Search
Close this search box.

Περί τουρισμού και αεροδρομίων….

Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια
SkalaTimes

Η Thomas Cook πτώχευσε, η Tus Air δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσει τα δρομολόγια της στο νησί της Αφροδίτης, ενώ φήμες, που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, κάνουν λόγο για κλείσιμο της Blue Air.
Tην ίδια ώρα ο Κύπριος (ή κάτοικος Κύπρου τελοσπάντων) για να μεταβεί στο Λονδίνο πληρώνει περισσότερα απ’ ότι ο ταξιδιώτης που πάει από Λονδίνο σε Νέα Υόρκη.

Το ιδιωτικό μας αεροδρόμιο, του κ. Σιακόλα, παίρνει εκατομμύρια αποζημιώσεις από το κράτος για τους ταξιδιώτες που επιλέγουν το αεροδρόμιο της Τύμβου (oh yes), την ίδια ώρα που το ιδιωτικό μας αεροδρόμιο (της Λάρνακας) μολύνει τον αέρα (αναπόφευκτο) της Λάρνακας, της Δρομολαξιάς και των Περβολιών, αλλά αρνιέται να δώσει έστω κι ένα σεντ ως αντισταθμιστικά μέτρα (να υπενθυμίσουμε και την μεγάλη έκταση παραλιακού μετώπου της Λάρνακας που είναι αιχμάλωτο σε «αεροπλάνα και βαπόρια»).

Μήπως τα μονοπώλια του κ. Σιακόλα (του ανήκουν και τα δύο αεροδρόμια) τα πληρώνει ακριβά ο λαουτζίκος τελικά; Πόσο πληρώνουμε τους φόρους στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου;

Μία ιδιωτική εταιρεία, η HERMES AIRPORTS, διαχειρίζεται τα αεροδρόμιά μας, που αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι του τουρισμού, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία της εθνικής στρατηγικής τουρισμού για τη χώρα μας, για την οικονομία της χώρας μας (και για την Λάρνακα που είναι μια κατεξοχήν τουριστική πόλη)….

Μήπως κάτι πάει λάθος;
Και ξέρετε, αν κάτι πάει λάθος δεν θα το πληρώσουν μόνο οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες του τουρισμού, αλλά όλοι μας.
Ίσως κάτι πάει λάθος με τα αεροπλάνα, βαπόρια και αεροδρόμια μας και σίγουρα δεν φταίνε για το κλείσιμο της Thomas Cook, αλλά για πολλά άλλα;

Τα πιο πάνω είναι τροφή για σκέψη και προπάντων διερεύνηση, (σχετικό ρεπορτάζ θα δημοσιευτεί αυτή την Παρασκευή στην εφημερίδα «24»)  με αφορμή το σημερινό πιο κάτω δημοσίευμα:

«Η αεροπορική εταιρεία Tus Air προχωρεί σε αναστολή του πτητικού της προγράμματος από την 1η Νοεμβρίου ενώ δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη του.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΚΑΘΜΕΡΙΝΗΣ η εταιρεία θα εκτελεί πτήσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Στόχος όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είναι η επανέναρξη του πτητικού της προγράμματος την καλοκαιρινή περίοδο του 2020. Μέχρι τότε η Tus Air αναμένεται να εκτελεί κάποιες ναυλωμένες πτήσεις τηρώντας τις συμφωνίες που διατηρεί με ταξιδιωτικούς πράκτορες.
Μάλιστα η εταιρεία λόγω αυτής της εξέλιξης έχει ήδη προχωρήσει αποδέσμευση προσωπικού η οποία ωστόσο όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, δεν συνεπάγεται με κλείσιμο της.
Μέχρι σήμερα πραγματοποιούνταν πτήσεις από Λάρνακα προς Τελ Αβίβ και Ιωάννινα.
Τουλάχιστον σε ότι αφορά το Ισραήλ, το κενό θα καλύψει όπως όλα δείχνουν η αεροπορική εταιρεία El Al με έδρα το Τελ Αβίβ, η οποία αναμένεται να αυξήσει τις πτήσεις της από τη Λάρνακα από επτά σε έντεκα τη βδομάδα».

Όσον αφορά στην κατάρρευση της Thomas Cook, οι επιπτώσεις στον τουρισμό και στην οικονομία, (στη Κύπρο αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη), είναι αισθητές και τραγικές. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα φαίνεται πως την μεγαλύτερη ζημιά την έχει υποστεί η Ισπανία αφού σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ξενοδόχων της Ισπανίας, περίπου 500 ξενοδοχεία «θα κλείσουν άμεσα» εξαιτίας της κατάρρευσης του βρετανικού ταξιδιωτικού πρακτορείου Thomas Cook.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων κ. Χουάν Μολάς ανέφερε στην οικονομική εφημερίδα Cinco Dias: «Υπάρχουν 500 ξενοδοχεία που θα κλείσουν άμεσα εξαιτίας της πτώχευσης της Thomas Cook και η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν η κυβέρνηση δεν λάβει άμεσα μέτρα».

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δημοτική βιβλιοθήκη Λάρνακας καταφύγιο για τα ασυνόδευτα παιδιά, χαρά για ηλικιωμένους…

Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας Με μεγάλη χαρά ολοκληρώσαμε τη δεύτερη δράση μας, δίνοντας ζωή στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά μέσα από τις βιβλιοθήκες-καταφύγια μας. Ασυνόδευτα παιδιά φιλοξενήθηκαν

Φεστιβάλ Λαϊκής Παράδοσης «Εκείνη»

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 στη Πλατεία Ζουχούρι στις 7:30 μ.μ φεστιβάλ λαϊκής παράδοσης με τίτλο «Εκείνη» από τη ΠΟΓΟ.-Χοροί από τον Πολιτιστικό Όμιλο ΕΡΜΗΣ

Επίσκεψη Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στα γραφεία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας

Σε πνεύμα πλήρους συναντίληψης πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Αλέξη Βαφεάδη και του Προέδρου του ΕΟΑ Λάρνακας κ.

error: Content is protected !!