Search
Close this search box.

«Καπετάνιος Αντίκες»: Iστορίες και ομορφιά, σε ένα αλλιώτικο κατάστημα που σε κερδίζει με τη πρώτη ματιά

Ένα κατάστημα με πολλές ιστορίες και αμέτρητα αντικείμενα, έχει ανοίξει εδώ και λίγο καιρό στη καρδιά της Λάρνακας.
Το κατάστημα Αντίκες και παλιά αντικείμενα, «Καπετάνιος». Ένα πανέμορφο κατάστημα που σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και σε προκαλεί να σου διηγηθεί ιστορίες.
Η οικογενειακή επιχείρηση του Κώστας και της Άντρης Ιωάννου, μοιάζει να έχει βγει από βιβλίο του Ντίκενς, σε μια Βικτωριανή εποχή, την ίδια ώρα όμως θυμίζει και μια Κύπρο του χθες και ένα κόσμο μιας άλλης μακρινής εποχής. Το SkalaTimes βρέθηκε στο κατάστημα «Καπετάνιος» και μίλησε με τον ιδιοκτήτη, τον κύριο Κώστα, για τον υπέροχο κόσμο των παλιών αντικειμένων, αλλά και για το πανέμορφο αυτό νέο κατάστημα της πόλης μας, που θα λειτουργεί και σαν καφετέρια για ένα μικρό αριθμό πελατών.

 

SkalaTimes

 

Κώστα πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με αντίκες και παλιά αντικείμενα;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου…Μετά τον πόλεμο του ’74 ήμουν 11-12 ετών, μέναμε στον καταυλισμό του Λευκαρίτη, σε τσαντίρια. Τότε η κυβέρνηση ετοίμασε μια ομάδα παιδιών 12-13 ετών για να σταλεί στην Ρόδο και να φιλοξενηθούν σε οικογένειες εκεί. Αν θυμάμαι καλά αυτό ήταν μόνο για αγόρια, ενώ τα κορίτσια θα φιλοξενούνταν σε κάποια ιδρύματα εκεί.
Η οικογένεια που με φιλοξένησε, όταν θα έφευγα μου χάρισε 15-20 μικροαντικείμενα, για ενθύμιο, για στήριξη.

Τι μικροαντικείμενα;
Ένα παιδικό γιογιο, ένα ρολόι που ήταν οικογενειακό κειμήλιο(ήταν του παππού της κυρίας που με φιλοξενούσε), κάτι μπρελόκ, κάποια μικρά σουβενίρ κτλ. Σαρανταπέντε χρονιά μετά τα έχω όλα φυλαγμένα, σε ένα κουτάκι, ούτε στα παιδιά μου δεν τα έχω δώσει. Τα βλέπουν, τα ξέρουν, αλλά δεν τα έχω δώσει ή να τα χάσω κτλ. Άρα, για να επανέλθω στην ερώτηση σου, ίσως αυτό (το να ασχολούμαι με αντίκες και παλιά αντικείμενα) να ήταν κάτι που κουβαλούσα πάντα μαζί μου, ως μεράκι και πάθος. Ίσως επειδή εμείς περάσαμε ένα στάδιο μεταβατικό….ο πόλεμος μας μοίρασε στη μέση και πάντα νιώθω ότι αφήσαμε τη μισή μας ζωή και πράγματα στο Βαρώσι και χτίσαμε την άλλη μισή εδώ.

Άρα ήταν κάτι που το είχες πάντα….
Ναι, θα έλεγα ότι ήταν ένα έμφυτο μεράκι, μια αγάπη που την είχα πάντα.
Δηλαδή από ποια ηλικία συλλέγεις παλιά αντικείμενα και αντίκες;
Από 13 ετών, σήμερα είμαι 57. Αρχικά είχα ξεκινήσει περισσότερο με αντίκες μοτοσυκλέτες. Σιγά σιγά άρχισα να συλλέγω τα πάντα, είχα γεμίσει το σπίτι της μητέρας μου, αλλά και το υπνοδωμάτιο μου. Θυμάμαι όταν αρραβωνιάστηκα και ήρθε η σύντροφος μου (και νυν σύζυγος μου) και είδε πόσα αντικείμενα είχα, εκπλάγηκε. Το υπνοδωμάτιο μου έμοιαζε με αποθήκη (γέλια!)

