Search
Close this search box.

O Χάρυ και η παρέα του και η ελεύθερη βούληση

Της Γιώτας Δημητρίου
(Αρχισυντάκτρια SkalaTimes)

Υπάρχουν πολλά αλληγορικά μηνύματα στα βιβλία της J.K Rowling, για τους φαν του Χάρυ Πότερ, γι αυτό μπορεί να θεωρηθεί εξαιρετική λογοτεχνία, με φιλοσοφικά μηνύματα, o Χάρυ Πότερ, κατά την ταπεινή μου άποψη.

Η διαχρονική μάχη καλού – κακού δεν σταματάει ποτέ.
Καθημερινά, από τα πιο μικρά εως τα πιο μεγάλα, διεξάγεται μια αδιάκοπη μάχη.
Αλλά, ο άνθρωπος, με την ελεύθερη βούληση, επιλέγει στρατόπεδο.
Είτε με τον Λόρδο Βόλντεμορτ, είτε με τον Άλμπους Ντάμπλντορ.
Είτε με το κακό, είτε με το καλό.

Αυτή η μάχη δεν σταματά. Ρίξε μια ματιά στην καθημερινότητα σου και θα το επιβεβαιώσεις.

Κάθε φορά που ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με το καλό ή με το κακό επιλέγει ανάλογα με το χρώμα της ψυχής του, τον τρόπο που μεγάλωσε, ανάλογα με το ποιους έχει γύρω του και φυσικά (σε πολλές περιπτώσεις) ανάλογα και με την ψυχική του υγεία. Αλλά, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, που χρίζει ειδικών.

Τα παιδάκια μου την περασμένη Παρασκευή (οι μαθητές μου στο μάθημα δημιουργικής γραφής, 10-14 ετών) κλήθηκαν να γράψουν μια ιστορία εμπνευσμένη από τον «Μύθο του Ηρός».

Μου αρέσει ο μύθος του Ηρός, ίσως επειδή είμαι λάτρης των μεταθανάτιων σεναρίων, ίσως πάλι επειδή επιλέγω να πιστεύω εκείνο το αρχαίο «η Ύβρις φέρει την Νέμεση».

Όσο μεγαλώνω, με όλα αυτά που βλέπω γύρω μου και με τα όσα με δίδαξαν οι γονείς, η γιαγιά και οι θείες μου, τείνω όλο και περισσότερο να πιστεύω πως η τιμωρία αυτού που επιλέγει το κακό, (μοιχεία, ψέμα, απάτη, υποκρισία, προδοσία, κακία, έγκλημα, κοκ, η λίστα είναι μεγάλη), δεν είναι «στην άλλη ζωή», είναι σε αυτή. Και δεν είναι «ένα κακό που θα πάθει» ή η κατάρα όσων αδίκησε, είναι ο ίδιος του ο χαρακτήρας που όσο και να τον ντύνει με φρου φρου κι αρώματα θα έχει πάντα μια τραγικά άσχημη δυσοσμία. Κι αν δεν είναι αυτό τιμωρία, τότε τι είναι;

Χρειάζεται πολλή σοφία και μεγαλείο ψυχής για να μπορείς να είσαι με την παρέα του Χάρυ, της Ερμιόνης και του Ρον.
Και μόνο εγωισμός, κακία και έπαρση για να τρέξεις στους θανατοφάγους και στον Βόλντεμορτ.

Και η επιλογή ήταν πάντα στο χέρι μας, από αρχής κόσμου.

Υ.Γ Το Τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Bibliocosmos ετοιμάζεται και φέτος για μία Λέσχη Χάρυ Πότερ μέσα στον Δεκέμβριο και μία μέσα στον Απρίλιο. Δωρεάν είσοδος (φυσικά) για όλους τους φαν του Πότερ. Περισσότερα θα ανακοινωθούν σύντομα.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

3η Παγκόσμια Θέση για το Γυμνάσιο Αραδίππου

Tο Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, έχει

Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή αναφορικά με την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή επιθυμεί να ενημερώσει τους καταναλωτές για τις υποχρεώσεις/δικαιώματα που προκύπτουν από την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων. Σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει

Ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στα εγκαίνια της έκθεσης της Βουλής «Κύπρος 1974, η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων»

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 – 6.30 μ.μ. Σεβαστό Ιερατείο, Εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, Έντιμε Γενικέ Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Πρώην Πρόεδροι

error: Content is protected !!