Το κλασικό έργο της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια “Αγαπητή Έλενα” κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο ΣΚΑΛΑ
Το «Αγαπητή Ελένα» σε σκηνοθεσία Νίκου Νικολαΐδη ανεβαίνει από το θέατρο της πόλης μας, από το ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΑΛΑ και κάνει πρεμιέρα αυτό το Σάββατο 23 Νοεμβρίου. Μια συγκλονιστική παράσταση, ένα κλασικό έργο που κανένας φίλος του θεάτρου δεν πρέπει να χάσει.
Το κλασικό έργο της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια αφηγείται την ιστορία μιας δασκάλας που κρατείται όμηρος από τους μαθητές της και το σπίτι της γίνεται πεδίο σύγκρουσης της ηθικής και των αξιών.
Το έργο της καταξιωμένης ρωσίδας θεατρικής συγγραφέως είναι γραμμένο στην Σοβιετική Ένωση του ’80, την περίοδο δηλαδή που ο μεγάλος κύκλος του σοσιαλιστικού πειράματος πλησίαζε στην ολοκλήρωσή του.
Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό έργο κοινωνικού, πολιτικού και υπαρξιακού προβληματισμού, με εύστοχο χειρισμό των δυνατοτήτων του ψυχολογικού θεάτρου, με βασικό άξονα το χάσμα γενεών και τη συνεχή ανατροπή των ισορροπιών στη σύγκρουση των ηρώων. Η Ραζουμόβσκαγια θίγει θέματα διαχρονικά όπως είναι η σύγκρουση παλαιών και νέων αξιών, ο ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος ως μέσου εκπολιτισμού, η ευνοιοκρατία, η βία, η δυνατότητα διάκρισης μεταξύ ηθικής και ανηθικότητας.
Η υπόθεση Η ιστορία διαδραματίζεται στο διαμέρισμα μιας καθηγήτριας μαθηματικών σε κάποια πόλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο των τελικών εξετάσεων. Τέσσερις μαθητές οργανώνουν μια έκπληξη στην καθηγήτριά τους, την ημέρα των γενεθλίων της. Σκοπός της επίσκεψης όμως δεν είναι να της ευχηθούν, αλλά να την πείσουν να τους δώσει το κλειδί του χώρου όπου είναι φυλαγμένα τα γραπτά τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν τις απαντήσεις και να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο πανεπιστήμιο. Στην απόφασα οδηγούνται, νιώθοντας θύματα ενός παράλογου συστήματος. Όταν την ενημερώνουν για τις προθέσεις τους, η Ελένα αποδεικνύεται άξιος αντίπαλος και δεν υποχωρεί. Καθώς προχωρεί η νύχτα οι μαθητές βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο και σκληραίνουν τη στάση τους. Το μικρό διαμέρισμα μεταβάλλεται σε πεδίο μετωπικής σύγκρουσης, με μια συγκλονιστική μάχη μέχρι τελικής πτώσης.
«Οι ομοιότητες της αμφισβήτησης και της σύγκρουσης των ανθρωπιστικών ιδεωδών, σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνονται σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ» αναφέρει στο σημείωμά του ο Νίκος Νικολαΐδης. «Οι γενιές στο έργο της Ραζουμόβσκαγια είμαστε εμείς. Οι επί σκηνής χαρακτήρες είναιοι σημερινές γενιές, που αναζητούν να (επανα)προσδιορίσουν τον εαυτό τους και την ύπαρξή τους, μέσα στη δίνη γρήγορων εξελίξεων, πρωτόγνωρων συνθηκών και προσωπικών αδιεξόδων για το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας κοινωνίας, εν τω μέσω μιας σειράς διαφορετικών (!;) προτεινόμενων λύσεων. Το ζήτημα είναι η αποφυγή μιας τελικής και μοιραίας σύγκρουσης, η σφοδρότητας της οποίας θα αφήσει ανυπολόγιστες συνέπειες. Γιατί μια τέτοια σύγκρουση δεν αφήνει ποτέ νικητές, παρά μόνο νικημένους».
Πρεμιέρα: Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, ώρα 8.30 Παττίχειο Θέατρο Σκάλα
Τακτικές παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο – ώρα 8.30μ.μ. και Κάθε Κυριακή – ώρα 6.30μ.μ. – μέχρι 22 Δεκ. 2019
Στη Λευκωσία: Τετάρτη 4/12, Πέμπτη 5/12 και Παρασκευή 6/12 – Ώρα 8.30μ.μ. στο Θέατρο Δέντρο
Πληροφορίες/Κρατήσεις: Τηλ. 24652800/1 και 99490102
SkalaTimes Το SkalaTimes ζήτησε από τους Βουλευτές Λάρνακας Πρόδρομο Αλαμπρίτη (ΔΗΣΥ), Ανδρέα Πασιουρτίδη (ΑΚΕΛ), Σωτήρη Ιωάννου (ΕΛΑΜ), Χρίστο Ορφανίδη (ΔΗΚΟ) και Ανδρέα Αποστόλου (ΕΔΕΚ), να
Από τους Τρούλλους μέχρι τη Δρομολαξιά, από Δημάρχους, Αντιδημάρχους, μέχρι κοινοτάρχες, το SkalaTimes ζήτησε να μας στείλουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσω του SkalaTimes!
“Να πλησιάσουμε όσο μπορούμε τον Χριστό. Να γιορτάσουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό, όχι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Πέρα από τα μελομακάρονα, τα πάρτι και τα δείπνα,
O Δεκέμβριος είναι ένας μήνας γεμάτος από γιορτινές εξόδους με κορύφωση βεβαίως την πρωτοχρονιά αλλά και τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου να μας βρίσκουν σε γιορτινό