Τι σημαίνει παλιό αντικείμενο και τι σημαίνει αντίκα;
Παλιά αντικείμενα θεωρούνται τα αντικείμενα που είναι 40 περίπου χρόνων. Αντίκες θεωρούνται τα αντικείμενα που είναι τουλάχιστον, το λιγότερο, εκατόν χρόνων.
Εργάστηκες για χρόνια στο στρατό αλλά εργάστηκες και για τρία χρόνια στα πλοία, εξ ου και το ψευδώνυμο “καπετάνιος”. Πώς ήταν εκείνη η εμπειρία;
‘Ηταν ένα όνειρο ζωής.Θυμάμαι στο σχολείο στον επαγγελματικό προσανατολισμό μας είχε ρωτήσει τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε. Θυμάμαι ένας συμμαθητής μου είχε πει «αστροναύτης» (απορώ τι έγινε τελικά, έχω να τον δω από το σχολείο) ένας άλλος είπε κάτι άλλο, εγώ είχα απαντήσει πως θέλω να εργαστώ πάνω στα πλοία. Μετά το στρατό κατάφερα να βγάλω ναυτικό φυλλάδιο και να εργαστώ για τρία χρόνια. Είχαμε πάει Τουρκία, Τυνησία, Ρωσία, αρκετές χώρες. Μάζεψα και κάποια πράγματα από αυτές τις χώρες, όχι πολλά, αλλά θυμάμαι στα τρία χρόνια είχα αγοράσει παλιά κομπολόγια, κεχριμπάρια, ένα ακορντεόν, κοσμήματα, φωτογραφικές, κ.α.
Το καινούριο κατάστημα της πόλης μας «Καπετάνιος» το οποίο πουλάει αντίκες και παλιά αντικείμενα ανήκει σε εσένα και στην οικογένεια σου. Θα ήθελα καταρχάς να σε ρωτήσω ποιος επιλέγει τα αντικείμενα που μπαίνουν στο κατάστημα προς πώληση;
Εγώ επιλέγω τα αντικείμενα, αλλά γίνεται μια συλλογική δουλειά. Η σύζυγος μου ασχολείται περισσότερο με τα έπιπλα και την συντήρηση τους, ο γιος μου είναι σε άλλο κομμάτι. Είναι ένα κατάστημα που διαθέτει μεγάλη ποικιλία αντικειμένων και δεν έχουμε επικεντρωθεί σε ένα είδος μόνο. Με αποτέλεσμα να αποτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα κόσμου, συλλέκτες, λάτρεις παλιών αντικειμένων, αλλά και σε όσους αγαπούν τα vintage κομμάτια και θέλουν να διακοσμήσουν το χώρο τους με αυτά.
Το κατάστημα μας πραγματικά διαθέτει αντικείμενα που μπορούν να κερδίσουν συλλέκτες και όχι μόνο.
Τα αντικείμενα τα επιλέγω και τα αγοράζω εγώ και η σύζυγος μου η Άντρη αποφασίζει ποια από αυτά θα έρθουν στο κατάστημα και ποια θα πάνε στην αποθήκη μας. Διότι έχουμε μια μεγάλη αποθήκη με ακόμη περισσότερα αντικείμενα από αυτά που βλέπει κανείς στο κατάστημα μας.

Στο κατάστημα υπάρχει και μια πλούσια συλλογή από παλιά βιβλία….
Ναι, αλλά έχουμε ακόμη περισσότερα (χιλιάδες) στην αποθήκη μας. Η επιλογή που έκανα πάνω στα βιβλία (όταν έμπαινα σε σπίτια για να αγοράσω), ήταν η κυπριακή. Δηλαδή επέλεγα να έχουν πάντα ένα στοιχείο κυπριακό και ελληνικό. Βεβαίως έχω και κάποια ξένα, κάποια από αυτά αναφέρονται στη Κύπρο. Είναι όλα επιλεγμένα από συλλογές.
Το έργο σου είναι δύσκολο καθότι όταν κάποιος θέλει να σου πουλήσει κάτι θα πρέπει να είσαι σε θέση να γνωρίζεις και να καταλαβαίνεις αν είναι όντως αντίκα ή παλιό ή αν είναι μια πρόσφατη αντιγραφή κτλ.

Ναι, φυσικά. Αντιλαμβάνεσαι όμως ότι μετά από τόσα χρόνια πείρας και ασχολίας, αυτό για μένα είναι πολύ εύκολο.

Δεν σου έχει τύχει να πουλήσεις κάτι και μετά να μάθεις ότι η αξία του ήταν πολύ μεγαλύτερη από την τιμή που το έχεις πουλήσει;
Ναι, μου έχει τύχει 2-3 φορές. Όπως επίσης μου έχει τύχει να αγοράσω κάτι και μετά να μάθω ότι η αξία του είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έχω πληρώσει. Θεωρώ πως αυτό αναπόφευκτα θα συμβεί, όχι συχνά, αλλά συμβαίνει στο χώρο το δικό μας.
Στο κατάστημα «Καπετάνιος» δεν υπάρχει περιορισμός αντικειμένων, όλα τα είδη αντικειμένων (αντίκες και παλιά) έχουν θέση εδώ.
Ναι, έχουν θέση και σίγουρα έχουν και το δικό τους κοινό.

Δηλαδή;
Υπάρχουν οι συλλέκτες βιβλίων που μόνο με αυτό ασχολούνται, έχουμε συλλέκτες παιχνιδιών (τσίγκινα παιχνίδια) , συλλέκτες παλιών διαφημίσεων (που είναι και της «μόδας» αυτό θα έλεγα και έχει ένα μεγάλο αριθμό συλλεκτών), κτλ.

