Search
Close this search box.

Aς μιλήσουμε για το Άσπεργκερ και την Γκρέτα Τούνμπεργκ…

Η 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα έγινε διάσημη για τη δράση της, αλλά αντί να επικεντρωθούμε στα όσα είπε για το περιβάλλον, κάποιοι ασχολούνται με το σύνδρομο το οποίο έχει η Γκρέτα, το σύνδρομο Aspenger και θεωρούν πως αυτό «οφείλεται» για την έντονη ακτιβιστική της δράση.
Και ενώ τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αγγίζουν τα όρια της σαχλαμάρας και κάποιοι βλέπουν το δάκτυλο αντί το φεγγάρι, αρκετά ήταν τα σχόλια για το σύνδρομο Asperger, που όμως δεν έχουν καμία σχέση με το τι πραγματικά είναι αυτό.
Και επειδή στο SkalaTimes αγαπάμε να ακούμε αυτούς που ξέρουν καλύτερα από εμάς, επικοινωνήσαμε με μητέρα που έχει παιδί με Άσπεργκερ, για  να μας απαντήσει κάποια ερωτήματα.
Θεωρήσαμε πως δεν χρειάζεται να αναφέρουμε το όνομα της μητέρας και να στοχοποιήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο το παιδί, που φοιτά σε σχολείο της πόλης μας.

SkalaTimes  

 

Ως μητέρα παιδιού με σύνδρομο  Άσπεργκερ ποια θα έλεγες πως είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά αυτών των παιδιών;
Το σύνδρομο εντάσσεται στην κατηγορία των αναπτυξιακών διαταραχών. Συχνά χαρακτηρίζεται ως αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας και είναι νευροβιολογικής αιτιολογίας.

Με ρωτάτε ποια είναι τα κυριότερα τους χαρακτηριστικά. Πρέπει πάντα να γνωρίζουμε ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Αν έπρεπε όμως να ξεχωρίσω εκείνο το στοιχείο που τα βάζει κάτω από μια κοινή ομπρέλα είναι αναμφισβήτητα το κοινωνικό κομμάτι. Γι’ αυτά τα παιδιά οι κοινωνικές σχέσεις είναι πολύ περίπλοκες και συναισθηματικά φορτισμένες. Συνήθως έχουν προβλήματα στην επικοινωνία, δυσκολεύονται να συζητούν με τους συνομήλικους τους και συχνά τους αποφεύγουν γιατί δεν μπορούν να τους καταλάβουν. Επίσης τα πλείστα απ’ αυτά τα παιδιά έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στα αισθητηριακά ερεθίσματα (ήχους, μυρωδιές, υφή των πραγμάτων) και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε καινούριες καταστάσεις. Όμως είναι τόσο ξεχωριστά παιδιά. Διαθέτουν ένα ιδιαίτερο τρόπο σκέψης που τους επιτρέπει να εμβαθύνουν στους τομείς που τους ενδιαφέρουν. Έχουν ξεχωριστές ικανότητες και ενδιαφέροντα. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι αυτά τα παιδιά δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων, εντούτοις μπορούν να ξεχωρίσουν τα άτομα που τα αγαπούν και ενδιαφέρονται γι’ αυτά και να δένονται μαζί τους με έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο.

Αληθεύει πως αυτά τα παιδιά έχουν συνήθως ψηλό δείκτη νοημοσύνης; Αλήθεια, το δικό σου παιδί πως τα πάει με τα μαθήματα στο σχολείο;
Αληθεύει, αν και όπως τόνισα πιο πριν η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως τα παιδιά με το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι παιδιά υψηλής λειτουργικότητας. Μπορούν δηλαδή να εκπαιδευτούν και να μάθουν να χειρίζονται τις ιδιαιτερότητες τους. Η ιδιαίτερη ευφυΐα τους-τους επιτρέπει να καλύπτουν τυχόν δυσκολίες που τους προκαλεί η ιδιαιτερότητά τους και τους δίνει τη δυνατότητα να φτάσουν σε ψηλά επίπεδα μόρφωσης. Αν έχουν την κατάλληλη στήριξη στο εκπαιδευτικό σύστημα και στο οικογενειακό τους περιβάλλον ξεχωρίζουν με τις επιδόσεις τους στο σχολείο. Εμείς είχαμε την τύχη να βρούμε στο σχολικό μας δρόμο άτομα που ενδιαφέρθηκαν και μας στήριξαν. Έτσι αυτή τη στιγμή το παιδί μου ακολουθεί κλάδο με ενισχυμένα μαθηματικά και τελείωσε την περσινή χρονιά με γενικό βαθμό πάνω από 19.

