Search
Close this search box.

Ανδρέας Παρασκευά: Η ανάγκη μου για δημιουργία είναι συνεχής

Ο γνωστός ζωγράφος της πόλης μας Ανδρέας Παρασκευά δεν χρειάζεται συστάσεις, η πορεία του στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κύπρου είναι γνωστή, όπως και το ταλέντο και η αγάπη του γι αυτό που κάνει.
Με αφορμή την έκθεση του η οποία θα εγκαινιαστεί στις 8 Νοεμβρίου στην γκαλερί Αποκάλυψη στη Λευκωσία και θα διαρκέσει μέχρι και τις 23 Νοεμβρίου, το SkalaTimes κουβεντιάζει με τον καλλιτέχνη για την έκθεση του αυτή και όχι μόνο.
Ο Ανδρέας Παρασκευάς ανάμεσα σε άλλες όμορφες κουβέντες που μοιράζεται με το SkalaTimes, τονίζει: “Ένας καλός ζωγράφος ( καλλιτέχνης καλύτερα) θα πρέπει να διαθέτει πάνω απ’ όλα ειλικρίνεια, να είναι αυθεντικός και να κοιτά με ευαισθησία τον κόσμο, να μεταλαμπαδεύει  την αγάπη και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Γιατί ο καλλιτέχνης πρέπει να ομορφαίνει τον κόσμο όχι μόνο με ωραίες εικόνες αλλά και όμορφα μηνύματα”. 

Της Γιώτας Δημητρίου

 

Ανδρέα που σε βρίσκουμε αυτό το διάστημα, επαγγελματικά;
Αυτό τον καιρό ετοιμάζομαι πυρετωδώς για τη παρουσίαση της νέας μου δουλειάς, το στήσιμο του καταλόγου, φωτογράφιση των έργων, μεταφράσεις των κειμένων,  αποστολή υλικού για τα μέσα ενημέρωσης, περιοδικά και εφημερίδες κλπ. Νοιώθω όμως πολύ όμορφα γιατί βρισκόμαστε προς το τέλος μέχρι την πολυπόθητη ημέρα των εγκαινίων. Θα είναι για μένα μεγάλη χαρά να συναντήσω όλους τους φίλους της τέχνης και να μοιραστώ μαζί τους τις ανησυχίες και τις προσδοκίες μου μέσα από τα έργα μου.

Πόσος καιρός έχει μεσολαβήσει από την τελευταία σου έκθεση;
Έχουν κιόλας μεσολαβήσει 6 χρόνια από την τελευταία μου ατομική έκθεση, και συνεχίζω με μια νέα εικαστική πρόταση με τη νέα μου δουλειά. Αν και δηλώνω πάντα παρών στα εικαστικά δρώμενα του τόπου μας, δεν ήμουν δηλαδή αδρανής όλα αυτά τα χρόνια, έλαβα μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις, το Πάφος 17, έκανα σκηνικά για το θέατρο και μια όπερα.

Τι πρέπει να προυπάρξει για να νιώσεις την ανάγκη να κάνεις μία έκθεση;
Η ανάγκη μου για δημιουργία είναι συνεχής. Δε ξυπνάς μια μέρα και λες σήμερα θα δημιουργήσω. Υπάρχει πάντα μια εσωτερική προετοιμασία που περιμένει να υλοποιηθεί σε εικόνα και χρώμα. Μια θεματική αποτελεί για μένα την απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας σειράς έργων που να εξαντλούν το θέμα κατά το μέγιστο βαθμό. Συνήθως εμπνέομαι από την καθημερινότητα, αλλά και τα γεγονότα, κοινωνικοπολιτικά, και άλλες ανθρώπινες καταστάσεις. Πιστεύω ότι ο καλλιτέχνης συνεχώς γεννά, απλά όταν οι συγκυρίες συνωμοτούν έρχεται το φως της δημιουργίας.

Η καινούρια σου έκθεση θα γίνει στη Λευκωσία, γιατί επέλεξες να γίνει εκτός Λάρνακας;
Το γεγονός ότι έχω αρκετά χρόνια να κάνω ατομική έκθεση, με ώθησε στο να προτιμήσω την πρωτεύουσα για την παρουσίαση της τελευταίας δουλειάς μου. Η Λάρνακα είναι και θα είναι η αγαπημένη πόλη , η γενέτειρα μου, η πόλη που με εμπνέει και με κάνει να ζω και να αναπνέω.