Να πούμε λίγο τι μπορεί να βρει κανείς εδώ;
Παλιά περιοδικά, παλιά βιβλία, αντίκες έπιπλα, αντίκες πίνακες, και παλιά αντικείμενα σε είδη κουζίνας (φλυνζάνια, δίσκοι, μπουκάλια, ποτήρια, πιάτα, κ.α) και διακοσμητικά χώρου (κηροπήγια, κ.α), παλιά φωτιστικά, παλιά παιχνίδια, παλιές διαφημίσεις και πολλά άλλα.

Επιλέξατε να δημιουργήσετε το κατάστημα σας σε ένα χώρο που παραπέμπει στο «παλιό» στην καρδιά της πόλης.
Ναι, θέλαμε ο χώρος να είναι όμορφος, να μπορεί ο άλλος να απολαύσει την ώρα που θα περάσει στο κατάστημα, γι αυτό και σύντομα θα λειτουργεί και ως καφετέρια για ένα μικρό αριθμό πελατών που θα επιλέγουν να πιούν τον καφέ τους σε ένα τέτοιο χώρο και ίσως και να απολαύσουν και να κοιτάξουν τα αντικείμενα που βρίσκονται εδώ.

Επειδή μιλάμε για παλιά αντικείμενα, για αντίκες, αναπόφευκτα το κάθε ένα έχει μια δική του ιστορία…Σου έτυχε να μάθεις κάποια ιστορία πίσω από ένα αντικείμενο;
Ναι, κάθε κομμάτι κουβαλά πολλά χρόνια πάνω του και πιθανότατα και πολλές ιστορίες. Θυμάμαι είχα πάει να αγοράσω κάτι από ένα σπίτι και επρόκειτο για αντικείμενο αξίας. Ρώτησα την ιδιοκτήτρια πως βρέθηκε στην κατοχή της και μου είχε πει ότι παλιά είχε δουλέψει σε ένα πολύ πλούσιο σπίτι της Λάρνακας που ο σπιτονοικοκύρης ήταν έμπορος και της το έδωσαν δώρο για τις υπηρεσίες της.

 

Το κατάστημα σας «Καπετάνιος» έχει ανοίξει εδώ και λίγο καιρό, μπορεί να έρθει κάποιος να σε συμβουλευτεί όσον αφορά αντίκες ή παλιά αντικείμενα, για να αγοράσει ή για να πουλήσει;
Βεβαίως, είναι ευπρόσδεκτος όποιος θέλει να έρθει.

Εγκαίνια του καταστήματος θα γίνουν;
Ναι, θα γίνουν αρχές Νοεμβρίου και σύντομα θα ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

————————————————————————————————————

Facebook Page καταστήματος «Καπετάνιος»:
https://www.facebook.com/ickapetanios/

————————————————————————————————————

Αντίκα
Έχει επικρατήσει στις αγοραπωλησίες, ο όρος «αντίκες» να προορίζεται για αντικείμενα άνω των 100 ετών.
Ένα άλλο -όχι και τόσο διαδεδομένο- κριτήριο για το χαρακτηρισμό ενός αντικειμένου ως «αντίκας» είναι το κριτήριο των γενεών: κάθε γενιά θεωρείται ότι διαρκεί 40 χρόνια και έτσι κάποιοι θεωρούν ως «αντίκες» αντικείμενα που δημιουργήθηκαν πριν από 2 γενιές ή πριν τουλάχιστον 80 χρόνια.

Vintage
Η πρώτη χρήση του όρου «vintage» αφορούσε στη χρονολόγηση του κρασιού, καθώς η χρονιά του τρύγου (vendage στα γαλλικά) έδινε χρήσιμες πληροφορίες για την αξία του κρασιού. Ένα καλό έτος συγκομιδής συνδεόταν με κρασί υψηλής ποιότητας. Ο όρος «vintage», λοιπόν, συνδεόταν και  συνδέεται με τη χρονολόγηση ενός αντικειμένου, είτε μιλάμε για συγκεκριμένη χρονολογία είτε για μια γενικότερη χρονική περίοδο.
Σήμερα, ως «vintage» θεωρούνται -μεταχειρισμένα ή μη- αντικείμενα που δημιουργήθηκαν πριν από 20 τουλάχιστον χρόνια. Έτσι, μπορούμε να περιγράψουμε ως «vintage» ένα αντικείμενο επειδή κατασκευάστηκε σε μια παλιότερη εποχή (πχ ’50s) αν και μάλλον είναι πιο σωστό ο όρος «vintage» να χρησιμοποιείται για εκείνα τα αντικείμενα που είναι χαρακτηριστικά και αντιπροσωπευτικά της εποχής τους.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δημοτική βιβλιοθήκη Λάρνακας καταφύγιο για τα ασυνόδευτα παιδιά, χαρά για ηλικιωμένους…

Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας Με μεγάλη χαρά ολοκληρώσαμε τη δεύτερη δράση μας, δίνοντας ζωή στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά μέσα από τις βιβλιοθήκες-καταφύγια μας. Ασυνόδευτα παιδιά φιλοξενήθηκαν

error: Content is protected !!