Το δικό σου παιδί αντιμετωπίζει προβλήματα στο σχολείο από τον περίγυρό του;
Αυτό το θέμα μας προβλημάτισε πάρα πολύ, ειδικά όταν ήταν πιο μικρό το παιδί μας. Ευτυχώς με τη σωστή παρέμβαση από εμάς, αλλά και από τους εκπαιδευτικούς, δεν αντιμετωπίσαμε σοβαρά κρούσματα απομόνωσης ή αποκλεισμού. Αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα. Αντίθετα είναι αποδεκτός από τους γύρω του και το σχολικό του περιβάλλον είναι υποστηρικτικό. Νομίζω ότι το κλειδί της αντιμετώπισης των γύρω τους βρίσκεται στο πώς αντιμετωπίζει την ίδια τη διαφορετικότητά του το ίδιο το παιδί και η οικογένειά του. Στα δέκα του χρόνια, με τη βοήθεια του ψυχολόγου, το παιδί μας έμαθε για τη διαφορετικότητά του. Έμαθε ποια είναι τα προτερήματά του μα και οι δυσκολίες του. Ουδέποτε ένιωσα ότι το παιδί μου μειονεκτεί έναντι των άλλων. Αντίθετα ήμουν και είμαι περήφανη γι’ αυτό, κάτι που του το δείχνω και του το τονίζω με κάθε ευκαιρία. Η γνώση είναι δύναμη φτάνει να δίνεται με τον σωστό τρόπο.

Ένα παιδί με Άσπεργκερ μπορεί να αντιλαμβάνεται πλήρως τι γίνεται γύρω του και να έχει αντίληψη 100% των καταστάσεων;
Φυσικά. Μερικές φορές μάλιστα μπορεί να δει και κάποιες πτυχές των καταστάσεων που εμείς να μην μπορούμε να εντοπίσουμε.

Γίνεται λόγος για την 16χρονη Γκρέτα που έχει Άσπεργκερ, κατά πόσο αυτό έχει επηρεάσει την ακτιβιστική της δράση κτλ. Έχεις παρακολουθήσει τα όσα γράφονται; Ποια η άποψη σου;
Ναι, έχω παρακολουθήσει τα όσα γράφονται και έχω δει και σχετικά βίντεο. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να πω πόσο τη θαυμάζω, ειδικά όταν γνωρίζω πόσο δύσκολο πρέπει να είναι για την ίδια να εκτίθεται σε τόσα ερεθίσματα, αισθητηριακά μα και κοινωνικά. Η ερώτησή σου όσο και αυτά που υπαινίσσονται πολλοί για τον ρόλο του συνδρόμου στην ακτιβιστική της δράση με βρίσκουν κάθετα αντίθετη. Η ένταση με την οποία διαχειρίζεται αυτό το θέμα, η επιμονή και το πάθος της μόνο θαυμασμό πρέπει να προκαλούν και όχι να ξυπνούν μέσα μας αρνητισμούς και μια τάση απαξίωσης. Ένα άτομο με Άσπεργκερ δεν είναι κουτό. Αντίθετα όταν βρει αυτό που το εκφράζει βυθίζεται σ’ αυτό, μαθαίνει, πληροφορείται και ανιχνεύει όλες εκείνες τις λεπτές του αποχρώσεις.

