δοκιμαστούν και να προσφέρουν. Προτιμώ η απόφαση για αποχώρηση να είναι δική μου και όχι άλλων.
Εξάλλου ήταν και προεκλογική μου εξαγγελία και δέσμευση.

Γιατί παραιτηθήκατε από Επαρχιακός Γραμματέας του ΔΗΣΥ;
Διότι παρόλο που ο Επαρχιακός Γραμματέας Λάρνακας, είναι ο Επαρχιακός επικεφαλής του κόμματος, αισθανόμουν βραχυκυκλωμένος από το σύστημα. Ένιωθα ότι δεν μπορούσα να κάνω αυτά που ήθελα να κάνω, δηλαδή να αλλάξω ορισμένες νοοτροπίες και κατεστημένα που μου έβαλλαν τρικλοποδιές. Αισθανόμουν ότι δεν ήμουν ο επικεφαλής. Γι’ αυτό και παραιτήθηκα. Όλη η ηγεσία γνώριζε κάθε λεπτομέρεια. Άρα δεν βάλατε το κόμμα πάνω από τα δικά σας πιστεύω; Μα τα πιστεύω μου ήταν ταυτόσημα με τα πιστεύω του κόμματος μου. Το πρόβλημα ήταν τα διοικητικά του κόμματος. Προτίμησα να παραιτηθώ γιατί νόμιζα θα έδινα την ευκαιρία στο κόμμα να βελτιωθεί.

Τι σας έκανε όμως να νιώθετε “βραχυκυκλωμένος”;
Μερικοί ούτω καλούμενοι κομματικοί παράγοντες που ήθελαν να το παίζουν ηγέτες.
Γενικότερα πιστεύω ότι ο παραγοντισμός που υπάρχει σε όλα τα κόμματα, είναι αντιδημοκρατικός και επικίνδυνος.

Στη συνέχεια της πολιτικής σας πορείας;
Διεκδίκησα θέση στο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ (τότε ήταν Παγκύπριες οι εκλογές). Παρόλο που τότε δεν υπήρχε επαρχιακή ποσόστωση όπως τώρα, κατάφερα να είμαι ανάμεσα στα δέκα εκλελεγμένα μέλη του Πολιτικού Γραφείου. Ήταν η πρώτη φορά που είχε εκλεγεί Λαρνακέας σε μία από τις δέκα θέσεις. Αντιλαμβάνεσαι ότι, σε παγκύπριες εκλογές, άτομα από τις μεγαλύτερες επαρχίες έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας. Θεώρησα μεγάλη τιμή για μένα την τότε εκλογή μου.

Το 2006 λοιπόν μπήκατε στο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ και πόσο καιρό μείνατε;
Περίπου 6-7 χρόνια.

Τα χρόνια σας εκείνα στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ νιώσατε κάποιες φορές ότι το κόμμα σας αδικεί την Λάρνακα;
Φυσικά! Πρώτα πρώτα το μεγάλο αδίκημα κατά της Λάρνακας ήταν και τότε και σήμερα η μη δίκαιη εκπροσώπηση της Λάρνακας σε κέντρα λήψης αποφάσεων. Προτού εκλεγώ στο Πολιτικό Γραφείο ήμουν στην Επιτροπή Ελέγχου του κόμματος και είχαμε καταφέρει να αποσπάσουμε απόφαση του Πολιτικού Γραφείου που αναγνώριζε ότι η Λάρνακα υποεκπροσωπείται (ήταν επί διακυβέρνησης Κληρίδη, και Επαρχ. Γραμματέα Δρ. Κρίτωνα Ερωτοκρίτου. ) Αποφασίστηκε σε περίπτωση κένωσης θέσεων σε ημικρατικούς οργανισμούς θα διορίζονταν περισσότεροι Λαρνακείς για να μικρύνει η ψαλίδα της αδικίας. Δυστυχώς σε επόμενους διορισμούς δεν έγινε αυτό. Τότε ως μέλος της Επιτροπής Ελέγχου του κόμματος, κατήγγειλα προσωπικά και εγγράφως τον Πρόεδρο του κόμματος (ήταν τότε ο Νίκος Αναστασιάδης), στην Επιτροπή Ελέγχου ότι δεν εφαρμόζει το καταστατικό του κόμματος που έλεγε ότι είναι υπόχρεος να εφαρμόζει αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου. Και θυμάμαι είχε γίνει χαμός τότε με την καταγγελία μου. Όμως αυτό είναι που μας κάνει περήφανους εμάς τους Συναγερμικούς. Η ελευθερία λόγου και έκφρασης μέσα στο κόμμα μας.

