Search
Close this search box.

Διαζύγιο και Παιδί…

Γράφει η Άντριαν Μενελάου
Κλινική Ψυχολόγος
Τηλέφωνο:
  97 701703

Η Κλινική ψυχολόγος Άντριαν Μενελάου απαντά στην ερώτηση «ποιες είναι οι βασικές συμβουλές για τους γονείς που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε διαζύγιο;»

Είναι γεγονός πως ο αριθμός των διαζυγίων τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά, τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Ένα διαζύγιο αποτελεί μια πολύ επώδυνη και δύσκολη κατάσταση για τη ζωή ενός ανθρώπου, ειδικότερα όταν υπάρχει ένα παιδί στην μέση. Αρκετοί γονείς δυσκολεύονται να προετοιμάσουν το έδαφος για τον επικείμενο χωρισμό στα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να συζητήσουν μαζί τους και να τα αφήνουν στο σκοτάδι για τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν στην ζωή τους.

Είναι σημαντικό ένα παιδί να προετοιμαστεί κατάλληλα για την μεταβατική αυτή περίοδο της ζωής του που θα ακολουθήσει και να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερες εξηγήσεις γίνεται για την κατάσταση που επικρατεί. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε ένα πνεύμα συνεργασίας και από τους δύο γονείς με τους εξής τρόπους:

Τι μπορείτε να κάνετε: 

  • Αρχικά, η απόφαση για το διαζύγιο θα πρέπει να ανακοινωθεί στο παιδί μόνο όταν είναι οριστικό και προτού αποχωρήσει κανείς από το σπίτι. Η ανακοίνωση της απόφασης θα ήταν καλό να γίνει στο σπίτι και σε έναν ασφαλή και οικείο χώρο, χωρίς ανοιχτές τηλεοράσεις ή παιχνίδια που ίσως αποσπούν την προσοχή του παιδιού.

  • Όταν ανακοινωθεί στο παιδί η απόφαση του χωρισμού, είναι σημαντικό να γίνει με τη συμμετοχή και των δύο γονέων.

  • Οι γονείς κατά την διάρκεια της συζήτησης θα ήταν καλό να μιλούν με το «εμείς», δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως πρόκειται για μια κοινή απόφαση ακόμη και αν αυτό δεν ισχύει.

  • Να διαβεβαιώσουν το παιδί πως ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν θα είναι πλέον σύζυγοι, εξακολουθούν να είναι οι γονείς του και πως η αγάπη τους γι᾽αυτό δεν αλλάζει.

  • Να εξηγήσουν με όσο πιο απλά λόγια τι συμβαίνει στο παιδί. Για παράδειγμα: «Αποφασίσαμε πως είναι καλύτερα να ζήσουμε χωριστά επειδή εδώ και αρκετό καιρό τσακωνόμαστε συνεχώς. Δεν φταίει ούτε η μαμά, ούτε ο μπαμπάς, ούτε κανείς άλλος».

  • Μερικά παιδιά, ειδικά τα πολύ μικρά, νιώθουν ένοχα για τον χωρισμό γι᾽αυτό είναι σημαντικό το παιδί να γνωρίζει πως δεν φέρει καμία ευθύνη για τον χωρισμό των γονιών του, οπότε οι γονείς πρέπει να το καθησυχάσουν.

  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εκφράσει τα συναισθήματά του για τον χωρισμό και άστε το να κάνει ερωτήσεις.

  • Μην αφήσετε αναπάντητα τα ερωτήματα του παιδιού όσο ασήμαντα και αν σας φαίνονται. Κάθε απάντηση που δίνετε στο παιδί, του προσφέρει περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά για το μέλλον. Στην περίπτωση που δεν γνωρίζετε την απάντηση, απαντήστε με ειλικρίνεια: «Δεν ξέρουμε ακόμα παιδί μου, αλλά θα προσπαθήσουμε και οι 2 μας να κάνουμε ότι είναι πιο καλό και ωφέλιμο για εσένα».

  • Συζητήστε μαζί με το παιδί όλες τις αλλαγές που θα συμβούν στην ζωή του όπως για παράδειγμα: Που θα μένουν, με ποιον, ποιος θα φύγει από το σπίτι, πότε θα βλέπει τον κάθε γονέα και πότε θα επικοινωνεί με τον γονέα που δεν θα μένει μαζί του.

  • Καλύτερο θα ήταν ο γονέας που θα αποχωρήσει από το σπίτι να το κάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μην διαιωνίζεται αυτό το οδυνηρό στάδιο για το παιδί.

  • Ο γονέας που θα αποχωρήσει από το σπίτι, πρέπει να τονίσει στο παιδί πως δεν θα απουσιάζει από τη ζωή του παιδιού, ότι θα το βλέπει συχνά και πως μπορεί να απευθύνεται σε εκείνο οποιαδήποτε στιγμή θελήσει.

  • Ενημερώστε σημαντικά άλλα άτομα για το διαζύγιο όπως δασκάλους και συγγενείς.

Σημαντική προϋπόθεση για τα παραπάνω αποτελεί αναμφισβήτητα η ομαλή και συνεχόμενη συνεργασία των γονιών μεταξύ τους έτσι ώστε να βοηθήσουν το παιδί να το διαχειριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα και να εξασφαλίσει την ψυχική του ισορροπία. Η καλή συνεννόηση των γονέων θα επιτρέψει στο παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του πιο εύκολα και να αποδεχτεί το διαζύγιο όσο πιο ομαλά γίνεται. Η διαδικασία ενός διαζυγίου είναι μια επώδυνη και ψυχοφθόρα εμπειρία για όσους εμπλέκονται, έτσι είναι σημαντικό οι γονείς να αναζητήσουν την βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας έτσι ώστε να μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και να διαχειριστούν την καινούργια κατάσταση του διαζυγίου.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Χρήστος Μάστορας και η Έλενα Παπαρίζου έστειλαν το δικό τους μήνυμα αγάπης στη Μαρινέλλα μέσα από τη συναυλία τους στη Λάρνακα: «Είναι είδωλο στη δύναμη της ως τραγουδίστρια, ως άνθρωπος, ως συνάδελφος, ως μάνα, ως γιαγιά. Τα πάντα. Μαρινέλλα σ’αγαπάμε και σε περιμένουμε»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη Στο κατάμεστο Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, Παρασκευή 27Σεπτεμβρίου, η μία εκ των δύο συναυλιών που θα δώσουν οι ΜΕΛΙSSES στην

error: Content is protected !!