Search
Close this search box.

Ειρήνη Χαραλαμπίδου: «Ένα 15χρονο παιδί φώναζε για βοήθεια αλλά του γύρισαν όλοι την πλάτη»

 

Ιδιαίτερα έντονη παρουσιάστηκε σε εκπομπή στο ΣΙΓΜΑ η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 14χρονου από την επαρχία Λευκωσίας.  

Η κυρία Χαραλαμπίδου, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως έγκλημα το εν λόγω περιστατικό λόγω παράλειψης και μη έγκαιρης παρέμβασης των αρμόδιων υπηρεσιών.
Όπως σημείωσε, η κοινοβουλευτική επιτροπή εργασίας, θα εξετάσει το συντομότερο το θέμα λειτουργίας του Γραφείου Ευημερίας.

«Είναι εμφανές ότι υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του», ανέφερε και πρόσθεσε ότι. είναι πολλά τα περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας όπου δεν μπόρεσαν να κάνουν έγκαιρες παρεμβάσεις με αποτέλεσμα να έχουμε τραγικά αποτελέσματα.

Η κυρία Χαραλαμπίδου υποστήριξε ότι για ακόμη μια φορά διαφάνηκε ότι δεν έγινε σωστή διαχείριση. «Πρέπει να αλλάξουν οι δομές του γραφείου αν χρειάζονται προσωπικό πρέπει να προσλάβουν», τόνισε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, υποστήριξε παράλληλα, ότι στοιβάζονται οι καταγγελίες για υποθέσεις που χειρίζεται το Γραφείο. «Βλέπουμε άλλες υποθέσεις να έχουν τραγικές καταλήξεις. Δεν είναι η μόνη. Δεν είναι η μόνη, το επαναλαμβάνω. Ψάξετε τα αρχεία σας και θα δείτε πόσες άλλες υποθέσεις… Τουλάχιστον μπορώ να φέρω στη μνήμη μου άλλες δυο που τύγχαναν διαχείρισης με τραγικές καταλήξεις», ανέφερε.

Η κυρία Χαραλαμπίδου σε έντονο ύφος είπε: «Καλώ και την υπουργό εργασίας, λέμε, λέμε, λέμε… Πρέπει να γίνουν έργα. Το Γραφείο Ευημερίας δεν λειτουργεί!».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στον αυτόματο πιλότο διότι αυτό είναι που συμβαίνει και έκανε λόγο για την ανάγκη ανασχεδιασμού και εκπόνησης εθνικής στρατηγικής η οποία θα ανταποκρίνεται στα σύγχρονα προβλήματα της κυπριακής κοινωνίας.

Η ίδια διερωτήθηκε γιατί τα παιδιά δεν απομακρύνθηκαν από την οικογένεια αφής στιγμής οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν ενήμερες και η υφιστάμενη νομοθεσία τους καλύπτει.   

H Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι «ένα 15χρονο παιδί φώναζε για βοήθεια αλλά του γύρισαν όλοι την πλάτη. Ήταν απεγνωσμένο. Προειδοποίησε τους πάντες». Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι Υπηρεσίες είχαν όλα τα εργαλεία στα χέρια τους για να κάνουν παρεμβάσεις, αφού ο νόμος τους δίνει τα εργαλεία να βοηθήσουν τα παιδία. Εν μια νυχτί μετά το περιστατικό τα απομάκρυναν, συμπλήρωσε. Μάλιστα, χαρακτήρισε ανοησίες τα περί αντιρρήσεων της οικογένειας, αφού μπορούν να παρακαμφθούν δια νόμου όταν τα παιδιά ζουν σε άθλιο περιβάλλον. «Αυτό το παιδί έπρεπε να ζήσει, να χαίρεται τη ζωή του», ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Συνέχισε τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουν να γίνονται αποσπάσεις από το Γραφείο Ευημερίας, αφού οι ελλείψεις της ίδιας της Υπηρεσίας είναι μεγάλες. Επίσης, χαρακτήρισε την διευθύντρια της Υπηρεσίας «απογοητευτική», ενώ κατήγγειλε ότι από το πρωί προσπαθεί να καλύψει το τμήμα της. Αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας του Γραφείου, εξηγώντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται μια έκθεση για ένα περιστατικό και να την «πετάμε». Μάλιστα, κατήγγειλε την  Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), Μαρία Κυρατζή ότι δεν ελέγχει το τμήμα της.

Από την άλλη, η πρώην διευθύντρια του Γραφείου Ευημερίας, Ευανθία Παπασάββα, είπε ότι κατά την περίοδο που βρισκόταν στη συγκεκριμένη θέση είχε ζητήσει αύξηση προσωπικού, ενώ τόνισε ότι το τμήμα πάντα ήταν υποστελεχωμένο, αφού αντλούσαν υπαλλήλους για άλλα τμήματα. Αν και τα προβλήματα πλέον είναι πολύπλοκα, στο Γραφείο έχουν προσληφθεί άτομα με άλλες ειδικότητες και όχι κοινωνική λειτουργοί, συμπλήρωσε. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι λειτουργοί της πρώτης γραμμής δεν είναι ειδικευμένο προσωπικό, δεν έχουν τα προσόντα να δουλέψουν με οικογένειες. «Είναι σαν να γίνονται πρώτες βοήθειες, άστο αυτό και κάνε το άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρότεινε, μάλιστα, την δημιουργία πολυθεματικών ομάδων σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίας όπως το Υπουργείο Υγείας και την Αστυνομία. Τέλος, έθιξε το πρόβλημα της προστασίας των λειτουργών, αφού στην περίπτωση του 15χρονου φαίνεται ότι ο πατέρας του είχε απειλήσει λειτουργό ότι «εάν ξαναπάει, θα τον σκοτώσει».

Καταληκτικά, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι βλέπει ένα μοτίβο συμπεριφοράς, «την περασμένη φορά μαζεύαμε πτώματα από την λίμνη, τώρα έχουμε ένα νεκρό παιδί στα χέρια μας».

Να σημειωθεί ότι προηγουμένως σε ρεπορτάζ της η δημοσιογράφος, Έλενα Λουκά, έθιξε την ανυπαρξία του κράτους, με υπηρεσίες που αδυνατούν ν’ αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά περιπτώσεις που χρήσουν ειδικής μεταχείρισης, αλλά και το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας, έφερε στην επιφάνεια ο αδόκητος θάνατος ενός 15χρονου παιδιού.

 Οι ελπίδες ότι θα σπάσει το απόστημα της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας, μέχρι αναλγησίας,  για άλλη μια φορά αποδείχθηκαν φρούδες.

Οσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θα κληθεί να διερευνήσει η επίτροπος διοικήσεως, καταδεικνύουν περίτρανα ότι τα προβλήματα, σε όλα τα επίπεδα, ήταν γνωστά. Παρόλα αυτά, επιδείχθηκε αδράνεια, απραξία,  ενδεχομένως και αμέλεια, με τις ευθύνες να είναι ασήκωτες.

Πηγή: https://www.sigmalive.com

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!