Search
Close this search box.

Διάλεξη με θέμα: «Πρόσωπα Λάρνακας: Στέλιος Βότσης»,εισηγήτρια Δρ Τώνια Λοϊζου

ΔΙΑΛΕΞΗ
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στις 7:30 μ.μ.
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
Διάλεξη με θέμα: «Πρόσωπα Λάρνακας: Στέλιος Βότσης»
Εισηγήτρια: Δρ Τώνια Λοΐζου.
Είσοδος ελεύθερη

Οι διαλέξεις αυτές διοργανώνονται από το Δημοτικό Ιστορικό Αρχείο Λάρνακας και εντάσσονται στις προσπάθειες για διαφύλαξη της ιστορία της πόλης μας. Μέσα από αυτές, διατηρείται ζωντανή η μνήμη διαφόρων προσωπικοτήτων, ντόπιων και μη, με σημαντική προσφορά στη Λάρνακα, ρίχνοντας έτσι φως σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής τους.

Στο πρόγραμμα του πρώτου έτους οι διαλέξεις αφορούν στους: Νεοκλή Κυριαζή, Κωνσταντίνο Περιστιάνη, Στέλιο Βότση, Ανδρέα Μαππούρα, Ιερώνυμο Βαρλαάμ, Γουσταύο Λαφφών, και Δημήτρη Λιπέρτη.

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στους χώρους του Ιστορικού Αρχείου Δήμου Λάρνακας στις 7.30 μ.μ.


ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΤΣΗΣ
Ο Στέλιος Βότσης (1929 – 9 Νοεμβρίου 2012) ήταν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της Κύπρου. Σπούδασε ζωγραφική στο Saint Martin’s School of Art, στο Sir John Cass College of Art και στη Royal Academy στο Λονδίνο. Αποφοίτησε από το Slade School of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1955.

Παρουσίασε το έργο του σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Κύπρο αλλά και σε χώρες όπως Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία (Bienale Βενετίας),Ολλανδία, Ινδία, Βραζιλία, Γιουγκοσλαβία, Κρακοβία, Νορβηγία, Ισπανία, Γερμανία, Αμερική κλπ.

Εκπρόσωπος της γενιάς των Κύπριων καλλιτεχνών που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο την περίοδο μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ο Στέλιος Βότσης ενσάρκωσε, με εκπληκτική ενάργεια, μέσω του έργου του, τον προσανατολισμό της κυπριακής τέχνης στα διδάγματα και τις κατακτήσεις του παγκόσμιου εικαστικού γίγνεσθαι και τη συνακόλουθη, αναπόφευκτη ρήξη της με τις τότε παραδεδεγμένες αξίες.

Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ) και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πορεία και στην ανέλιξη της Κυπριακής Τέχνης.

Πνεύμα ανήσυχο και σε διαρκή αναζήτηση, ο Στέλιος Βότσης δεν περιόρισε τη δράση του στην αμιγώς καλλιτεχνική δημιουργία. Από τις επάλξεις του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών, του οποίου υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος, πάλεψε για την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας ως προς την αξία της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

(Πηγή Wikipedia)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!