Τι θα δούμε στην έκθεση; Υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα ή σημαντική διαφορά όσον αφορά τις προηγούμενες εκθέσεις σου;
Στην έκθεση παρουσιάζω 25 λάδια σε καμβά. Δουλειά των δύο τελευταίων χρόνων, μια νέα θεματική με το γενικό τίτλο “Το οικείο κτήνος”,  (τίτλος που έδωσε ο αγαπητός φίλος και συγγραφέας Κώστας Μαννούρης και τον ευχαριστώ πολύ), και έχει να κάνει με τη σχέση ανθρώπου και ζώου, μέσα από καθημερινές ιστορίες συμβολαίων συμβίωσης, αγάπης και μίσους, συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού. Αυτό που με ώθησε να καταπιαστώ με το συγκεκριμένο θέμα είναι οι καθημερινές αναρτήσεις στο διαδίκτυο με εγκληματικές πράξεις ενάντια στα ανυπεράσπιστα ζώα, και είναι τόσες πολλές που καμιά φορά με κάνουν να θέλω να φωνάξω “φτάνει”. Ποιος άραγε είναι το κτήνος; Που έχουμε φτάσει σαν κοινωνία, αυτό μας κάνει ίσως ακόμα πιο βάρβαρους ίσως και απέναντι στον συνάνθρωπο. Μέσα από τη δουλειά μου λοιπόν θέλω να φωνάξω…με μια σιωπηλή κραυγή, και εύχομαι να φτάσει στα αυτιά και κάποιών άλλων που κάνουν συνέδρια για το καλό του περιβάλλοντος. Ίσως να έχω κάποιο χάρισμα στο να βλέπω προφητικά τα γεγονότα και αρχίζω να δουλεύω πριν βγούνε στις ειδήσεις, π.Χ. οι καταστροφές στον Αμαζόνιο και τη Σιβηρία, όπως και στη προηγούμενη μου δουλειά με τους μετανάστες που παρουσίασα σχεδόν αμέσως με την Αραβική άνοιξη.

Μέσα από έρευνα που έχω κάνει, οι εκθέσεις σου έχουν πάντα επιτυχία τόσο σε πωλήσεις έργων, όσο και σε σχόλια του κόσμου, αλήθεια, τι είναι αυτό που κάνει τα έργα σου να κερδίζουν τον θεατή κατά την άποψη σου;
Πραγματικά δε ξέρω πώς να απαντήσω στην ερώτηση. Η επιτυχία για μένα δεν έγκειται στο αν θα πουλήσω σε μια έκθεση, εκείνο που με ενδιαφέρει είναι κατά πόσο θα πάει το μήνυμα στο θεατή και κατά πόσο θα γίνει κοινωνός στο έργο που του παρουσιάζω. Αυτό που θα έλεγα με βεβαιότητα είναι ότι προσπαθώ να είμαι ειλικρινής με αυτό που κάνω χωρίς να προσπαθώ να γίνομαι εμπορικός, αλλά να αφυπνίσω ψυχές. 

Ποιο ήταν το ποιο όμορφο σχόλιο που έχεις ακούσει για έργο σου;
Ακούω διάφορα σχόλια για τη δουλειά μου, άλλα απλά αδιάφορα και άλλα πιο σοβαρά. Θυμάμαι στην έκθεση ’’Χάρτινος κόσμος’’  στη Δημοτική Πινακοθήκη όταν ήρθε ο κ. Δημήτρης Πιερίδης και στάθηκε μπροστά από το έργο μου και μου είπε: “Αυτό είναι μεγάλη ζωγραφική”. Αυτό το σχόλιο ήταν για μένα όλα τα λεφτά!

Μετά από τόσα χρόνια στο χώρο, σε διακατέχει άγχος κάθε φορά που προετοιμάζεσαι για μία έκθεση;
Πάντα με διακατέχει άγχος πριν από οποιαδήποτε παρουσίαση. Είναι στο D.N.A μου. Το άγχος είναι πιο πολύ κατά τη δημιουργία των έργων, άμα μπει η υπογραφή όλα τελειώνουν. Το άγχος μου είναι κατά πόσο τα έργα θα αρέσουν σε μένα ώστε να είμαι σίγουρος αν θα τα παρουσιάσω. Είμαι γενικά άτομο που δεν ικανοποιούμαι εύκολα τουλάχιστον από τον εαυτό μου, ξέρω τις δυνατότητες μου και θέλω να τις εξαντλώ. Πολλές φορές απέρριψα έργα στα οποία είχα δουλέψει για αρκετό καιρό.

