Search
Close this search box.

Ανδρέας Πασιουρτίδης: «Η έννοια του κράτους δικαίου καθαυτή αναγνωρίζει όχι μόνο υποχρεώσεις στο άτομο, αλλά και ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία το κράτος πρέπει να διασφαλίζει»

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων συμμετείχε στην 62η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), οι εργασίες της οποίας άρχισαν στις 2/12 στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, της προεδρεύουσας της Ε.Ε χώρας.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι βουλευτές  Άγγελος Βότσης,  Ελένη Σταύρου, Ανδρέας Πασιουρτίδης και Ηλίας Μυριάνθους.

Η συμμετοχή της Κυπριακής αντιπροσωπείας στη COSAC ήταν ουσιαστική με σημαντικές παρεμβάσεις αλλά και σωστές και δυναμικές απαντήσεις στους Τούρκους παρατηρητές.

Ο Βουλευτής Λάρνακας, ο Ανδρέας Πασιουρτίδης  με μια σύντομη αλλά περιεκτικής παρέμβαση του για την προώθηση του Κράτους Δικαίου στην ΕΕ και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, έστειλε ένα δυναμικό μήνυμα όχι μόνο εκ μέρους του κόμματος του, του ΑΚΕΛ, αλλά εκ μέρους όλων των λαών της ΕΕ που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο. Ανάμεσα σε άλλα ο νεαρός βουλευτής της πόλης μας τόνισε: «Καθημερινά, τα ανθρώπινα δικαιώματα περιορίζονται από νομοθεσίες, τις οποίες εμείς θεσπίζουμε. Είναι λυπηρό, να βρισκόμαστε εδώ 10 χρόνια μετά τη θέση σε εφαρμογή του Χάρτη και να τονίζουμε ακόμα ότι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο όταν νομοθετούμε, είτε σε ενωσιακό επίπεδο, είτε στο εθνικό. Η έννοια του κράτους δικαίου καθαυτή αναγνωρίζει όχι μόνο υποχρεώσεις στο άτομο, αλλά και ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία το κράτος πρέπει να διασφαλίζει».

«Απώτερος στόχος μας εξακολουθεί να είναι η βελτίωση των επιπέδων διαβίωσης, όχι μόνο των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και όλων των ατόμων που επιλέγουν να ζήσουν σε κράτη μέλη της Ένωσης, καθώς και η απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες υγείας, παιδείας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι γυναίκες, τα παιδιά, τα άτομα με ειδικές ικανότητες, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, πρέπει επίσης να τυγχάνουν μιας πιο ανθρωποκεντρικής μεταχείρισης, προκειμένου να μπορέσουν να στηριχθούν και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, με απώτερο στόχο να απολαμβάνουν μια καλύτερη και αξιοπρεπή ποιότητα ζωής.

Η πτυχή των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δυστυχώς πρέπει και πάλι να το τονίσουμε πρέπει να είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών μας για βελτίωση της ζωής των πολιτών μας».

Πιο κάτω ολόκληρη η ομιλία/παρέμβαση του βουλευτή της πόλης μας:

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Φιλανδική Προεδρία έθεσε προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη της ολομέλειας της COSAC το σημαντικό θέμα της προώθησης του κράτους δικαίου στην ΕΕ σε συνάρτηση με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Το θέμα δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο επίκαιρο αφού μόλις σηματοδοτήθηκε η 10η επέτειος του Χάρτη, όπου, με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009, τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, οι ελευθερίες και οι αρχές που αναφέρονται στον Χάρτη θεσμοθετήθηκαν νομικά ως δεσμευτικές για την ΕΕ και για τα κράτη μέλη, όταν εφαρμόζουν το δίκαιο της ΕΕ. Ο Χάρτης αποτελεί το σύνολο των αξιών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που πρέπει να καθοδηγούν τις δράσεις μας και έχει συμβάλει καθοριστικά στην εισαγωγή θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στις ενωσιακές πολιτικές και νομοθεσίες.

Καθημερινά, τα ανθρώπινα δικαιώματα περιορίζονται από νομοθεσίες, τις οποίες εμείς θεσπίζουμε. Είναι λυπηρό, να βρισκόμαστε εδώ 10 χρόνια μετά τη θέση σε εφαρμογή του Χάρτη και να τονίζουμε ακόμα ότι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο όταν νομοθετούμε, είτε σε ενωσιακό επίπεδο, είτε στο εθνικό. Η έννοια του κράτους δικαίου καθαυτή αναγνωρίζει όχι μόνο υποχρεώσεις στο άτομο, αλλά και ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία το κράτος πρέπει να διασφαλίζει. Σαφέστατα, ο σεβασμός των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφορά όχι μόνο τα κράτη μέλη της Ένωσης, αλλά και τις χώρες οι οποίες προσδοκούν να ενταχθούν.

Η παραβίαση του κράτους δικαίου σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ υπονομεύει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στα νομικά συστήματα των χωρών τους, καθώς και την ίδια αξιοπιστία των κρατών. Τα δικαστήρια των χωρών μας πρέπει να είναι, εξάλλου, σε θέση να εκδικάζουν και να απονέμουν δικαιοσύνη με ταχύτερους ρυθμούς, ειδικότερα στις περιπτώσεις που εξετάζουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χαιρετίζουμε την πρόταση για Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που να λαμβάνει υπόψη τις περιπτώσεις ελλειμμάτων του κράτους δικαίου στη διαδικασία άντλησης κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Απώτερος στόχος μας εξακολουθεί να είναι η βελτίωση των επιπέδων διαβίωσης, όχι μόνο των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και όλων των ατόμων που επιλέγουν να ζήσουν σε κράτη μέλη της Ένωσης, καθώς και η απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες υγείας, παιδείας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι γυναίκες, τα παιδιά, τα άτομα με ειδικές ικανότητες, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, πρέπει επίσης να τυγχάνουν μιας πιο ανθρωποκεντρικής μεταχείρισης, προκειμένου να μπορέσουν να στηριχθούν και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, με απώτερο στόχο να απολαμβάνουν μια καλύτερη και αξιοπρεπή ποιότητα ζωής.

Η πτυχή των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δυστυχώς πρέπει και πάλι να το τονίσουμε πρέπει να είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών μας για βελτίωση της ζωής των πολιτών μας. Όπως σε όλους τους τομείς πολιτικής, έτσι και στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι μεγαλύτερες αλλαγές συνοδεύονται, αφενός, από την υιοθέτηση εφαρμόσιμων και καινοτόμων νομοθεσιών και, αφετέρου, από μια συνεχή διαδικασία αλλαγής κουλτούρας της κοινωνίας. Ως κοινοβουλευτικοί, καλούμαστε να συμβάλουμε στην υλοποίηση και των δύο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Στην Κοφίνου για μεταφορά σε τρίτες χώρες ή απέλαση οι μετανάστες από Νεκρή Ζώνη, λέει το Υφυπουργείο Μετανάστευσης

Όλα τα άτομα που βρίσκονταν στην Νεκρή Ζώνη έχουν μεταφερθεί προσωρινά και κατ’ εξαίρεση στο κέντρο φιλοξενίας στην Κοφίνου, ούτως ώστε να γίνουν οι διαδικασίες

error: Content is protected !!