Search
Close this search box.

Η συλλογικότητα θα απελευθερώσει τον άνθρωπο….

Του Βασίλη Κωστή
(Ο Βασίλης Κωστή ζει στην Κυπριακή παροικία του Λονδίνου και από τη δεκαετία του ’90 αρθρογραφεί σε Ελληνικές εφημερίδες του Λονδίνου) 

 

Απ’ αυτά που έγραψα προ πολλού και αποθήκευσα στον υπολογιστή μου…..
Κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού κόσμου, ο ατομικισμός. Βάση του η ατομική ιδιοκτησία. Από εδώ ήρθε και η ατομική, μονογαμική οικογένεια, η σημερινή οικογένεια, που δεν υπήρχε από καταβολής ανθρώπινης κοινωνίας. Χειρότερα, η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής που οδήγησε στη διάσπαση της κοινωνίας, σε κραυγαλέες αντιθέσεις, σε τάξεις πλούσιων που ζουν στη χλιδή και σε τάξεις φτωχών που δεν ζουν αλλά απλά παλεύουν να επιβιώσουν. Αυτοί που κατέχουν τα μέσα παραγωγής, συσσώρευσαν και χρήμα, πολύ χρήμα, κεφάλαιο, ιδιοποιούνται, κάνουν δικό τους,το προϊόν που παράγουν άλλοι, τη δουλειά των άλλων, εκμεταλλεύονται τους άλλους. Μια χούφτα παράσιτα, οι έχοντες και κατέχοντες, κλέβουν τους κόπους των πολλών. Σύγχρονοι βασιλιάδες μια ασήμαντη μειοψηφία και σύγχρονοι είλωτες η συντριπτική πλειοψηφία. Και όχι μόνο. Από τη μια άκρη της γης ίσαμε με την άλλη, βιάζουν την ατμόσφαιρα για το ατομικό τους κέρδος, βιάζουν το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα. Ο αυριανός κόσμος που θα σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ζει ,τη φύση, τα ζώα,τα φυτά,τη γενετική των ζώων και των φυτών, τα βουνά, τα δάση, τη θάλασσα,το νερό, το χώμα,τον άνεμο, δεν θα στηρίζεται στον ατομικισμό, αλλά στη συλλογικότητα. Και ας μην παίζουν με τη νοημοσύνη του απλού ανθρώπου οι κάθε λογής δυνάστες και εκμεταλλευτές. Η συλλογικότητα δεν αναιρεί,δεν ακυρώνει, δεν σβήνει τα ιδιαίτερα, ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου που είναι ξεχωριστή, μοναδική οντότητα και ύπαρξη,δεν αναιρεί και δεν σβήνει obliterate την προσωπικότητα, το ταλέντο κτλ μα τα προϋποθέτει. Η συλλογικότητα θα απελευθερώσει τον άνθρωπο. Θα αναιρέσει, θα σβήσει, θα θάψει μια για πάντα την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Στην αυριανή συλλογικότητα που ο άνθρωπος θα παίρνει από την κοινωνία ανάλογα με τις ανάγκες του και θα είναι πραγματικά ελεύθερος, τα μέσα παραγωγής δεν θα είναι ατομική ιδιοκτησία του κάθε παράσιτου, αλλά συλλογική, κοινωνική, παλλαϊκή ιδιοκτησία. Αυτή η συλλογικότητα είναι το μέλλον του ανθρώπου, μα και το μέλλον του πλανήτη.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δημοτική βιβλιοθήκη Λάρνακας καταφύγιο για τα ασυνόδευτα παιδιά, χαρά για ηλικιωμένους…

Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας Με μεγάλη χαρά ολοκληρώσαμε τη δεύτερη δράση μας, δίνοντας ζωή στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά μέσα από τις βιβλιοθήκες-καταφύγια μας. Ασυνόδευτα παιδιά φιλοξενήθηκαν

Φεστιβάλ Λαϊκής Παράδοσης «Εκείνη»

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 στη Πλατεία Ζουχούρι στις 7:30 μ.μ φεστιβάλ λαϊκής παράδοσης με τίτλο «Εκείνη» από τη ΠΟΓΟ.-Χοροί από τον Πολιτιστικό Όμιλο ΕΡΜΗΣ

Επίσκεψη Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στα γραφεία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας

Σε πνεύμα πλήρους συναντίληψης πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Αλέξη Βαφεάδη και του Προέδρου του ΕΟΑ Λάρνακας κ.

error: Content is protected !!