Search
Close this search box.

Ας μιλήσουμε για μουσική…

Παναγιώτης Μπουτόπουλος
Καθηγητής μουσικής
Θεσσαλονίκη, Διευθυντής Μουσική Σχολή Σείριος
Εξεταστής – Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ωδείου Γερολέμου Λάρνακα

 

Γνωρίζουμε πόσο άμεσα συμβάλει η μουσική στο συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου, ιδιαίτερα όταν ο κόσμος αυτός είναι ο εύπλαστος και ευαίσθητος κόσμος ενός παιδιού. Η επίδραση της μουσικής στη ψυχολογική και αναπτυξιακή συμπεριφορά του παιδιού είναι ένα αντικείμενο προς μελέτη από την αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες όπως ο Πυθαγόρας, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης μιλούν για την τεράστια ηθικοπλαστική δύναμη της μουσικής στους ανθρώπους. Η ανάγκη λοιπόν για την ενασχόληση με τη μουσική στις μικρές ηλικίες είναι σπουδαία και σημαντική.

Τα παιδιά ακόμα και από την βρεφική ηλικία μπορούν ανταποκριθούν σε ένα μουσικό άκουσμα έστω κι αν δεν έχουν ακόμα αναπτύξει τον προφορικό τους λόγο. Η άμεση ανταπόκριση στο ρυθμό κυρίως μέσα από την κίνηση είναι η εναρκτήρια δύναμη για τον έλεγχο του σώματος, την ισορροπία και την άμεση εξωτερίκευςη των συναισθημάτων.

Οι έρευνες για τα αποτελέσματα της μουσικής ενασχόλησης  των παιδιών τις τελευταίες δεκαετίες έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς σήμερα πως ένα παιδί κοινωνικοποιείται πολύ πιο εύκολα όταν συμμετέχει σε μουσικά σύνολα και χορωδίες.

Επειδή λοιπόν η ενασχόληση των παιδιών με τη μουσική απαιτεί εστίαση, πειθαρχία και αποφασιστικότητα, αποκτούν εξαιρετικές δεξιότητες που τις περισσότερες φορές μεταφέρονται και σε άλλους τομείς και περιοχές της μαθητικής τους ζωής.

Όταν λοιπόν η μουσική δημιουργικότητα τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο πραγματοποιείται με το σωστό τρόπο για να επιτύχουμε ένα κοινό στόχο και αποτέλεσμα τότε όλη αυτή διαδικασία μας δίνει τη δυνατότητα για συνεχή εξέλιξη και δημιουργικότητα σε ένα επίπεδο που διαρκώς θα μεγαλώνει . Τα παιδιά μέσα από τον αυτοσχεδιασμό αποκτούν προσωπικό και συλλογικό λόγο στην προσπάθεια για τη μουσική τους δημιουργία αναπτύσσοντας έτσι τα συναισθήματά τους τα οποία έχουν θαυμάσιες αλληλοεπιδράσεις κατά την δημιουργική διαδικασία.    

   Στο συναισθηματικό λοιπόν κόσμο των παιδιών το μάθημα της μουσικής αλλά και οι τέχνες γενικότερα μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο διαπαιδαγώγησης αλλά ταυτόχρονα μπορεί να ερευνηθεί και να ανιχνευθεί η δεξιότητα και το ταλέντο στα παιδιά.

  Δυστυχώς σήμερα στη χώρα μας η ενασχόληση με τη μουσική φαντάζει σαν μια περιττή πολυτέλεια.

Βασικότερος λόγος είναι ο οικονομικός αλλά και ο τρόπος που ιεραρχούμε την ανάγκη για την πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού. Οι χώρες με τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο έχουν τη μουσική μέσα στις βασικότερες καθημερινές επιλογές. Σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές σίγουρα οι σημερινοί γονείς αξιολογούν και εκτιμούν αρκετά περισσότερο τη μουσική παιδεία σαν μια επένδυση ψυχής.

Σήμερα σε όλα τα καλά εκπαιδευτικά μουσικά σχολεία – ωδεία υπάρχουν εξαιρετικά σύγχρονα προγράμματα για να αξιοποιηθούν με ασφάλεια οι ανάγκες των παιδιών για μουσική, για θέατρο, χορό, εικαστικά και τις τέχνες γενικότερα.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Αμερικανός αναλυτής: Αν δεν κερδίσει η Χάρις θα οφείλεται στο ότι δεν την ψήφισαν όσες γυναίκες αναμενόταν

Ο αναλυτής εκλογικής συμπεριφοράς, Τιμ Μαλόι, παραχώρησε συνέντευξη στο ΕΡΤ για την επόμενη ημέρα των αμερικανικών εκλογών. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου

error: Content is protected !!