Search
Close this search box.

Δήμαρχος Ανδρεάς Βύρας: Υπάρχει μια κοινή κατεύθυνση του Δημοτικού Συμβουλίου

Μία μέρα πριν την δημόσια παρουσίαση του τριετές έργου του νυν Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας μιλά στο SkalaTimes και κάνει μια ανασκόπηση των όσων έχουν επιτευχθεί, αλλά και όσων ακόμη παραμένουν σε στασιμότητα. Περισσότερα στην πιο κάτω συνέντευξη.

 

Της Γιώτας Δημητρίου

 

Δήμαρχε μία μέρα πριν την δημόσια ανασκόπηση και παρουσίαση του έργου του νυν δημοτικού συμβουλίου, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η δικιά σας εκτίμηση; Έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχατε θέσει;
Το πρώτο πράγμα που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί. Δηλαδή, δεν μπορούν όλα τα προβλήματα της πόλης να λυθούν με μιας ως δια μαγείας. Γι αυτό και ποτέ δεν έχουμε πει ότι έχουμε το μαγικό ραβδί. Από την άλλη όμως μπορώ να πω ότι έχουμε επιτύχει αρκετά έργα και στόχους και συνάμα έχουμε τροχοδρομήσει τις βασικές μας εξαγγελίες που συμπεριλαμβάνονταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Όσον αφορά στα έργα τα περισσότερα βρίσκονται σε κατασκευαστική φάση, (τελείωσε ο Δημοτικός Κήπος, τα άλλα 4 έργα έχουν ήδη ξεκινήσει, για κάποια άλλα βγαίνουμε σε προσφορές). Πρέπει να πω ότι κάποια έγιναν ή θα γίνουν σε χρόνο ρεκόρ. Επίσης, έχουμε δώσει ουσιαστικές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα των πολιτών (ασφαλτοστρώσεις, αντιπλημμυρικά έργα, κτλ), επιπλέον έχουμε ξεκινήσει έργα τα οποία για δεκαετίες βρίσκονταν στα συρτάρια, έχουμε αγγίξει καθημερινά προβλήματα του κόσμου όπως είναι η καθαριότητα, τρεις φορές το χρόνο προσλαμβάνουμε άνεργους και καθαρίζουμε όλη την πόλη, έχουμε βάλει οδοκαθαριστές σε όλη την πόλη, καθαρίζουμε τα πάρκα κάθε μήνα, κτλ. Όσον αφορά στις πετρελαιοδεξαμενές, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα μετακινηθούν τέλος του χρόνου (Δεκέμβριο 2019) άρα θα υλοποιηθεί το πρώτο χρονοδιάγραμμα…..

Το υγραέριο;
Όσον αφορά στο υγραέριο μετά από δικές απαιτήσεις καταφέραμε παρακολουθούμε στενά το τι γίνεται. Αυτό μας δίνει εικόνα έτσι ώστε να μπορούμε να δράσουμε όταν κάπου οι διαδικασίες σταματούν, καθυστερούν κτλ. Σήμερα μπορούμε να δούμε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία παρακολουθούμε στενά και πιέζουμε έτσι ώστε να λυθούν.

Κι αν δεν λυθούν;
Αν δεν λυθούν θα πάρουμε μέτρα.

Όπως;
Για την μετακίνηση του υγραερίου παλεύουμε για να μετακινηθούν τον Δεκέμβριο του 2020. Αν δούμε ότι προκύπτουν προβλήματα και καθυστερήσεις, θα βγούμε έξω στους δρόμους. Αλλά τώρα εργάζεται κόσμος πάνω στις όποιες ενδεχόμενες καθυστερήσεις, ξέρουμε τι γίνεται, ξέρουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Δεν είναι όπως παλιά, κι αυτό θέλω να το τονίσω, δεν είναι όπως παλιά που δεν ξέραμε σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαδικασίες και ήμασταν στο σκοτάδι και ξαφνικά έρχονταν νέες παρατάσεις, καθυστερήσεις  κτλ. Σήμερα ξέρουμε τι γίνεται και είμαστε αισιόδοξοι για τη μετακίνηση.