Άρα το καλό της Λάρνακας και τα δικά σας προσωπικά πιστεύω είναι πάνω από το κόμμα σας;
Όποιος σκέφτεται πρώτα το κόμμα και μετά τον τόπο του είναι επικίνδυνος πολιτικός. Το κόμμα είναι εκεί για να εξυπηρετεί την πατρίδα και τους ανθρώπους της, ας μην το ξεχνάμε αυτό. Επίσης όποιος βάζει τις προσωπικές του φιλοδοξίες πάνω από τις αξίες και τις αρχές του κόμματος, είναι επίσης επικίνδυνος και τυχοδιώκτης πολιτικός.

Η απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα για Δημοτικός Σύμβουλος πότε πάρθηκε και ήταν δική σας απόφαση ή του κόμματος σας;
Η απόφαση πάρθηκε όταν αφυπηρέτησα από τον Φόρο Εισοδήματος και ήταν δική μου, όχι του κόμματος. Θεώρησα ότι μπορούσα να προσφέρω στην πόλη μου μέσα από αυτή τη θέση. Τέτοιες αποφάσεις στο ΔΗΣΥ, είναι προσωπικές, κατά κανόνα δεν υποχρεώνει το κόμμα κανένα να θέσει υποψηφιότητα.

Σήμερα είστε επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ…
Ναι, με επέλεξαν οι 10, τότε συνάδελφοι, να τους εκπροσωπώ ως επικεφαλής της Ομάδας.

Σήμερα βέβαια είστε 10 μέλη του ΔΗΣΥ αφού ο κ. Λακκοτρύπης δεν ανήκει πλέον στην Δημοτική Ομάδα του ΔΗΣΥ μετά τα γνωστά γεγονότα στο facebook….
Για να είμαι ειλικρινής όταν είδα τις δημοσιεύσεις του Λακκοτρύπη κατάλαβα ότι έχουμε πρόβλημα. Οφείλω να ομολογήσω ότι μας έβγαλε από τη δύσκολη θέση η απόφαση του κόμματος για αποβολή. Βεβαίως είναι λυπηρό ότι μείναμε με ένα μέλος λιγότερο. Πιστεύω πως τα δημοσιεύματα του ήταν θέμα επιπολαιότητας, που υπερέβηκε τα όρια.

O Δήμαρχος Λάρνακας επίσημα στηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ εντούτοις είναι κοινό μυστικό πως τον έχει στηρίξει και μια μερίδα κόσμου από άλλα κόμματα. Αλήθεια, υπάρχει σύμπνοια στο Δημοτικό Συμβούλιο ή έρχεστε συχνά αντιμέτωποι με τον Δήμαρχο;
Όταν εκλέγηκε Δήμαρχος ο Ανδρέας Βύρας ενσυνείδητα αποφασίσαμε ως Δημοτική Ομάδα του ΔΗΣΥ ότι δεν είμαστε αντιπολίτευση. Θα συνδράμουμε και θα βοηθήσουμε το Δήμαρχο για το καλό της πόλης μας. Θα είμαστε αντιπολίτευση μόνο και όταν διαπιστώσουμε κάτι το οποίο δεν είναι για το καλό της πόλης μας.

Αυτό είναι βέβαια προς τιμή σας….
Ενσυνείδητα, οργανωμένα και κατόπι συζήτησης σαν ομάδα, αυτό αποφασίσαμε.

