Αργύρης Ανδρέου: «Θα ήθελα ο Ola97 να πετύχει με αυτή την ταυτότητα που δημιούργησε και έκτισε και να συνεχίσει να είναι κομμάτι της Λάρνακας»
Ο ιδιοκτήτης και διευθυντής του τοπικού ραδιοσταθμού της Λάρνακας Ola97, έχει πολλά να πει και να μοιραστεί μαζί μας. Για το ραδιόφωνο, για την ιστορία του ραδιοφώνου στη πόλη μας, αλλά και για την δική του πορεία και καριέρα πίσω από τo μικρόφωνo, που τόσο αγαπά. Είναι χαρά και τιμή που σήμερα το SkalaTimes κουβεντιάζει με τον Αργύρη Ανδρέου, τον άνθρωπο που έχει συνδέσει το όνομα του με το καλό ραδιόφωνο.
Πιο κάτω μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για κάθε Σκαλιώτη, αλλά και για κάθε λάτρη του ραδιοφώνου.
Της Γιώτας Δημητρίου
Αργύρη θα πάμε λίγο πίσω. Η δικιά σου σχέση με το ραδιόφωνο πότε ξεκίνησε; Η σχέση μου με το ραδιόφωνο ξεκίνησε 1988. Ήταν τότε ο πειρατικός ραδιοσταθμός «Magic» που ήταν και ο μοναδικός στη Λάρνακα και ανήκε στον Τάσο, ο οποίος ήταν τυφλός και είχε το μεράκι της μουσικής. Εγώ λοιπόν μαζί με την Άντρη Ορφανίδου είπαμε να ξεκινήσουμε, ήταν ο ραδιοσταθμός στην γειτονιά και ήταν ο πειρατικός ραδιοσταθμός που ήταν το «κοινό μυστικό» της Λάρνακας.
Τι εννοείς;
Εννοώ πως αν και πειρατικός ραδιοσταθμός ήταν γνωστός, τον ήξεραν και οι αρχές. Μη ξεχνάς ότι τότε ο μοναδικός ραδιοσταθμός ήταν αυτός του ΡΙΚ.
Πειρατικός, μη αδειούχος ραδιοσταθμός, υπήρχε μόνο ακόμη ένας, ο γνωστός τότε του Ράδιο Πάφος.
Βέβαια, να αναφέρω ότι ερχόταν συχνά η αστυνομία, κλείναμε, ξαναανοίγαμε κοκ. (Γέλια!)
Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στο ραδιόφωνο;
Ήμουν DJ σε clubs από το 1983 και η αγάπη μου για την μουσική ήταν θεωρώ αυτό που με οδήγησε στο ραδιόφωνο.
Τι μουσική σου άρεσε τότε;
Τα ξένα φυσικά, τα γνωστά πλέον 80’s. Ξέρεις, τότε η μουσική, και η ξένη και η ελληνική, είχε μια σχέση με τον άνθρωπο, είχαν νοήματα και μηνύματα τα τραγούδια. Τα ελληνικά τραγούδια της δεκαετίας του 80’s είχαν μηνύματα, μπορούσαν να αγγίξουν τον ακροατή…
Ξεκίνησες λοιπόν στο Πειρατικό, μη αδειούχο τότε, Ράδιο Magic. Στη συνέχεια;
Στη συνέχεια δόθηκαν οι άδειες, απέκτησε άδεια το Ράδιο Magic και συνάμα είχε γίνει η προσπάθεια με το Ράδιο FM. Mας είχε καλέσει θυμάμαι ο Νίκος Νικολάου για να ξεκινήσουμε στο Ράδιο FM και έτσι εγώ και η Άντρη Ορφανίδου βρεθήκαμε να «στήνουμε» το Ράδιο FM. Οι περισσότεροι σήμερα γνωστοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί, διευθυντές, ακόμη και άνθρωποι της τηλεόρασης αλλά και του Marketing ξεκίνησαν από το Ραδιο FM. Είναι μεγάλη η λίστα….
Σταυριανή Κωνσταντίνου παρουσιάστρια στο ΡΙΚ, Ζήνωνας Ζηντίλης Διευθυντής στον SuperFMo Μάνος Μωύσέως στο Marketing και πολλοί άλλοι…. Ναι, είναι αρκετοί.