Όσον αφορά στο λιμάνι;
Όσον αφορά στο λιμάνι- Μαρίνα υπάρχει μια εξέλιξη, μια διαδικασία, η οποία με την συμβολή του Δημοτικού Συμβουλίου κρατήθηκε ζωντανή, το δημοτικό συμβούλιο έφυγε το πλαφόν, το δημοτικό συμβούλιο μέσα από διάφορες επαφές και συναντήσεις βρήκε λύσεις για τις χρήσεις του λιμανιού (που ήταν σοβαρός λόγος για να ακυρωθεί η συμφωνία ακόμη μια φορά). Ο επενδυτής κατάλαβε ότι η πόλη θέλει αυτή την επένδυση γι αυτό και αγνόησε πολέμους και άλλες αρνητικές καταστάσεις που συνάντησε μπροστά του (δεν θα ήθελα να μπω σε ανάλυση τώρα και να τα επαναλαμβάνουμε), οπόταν είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη με βάσιμες ελπίδες για υλοποίηση. Έχουμε εικόνα και πλάνο.
Επίσης, θέματα όπως η μετακίνηση των γηπέδων αντισφαίρισης και η ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού της πόλης,  που ήταν ένα πρόβλημα  για αρκετά χρόνια για τη πόλη, το νυν δημοτικό συμβούλιο το άγγιξε και το έλυσε, όπως και πολλά άλλα διαχρονικά προβλήματα της Λάρνακας.

Ποιο ήταν το όπλο που βοήθησε έτσι ώστε να λυθούν προβλήματα που για χρόνια αντιμετώπιζε η πόλη;
Κοίταξε, υπάρχει μια κοινή κατεύθυνση του Δημοτικού Συμβουλίου και καλή συνεργασία με τους βουλευτές Λάρνακας, τα κόμματα και άλλους φορείς της πόλης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το ότι καταφέραμε να έχουμε μια κοινή κατεύθυνση, παρά τις όποιες ενδεχόμενες μικροδιαφορές, είναι ένας παράγοντας που μας βοηθά. Επίσης η συστηματικότητα. Δουλέψαμε άμεσα και συστηματικά.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συνάντησες κύριε Δήμαρχε ως προς την υλοποίηση έργων και επίλυση διαχρονικών προβλημάτων;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα και εχθρός είναι η γραφειοκρατία, οι χρονοβόρες διαδικασίες, το ότι με βάση των νομοθεσιών περιοριζόμαστε ως προς την επιλογή των εργολάβων (πχ δεν μπορείς να πάρεις τον καλύτερο, αλλά αναγκάζεσαι να πάρεις τον πιο φτηνό). Οι ιδιωτικοί εργολάβοι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και λόγω της ευρύτερης γραφειοκρατίας και της κατάστασης που επικρατεί στα δικαστήρια μας, δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως προς την υλοποίηση έργων.

Βλέπουμε συχνά δημότες να δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες ντροπής για τη πόλη. Σκουπίδια σε κεντρικούς δρόμους, ακαθαρσίες, κτλ και να κάνουν λόγω για ανεπάρκεια του Δήμου να διατηρεί την πόλη μας καθαρή. Αλήθεια, τι γίνεται;
Ναι, εντάξει, το πιο εύκολο πράγμα σήμερα είναι να το κάνεις αυτό, να κατηγορείς ή να εκφράζεις αρνητικές απόψεις μέσω διαδικτύου. Επί της ουσίας όμως, εμείς, το νυν δημοτικό συμβούλιο, έχουμε δώσει την ευκαιρία στους δημότες μας μέσω ενός ειδικού application, αλλά και των σελίδων του Δήμου στο διαδίκτυο να έχουν λόγο και να μας εκφράζουν διαφωνίες, εισηγήσεις, παρατηρήσεις κτλ. Κάποιοι όμως πρέπει να καταλάβουν (ενδεχωμένως να ενημερωθούν αν δεν γνωρίζουν) πως ο Δήμος Λάρνακας κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό όσον αφορά στο θέμα της καθαριότητας. Να αναφέρω ως παράδειγμα τις τουαλέτες του Μιναρέ, αν πήγαν κάποιοι ασυνείδητοι και εδημιουργήσαν εικόνες ντροπής, τι φταίει ο Δήμος; Ο Δήμος έκανε το πράσινο σημείο που λειτουργεί σωστά και είναι ίσως το καλύτερο σε όλη την Κύπρο, έχουμε βάλει την κατ’ οίκον συλλογή, παρόλα αυτά κάποιοι εξακολουθούν να πετάνε σκουπίδια στους δημόσιους χώρους. Καθαρίζουμε και σε μία ώρα το ίδιο σημείο που έχει καθαριστεί είναι γεμάτο σκουπίδια.
Αυτοί που δημοσιεύουν τις φωτογραφίες με τα σκουπίδια ας μας πουν και ποιοι τα πετάνε να μπορούμε να δράσουμε, να κάνουμε κάτι.
Μόλις πέσει στην αντίληψη μας κάτι, στέλνουμε το συνεργείο και μετά πάλι τα ίδια. Θέλουμε την κατανόηση του κόσμου και όχι μόνο να δημοσιεύουν φωτογραφίες και να επιρρίπτουν ευθύνες στο Δήμο.
Που είναι η συνείδηση; Πρωτίστως πρέπει να αποκτήσουμε συνείδηση όλοι, έτσι ώστε να ντρεπόμαστε να πετάξουμε σκουπίδια έξω από τους καλάθους, μέσα στους δρόμους, δίπλα από αγάλματα, κτλ. Αστυνομικούς καθαριότητας δεν μπορούμε να έχουμε. Αλλά, δεν το δέχομαι ότι ως Λάρνακα είμαστε μια ακάθαρτη πόλη. Δεν το δέχομαι διότι κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες και ενδεχομένως κάνουμε πράγματα που δεν τα κάνει καμία άλλη πόλη.