Κύριε Γαβριήλ ο κόσμος ανησυχεί για την μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και για το λιμάνι. Ανησυχεί ότι πάλι θα ξεγελάσουν την Λάρνακα και θα έρθουν νέες παρατάσεις και ακυρώσεις σχεδίων…..
Δικαιολογημένα ο κόσμος ανησυχεί μετά από τόσα χρόνια κοροϊδίας. Όμως, όσο αφορά τα πετρελαιοειδή, είναι η πρώτη φορά που η οποιαδήποτε κυβέρνηση προβαίνει σε συγκεκριμένα μέτρα, χειροπιαστά, με έξοδα, προγραμματισμένα κονδύλια για την μετακίνηση τους. Μέχρι σήμερα ακούγαμε μόνο λόγια, από τις προηγούμενες κυβερνήσει. Τώρα για πρώτη φορά υπάρχει πρόγραμμα, προϋπολογισμοί, κεφάλαια, χρονοδιαγράμματα, αποφάσεις, επιτροπές ελέγχου, συμφωνίες, μνημόνια συνεργασίας, κτλ.

Εσείς λέτε πως οι δυναμικές κινήσεις προς μετακίνηση των εγκαταστάσεων είναι λόγω της κυβέρνησης. Κάποιος μπορεί να πει πως είναι
α) οι έντονες δράσεις του νυν δημοτικού συμβουλίου (Πανδημοτικές διαβουλεύσεις, κτλ)
β) η δράση του κόσμου (κινητοποιήσεις SkalaTimes και άλλων)
γ) η γνωστοποίηση του θέματος ακόμη και στο Ευρωκοινοβούλιο μέσω ομάδας πολιτών….
Δεν ήταν κι αυτά ένας μοχλός πίεσης;
Δεν είπα είναι μόνο λόγω της κυβέρνησης. Σίγουρα όλα βοήθησαν. Είναι πολύ σημαντικές οι συντονισμένες κινήσεις από διάφορους φορείς. Αλλά πιστεύω πως αν η νυν κυβέρνηση δρούσε όπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις θα ήμασταν στον ίδιο παρονομαστή. Και ναι ήρθε ο καιρός να φύγουν οι εγκαταστάσεις.

Αλήθεια, με το χέρι στη καρδιά πιστεύετε πως οι εγκαταστάσεις θα μετακινηθούν και επιτέλους θα καθαρίσουν οι παραλίες μας από τα πετρελαιοειδή;
Σίγουρα, το πιστεύω μπορώ να πω απόλυτα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην μετακινηθούν! Γιατί άλλωστε έχουν κτιστεί όλες εκείνες οι εγκαταστάσεις στον Βασιλικό;
Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ….Όλα έχουν βάση το κέρδος και σήμερα, πλέον, το κέρδος των εταιρειών είναι να φύγουν. Και θα φύγουν!

Για το Λιμάνι ποια η άποψη σας, θα προχωρήσει επιτέλους η συμφωνία αυτή;
Οι Ισραηλίτες είναι εδώ, ενδιαφέρονται και προχωράει η συμφωνία. Αυτό όμως που είναι προκλητικό και θέλει προσοχή, είναι η ανοχή μας που επιτρέπουμε σε μια ομάδα ανθρώπων να μπαινοβγαίνουν στα Υπουργεία, στα κόμματα, και όπου αλλού θέλουν, με σκοπό να σταματήσουν την τεράστια αυτή ανάπτυξη επειδή θέτουν τα δικά τουςσυμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα της πόλης!

Για ποιους μιλάτε;
Για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, τους χρήστες του λιμανιού, ακόμα και την Αρχή Λιμένων. Και το κακό είναι ότι τους δίνουν σημασία και Υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι, αντί να τους βάλουν στην θέση τους. Μα επιτρέπεται μια ομάδα ανθρώπων να επιδιώκει να σταματήσει την ανάπτυξη μιας πόλης;

Μπορεί αυτή η ομάδα να καθοδηγείται από άλλους;
Πολύ ωραία ερώτηση! Ε, ναι. Όχι μπορεί! είναι σίγουρο. Μπορεί τα ιδιωτικά συμφέροντα κάποιων ή και άλλης πόλης να μην επιτρέπουν να αναπτυχθεί το Λιμάνι της Λάρνακας. Με ανησυχεί επίσης ο χειρισμός των ενεργειακών εταιριών που σίγουρα έχουν τεράστια εμπλοκή στη λιμενική ανάπτυξη της Κύπρου και που πίσω τους κρύβονται τεράστια συμφέροντα. Εγώ όμως είμαι αισιόδοξος, οι πληροφορίες που έχουμε είναι πως ο επενδυτής θα προχωρήσει. Είναι σοβαρές οι διαπραγματεύσεις.