Ένα άτομο με Άσπεργκερ μέσα από τον διαφορετικό τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα είναι πολύ πιο αθώο, πιο αγνό και πιο ξεκάθαρο στους στόχους και στα πιστεύω του από πολλούς από εμάς που αφήνουμε την κρίση μας να μολύνεται από παράγοντες ίσως συμφεροντολογικούς, ίσως ζηλοτυπίας.
Εγώ δεν βλέπω τι κρύβεται πίσω από τη στάση της Γκρέτα. Εγώ αυτό που βλέπω είναι ένα παιδί σύμβολο που δείχνει με πράξεις, και όχι με λόγια, ότι ένα και μόνο άτομο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Τι όμορφο, τι σπουδαίο μήνυμα. Μήνυμα θησαυρός για μένα, για σένα, για τα παιδιά μας και ιδιαίτερα για όλα εκείνα τα ιδιαίτερα παιδιά που παλεύουν να αποδείξουν στους άλλους μα κυρίως στον εαυτό τους την πραγματική τους αξία.

 ———————————————————————————

Οι πιο κάτω έχουν Asperger και έφτασαν ψηλά με το μυαλό και τις δεξιότητες τους:

Ο δημιουργός των περίφημων Pokémon, ο Satoshi Tajiri, πάσχει από σύνδρομο Asperger.

Ο δημιουργός και παραγωγός της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς ‘Community’, Dan Harmon ασχολήθηκε με το σύνδρομο Asperger δημιουργώντας την προσωπικότητα του Abed για τη σειρά του NBC. Κατά τη διάρκεια των ερευνών που έκανε για να ενημερωθεί για το θέμα ανακάλυψε πως και ο ίδιος είχε το σύνδρομο!

Ο συγγραφέας, συνθέτης και δημιουργός James Taylor έχει επίσης το σύνδρομο Asperger.

Ο τραγουδιστής των Cars, Gary Numan έχει επίσης διαγνωστεί με το σύνδρομο Asperger μετά την ενηλικίωσή του. 

Ο Clay Marzo είναι ένας από τους καλύτερους σέρφερ σε ολόκληρο τον κόσμο και είχε κι εκείνος διαγνωστεί με σύνδρομο Asperger.

Υπάρχουν ορισμένοι που συνδέουν τον αυτισμό με την μεγάλη ευφυία και σίγουρα ο Daniel Tammet αποτελεί το ιδανικό παράδειγμα. O Daniel Paul Tammet γεννήθηκε στις 31 Ιανουάριου 1979 στο ανατολικό Λονδίνο και διαγνώστηκε ως αυτιστικός (σύνδρομο Aspenger – ηπιότερη μορφή αυτισμού) σε νεαρή ηλικία. Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε να λύνει πολύπλοκες μαθηματικές ασκήσεις μόνο με το μυαλό του αλλά και να μαθαίνει ξένες γλώσσες πολύ γρήγορα – μιλάει δέκα διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων της ρουμανικής, ιρλανδικής, ουαλικής και ισλανδικής (θεωρείται από τις δυσκολότερες στον κόσμο και την έμαθε σε μία μόλις εβδομάδα!). Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι είναι ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά στον κόσμο.

Κάποιοι μελετητές υποστηρίζουν πως μεγάλες προσωπικότητες που έχουν πεθάνει πριν ανακαλυφθεί ο αυτισμός και το σύνδρομο Asperger, είχαν τον σύνδρομο Asperger. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για τους : Marie Curie, Albert Einstein,
Alexander Graham Bell, Thomas Edison, Vincent Van Gogh!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δημοτική βιβλιοθήκη Λάρνακας καταφύγιο για τα ασυνόδευτα παιδιά, χαρά για ηλικιωμένους…

Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας Με μεγάλη χαρά ολοκληρώσαμε τη δεύτερη δράση μας, δίνοντας ζωή στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά μέσα από τις βιβλιοθήκες-καταφύγια μας. Ασυνόδευτα παιδιά φιλοξενήθηκαν

error: Content is protected !!