Η προστασία του περιβάλλοντος, η βιωσιμότητα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν μεγάλη σημασία για πολλές πολείς της Ευρώπης, οι οποίες έχουν υιοθετήσει όλες τις δράσεις και έχουν φτιάξει τις υποδομές τους με τέτοιον τρόπο ώστε να χαρακτηριστούν «πράσινες», ή αλλιώς πόλεις του μέλλοντος.
Λονδίνο Το Λονδίνο είναι η πρώτη πόλη που έγινε πρόσφατα National Park City, σε ελεύθερη μετάφραση η πρώτη πόλη Εθνικό Πάρκο.
Ο δήμαρχος της πόλης, Sadiq Khan, δήλωσε πρόσφατα στο CNN, ότι «το Λονδίνο δεν είναι απλά μία πόλη, είναι ένα ζωντανό τοπίο. Ένα ζωντανό τοπίο, το οποίο δεν στεγάζει μόνο περίπου 9 εκ. ανθρώπους αλλά κι εκατομμύρια δέντρα. Μοιραζόμαστε αυτό το τοπίο μαζί με άλλα 15 χιλιάδες είδη πλασμάτων, και δεν πιστεύω ότι η ζωή τους στις πόλεις αξίζει λιγότερο από ότι η ζωή τους στην άγρια φύση».
Κοπεγχάγη Η Κοπεγχάγη, ο «παράδεισος» των ποδηλατών σκοπεύει να γίνει μέχρι το 2025 μια πόλη με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Σήμερα, το 62% των κατοίκων της Κοπεγχάγης μετακινείται με ποδήλατα και η υποδομή που απαιτείται για τη χρήση τους διαρκώς βελτιώνεται. Ο δήμαρχος της πόλης Φρανκ Γένσεν επισημαίνει ότι «η πόλη εργάζεται εντατικά, προκειμένου να γίνει το πιο πράσινο και πιο φιλικό προς τους ποδηλάτες αστικό κέντρο του κόσμου. Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο καλύτερος, επειδή δημιουργεί καλύτερους δημόσιους χώρους, καθαρότερη ατμόσφαιρα, λιγότερο θόρυβο και γενικότερα μια πόλη που σφύζει από υγεία».
Στοκχόλμη Η πρωτεύουσα της Σουηδίας αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο οικολογικής πόλης ως προς την υποδομή και την ανακύκλωση. Μέχρι το 2040 έχει όραμα να έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ σήμερα έχουν μειωθεί κατά 40%. Για να αποφεύγεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της πόλης έχουν τοποθετηθεί διόδια, ενώ για τα απορρίμματα υπάρχουν σε κάθε σπίτι ψηλοί σωλήνες αρκετών μέτρων οι οποίοι τα μεταφέρουν στον χώρο ανακύκλωσης.
Μπρίστολ
Το γνωστό τουριστικό θέρετρο ήταν η πρώτη βρετανική πόλη που έγινε η ευρωπαϊκή πράσινη πρωτεύουσα. Το 2015 έλαβε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας, το οποίο αποδίδεται στην πόλη που έχει επιτύχει υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα, έχει θέσει υψηλούς στόχους για μελλοντική περιβαλλοντική βελτίωση και βιώσιμη ανάπτυξη και μπορεί να δρα ως πρότυπο για άλλες πόλεις.
Όσλο Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας θέλει να γίνει η πρώτη πόλη στον κόσμο στην οποία δε θα υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση και εκπομπές καυσαερίων. Για αυτό πολλοί δρόμοι της έχουν γίνει car – free zones με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να κυκλοφορούν στην πόλη με τα ΜΜΜ ή τα ποδήλατά τους.
Διεξάγονται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οι πολυαναμενόμενες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της υπερδύναμης. Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες και περίπου 244
SkalaTimes TeamΟι επιθέσεις κατά των μεταναστών / αλλοδαπών που εργάζονται στο νησί μας ως ντελιβεράδες (μια δουλειά που λίγοι Κύπριοι “καταδέχονται” να κάνουν) συνεχίζονται.Και ενώ
7 νέα μέτρα €50 εκατομμυρίων για τη Δημογραφική Ανάκαμψη Δεύτερη δέσμη δράσεων €50 εκατομμυρίων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης Τη δεύτερη από τρεις δέσμες μέτρων για