Πάμε στο αεροδρόμιο. Έγινε μια προσπάθεια από τον Δήμο Λάρνακας, το Δήμο Δρομολαξιάς και το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών να πληρώνει φόρους σε αυτούς τους Δήμους και Κοινοτικό Συμβούλιο ο επενδυτής του Αεροδρομίου. Δεν στήριξε αυτή την απαίτηση η Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Δεν είναι κατά των πολιτών αυτό; Δηλαδή έχουμε τα καυσαέρια κτλ των αεροπλάνων, αλλά κανένα κέρδος….
Είναι γεγονός ότι όταν έγινε η συμφωνία με τον επενδυτή δεν τέθηκαν όπως θα έπρεπε οι όροι της συμφωνίας, ίσως λόγω απειρίας, είτε λόγω άλλων παραγόντων. Είχα διατελέσει μέλος του Δ.Σ των Κυπριακών Αερογραμμών, και τα πράγματα που ακούγαμε ήταν εξωφρενικά. Ίσως ένας από τους λόγους που οδήγησαν τις Κυπριακές Αερογραμμές σε κλείσιμο να ήταν και τα τεράστια ποσά που έπρεπε να πληρώνουν στον στρατηγικό επενδυτή. Έγιναν πολύ κακές συμφωνίες. Επίσης οι αποζημιώσεις που δίνονται στον επενδυτή “λόγω της πελατείας που χάνει από το αεροδρόμιο της Τύμβου” είναι εξωφρενικές.
Αυτά τα πράγματα αν συνέβαιναν σε άλλες χώρες κάποιοι θα ήταν φυλακή ή θα έχαναν την δουλειά τους! Αντί αυτού, οι συμφωνίες που έγιναν δεν υποχρεώνουν τον επενδυτή να πληρώνει ούτε για τους ρύπους, ούτε για τη θάλασσα που στερεί από τον κόσμο της Λάρνακας.

Ο λαουτζίκος δουλεύει για τον επενδυτή του αεροδρομίου, κι αν πας να πάρεις κάποιο δικό σου στο αεροδρόμιο και θες να πιείς μαζί του ένα καφέ, πληρώνεις 6 ευρώ πάρκινγκ! Απαράδεκτα πράγματα!
Ακριβώς! Άρα το θέμα “αεροδρόμιο” είναι πολύ μεγάλο… Και ναι, φυσικά έπρεπε να καταβάλλει φόρους στις περιοχές που επηρεάζονται από τα καυσαέρια των αεροπλάνων, αλλά και για την έκταση παραλίας που κρατεί και που ανήκει στη Λάρνακα.
Επίσης, το παλιό αεροδρόμιο εδώ και τόσα χρόνια είναι ανεκμετάλλευτο. Αυτό αποτελεί, τουλάχιστον, ανικανότητα! Υπολογίστε τι ύψος κεφαλαίου παραμένει αδρανές και ανεκμετάλλευτο.

Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι κάποια πράγματα γίνονται κατά της Λάρνακας εσκεμμένα. Από κέντρα λήψεων αποφάσεων στην Λευκωσία και όχι μόνο….Ακούγεται σαν θεωρία συνωμοσίας, αλλά είναι πολλά τα γεγονότα που μας οδηγούν σε αυτή τη σκέψη….Αν όντως υφίσταται κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει με ένα δυναμικό δημοτικό συμβούλιο;
Το Δημοτικό Συμβούλιο από μόνο του δεν μπορεί να ανατρέψει καταστάσεις. Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια και από τους Βουλευτές Λάρνακας. Χρειάζεται η εκπροσώπηση της Λάρνακας στα κέντρα λήψεως αποφάσεων που αναφέραμε πιο πάνω. Επίσης ένα μεγάλο κλειδί για όλα αυτά είναι ο Έπαρχος. Ο Έπαρχος συντονίζει τους πάντες.

Έχουμε Έπαρχο; Όσες φορές αποτάθηκα επίσημα ως δημοσιογράφος κοντά του, μέσω τηλεφώνου και μέσω e-mail, δεν πήρα ποτέ καμία απάντηση!
Φυσικά και έχουμε Έπαρχο.

