Search
Close this search box.

Πόλεις παραδείγματα προς μίμηση: Πράσινες πόλεις!

Η προστασία του περιβάλλοντος, η βιωσιμότητα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν μεγάλη σημασία για πολλές πολείς της Ευρώπης, οι οποίες έχουν υιοθετήσει όλες τις δράσεις και έχουν φτιάξει τις υποδομές τους με τέτοιον τρόπο ώστε να χαρακτηριστούν «πράσινες», ή αλλιώς πόλεις του μέλλοντος. 

 

Λονδίνο
Το Λονδίνο είναι η πρώτη πόλη που έγινε πρόσφατα National Park City, σε ελεύθερη μετάφραση η πρώτη πόλη Εθνικό Πάρκο.
Ο  δήμαρχος της πόλης, Sadiq Khan, δήλωσε πρόσφατα στο CNN, ότι «το Λονδίνο δεν είναι απλά μία πόλη, είναι ένα ζωντανό τοπίο. Ένα ζωντανό τοπίο, το οποίο δεν στεγάζει μόνο περίπου 9 εκ. ανθρώπους αλλά κι εκατομμύρια δέντρα. Μοιραζόμαστε αυτό το τοπίο μαζί με άλλα 15 χιλιάδες είδη πλασμάτων, και δεν πιστεύω ότι η ζωή τους στις πόλεις αξίζει λιγότερο από ότι η ζωή τους στην άγρια φύση». 

Κοπεγχάγη 
Η Κοπεγχάγη, ο «παράδεισος» των ποδηλατών σκοπεύει να γίνει μέχρι το 2025 μια πόλη με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Σήμερα, το 62% των κατοίκων της Κοπεγχάγης μετακινείται με ποδήλατα και η υποδομή που απαιτείται για τη χρήση τους διαρκώς βελτιώνεται. Ο δήμαρχος της πόλης Φρανκ Γένσεν επισημαίνει ότι «η πόλη εργάζεται εντατικά, προκειμένου να γίνει το πιο πράσινο και πιο φιλικό προς τους ποδηλάτες αστικό κέντρο του κόσμου. Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο καλύτερος, επειδή δημιουργεί καλύτερους δημόσιους χώρους, καθαρότερη ατμόσφαιρα, λιγότερο θόρυβο και γενικότερα μια πόλη που σφύζει από υγεία».

Στοκχόλμη
Η πρωτεύουσα της Σουηδίας αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο οικολογικής πόλης ως προς την υποδομή και την ανακύκλωση. Μέχρι το 2040 έχει όραμα να έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ σήμερα έχουν μειωθεί κατά 40%. Για να αποφεύγεται η  κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της πόλης έχουν τοποθετηθεί διόδια, ενώ για τα απορρίμματα υπάρχουν σε κάθε σπίτι ψηλοί σωλήνες αρκετών μέτρων οι οποίοι τα μεταφέρουν στον χώρο ανακύκλωσης. 

Μπρίστολ 
Το γνωστό τουριστικό θέρετρο ήταν η πρώτη βρετανική πόλη που έγινε η ευρωπαϊκή πράσινη πρωτεύουσα. Το 2015 έλαβε το  Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας, το οποίο αποδίδεται στην πόλη που έχει επιτύχει υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα, έχει θέσει υψηλούς στόχους για μελλοντική περιβαλλοντική βελτίωση και βιώσιμη ανάπτυξη και μπορεί να δρα ως πρότυπο για άλλες πόλεις.

Όσλο 
Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας θέλει να γίνει η πρώτη πόλη στον κόσμο στην οποία δε θα υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση και εκπομπές καυσαερίων. Για αυτό πολλοί δρόμοι της έχουν γίνει car – free zones με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να κυκλοφορούν στην πόλη με τα ΜΜΜ ή τα ποδήλατά τους.

Πηγή: star.gr

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!