Search
Close this search box.

El Pais: Ισπανική Εταιρεία Ασφαλείας κατασκόπευε τον Assange για την CIA

Η εταιρεία ασφαλείας της πρεσβείας του Ισημερινού κατηγορήθηκε ότι κατασκόπευε τον ιδρυτή του «Wikileaks» Julian Assange εξ ονόματος της CIA.

Τα στοιχεία που αποκάλυψε η εφημερίδα El Pais πυροδότησαν έρευνα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

Η ισπανική ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Undercover Global φέρεται να κατασκόπευε τον Julian Assange ενώ ζούσε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ανέφερε η εφημερίδα El Pais.

Η εταιρεία, η οποία ήταν υπεύθυνη για την παροχή ασφάλειας στην πρεσβεία, λέγεται ότι παρέδωσε την οπτικοακουστική παρακολούθηση στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών (CIA).

Οι αποκαλύψεις ήταν μέρος μιας έρευνας της εφημερίδας El Pais, αλλά και ο ίδιος ο Assange είχε προηγουμένως αναφέρει ότι τον παρακολουθούσαν.

Η El Pais είπε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που αποκάλυψε οδήγησαν το εθνικό δικαστήριο της Ισπανίας να ανοίξει επίσημα μια έρευνα για το θέμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο ιδιοκτήτης της Undercover Global, ο David Morales, φέρεται ότι διέταξε την επιτήρηση και ήταν προσωπικά υπεύθυνος για τη σύναψη συμφωνίας με τη CIA.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μοράλες ζήτησε από τους υπαλλήλους να διατηρήσουν μυστική τη συνεργασία του με τους αμερικανικούς.

Η Undercover Global εγκατέστησε μικρόφωνα σε διάφορα μέρη στο χώρο που βρισκόταν ο Assange. Η εταιρεία έθεσε επίσης συστήματα επιτήρησης στις γυναικείες τουαλέτες της πρεσβείας, όπου οι δικηγόροι του Assange συναντιόνταν, εν μέσω φόβων ότι οι αίθουσες συνεδριάσεων έχουν υποστεί βλάβη.

Υποστηρίχθηκε επίσης ότι υπήρχε ένα σύστημα ροής, το οποίο επέτρεπε στους αξιωματούχους των ΗΠΑ να έχουν άμεση πρόσβαση στις συναντήσεις του Assange.

Μία από αυτές τις συναντήσεις περιλάμβανε συζήτηση μεταξύ του ιδρυτή του Wikileaks και του επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών του Ισημερινού Ρόμπι Βαλέχο, όπου οι δυο είχαν συζητήσει για τη δυνατότητα παράνομης διακίνησης του Assange από την πρεσβεία και για τη μετάβαση σε άλλη χώρα μέσω διπλωματικού διαβατηρίου.

Η εφημερίδα El Pais δήλωσε ότι η κρεβατοκάμαρα του Assange δεν είχε υποστεί βλάβη, καθώς οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ανησυχούσαν ότι θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν ευκολότερα.

Ενώ η ισπανική εφημερίδα δεν διευκρίνισε ακριβές χρονοδιάγραμμα για την επιτήρηση, ισχυρίστηκε ότι η δραστηριότητα κατασκοπίας αυξήθηκε μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον πρόεδρο του Ισημερινού Λένιν Μορένο.

“Υπάρχει ποινική υπόθεση που διερευνάται στο εθνικό δικαστήριο, αλλά διεξάγεται κρυφά … και δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για το τι διερευνάται πέρα από αυτό που έχει διαρρεύσει”, δήλωσε ο δικηγόρος του Assange, Aitor Martinez, στην AFP.

Ο Martinez είπε ότι η διαρροή “προήλθε πιθανότατα από υπαλλήλους της επιχείρησης”.

Ούτε η εταιρεία Undercover Global ούτε ο ιδιοκτήτης της έχουν σχολιάσει στον Τύπο οτιδήποτε μέχρι στιγμής.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δημοτική βιβλιοθήκη Λάρνακας καταφύγιο για τα ασυνόδευτα παιδιά, χαρά για ηλικιωμένους…

Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας Με μεγάλη χαρά ολοκληρώσαμε τη δεύτερη δράση μας, δίνοντας ζωή στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά μέσα από τις βιβλιοθήκες-καταφύγια μας. Ασυνόδευτα παιδιά φιλοξενήθηκαν

error: Content is protected !!