Μαρία Θεοδοσίου: Η ζωγραφική ήταν μονόδρομος για μένα
Νέοι άνθρωποι της Λάρνακας, άνθρωποι με όραμα και αγάπη γι αυτό που επέλεξαν να ακολουθήσουν ως επάγγελμα. Η νεαρή ζωγράφοςΜαρία Θεοδοσίου, επέστρεψε από τις σπουδές της πριν από τρία χρόνια, ενώ πριν δύο χρόνια άνοιξε το δικό της στούντιο στη καρδιά της πόλης, στη στοά Νικολαϊδη, παραπλεύρως της Ερμού.
Το SkalaTimes βρέθηκε στο στούντιο της Μαρίας, θαύμασε τα έργα της που «μιλούν» και κουβέντιασε μαζί με την καλλιτέχνη.
SkalaTimes
Μαρία που έχεις σπουδάσει;
Στη Φλώρινα, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Γιατί επέλεξες αυτό το μονοπάτι;
Θεωρώ πως η ζωγραφική ήταν μονόδρομος για μένα…(Χαμογελά). Είμαι εσωστρεφής χαρακτήρας και ο μοναδικός τρόπος έκφρασης μου ήταν η ζωγραφική. Εννοείται με την στήριξη και προτροπή από τους γονείς μου.
Γιατί;
Ξεκίνησα μαθήματα ζωγραφικής σε ηλικία 5 ετών και ενώ οι γονείς μου ανέμεναν ότι κάποια στιγμή θα «βαριόμουν» τα μαθήματα, αντίθετα τα συνέχισα με αγάπη και ενδιαφέρον και από το Γυμνάσιο ήξερα ότι αυτό ήθελα να ακολουθήσω, καλές τέχνες, στην Ελλάδα.
Ήθελες να σπουδάσεις Ελλάδα από την αρχή;
Ναι.
Γιατί;
Επειδή εκτιμώ και θαυμάζω την ιστορία των τεχνών στην Ελλάδα. Άκουγα τόσα για τον πολιτισμό στη χώρα αυτή, ότι αναπτυσσόταν ο κλάδος των καλών τεχνών στη Ελλάδα. Στο Πανεπιστήμιο είχαμε αρκετά εργαστήρια, (γλυπτική, χαρακτική, κ.α) και έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω σε διάφορα είδη τέχνης, αλλά κατέληξα στην ζωγραφική.
Από τα χρόνια σπουδών σου τι κράτησες;
Τις σημαντικές συμβουλές των καθηγητών μου. Είχα την τύχη να είμαι μαθήτρια του Γιάννη Καστρίτση, ήμουν στο εργαστήριο του. Ότι μου έχει πει το έχω κρατήσει. Μας έχει δώσει πολλά «εφόδια» που μας βοηθούν.
Πότε επέστρεψες στη Κύπρο;
Πριν από τρία χρόνια και πριν από δύο χρόνια άνοιξα το δικό μου στούντιο εδώ στη στοά Νικολαϊδη.
Εδώ στη καρδιά της Λάρνακας, παραπλεύρως της Ερμού. Διδάσκει και ζωγραφική εδώ στο στούντιο σου;
Ναι, γίνονται μαθήματα ζωγραφικής σε παιδιά και ενήλικες. Το στούντιο λειτουργεί και ως γκαλερί, με την έννοια ότι εδώ πωλούνται και έργα μου για όποιο θέλει να αγοράσει ή απλά να δει δουλειά μου.
Εσύ με τι υλικά εργάζεσαι;
Με όλα, αλλά περισσότερο με λαδομπογιές. Αλλά εξαρτάται και από την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί.
Εσύ έχεις αγαπημένους καλλιτέχνες;
Ναι, φυσικά, όπως πχ λατρεύω τον Φράνσις Μπέικον (Francis Bacon), θεωρώ την τεχνική του μοναδική! Θαυμάζω την εκφραστικότητα, αλλά και τον συναισθηματισμό που εκπηγάζει από τα έργα του.
Εργάζεσαι σε μεγάλα μεγέθη καμβά… Εργάζομαι σε όλα τα μεγέθη, από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο. Θεωρώ πως ο μεγάλος καμβάς μου δίνει περισσότερη ελευθερία κινήσεων.
Πώς βλέπεις τα εικαστικά στη πόλη μας, ως μία νέα καλλιτέχνης που πρόσφατα επέστρεψε από τις σπουδές της;
Τα βλέπω με θετικό μάτι, έχουμε αρκετούς καλλιτέχνες, τους δίνεται η ευκαιρία να προβάλουν τη δουλειά τους, έχουμε αρκετά στούντιο, γίνονται εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Πότε θα δούμε μια ατομική σου έκθεση;
Σκοπεύω μέσα στο 2020.
Και στις 29 Δεκεμβρίου ημέρα Κυριακή θα λάβεις μέρος σε μια ομαδική έκθεση εδώ στη πόλη μας τη Λάρνακα.
Ναι, δώδεκα καλλιτέχνες θα εκθέσουμε έργα μας στην Γκαλερί ΕΛΕΜΕΝΤΣ, στην καρδιά της Λάρνακας, στις 29 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα Κυριακή, στις 7.30 το απόγευμα. Όλοι όσοι θα λάβουμε μέρος θα παρουσιάσουμε γλυπτά και τρισδιάστατα έργα.
Η Κύπρος, θα μπορούσε να πει κάποιος χαριτολογώντας, γίνεται η 51η πολιτεία των ΗΠΑ χάρις στις προσπάθειες του ΠτΔ, Νίκου Χριστοδουλίδη, προσπάθειες που ξεκίνησαν όταν
Δήλωση Χρύση Παντελίδη Στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου συζητήσαμε το θέμα τηςανάκλησης ελαττωματικών προϊόντων, όταν αυτά διαπιστώνεται να κυκλοφορούν στην αγορά και ειδικότερα
Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας με εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δημοτικός Γραμματέας κ. Ανδρέας Λουκά, ο
Με ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης ενημέρωσε πως έχει αποστείλει επιστολή στην ΑΗΚ ζητώντας ενημέρωση για τη διαδικασία αναβάθμισης του ηλεκτρικού