Search
Close this search box.

Νεόφυτος Φακοντής: To «Κυπριακό Γλέντι» στην Παλιά Γειτονιά της Βορόκληνης, είναι μια πολύ όμορφη παραδοσιακή βραδιά και καλούμε τον κόσμο να έρθει

Η Ορόκλινη ετοιμάζεται για την ετήσια παραδοσιακή της βραδιά και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναμένεται καταπληκτικό γλέντι και ένα όμορφο αφιέρωμα στα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Το SkalaTimes κουβεντιάζει με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Νεόφυτο Φακοντή, για την εκδήλωση αυτή η οποία είναι ανοικτή για όλο το κόσμο.

SkalaTimes

Κύριε Πρόεδρε να πούμε δύο λόγια για την ετήσια εκδήλωση της Ορόκλινης που θα γίνει αυτή την Παρασκευή;
Ναι, θα έχει παραδοσιακό χρώμα θα είναι στη πλατεία του χωριού πάνω στη παλιά γειτονιά κοντά στην παλιά εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ αφού εκείνη τη μέρα, στις 6 Σεπτεμβρίου, είναι η γιορτή του Πολυούχου Αγίου της Κοινότητας και κάθε χρόνο τέτοια μέρα διοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση, στις 8 το βράδυ και προσκαλούμε τον κόσμό να έρθει.
Εκείνη τη μέρα βρίσκονται στη κοινότητα μας και πολλοί απόδημοι που έρχονται για διακοπές ή για την Γιορτή του Αγίου του χωριού και είναι μια καλή ευκαιρία να δουν συγχωριανούς τους, αλλά και να απολαύσουν τα παραδοσιακά μας ήθη και έθιμα.

Και θα υπάρχει ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Ναι, οι περισσότεροι καλλιτέχνες είναι από τη κοινότητα μας φέτος και θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα που να ταιριάζει στο παραδοσιακό ύφος που θέλουμε να έχει η εκδήλωση. Θα υπάρχουν τσιαττιστά, από δύο «τσιαττιστάες», ο ένας είναι κάτοικος Ορόκλινης, θα έχουμε αναπαράσταση Κυπριακού Γάμου, από τα δύο μουσικοχορευτικά συγκροτήματα (Διγενής Ορόκλινης και Πολιτιστικός Όμιλος Νέας Γενιάς), θα έχουμε περίπτερα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα οποία θα προσφέρουν λουκουμάδες και επίσης θα προσφέρονται δωρεάν στον κόσμο ξηροί καρποί, παραδοσιακό παστελάκι (το οποίο θα κατασκευάζεται  εκείνη τη στιγμή από συνεργείο), ζιβανιά και παλουζές.  
Επιπλέον, το Κοινοτικό Συμβούλιο προσφέρει με αυτή την εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο φαγητό, αναψυκτικά και μπύρα και ο κόσμος πληρώνει ένα συμβολικό ποσό των πέντε ευρώ.

Θα υπάρχουν επίσημοι καλεσμένοι;
Φυσικά, θα υπάρχουν και από την Πολιτεία και από την Εκκλησία και από τις γύρω κοινότητες. Η εκδήλωση της Ορόκλινης είναι μια πολύ όμορφη παραδοσιακή βραδιά και καλούμε τον κόσμο να έρθει.
Επίσης έχει προσκληθεί ο Υπουργός Παιδείας ο οποίος έχει αποδεκτεί την πρόσκληση μας, έχει θέση την εκδήλωση Υπό την Αιγίδα του, αλλά δεν θα μπορέσει τελικά να παραστεί ο ίδιος και θα στείλει εκπρόσωπο του. Επίσης έχουν προσκληθεί βουλευτές, Δημάρχοι, Κοινοτάρχες κ.α.

Έρχονται και ξένοι υπήκοοι και τουρίστες στην εκδήλωση σας;
Βεβαίως, κάθε χρόνο έχουμε ένα μεγάλο αριθμό ξένων, κάποιοι είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, έρχονται για να απολαύσουν την παραδοσιακή αυτή βραδιά. Μπορώ να πω ότι οι πρώτοι που έρχονται για να πάρουν θέση στην εκδήλωση είναι οι ξένοι υπήκοοι που ζουν στην Ορόκλινη.

Υπάρχει χώρος στάθμευσης κοντά στην εκδήλωση;
Ναι, υπάρχει και πριν τον χώρο της εκδήλωσης και δίπλα από το ξωκλήσι της Αγίας Αικατερίνης

————————————–

FB Event
https://www.facebook.com/events/355301318749063/

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Βορόκληνης με μεγάλη χαρά σας προσκαλεί
σε «Κυπριακό Γλέντι» στην Παλιά Γειτονιά της Βορόκληνης,
(Παλιά Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ) την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 8 μ.μ.
Είσοδος με φαγητό και ποτό με μόνο €5 το άτομο.
Κυπριακοί Χοροί και Κυπριακός Γάμος από τα Τοπικά Συγκροτήματα ΔΙΓΕΝΗΣ & ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ.
ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΣΙΑΤΤΙΣΤΑ.
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα!!!
Η Εκδήλωση τελείται υπό την αιγίδα του
Έντιμου Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Κώστα Χαμπιαούρη, αντιπρόσωπος του οποίου θα παραστεί και θα χαιρετίσει την εκδήλωση.
YOU ARE ALL WELCOMED!
The Community Council invites you to the “Cyprus Night”, at the old Neighborhood of the Village (next to Lithos), on Friday 6 September 2019, at 20:00 hrs.
Entrance with food and drink, with ONLY €5 per person!!
Cyprus Folklore Music and Dance by the local dancing groups: DIGENIS & NEA GENIA.