Εκείνα τα χρόνια υπήρχε και η παρέμβαση του κοινού μέσω τηλεφώνου…
Ναι, αυτό ήταν κάτι εντελώς νέο για τον ακροατή της Λάρνακας. Και είχε τεράστια επιτυχία, θυμάμαι από το λεπτό που άνοιγαν οι γραμμές ήταν συνεχώς καταλυμένες, ο κόσμος ήθελε να μιλήσει να πει την άποψη του, να κάνει την παρέμβαση του. Για δύο ολόκληρες ώρες. Όλα αυτά δείχνουν πως ο κόσμος διψούσε για ελεύθερη ραδιοφωνία, να εκφραστεί, να ακούσει, ελεύθερα. Να γελάσει, να χαρεί.
Πόσα χρόνια έμεινες στο Ράδιο FM;
Ήμουν για αρκετά χρόνια, γύρω στα δέκα χρόνια, μετά πήγα σε Παγκύπριους Ραδιοσταθμούς, στον ΑΝΤ1 για 6 χρόνια και μετά για 7 χρόνια στο Ράδιο Πρώτο. Μέχρι που μου δόθηκε η ευκαιρία για μια νέα συχνότητα στη Λάρνακα και έτσι ξεκίνησα τον δικό μου ραδιοσταθμό τον Ola97.
Γιατί να θέλει κάποιος να φύγει από τα Παγκύπρια ερτζιανά και να έρθει στα τοπικά;
Όταν μιλάς για ραδιοφωνικό παραγωγό και παρουσιαστή αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Δεν ξέρω την απάντηση. Ζω στη Λάρνακα, αγαπώ τη Λάρνακα, όλοι οι φίλοι μου είναι εδώ….
Ναι, αλλά και πάλι, ξεκίνησες από ένα πειρατικό τοπικό ραδιοσταθμό, βρέθηκες σε ένα αδειούχο τοπικό, συνέχισες σε παγκύπριο ραδιοσταθμό και μάλιστα σημειώνοντας ψηλά νούμερα ακροαματικότητας και τελικά επιστρέφεις πίσω σε ένα τοπικό ραδιοσταθμό;
Κοίταξε, δεν είναι εύκολο να βρεις συχνότητα, είδα ότι υπήρχε αυτή η δυνατότητα για μια νέα συχνότητα στη Λάρνακα, το είδα ως ευκαιρία για να κάνω κάτι δικό μου, με όλη αυτή την ραδιοφωνική εμπειρία των 30-32 χρόνων. Το είδα ως μια ευκαιρία να βάλω τις γνώσεις και την εμπειρία μου σε ένα νέο ραδιοσταθμό στη πόλη μου.
Ξέρεις, άλλαξε η ραδιοφωνία πλέον στην Κύπρο, υπάρχουν πολλές επιλογές και ραδιοφωνικά, διαδικτυακά και τηλεοπτικά, ένας τοπικός ραδιοσταθμός έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από ένα Παγκύπριο και δίνεται η ευκαιρία στον κάθε τοπικό ραδιοσταθμό να ζει ως κομμάτι της κοινωνίας που υπάρχει, να έχει μια φωνή για τον κόσμο.
Ποιο ήταν το όραμα σου όταν αποκτούσες αυτή την συχνότητα;
Κοίταξε το όραμα είναι ένα θέμα, οι επιστημονικές έρευνες είναι κάτι άλλο. Πλέον δεν κάνουμε αυτό που νομίζουμε εμείς ότι είναι το καλύτερο για τον κόσμο ή αυτό που αρέσει σε εμάς. Υπάρχουνέρευνες οι οποίες μας δείχνουν τι προτιμάει ο κόσμος να ακούει και ακολουθούμε αυτές τις έρευνες.
Αν οι έρευνες όμως δεν συνάδουν με το δικό σου όραμα;
Τότε πρέπει να αποφασίσεις αν θα το κάνεις ως χόμπυ ή επαγγελματικά. Ο τυχερός είναι αυτός που καταφέρνει να σμίγει και τα δύο. Οι έρευνες στην Λάρνακα έχουν δείξει κάποια πράγματα τα οποία εμείς τα έχουμε ακολουθήσει και γι αυτό έχουμε αγαπηθεί από τον κόσμο σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Να αναφέρουμε ότι ο Ola97 παίζει μόνο ελληνική μουσική και οι ραδιοφωνικοί του παραγωγοί είναι νέοι και ταλαντούχοι άνθρωποι, τραγουδιστές, ηθοποιοί και άλλοι…
Ναι, υπάρχει ένα γεμάτο πρόγραμμα, δεν δουλεύουμε με αυτοματισμό, έχει χαρακτήρα ο Ola97, με τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς του, με καλή ελληνική μουσική, με ειδήσεις που αφορούν την Λάρνακα τις οποίες διοχετεύουμε στον κόσμο με δικό μας τρόπο, μέσω των εκφωνητών κατά τη διάρκεια των εκπομπών τους.
