Search
Close this search box.

Πότε το άγχος θεωρείται “προβληματικό” και χρήζει επίσκεψης σε ειδικό;

Γράφει η Άντριαν Μενελάου
Κλινική Ψυχολόγος
Τηλέφωνο:
  97 701703 

Το συναίσθημα του άγχους αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα συναισθήματα μεταξύ των ανθρώπων. Όλοι μας βιώνουμε κάποια στιγμή άγχος, πίεση, στρες και ένταση με αποτέλεσμα να κουβαλάμε το άγχος αυτό σε διάφορους τομείς της ζωής μας, όπως είναι το εργασιακό περιβάλλον ή στο σπίτι.

Το άγχος πολλές φορές είναι αποτέλεσμα του στρες, παρόλα αυτά έχουν μια βασική διαφορά: το άγχος μοιάζει περισσότερο με το αίσθημα του φόβου. Όταν νιώθουμε άγχος, συνήθως αυτό οφείλεται σε μια κατάσταση η οποία μας προκαλεί φόβο, ένα αίσθημα αδυναμίας και μια ανασφάλεια για το τι θα επακολουθήσει. Σε έναν πρώτο βαθμό, το άγχος αποτελεί ένα φυσιολογικό συναίσθημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εφόσον μας κινητοποιεί και μας προετοιμάζει να αντιμετωπίζουμε καθημερινές δυσκολίες και προκλήσεις. Θα λέγαμε λοιπόν, πως αποτελεί ένα μηχανισμό επιβίωσης για τον άνθρωπο. Σε πολλές όμως περιπτώσεις το άγχος μπορεί να γίνει παθολογικό όταν είναι μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας από ότι αρμόζει στις περιστάσεις και αρχίζει να παρεμβαίνει στην καθημερινότητα, τη συμπεριφορά και τη λειτουργικότητα του ατόμου.

Αυτό συμβαίνει όταν το άτομο αντιμετωπίζει δυσκολίες στον ύπνο, αποφεύγει καταστάσεις ή ερεθίσματα τα οποία θεωρεί πως θα του προκαλέσουν αυξημένο άγχος, αντιμετωπίζει έλλειψη συγκέντρωσης και μνήμης, βρίσκεται συνεχώς σε ετοιμότητα, παρουσιάζει νευρικότητα και ευερεθιστότητα και δυσκολεύεται να ηρεμήσει. Το παθολογικό άγχος μπορεί να εμποδίσει την ομαλή εξέλιξη της ζωής του ατόμου, την καθημερινότητά του και τη συνολική υγεία του. Πολλοί άνθρωποι δεν βρίσκονται σε θέση να αναγνωρίσουν ότι πάσχουν από διαταραχές άγχους οι οποίες επηρεάζουν αισθητά την ποιότητα ζωής τους. Όταν το επίπεδο του άγχους αυξάνεται, μπορεί να προκαλέσει αγχώδεις διαταραχές όπως: η Διαταραχή Γενικευμένου Άγχους, η Διαταραχή Πανικού, η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, και να εκδηλωθούν ειδικές φοβίες όπως η Αγοραφοβία, η Κοινωνική Φοβία, Κλειστοφοβία κλπ.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το να εξαλειφθεί το παθολογικό άγχος από μόνο του, είναι σχεδόν αδύνατο. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας ο οποίος μπορεί να σας κατευθύνει να εξαλείψετε τα συμπτώματα και να αποκτήσετε ξανά τον έλεγχο της ζωής σας. Σε περίπτωση λοιπόν που αναγνωρίσετε τα συμπτώματα του παθολογικού άγχους στον εαυτό σας ή σε κάποιο άτομο από το στενό σας περιβάλλον, συστήνεται άμεσα η επίσκεψη σε έναν επαγγελματία ψυχολόγο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Χρήστος Μάστορας και η Έλενα Παπαρίζου έστειλαν το δικό τους μήνυμα αγάπης στη Μαρινέλλα μέσα από τη συναυλία τους στη Λάρνακα: «Είναι είδωλο στη δύναμη της ως τραγουδίστρια, ως άνθρωπος, ως συνάδελφος, ως μάνα, ως γιαγιά. Τα πάντα. Μαρινέλλα σ’αγαπάμε και σε περιμένουμε»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη Στο κατάμεστο Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, Παρασκευή 27Σεπτεμβρίου, η μία εκ των δύο συναυλιών που θα δώσουν οι ΜΕΛΙSSES στην

error: Content is protected !!