Search
Close this search box.

Aν το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στη πόλη και επαρχία Λάρνακας να μας το πει

SkalaTimes

Με αφορμή τους απαράδεκτους εμπαιγμούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων κατά της Λάρνακας που σημειώνει με σημερινή ανακοίνωση της η ΕΤΑΠ Λάρνακας

https://www.skalatimes.com/2019/09/27/%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b3%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%bc%ce%ae%ce%bc%ce%b1-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%84%ce%ae%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%80%cf%81/

να υπενθυμίσουμε πως στην περιοχή Λάρνακας, συγκεκριμένα στο παραλιακό μέτωπο Πύλας υπάρχει ένας αρχαιολογικός θησαυρός ο οποίος με την ανάδειξη του θα βοηθήσει όχι μόνο τον τουρισμό στη Λάρνακα, αλλά και σε ολόκληρη τη Κύπρο. Εντούτοις παρατηρείται εδώ και χρόνια μια κωλυσιεργία εκ μέρους του Τμήματος Αρχαιοτήτων που αγγίζει τα όρια της αδιαφορίας.
Συγκεκριμένα: Υπάρχει αρχαιολογικός οικισμός με ευρήματα που χρονολογούνται τεσσάρων χιλιάδεων χρόνων π.Χ.

Σε συνέντευξη του στην αρχισυντάκτρια του SkalaTimes, τη δημοσιογράφο Γιώτα Δημητρίου, για την εφημερίδα «24», ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας κ. Σίμος Μυτίδης, είχε αναφέρει για το θέμα αυτό:

Αληθεύει ότι υπάρχει αρχαιολογικός θησαυρός στην Πύλα;
Υπάρχει αρχαιολογικός οικισμός ναι, στη περιοχή Πύλας, περιοχή Κοκκινόκρεμος, στο παραλιακό μέτωπο Λάρνακας Δεκέλιας (απέναντι σχεδόν από τον ΚΟΤ).Υπάρχουν ευρήματα τα οποία χρονολογούνται τεσσάρων χιλιάδων χρόνων π.Χ. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ασχολείται με το θέμα αυτό και κάθε χρόνο έχουμε επιστήμονες από ξένα πανεπιστήμια οι οποίοι έρχονται και κάνουν ανασκαφές.

Η ανάδειξη ενός τέτοιου οικισμού θα φέρει χιλιάδες αρχαιολογικό τουρισμό στη Κύπρο, υποθέτω.
Ακριβώς! Μιλάμε για ένα αρχαιολογικό οικισμό ισάξιο της Χοιροκοιτίας. Βάσει των γραφών που έχουν βρεθεί φαίνεται πως το χωριό της Πύλας βρισκόταν εκεί και αργότερα αναγκάστηκαν να έρθουν πιο μέσα, εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Επιπλέον, από παλιούς χάρτες φαίνεται πως στο χωριό Ξυλοφάγου υπάρχει ένας κόλπος ο οποίος λεγόταν Κάβο Πύλα. Άρα μπορεί να υπολογίσει κάποιος ότι πριν από χιλιάδες χρόνια το χωριό της Πύλας ήταν μεγάλο και απλωνόταν στην περιοχή.

Το SkalaTimes γνωρίζοντας και άλλες υποθέσεις που έχουν να κάνουν με το Τμήμα Αρχαιοτήτων αναρωτιέται αν αυτή η κωλυσιεργία και αδιαφορία του εν λόγω Τμήματος είναι μόνο για την Λάρνακα ή είναι χαρακτηριστικό του Τμήματος αυτού γενικότερα για όλο το νησί.
Πόσο λογικό και σωστό είναι να αφήνουν θαμμένο ένα θησαυρό τεσσάρων χιλιάδων χρόνων που θα ωφωλέσει οικονομικά και πολιτιστικά ολόκληρο το νησί;
Βέβαια η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί, πάνω κάτω, αν σκεφτεί κανείς πως είναι το ίδιο Τμήμα που «δυσκολευόταν» για πάρα πολλά χρόνια να μετακινήσει τα γήπεδα τένις πάνω από το αρχαίο λιμάνι της Λάρνακας!
Ευτυχώς με την πυγμή του νέου δημοτικού συμβουλίου και μετά από πολλά δημοσιεύματα αυτό έχει μπει στο πρόγραμμα για υλοποίηση (βέβαια αν δεν το δούμε θα δυσκολευτούμε να το πιστέψουμε).

Τέλος, οι πολίτες της Λάρνακας καλούν το Τμήμα Αρχαιοτήτων να σταματήσει να αδιαφορεί για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της πόλης και επαρχίας Λάρνακας και για την ανάδειξη τους και να δώσει στη πόλη και επαρχία Λάρνακας την σημασία και ενδιαφέρον που της αξίζει.
Αν οι αρμόδιοι δεν μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους τότε το κράτος οφείλει να τους αντικαταστήσει με άλλα άτομα που θα μπορούν.
Ούτε η γραφειοκρατία, ούτε η αδιαφορία, ούτε η ανευθυνότητα, έχουν θέση όταν μιλάμε για τον πολιτισμό και αρχαία κληρονομιά μιας πόλης.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πρωτοβουλίες και πράξεις που μας εμπνέουν: Μια ομάδα συνδημοτών μας, από το κατεχόμενο Λευκόνοικο, αθόρυβα καθάρισαν το μονοπάτι της φύσης στην Αλυκή στη Λάρνακα

Σήμερα στο μονοπάτι της φύσης, στην Αλυκή στη Λάρνακα, μια ομάδα ανθρώπων από το κατεχόμενο Λευκόνοικο, που διαμένουν στη Λάρνακα, είχαν την ιδέα και πήραν

error: Content is protected !!