Eιδήσεις έχουμε μόνο επιγραμματικά με ένα φρέσκο τρόπο. Ο κόσμος τρέχει τόσο πολύ, θα ακούσει επιγραμματικά την είδηση καιαν τον ενδιαφέρει θα την ψάξει μετά.
Παίζει λοιπόν ο Ola97 μουσική που θέλει να ακούει κόσμος και παίζει μόνο ελληνική μουσική. Θα σε ρωτήσω κάτι που με προβληματίζει πολύ ως άνθρωπο και ως δημοσιογράφο. Υπάρχουν ελληνικά τραγούδια με στίχους απαράδεκτους και βρισιές, ή που έμμεσα παρουσιάζουν θετικά τα ναρκωτικά ή αποκαλούν τις γυναίκες πόρνες….Μιλώ για συγκεκριμένο «τραγουδιστή».
Εσείς στον Ola97 πως αντιμετωπίζεται τέτοιες περιπτώσεις; Δεν μιλώ για λογοκρισία σε καμία περίπτωση, μιλώ για την χυδαιότητα κάποιων τραγουδιών…..
Καταρχάς συμφωνώ πως η λογοκρισία δεν πρέπει να υπάρχει σε καμία περίπτωση. Ειδικά στη μουσική, η λογοκρισία υπήρχε μόνο σε μαύρες εποχές. Άρα, το να λογοκρίνεις κάτι και να μην το παίξεις είναι ένα πράγμα, το να μην παίξεις κάτι επειδή δεν είναι στο στυλ σου ή στο στυλ του ραδιοσταθμού είναι άλλο.
Αν εσύ με τη δική σου μουσική πείρα κρίνεις πως κάτι δεν είναι καλό για να παίζει, πως θα το χειριστείς;
Αν υπάρχουν βρισιές ή κάτι άλλο το οποίο δεν ταιριάζει με τη δική μας αισθητική δεν θα παίξει, αν και όπως ξέρεις αν δεν το παίξουμε εμείς δεν σημαίνει πως θα σταματήσει να υπάρχει, ένας νεαρός μπορεί να το βρει στο διαδίκτυο.
Αν όμως είναι κάτι πολύ πολύ γνωστό, τότε θα αναγκαστούμε να το παίξουμε αλλά στο λεγόμενο «radio version», το οποίο έχει υποστεί μοντάζ και δεν θα υπάρχουν βρισιές κτλ.
Ο Ola97 παίζει μόνο ελληνικά και έχει εξαιρετικά προγράμματα και πολύ καλούς εκφωνητές. Ωστόσο, η δικιά σου αγαπημένη μουσική Αργύρη ποια είναι;
Εγώ είμαι πολύ επηρεασμένος από την μουσική του 80. Δεν θα ήμουν ο κατάλληλος να εκφέρω άποψη για το τι μουσική πρέπει να παίζεται στα ραδιόφωνα διότι θα παίζαμε μόνο 80’s (γέλια).
Ο Ola97παίζει ζωντανά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, εσύ ω Διευθυντής, κάνεις εκπομπή;
Φυσικά κάνω εκπομπή! (Χαμογελά) Από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 10 το πρωί με 12 το μεσημέρι.
Όταν έρχονται οι δικοί σου συνεργάτες να ζητήσουν την συμβουλή σου, για το ραδιόφωνο, τι τους λες ότι χρειάζεται να διαθέτει ένας καλός ραδιοφωνικός παραγωγός;
Καταρχάς να πω ότι είμαι τυχερός γιατί ο Ola97 έχει μια πολύ καλή ομάδα συνεργατών. Έντεκα εκφωνητές οι οποίοι δίνουν την δυνατότητα στον Ola97 να εκπέμπει από νωρίς το πρωί μέχρι τις δέκα το βράδυ. Οι εκφωνητές του Ola97 ξέρουν να ακούνε συμβουλές, ίσως επειδή γνωρίζουν το background μου. Τώρα για το τι πρέπει να διαθέτει ένας καλός μουσικός ραδιοφωνικός παραγωγός θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες….Καταρχάς το να είσαι εκφωνητής είναι ένα πράγμα, το να είσαι και παραγωγός είναι άλλο. Υπάρχουν ραδιοσταθμοί που οι εκφωνητές κάνουν μόνο το κομμάτι της παρουσίασης και όχι και της παραγωγής. Στα σύγχρονα ραδιόφωνα ο εκφωνητής πρέπει να είναι και παραγωγός διότι ο αυθορμητισμός και οι γνώσεις πρέπει να βγαίνουν εκείνη την ώρα.