Πάμε στους Ισραηλίτες, η Λάρνακα γέμισε με κόσμο από το Ισραήλ, τι είναι αυτό που κάνει τους Ισραηλίτες να χτίζουν παροικία στη Λάρνακα;
Έχω την εντύπωση ότι οι Ισραηλίτες χτίζουν παροικίες παντού στο κόσμο, όχι μόνο στη Λάρνακα. Στο Βουκουρέστι αν δεις τι επενδύσεις γίνονται από Ισραηλίτες θα εκπλαγείς. Το ίδιο και στην Αθήνα. Όμως, συγκεκριμένα στη πόλη μας πρέπει να σου πω ότι δεν είναι κάτι νέο. Ήμουν θυμάμαι παιδί και υπήρχε παροικία Εβραίων στην Λάρνακα οι οποίοι ως δια μαγείας χάθηκαν. Περιουσίες Ισραηλινών υπάρχουν στην Λάρνακα από τα παλιά χρόνια, ενώ οι ίδιοι έχουν μετακομίσει πίσω στο Ισραήλ. Όμως το ίδιο συμβαίνει και με τους Λιβανέζους. Θεωρείται η Κύπρος ασφαλής προορισμός και η Λάρνακα σαν καλή ευκαιρία επένδυσης.

Σήμερα ποια θέματα είναι ψηλά στην ατζέντα της δημοτικής ομάδας ΔΗΣΥ Λάρνακας;
Υλοποίηση χρονοδιαγραμμάτων μετακίνησης εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών
Λιμάνι – Μαρίνα
Ανάδειξη αρχαίου λιμανιού – μετακίνηση γηπέδων αντισφαίρισης
Αξιοποίηση περιοχής Αγίου Λαζάρου, έτσι ώστε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους τουρίστες, καθώς πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στην Ευρώπη.
Να κάνουμε κινήσεις έτσι ώστε οι τουρίστες να μετακινούνται μέσα στη πόλη και όχι να πηγαίνουν στην εκκλησία Αγίου Λαζάρου και μετά να φεύγουν.
Καλύτερη αξιοποίηση του Μεσαιωνικού Κάστρου
Πολυώροφο Πάρκινγκ κοντά στην Αρμένικη Εκκλησία (πιο ομαλή κίνηση στους δρόμους της πόλης, περισσότερα έσοδα για τον Δήμο)
Mετακίνηση του Δημαρχείου στους χώρους του Παλιού Νοσοκομείου
Καταπολέμηση ηχορύπανσης και οπτικής ρύπανσης
Ασφάλεια στις θάλασσες μας (έχουμε 75χλμ ακτογραμμή)
Αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου και δημιουργία της Γαλάζιας Ανάπτυξης και του MaRiteC-X που κέρδισε 30 εκατομμύρια συγχρηματοδότηση.
Αξιοποίηση της παραλίας των Φοινικούδων με σχεδίες, εξέδρες καταδύσεων και γήπεδο υδατοσφαίρισης, αλλά και ενίσχυσης του πρασίνου

Το δικό σας προσωπικό όραμα κύριε Γαβριήλ;
Να δω τα εγγόνια μου να μεγαλώνουν ευτυχισμένα σε μια Λάρνακα που να την χαίρονται και να την απολαμβάνουν

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

«Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της Κύπρου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της ΚύπρουΟ Σύνδεσμος

easyBoat: Το νέο στοίχημα του sir Στέλιου Χατζηιωάννου

Με τον θαλάσσιο τουρισμό, και συγκριμένα το yachting, να συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα easyBoat ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης καμπάνιας άντλησης κεφαλαίων μέσω της πλατφόρμας

Εικαστική Έκθεση Νεφέλης Πτωχοπούλου: “Η συμπόρευση των διαφορετικών / The coexistence of the different” αυτή τη βδομάδα στη Λάρνακα

Η συμπόρευση των διαφορετικώνThe coexistence of the different  Η Νεφέλη Πτωχοπούλου παρουσιάζει την έκθεση “Η συμπόρευση των διαφορετικών”.“The coexistence of the different”. Στις 27 Νοεμβρίου

error: Content is protected !!