Search
Close this search box.

Τα μαργαριτάρια στο ραδιόφωνο και η ευθύνη απέναντι στο κόσμο

Της Έμιλης Μιχαήλ

7/1/2020, κατά τις 14:30, οδηγώ τζε επιλέγω να ακούσω ένα συγκεκριμένο σταθμό στο ραδιόφωνο, κάτι που κάνω συχνά, αλλά εχτές εμετάνιωσα…. Μετά που ένα γρήγορο google search ανακαλύπτω ποιά ήταν εκπομπή που άκουα τζε ποιά η παρουσιάστρια, της οποίας το όνομα δεν παραθέτω καθώς η ίδια έβαλε τον εαυτό της σε μια πολλά άσχημη θέση τζε εν ξεκάθαρα public πρόσωπο.

Ο λόγος που γράφω είναι επειδή για μια ακόμα φορά οι δημοσιογράφοι του εύκολου *click* τζε της σαβούρας, δείχνουν πόσο αμαθείς, προσβλητικοί τζε, λαϊκιστήν, αχάπαροι είναι.

Το θέμα που επιλέγει να σχολιάσει η φίλτατη, έχει ως εξής: “Ακόμη και οι διάσημοι που είναι τόσο ωραίοι, πλούσιοι και έχουν τα πάντα φίλες και φίλοι, αντιμετωπίζουν ψυχικά θεματάκια” τζε μετά συνεχίζει το βόθρο αναφερόμενη στο παράδειγμα της Katy Perry η οποία πριν 2-3 χρόνια αντιμετώπισε την ψυχοφθόρο κατάσταση της κλινικής κατάθλιψης.
Δηλώσεις του τύπου “Ε άμα έχει η Katy κατάθλιψη δε θα έχουμε εμείς?” και “Είναι καλό που υπάρχουν αυτά τα παραδείγματα για να ταυτιζόμαστε και εμείς με κάτι τόσο φυσιολογικό” είναι που με θορύβησαν τζε ήθελα οποσδήποτε να το σχολιάσω.

Φίλη, οι ψυχικές ασθένειές δε βλέπουν φύλο, δε βλέπουν επαγγελματική κατάρτιση, δε βλέπουν κοινωνικό στάτους. Οι ψυχικές ασθένειες δε νοιάζονται για τα λεφτά σου, το όνομά σου ή τον κοινωνικό σου περίγυρο. Δεν είναι θέμα για χαλαρή κουβέντα πάνω που τον καφέ, δεν είναι θέμα με το οποίο δικαιούσαι να καταπιάννεσαι και να το σχολιάζεις δημόσια χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις τζε όποσδήποτε ΔΕΝ είναι “θεματάκια”. Τα υποκοριστικά να λείπουν.
Ένα άτομο που το ακούν εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες άτομα την ημέρα, νεαρά και μη, όταν προωθεί την παραπληροφόριση γίνεται επικίνδυνο. Ούτε πρότυπα μας πρέπει να γίνονται τα άτομα με ψυχικές ασθένειες ούτε να τις ωραιοποιούμε. Οι ψυχικές ασθένεις δεν είναι το καθημερινό άγχος ούτε τα περιστασιακά “blues”. Οι ψυχικές ασθένεις όταν εμφανίζονται πρέπει να τυχαίνουν κατάλληλης αντιμετώπισης και θεραπείας τζε όι να τις αγνοούμε επειδή, όπως είπες, εν κάτι το “φυσιολογικό” τζε ούλλοι έχουν το, ακόμα τζε οι διάσημοι! Ας μην γίνουμε συνέταιροι στο αηδιαστικό κίνημα του “romantisizing mental illness” που όσο όσο επρολάβαμε. Δεν μπορώ να ξέρω τι περνάς, ούτε αν εσύ η ίδια βρέθηκες ποτέ στην άσχημη τούτη θέση, θεωρώ επίσης πως δεν ήταν πρόθεσή σου να βγάλεις στον κόσμο τούτο το μήνυμα. Ωστόσο, στέκομαι στο ότι οι απαράδεκτες τούτες δηλώσεις μπορούν να γίνουν η αφορμή για να αναλογιστείς τζε συ αλλά τζε οι υπόλοιποι συνάδελφοί σου δημοσιογράφοι το πόση μεγάλη βαρύτητα έχουν τα λόγια σας για τον κόσμο. Έχετε ευθύνη απέναντι σε κόσμο ευάλωτο και αφελή, ο οποίος παθητικά δέχεται ό,τι του σερβίρετε.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνέντευξη Βαλεντίνα Γεωργίου: “Η σχέση σχολείου – γονιών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία και έρευνες έχουν δείξει ότι η γονεϊκή συμμετοχή συμβάλλει στην σχολική επιτυχία των παιδιών”

Η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου “Παιδόκηπος” στο Κίτι, Βαλεντίνα Γεωργίου, μιλά στο SkalaTimes για το ρόλο της εκπαίδευσης, για το ρόλο που έχουν οι γονείς, αλλά

Ευτυχία: Μία ψυχολόγος δίνει 5 πολύτιμες συμβουλές για να νιώσουμε χαρά όταν όλα γύρω μας είναι ζοφερά

Παρά τους δύσκολους καιρούς, υπάρχει περιθώριο για ευχάριστα συναισθήματα. Μια ειδικός ψυχικής υγείας, δείχνει τον τρόπο να τα καταφέρουμε Δύσκολα θα μπορούσε να μπει θετικό

error: Content is protected !!