Τι αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για σένα για να μπορέσεις να κλειστείς στο στούντιο σου και να εργαστείς πάνω σε νέα έργα;
Το να κλειστώ στο εργαστήριο και να δουλεύω, πολλές φορές μέχρι αργά το βράδυ, απαιτεί μια εσωτερική ανάγκη, την ανάγκη του υπάρχω, ζω και δημιουργώ. Μια πολύ μοναχική εμπειρία ίσως άλλα που κάποτε θα βγει προς τα έξω, θα εκτεθεί, και μαζί θα εκτεθώ και εγώ σαν καλλιτέχνης. Θα έχω κάτι να πω, και θέλω να το πω σε όλους, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, γραμματιζούμενους και αμόρφωτους, εργάτες και αγρότες, μαθητές και μικρά παιδιά. Σημαντικό για μένα είναι να συνομιλήσω με όλο τον κόσμο και να γίνομαι κατανοητός.

Κατά την άποψη σου τι πρέπει να διαθέτει ένας καλός ζωγράφος;
Ένας καλός ζωγράφος ( καλλιτέχνης καλύτερα) θα πρέπει να διαθέτει πάνω απ’ όλα ειλικρίνεια, να είναι αυθεντικός και να κοιτά με ευαισθησία τον κόσμο, να μεταλαμπαδεύει  την αγάπη και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Γιατί ο καλλιτέχνης πρέπει να ομορφαίνει τον κόσμο όχι μόνο με ωραίες εικόνες αλλά και όμορφα μηνύματα.

Ποια είναι η πιο συχνή συμβουλή που δίνεις στους μαθητές σου;
Συμβουλεύω τους μαθητές μου είναι να είναι πρώτα απ’ όλα άνθρωποι, να αγαπούν το συνάνθρωπο, να μην είναι ρατσιστές, να σέβονται τη φύση και να αγαπούν το ωραίο. 

Να δώσουμε στους αναγνώστες μας λίγες περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση;
Η έκθεση μου θα γίνει στη Λευκωσία στη γκαλερί Αποκάλυψη. Εγκαίνια  την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, ώρα 8.00 μ.μ. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Γεωργίου.  Διάρκεια έκθεσης 8 – 23 Νοεμβρίου.
Με την ευκαιρία της έκθεσης θα κυκλοφορήσει πολυτελής κατάλογος με κείμενα των Κώστα Μαννούρη, Δρ. Τώνιας Λοιζου και Γιώτας Ιωαννίδου που είναι και η επιμελήτρια της έκθεσης. Θέλω  με την ευκαιρία να τους ευχαριστήσω. Ευχαριστώ επίσης τη Μαρία Χαραλάμπους για το σχεδιασμό του καταλόγου, τη Παναγιώτα Φλωρή για τη φιλολογική επιμέλεια, την Αντιγόνη Περεντού και τον Στέλιο Σάββα για τις μεταφράσεις και τέλος το τυπογραφείο Παναγιώτου για την εκτύπωση.  Τέλος θα ήθελα να προσκαλέσω όλους τους συνδημότες μου στην έκθεση μου να τα πούμε από κοντά με ένα ποτήρι κρασί και καλή καρδιά.

————————————————————————————–

Βιογραφικό σημείωμα
Γεννήθηκε το 1962 στη Λευκωσία. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών  Αθηνών. Φοίτησε στα εργαστήρια των Δημήτρη Μυταρά, Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη και Παναγιώτη Τέτση. Στο εργαστήριο του τελευταίου έκανε και το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών του, στον τομέα της ζωγραφικής και αποφοίτησε με Άριστα. Σπούδασε επίσης Σκηνογραφία στο εργαστήριο του Β. Βασιλειάδη και χαρακτική στο εργαστήριο του Θ. Εξαρχόπουλου. Εργάστηκε για τρία χρόνια στην Εθνική Λυρική σκηνή Αθηνών, στο σκηνογραφικό τμήμα. Εργάστηκε επίσης, σαν σκηνογράφος για πολλές παραστάσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Έχει στο ενεργητικό του έντεκα Ατομικές Εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο αλλά και συμμετοχές σε Διεθνής εκθέσεις, όπως η 5η Μπιενάλε Πεκίνου, Κουβέιτ και άλλες.
Από το 1999 ζει μόνιμα στη Λάρνακα και εργάζεται σαν καθηγητής Τέχνης στη μέση εκπαίδευση.                                                                           

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Παρουσίαση Βιβλίου: Λάρνακα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα

error: Content is protected !!