Όπως;
Όπως πχ ότι τρεις φορές τον χρόνο προσλαμβάνουμε δέκα ανέργους για να καθαρίσουν με συνεργεία όλη την πόλη από άκρη σε άκρη. Από γειτονιά σε γειτονιά, οδοκαθαριστές σε όλες τις γειτονιές! Όσον αφορά το Πράσινο Σημείο, έχουμε κατ’ οίκον συλλογή. Ένα σύστημα που δουλεύει πολύ καλά.

Τα δύο εκατομμύρια ευρώ που έχει δώσει στον Δήμο Λάρνακας το Εμπορικό Κέντρο (Mall) που θα χτιστεί στη πόλη μας, πως θα αξιοποιηθούν;
Τα δύο εκατομμύρια που έχουν δοθεί ως αντισταθμιστικά μέτρα θα αξιοποιηθούν για το εμπορικό κέντρο. ‘Ηδη έχουμε εξαγγείλει κάποια έργα (πλακόστρωτο στην Ερμού και Ζήνωνος Κιτιέως, με σκίαση δρόμους φιλικούς για ΑμΕΑ, κτλ και δύο νέες πλατείες, ΑΛΚΗΣ και εισόδου Ερμού). Μιλάμε για έργα αρκετών εκατομμυρίων, θα χρησιμοποιηθεί το ποσό που έχει δώσει το εμπορικό κέντρο, αλλά θα χρειαστεί και η συμβολή της πόλης.

Η Λάρνακα έχει πρόβλημα με τους χώρους στάθμευσης κύριε Δήμαρχε, πως το χειρίζεστε;
Καταρχάς να αναφέρω ότι σίγουρα δεν έχουμε την επιθυμητή κατάσταση με τους χώρους στάθμευσης. Αλλά αυτή τη στιγμή μέσα στη Λάρνακα λειτουργούν τρεις ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης που έχουν προβλήματα βιωσιμότητας επειδή δεν παρκάρει εκεί ο κόσμος. Επίσης, υπάρχει το τεράστιο γήπεδο του Ευρυβιαδείου που είναι ανοικτό και χωράει εκατοντάδες αυτοκίνητα και δεν σταθμεύει σχεδόν κανείς, γιατί όλοι θέλουν να σταθμεύουν το αυτοκίνητο τους έξω από την καφετέρια ή μαγαζί που θα πάνε. Σε κανένα εμπορικό κέντρο του κόσμου δεν παρκάρεις έξω από το μαγαζί που θα πας. Εμείς θέλουμε να βρίσκουμε παρκινγκ έξω από το τόπο που θα πάμε!