Όταν κάνεις εκπομπή στο ραδιόφωνο πρέπει να είσαι ψαγμένος, αν δεν ξέρεις κάτι καλύτερα να μη μιλήσεις, πρέπει να διαθέτεις γνώσεις και αυθορμητισμό και βεβαίως το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ο σεβασμός προς τον ακροατή. Δεν έχεις δικαίωμα ούτε να επιβάλεις την άποψη σου, ούτε να υποτιμήσεις ή να μην σεβαστείς τον ακροατή.
Ο κάθε εκφωνητής έχει το δικό του χαρακτήρα και αυτό θα ακούσει και θα εκτιμήσει, ή όχι, ο κόσμος.
Παρακολουθείς τα δρώμενα στη πόλη μας, τι πιστεύεις ότι χρειάζεται σήμερα η Λάρνακα;
Πιστεύω πως η Λάρνακα είναι η μόνη πόλη της Κύπρου που έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί σωστά. Διότι γίνονται βήματα αργά και σταθερά. Δεν είμαστε Λεμεσός ή επαρχία Αμμοχώστου που η ανάπτυξη ήρθε από τη μια μέρα στην άλλη και ενδεχομένως να έχουν γίνει και λάθη. Η Λάρνακα έχει μια εξαιρετική ευκαιρία σήμερα για να αναπτυχθεί όπως πρέπει και πιστεύω πως ξεκίνησε ήδη να γίνεται.
Ο Ola97 έχει κερδίσει και τον επιχειρηματικό κόσμο της Λάρνακας γι αυτό και σημαντικές επιχειρήσεις τον έχουν επιλέξει για το marketing τους, τι είναι αυτό που κάνει μια επιχείρηση να επιλέξει τον Ola97;
Το ότι στον τομέα του είναι πρωτοπόρος, το κοινό του είναι από 17 μέχρι 65 ετών άρα είναι ένα ευρύ κοινό, με 40% άντρες και 60% γυναίκες, σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές.
Ξέρεις, οι έρευνες πλέον είναι τόσο συγκεκριμένες που ξέρουμε τι ακούει η κάθε ηλικία και ποια ώρα, άρα αυτό μας δίνει την δυνατότητα να διαφημίσουμε εύστοχα το προϊόν στην κατάλληλη ώρα.
Πόσα χρόνια ζωής κλείνει ο Ola97;
Τέσσερα χρόνια. Ο πρώτος χρόνος ήταν καθαρά δοκιμαστικός τεχνικά κτλ, τον δεύτερο χρόνο στήθηκε μουσικά και μετά πήρε τον δρόμο του κανονικά….Ένας ραδιοσταθμός θέλει πέντε χρόνια για να «μεγαλώσει» εμείς το πετύχαμε ήδη.
Ποιο είναι το όραμα σου για τον Ola97;
Θα ήθελα ο Ola97 να πετύχει με αυτή την ταυτότητα που δημιούργησε και έκτισε και να συνεχίσει να είναι κομμάτι της Λάρνακας. Να νιώθει ο Λαρνακέας περήφανος για τον δικό του ραδιοσταθμό, διότι πραγματικά ο Ola97 ανήκει στον Σκαλιώτη. Δίνουμε φωνή σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της πόλης μας, δίνουμε φωνή σε ανθρώπους της πόλης, είμαστε εδώ ως τοπικός ραδιοσταθμός για να είμαστε δίπλα στη πόλη μας, τη Λάρνακα μας.
SkalaTimes Το SkalaTimes ζήτησε από τους Βουλευτές Λάρνακας Πρόδρομο Αλαμπρίτη (ΔΗΣΥ), Ανδρέα Πασιουρτίδη (ΑΚΕΛ), Σωτήρη Ιωάννου (ΕΛΑΜ), Χρίστο Ορφανίδη (ΔΗΚΟ) και Ανδρέα Αποστόλου (ΕΔΕΚ), να
Από τους Τρούλλους μέχρι τη Δρομολαξιά, από Δημάρχους, Αντιδημάρχους, μέχρι κοινοτάρχες, το SkalaTimes ζήτησε να μας στείλουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσω του SkalaTimes!
“Να πλησιάσουμε όσο μπορούμε τον Χριστό. Να γιορτάσουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό, όχι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Πέρα από τα μελομακάρονα, τα πάρτι και τα δείπνα,
O Δεκέμβριος είναι ένας μήνας γεμάτος από γιορτινές εξόδους με κορύφωση βεβαίως την πρωτοχρονιά αλλά και τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου να μας βρίσκουν σε γιορτινό