Η Ορόκλινη των ναών

Βόρεια του παλιού πυρήνα του χωριού, υπάρχει η εκκλησία αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Είναι ένα καταπληκτικό πέτρινο κτίσμα και μια πανέμορφη καμαροσκέπαστη Βασιλική του 17ου αιώνα. Πιο νότια, υπάρχει η νέα εκκλησία (νέο χτίσμα) του ΑρχαγγέλουΜιχαήλ.
Θα έλεγε κανείς ότι στην κοινότητα της Ορόκλινης οι Άγιοι έχουν πολλά «σπίτια», ναούς. Στην κορυφή του λόφου του χωριού βρίσκεται το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία Πετρόκτιστη βασιλική και αυτό που κτίστηκε σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές, για αυτό και μπορεί εύκολα να παρατηρήσει κανείς το διαφορετικό σχήμα του. Στους πρόποδες του βουνού, κοντά στην πηγή που κατοίκησαν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού, χτίστηκε το το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης. Από μαρτυρίες φαίνεται να χτίστηκε περίπου την περίοδο 1800 – 1900. Περιέβαλλε το λαγούμι, το οποίο χρησίμευε για την ύδρευση των κατοίκων. Την περίοδο 1950 – 1960 αφού είχε ερημωθεί χτίστηκε στη θέση του ένα δωμάτιο. Το 2010 αφαιρέθηκαν όλα τα νεότερα κτίσματα και ανεγέρθηκε νέο ξωκλήσι παραπλήσια του λαγουμιού. 
Κτίστηκε τον 10ον αιώνα και ήταν παλιά μοναστήρι. Το μοναστήρι σε σύντομο χρονικό διάστημα μετετράπηκε σε χωριό. Το 1850 όμως έγινε μεγάλος σεισμός, και προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές. Ναός και χωριό εγκαταλείπονται. Μένουν ερείπια. Σήμερα ο χώρος εκεί, έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός. Στις 6 Οκτωβρίου το 2001 κατατέθηκε ο πρώτος θεμέλιος λίθος, του νέου ναού. Με βάση κλασσικού τύπου αρχιτεκτονικό σχέδιο του 16ου αιώνα, κτίζεται λίγα μέτρα πιο κάτω από τα ερείπια του παλαιότερου ναού. Είναι κτισμένος από πέτρα. Τον Οκτώβριο λοιπόν του 2003 άρχισαν εντατικά τα έργα οικοδόμησης και ολοκληρώθηκαν το 2011. Η κοινότητα Ορόκλινης, γιορτάζει πανηγυρικά τον Άγιο Θωμά, στις 6 Οκτωβρίου και την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα.
Ο Ιερός Ναός του Αποστόλου Ανδρέα, στήθηκε καταρχάς στον Καταυλισμό Προσφύγων στην Βορόκληνη στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται ο Αστυνομικός και Πυροσβεστικός Σταθμός Βορόκληνης, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή και ήταν ξύλινος. Το 1977 μετακίνησαν, τον λυόμενο ξύλινο Ναό, και τον έστησαν στον χώρο πρασίνου του Συνοικισμού Βορόκλης. Ο ναός ανοικοδομήθηκε και από την 1η Μαρτίου του 2012, ο Ναός λειτουργεί ανελλιπώς κάθε Κυριακή.

*Το αφιέρωμα στις εκκλησίες της Ορόκλινης είναι από την ιστοσελίδα του Δημοτικού Σχολείου Ορόκλινης
http://dim-voroklini-lar.schools.ac.cy/index.php/2016-11-02-13-21-04/%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Χρήστος Μάστορας και η Έλενα Παπαρίζου έστειλαν το δικό τους μήνυμα αγάπης στη Μαρινέλλα μέσα από τη συναυλία τους στη Λάρνακα: «Είναι είδωλο στη δύναμη της ως τραγουδίστρια, ως άνθρωπος, ως συνάδελφος, ως μάνα, ως γιαγιά. Τα πάντα. Μαρινέλλα σ’αγαπάμε και σε περιμένουμε»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη Στο κατάμεστο Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, Παρασκευή 27Σεπτεμβρίου, η μία εκ των δύο συναυλιών που θα δώσουν οι ΜΕΛΙSSES στην

error: Content is protected !!