Οι πολίτες μπορούν να παρκάρουν στην αυλή του Ευρυβιαδείου και επίσης τώρα το Δημοτικό Συμβούλιο σκέφτεται να ανοίξει και την αυλή του Δημοτικού Σχολείου Καλογερά για να σταθμεύει και εκεί ο κόσμος. Εννοείται, πως μιλάμε για τις μέρες και ώρες που είναι κλειστά τα σχολεία.
Επίσης, να αναφέρω ότι ετοιμαζόμαστε να βγούμε σε προσφορές για ένα πολυόροφο πάρκινγκ μέσα στη Ζήνωνος Κιτιέως, κοντά στις Φοινικούδες. Ετοιμάζουμε όρους προσφοράς.
Επίσης με τη λήξη του έργου της Αγοράς θα ανοίξουν ακόμη 70 χώροι στάθμευσης.
Γίνονται προσπάθειες, αλλά ας μάθουμε να σταθμεύουμε και λίγο πιο κάτω από το χώρο που θα πάμε για καφέ. Δεν είναι ανάγκη έξω από την καφετέρια!

Αύριο Τετάρτη τι θα ακούσουμε από το νυν Δημοτικό Συμβούλιο;
Θα ανακοινώσουμε τι έχει γίνει σε όλους τους τομείς αυτά τα τρία χρόνια και ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια και πλάνα.

Λέγεται ότι ο Δήμαρχος Χριστοδουλίδης περπατούσε μέσα στη πόλη για να είναι δίπλα στους πολίτες και να αφουγκράζεται τα προβλήματα τους και έτσι τον θυμάται ο κόσμος. Εσείς;
Θα με δεις να κυκλοφορώ μέσα στη πόλη και νομίζω πως αυτό είναι γνωστό, πως κυκλοφορώ πολύ μέσα στη πόλη, από την άλλη η επαφή με τον κόσμο, που λες, γίνεται και οργανωμένα. Όπως είναι γνωστό πραγματοποιούμε συναντήσεις με κατοίκους περιοχών και πάμε σε όλες τις περιοχές της πόλης, καθόμαστε και μιλάμε με τον κόσμο, σημειώνουμε προβλήματα, προβληματισμούς και εισηγήσεις. Αυτό ήταν βασικός στόχος δικός μου, αλλά και άλλων δημοτικών συμβούλων που με ακολουθούν στις συναντήσεις μου αυτές, με κατοίκους διάφορων περιοχών της πόλης μας.

Επίσης, η πόρτα μου είναι ανοικτή κάθε Παρασκευή για τον κόσμο, για τους πολίτες, για τους δημότες μας.

Τέλος, ο Ανδρέας Βύρας ποιο θεωρεί ως το μεγαλύτερο του στοίχημα όσον αφορά στην Δημαρχία του;
Από την μια η μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών και εγκαταστάσεων υγραερίου και φυσικά το λιμάνι-Μαρίνα, και από την άλλη το να καταφέρω να φτιάξω ένα μηχανισμό στο Δήμο που θα μπορεί να παράγει έργο σε όλους τους τομείς. Να βοηθήσω να φτιάξουμε ένα Δήμο με τέτοιο τρόπο έτσι όταν εγώ θα φύγω από αυτή τη θέση να υπάρχουν οι υποδομές, η νοοτροπία, η διοίκηση, για να είναι αποτελεσματικός ο Δήμος της πόλης μας, σε όλους τους τομείς.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μουσική, χορός, Μαζορέτες, δωρεάν κρασί και ξυλοπόδαροι σήμερα στο κέντρο της Λάρνακας!

Τραγούδι με τις μοναδικές φωνές της Γεωργίας Καϊμακλιώτη και του Γιώργου Μιχαηλίδη. Δωρεάν κρασί και Ζιβανία.Κάθοδος Ξυλοπόδαρων με μαγευτικό show φωτιάς.Μαζορέτες της Αιμιλίας Σαλούτα.Τυμπανιστές Λάρνακας.Σχολή

Η Ιουλία Καλλιμάνη έρχεται στη Κύπρο, ποια είναι αυτή η Ελληνίδα τραγουδίστρια φαινόμενο, με την ξεχωριστή λαϊκή χροιά;

Οι εμφανίσεις της έχουν γίνει ο βασικός λόγος που πολλοί λάτρεις της νυχτερινής ζωής αποφασίζουν ξανά και ξανά να επισκέπτονται τα νυχτερινά κέντρα που εμφανιζεται.

error: Content is protected !!